Ostaako valmis pyörä?

asb - 10:45, 31.3.2009 » Puuh. Editoidaan nyt hieman. Olen sitä mieltä, että Markku puhuu täyttä PASKAA ja levittää disinformaatiota.
Mitä disinformaatiota se on jos ei halua kasailla pyöriään uusista osista ja pitää kierrätystä hyvänä asiana?
Se menee kuitenkin täysin tämän topicin aiheen ohi, joten en jatka siitä enempää.
Se on ihan totta ja anteeksipyyntöni siitä että ylipäänsä tähän reagoin.
jussi - 10:50, 31.3.2009 »
asb - 10:45, 31.3.2009 » Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.
Tämän mielipiteen voin allekirjoittaa.
Kuten myös jos kyseessä olevaa henkilöä ei kiinnosta pyörän rappaaminen. Moottoripyöräpuolella on ihan samanlaista kahtiajakoisuutta: osa jengistä näplää ja laittaa enemmän kuin ajaa, toiset ei tee muuta kuin ajaa. Kumpikin on ihan jees, ei tässä liene siitä kyse. Kuitenkin itselläkin oli tiedot ja taidot aika vähäiset kun tähän hommaan uudelleen aloin (harrastin joskus vuosia sitten mutta sitten se jäi) ja olisin varmasti laittanut suoraan valmiin pyörän jos a) olisi ollut fyrkkaa, b) en olisi ollut kiinnostunut rakentelusta.

No, en oo “old school lähetti” (eikä ole markkukaan), mutta olettaisin, että käytettyjen osien suosion syy perustuu lähettien palkkatasoon, eikä mihinkään kierrätysideologiaan. Tota voi varmaan käydä kysymässä massiivista, jos jotakuta kiinnostaa. Koko ideologia-aiheen voi mun puolesta samantien siirtää sinne, koska mua kiinnostaa vaan nää yksivaihteisten ostamiset, rakentamiset ja ajamiset.

Okein asb: Kierrätys on kaukana alkuperäisten harrastajien alkuperäisestä syystä käytettyihin osiin.

Mutta mitä väliä on alkuperäisellä syyllä ja alkuperäisellä harrastajalla?

Pääasia, että kierrätys on vuonna 2009 järkevä syy monelle vuoden 2009 nuorelle kasata konversio. Toivottavasti.

Jos siis yhtään samaistuu kierrätys-/ekologisuusfilosofiaan niin miksei käyttäisi niitä myös pyöräilyharrastukseensa liittyvien hankintojen valintakriteereinä. Fakta kun on se ettei harrastamisen laatuun ole merkitystä valmitsemmillaan valintakriteereillä. Hyvän/huonon pyörän kun saa takuuvarmasti aikaiseksi sekä kierrättämällä että ostamalla. Jokainen valkkaa vaan oman tyylinsä. Mun tyyli on varmaan jonkinlainen fifty-sixty-yhdistelmä noista.

asb - 10:53, 31.3.2009 » Puuh. Editoidaan nyt hieman. Olen sitä mieltä, että Markku puhuu täyttä PASKAA ja levittää disinformaatiota. Se menee kuitenkin täysin tämän topicin aiheen ohi, joten en jatka siitä enempää. Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.
Otsikkonahan on: Ostaako valmis pyörä? Eli ei kai se nyt sinänsä mene ohi aiheen, vaikka vähän laventaisitkin selitystäsi sille, missä kohtaa Markun romanttinen näkemys fiksiharrastamisesta menee paskan puhumiseksi.

Jos pyöräilyharrastus on yhtä kuin pyörällä ajaminen, silloin tietysti mukavinta, vaivattominta ja varmaan turvallisintakin on ostaa se eka pyörä uutena kaupasta, mutta minusta yksivaihteisten fillareiden kohdalla harrastus on paljon muutakin kuin vain pyörällä ajamista. Kasailu, näpräily, speksailu, säätö ja omat innovaatiot ovat ihan yhtä iso osa harrastusta kuin se ajaminen, ainakin mulle.

Kuka (Randomm?) sen nyt täällä jo sainoikaan Markkuj:n ohella mutta se on selvästi totta että yksivaihteisten fillarien kanssa puuhailu on viime aikoina siirtynyt enemmän uusien kompliittipyörien ja kaupasta ostettavien uusien fiksi/ratarunkojen suuntaan, DIY-meiningin kustannuksella.

Syy on varmaan lähinnä se, että em. spesifejä tuotteita on nyt saatavilla helpommin kuin koskaan ennen. Esim. kaikilla tsadin läheteillä on Surlyn Steamroller siksi että muutama vuosi sitten se oli ainoa helposti saatavilla oleva valmis fiksirunko. Vastaavasti Steamrollerista on sitten tullut se ‘järkevä’ valinta katufiksipyöräksi.

Itse en kuitenkaan oikein kykene ymmärtämään miksi kiinteävälityksisen pyörän pitäisi olla kierrätysosista koottu vaikka totta kai kaikki ekologiset näkökohdat on aina moraalisesti hyväksyttävämpiä kuin uuden ostaminen ja (luonnonvarojen) kuluttaminen jne.

Mutta mikä on se mystinen juttu ton takana, miksi fiksin pitäisi olla itse kyhätty maantiekonversio? Vastaan itse: luultavasti se on Sheldon Brown ja äijän nettisivut. Kaikki on lukenut Sheldonin konversion-teko ohjeet ja niistä on tullut se “virallinen totuus” ja “fiksi = konversio” on se mantra mitä kaikkien pitää toistaa itselleen. Se että kaikki eko ja kierrätys on nyt vallitseva trendi mainostoimistomiesten ja naistenlehtien toimittajien mielessä tietenkin myös vaikuttaa tähän, vrt. vaikka NYT-liitteen juttu Kumiluodista.

Ja huom. itse olen ostanut toistaiseksi viimeisen uuden ja käyttämättömän fillarini vuonna 1996. :wink:

jussi - 11:09, 31.3.2009 » Itse en kuitenkaan oikein kykene ymmärtämään miksi kiinteävälityksisen pyörän pitäisi olla kierrätysosista koottu vaikka totta kai kaikki ekologiset näkökohdat on aina moraalisesti hyväksyttävämpiä kuin uuden ostaminen ja (luonnonvarojen) kuluttaminen jne.
Eihän sen tarvitsekaan olla kierrätysosista koottu. Mutta se voi olla. Jos on rahaa sijoittaa niin tottahan toki sen pyörän voi ostaa kokonaisena kaupasta.

Onpas hassu ja tunteita herättävä keskustelu, joka tavallaan muistuttaa siitä että pyöräilijät, ja jopa tämän alakulttuurin jäsenet ovat aika heterogeeninen joukko. Osalle sillä yksinkertaisesti on väliä onko luonnonvaroja käytetty enemmän vaiko vähemmän saman kokemuksen saamiseen tai tuotteen tuottamiseen. Toisille sillä ei ole niin suurta merkitystä.

Eikä nämä ole uskon asioita, vaan mitattavissa olevia asioita. Jos sillä on yksittäiselle kuluttajalle merkitystä minkä verran luonnonvaroja kulutetaan niin hän silloin käyttäytyy ostellessaan sen mukaisesti. Jos taas ei niin ei käyttäydy. Itse en kuitenkaan pidä tätä foorumia minään ekojulistamisen paikkana, siihen lienee parempiakin foorumeja, ja muistetaan myös että liha on heikko :slight_smile:

jussi - 11:34, 31.3.2009 » Kuka (Randomm?) sen nyt täällä jo sainoikaan Markkuj:n ohella mutta se on selvästi totta että yksivaihteisten fillarien kanssa puuhailu on viime aikoina siirtynyt enemmän uusien kompliittipyörien ja kaupasta ostettavien uusien fiksi/ratarunkojen suuntaan, DIY-meiningin kustannuksella.
Kenen kustannuksella? Onko DIY-harrastajien lukumäärä vähentynyt, vai on ko DIY/BUY-harrastajien suhde vain muuttunut uusien harrastajien mukana? Onko joku osasto kärsinyt tappiota?

^ toi oli lähinnä kommentti liittyen siihen miten mä tulkitsin Markun edellisen viestin sisältämän ajatuksen.

Episode 1: Ostaako valmis pyörä? @ Yksivaihde.net

Episode 2: Kohta on eri viikkosessarit DIY:lle ja BUY:lle (hyvät termit asb!).

Episode 3: Sitten eri sessareissa viihtyville erilaiset t-paidat, huivit ja nettisaitit.

Episode 4: Sitten erilaiset liivit ja kerhohuoneet.

Episode 5: Sitten alkaa paukkua nyrkit, pyssyt ja singot.

Episode 6: Sitten osa harrastajista vankilaan. Sen jälkeen suomalaisten käsin tehtyjen fillariosien saatavuus paranee kun iso osa harrastajista on linnassa missä on aikaa ja ehkä välineetkin duunailla osia.

Episode 7: Sitten BUY jengi ostaa niitä linnassa tehtyjä osia ja DIY jengikin hyväksyy sen koska ne on niin kotimaisia ja niin käsintehtyjä ja niin ekologisia.

Episode 8: Sitten vanhat liivit, huivit ja t-paidat heitetään roskiin. Päätetään ajaa kaikki samoissa sessioissa keskiviikkoisin ja lauantaisin. Ja sitten halataan.

Onko kellään HBO:n mailiosotetta tai puhelinnumeroa?

Eli koko ongelma ratkeaisi, jos olisi enemmän uusia kotimaisia käsityönä tehtyjä laatuosia ja laaturunkoja tarjolla. Osaavalla putken vääntäjällä ja metallisepällä ois nyt mahkut estää väkivalta, nuorten jengisyrjäytyminen ja aikaansaada mahdollisesti maailmanrauha, tai ainakin kesyttää ilmastonmuutos. Kannatetaan!

markkuj - 11:52, 31.3.2009 » Mutta ehkä aloittelijoille voisi miettiä lisää helpotusta itse tehtävien suunnitteluun ja lähestymiseen? Nyt on lähinnä ohjetta tekemiseen ja kasaamiseen tarjolla. Miten ois ohjetta suunnitteluun, esim. rungon valintaan? Esim. topic parhaat 80- ja 90-luvun maantierungot. Listattaisiin runkoja, joissa on se tavoiteltu keskimääräistä tiukempi geometria. Muutama Muutama Nishiki? Kuningaskulkuri? Jne.. Huonot runkovalinnat nimittäin on iso haitta itse kasailulle. Jengi laittaa turhaan aikaa, rahaa ja energiaa projekteihin, joista ei voi hyvää tulla.
Kannatetaan. Esimerkiksi Tuurelta tuli melkoinen infopaketti tuonne mixte-runkosäikeeseen. Itselläni kun ei ole taustaa mistään varhaisemmasta pyöräilyharrastuksesta, niin aika umpimähkäistä lähteä arvioimaan jonkin pyörän rungon laatua ja sitä myöten hintaa, mutta kiinnostusta aiheeseen noin ylipäänsä olisi. Tossa voisi olla kaikkea lähtien eri putkilaaduista ulottuen eri keskiö- ja ohjainlaakeristandardeihin ja vinkkejä myös siitä, mitkä kohdat rungosta kannattaa erityisesti tsekata murtumien/väsymisen kannalta jne. Ongelmana tietysti on se, että jos tää tietämys olisi jossain kootusti esillä, se myös nostaisi sen laatutavaran hintaa.

Oikeesti toi DIY on tässä kontekstissa aika hönö termi. Kyse on kuitenkin vain kierteiden asettamisesta kohdilleen ja oikean vääntömomentin käyttämisestä. Eli ostanko jonkun muun valitsemat osat vai valitsenko ne itse? Joku kiekkojen kasaus nyt vaatii lievää osaamista, mutta muuten puhutaan Ikean TV-tasoa yksinkertaisemmista projekteista.

asb - 12:20, 31.3.2009 » Joku kiekkojen kasaus nyt vaatii lievää osaamista, mutta muuten puhutaan Ikean TV-tasoa yksinkertaisemmista projekteista.
Paitsi, että Ikean paketeissa on yleensä lähes kaikki osat mukana, ne sopivat keskimäärin yhteen keskenään ja kaupan päällisiksi saat vielä kasausohjeet ;)
jussi - 12:25, 31.3.2009 »
asb - 10:45, 31.3.2009 » Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.
Tämän mielipiteen voin allekirjoittaa.
+1

Hehe, joo. Mut DIY:n taso on samaa luokkaa. Mä kattelen Ollin pyöriä ja Santun peräkärryä ja tuun siihen tulokseen, etten mä kehtaa sanoa mun maastopyörää ja ratapyörää DIY-filoiksi, vaikka oonkin ne itse asentanut. Ja mun Langsterikin on valmispyörä, vaikka oon vaihtanu melkein kaikki liikkuvat osat ja purkanut sen kahteen kertaan “atomeiksi.” Missä logiikka?

asb - 12:39, 31.3.2009 » Hehe, joo. Mut DIY:n taso on samaa luokkaa. Mä kattelen Ollin pyöriä ja Santun peräkärryä ja tuun siihen tulokseen, etten mä kehtaa sanoa mun maastopyörää ja ratapyörää DIY-filoiksi, vaikka oonkin ne itse asentanut. Ja mun Langsterikin on valmispyörä, vaikka oon vaihtanu melkein kaikki liikkuvat osat ja purkanut sen kahteen kertaan "atomeiksi." Missä logiikka?
Vaikka Pertti Perusjantteri kokoaa ikea-huonekalunsa itse, vaihtaa itse autonsa talvirenkaat ja tekee kodin muut asennustyöt, pyörän huolto, osien vaihdosta puhumattakaan ulkoistetaan yleensä pyöräliikkeille.

Tilasin tuossa taannoin completen, joka tulee lentorahtina. Sai niin paljon halvemmalla kuin lähikaupoista ja onpahan osat uusia vaikkei nyt mitään hipoa olekaan. Konversio jää baaripyöräks ulkosäilytykseen, uus tulee mukana sisälle. Jos ois alkanut osina metsästämään, niin jopas hinta ois pompsahtanut ja ajoon ois päästy loppukesästä.

Eli vastaus otsikon kysymykseen: “Kyllä, jos löytyy sopiva, mutta ei, jos ei löydy tai tarpeeks hyvä löytyy käytettynä”

Täällä selkeesti on kevättä ilmassa!

NKOTB - 13:29, 31.3.2009 » Vaikka Pertti Perusjantteri kokoaa ikea-huonekalunsa itse, vaihtaa itse autonsa talvirenkaat ja tekee kodin muut asennustyöt, pyörän huolto, osien vaihdosta puhumattakaan ulkoistetaan yleensä pyöräliikkeille.
Onneks täällä ei oo sitä porukkaa. :)

huh olipa juttuja välissä.
Aika hyviä ja aika huonoja (mielestäni), mutta heitän luuni myös soppaan. Ja alkuperäiseen kysymykseen (mikäli siellä vielä luetaan… toivottavasti ei) osta valmis pyörä. Ei tule niitä vitun ketjulinja-kuumotuksia ja muita “mystisiä” vikoja/ominaisuuksia/ongelmia heti kärkeen.

Ainoa mystinen vika/ominaisuus/ongelma tulisi tässä vaiheessa (varsinkin jos et ole pyörällä juurikaan ajanut) olla pyörällä ajamisen opettelu. Se on jännää ja pelottavaa, joten mielestäni vehkeet tulisivat olla toimivat, eivätkä jätä tielle/onnettomuuteen. Varsinkin kun sopivia yhteensopivia vehkeitä saa kaupasta ihan rahalla… ja monesti myös ihan neuvojakin jos sellaista kaipaa.

Toivon vain, että olet hankkinut polkupyörän, etkä lukenut tätä topikkia 3a sivua. Lähti tuossa yhdessä vaiheessa aika hauskoille astraaleille lapasesta.

Älä kuole.

Haluan ensiksi valmiin pyörän ja kokeilla onko laji oma. Tämä pyörä korvaisi leijonanosan autolla ajosta koska mieluummin haluan tulla nähdyksi fiksin selässä kun auton ratissa kaupungilla. Sanokaa muotipelleksi tai ihan mitä vaan mutta mielummin pyörällä kun autolla? Myöhemmin voisin ajan kanssa kasailla toisen pyörän siihen rinnalle.