Ostaako valmis pyörä?

jussi - 9:30, 31.3.2009 » Mun ylempi kommentti ei siis ollut kohdistettu suhun vaan liittyi enemmän siihen viittaamaani aiempaan keskusteluun.
Jep, jep, ymmärsin kyllä... nou hätä.
Ja en minä ajaisi fiksillä ellen olisi niistä jostain kuullut/lukenut joka taas johtuu siitä että jossain ne oli ollut kovin muodikkaita jos ajat sitten. Ei siinä mitään koska noinhan se menee. Sen sijaan en oikein jaksa tätä keskustelua aiheesta mikä on/ei ole '[i]järkevä[/i]' pyörä mihinkin tai millä '[i]kuuluu[/i]' ajaa missäkin ja miten. Kaikki ajaa millä haluaa, ihan sama mulle.
Mitä haittaa sellaisesta keskustelusta on? Täällä keskustellaan myös siitä mikä olisi parempi vanne vaihtoehdoista X, Y ja Z, tai mikä olisi parempi ketju jne... kaikenlaista vertailua. Miksei runkogeometrioista voi keskustella?

Jokatapauksessa ajattelin että jos näitä jutteluita lukee joku joka ei ole seurannut X määrää eri foorumeita tarpeeksi pitkään niin varmaan saattaa kiinnostaa se että miten jokin runkogeometria eroaa toisesta ja miten se vaikuttaa ajossa. Enkä myöskään väittänyt olevani mikään asiantuntija, vaan ihan mutulla jutustelen :wink:

^ jep, mutta vastustan tiettyjen juttujen esittämistä “virallisina totuuksina”:

onko fiksi parempi kuin sinkula? onko Velocity parempi kuin Mavic? Onko ratadropit paremmat kuin maantiedropit? onko ratapyörä parempi kuin maantiekonversio? ‘kuuluko’ ratapyörä velodromille, maastopyörä maastoon, maantiepyörä maantielle, jopo We Get Beeffin eteen jne.?

kaikki vastausvaihtoehdot on varmaan ihan yhtä oikeita ja/tai vääriä mutta monella on niihin tiedossa mielestään se ‘oikea’ vastaus.

huvitutun aina kun tuo sana muoti välähtää.
jos ette oo huomanneet niin poikkeuksetta kaikille pyöräilijöille lähinnä nauretaan eikä se edes johdu siitä muodikkuudesta.

Se nauru johtuu niistä jännistä housuista. Mutta ratsastajat, ne vasta dorkilta näyttääkin!

Tässähän tietenkin puhuttiin siitä miten fillaristit nauravat toisilleen. Onhan se törkeää.

ei vaan miten jopa fillaristit nauravat toisilleen

Oma mauste tähän soppaan:

Mua vituttaa kun tää laji on menettänyt osittain sen diy-asenteen. Iso vetovoima mulle lähteä tähän lajiin tuli aikoinaan teeseitse-meiningistä, kierrätyksestä ja sen ekologisesta asennemaailmasta. Ehkä se oli sitten sitä punkkia blingblingin sijaan.

Oi niitä aikoja kun koko lajin ylivoimaisesti luetuin ketju oli bc:n fiksin rakennus -ketju. Siis “rakennus”, ei “ostaminen”, “teettäminen” tai “hankkiminen”. Käytännössä jokainen lajiin mukaan tuleva kahlas sen läpi, opetteli fillarin korjausta,…

Nyt tää laji on muuttunut ihan tavalliseksi materialistiseksi liikuntaharrastukseksi muiden rinnalle. Kun käyn eri tilaisuuksissa puhumassa liikuntaharrastuksista ja harrastustavaroiden ja harrastamisen ekologisuudesta, niin sanon yleensä kärjistyksenä että “50% netin harrastusyhteisöjen keskustelusta on uusiin tavaroihin liittyvää välinearvostelua ja välinekeskustelua”.

Aikaisemmin tuo ei fiksiharrastuksen (mitä sillä sit tarkottaakaan?) kohdalla pitänyt paikkansa. Nyt alkaa pitää. Korjaamisesta, tekemisestä, kierrättämisestä, ebaystä ja huuto.netistä on siirrytty sujuvasti kauppohin, tuotemessuille ja nettikauppohin.

Seuraavaksi alkaa valoa näkyä jo harrastusmatkustamisessa, joka tähän asti on paljolti perusharrastajilta puuttunut. Tietty tää onneksi pitkään säilyy harrastusmatkustamisen suhteen yhtenä ekologisimmista ulkoiluharrastuksista skeittauksen rinnalla. Muistakaa siis että sinne Köpikseen/Berliiniinkin pääsee onneksi junalla yllättävän hyvin.

Mutta miten sitten itse duunattujen pyörien arvostuksen saisi takaisin korkeammalle? Täällä oleva Näytä pyöräsi -topicci on tavallaan hyvä! Sinne ei mielellään mitään kaupan laatikosta purettuja valmispyöriä postaile. Ollin tekeleet on hyviä ja inspiroi varmasti monia välttämään uusia tehdasfillareita!

Mutta ehkä aloittelijoille voisi miettiä lisää helpotusta itse tehtävien suunnitteluun ja lähestymiseen? Nyt on lähinnä ohjetta tekemiseen ja kasaamiseen tarjolla. Miten ois ohjetta suunnitteluun, esim. rungon valintaan?

Esim. topic parhaat 80- ja 90-luvun maantierungot. Listattaisiin runkoja, joissa on se tavoiteltu keskimääräistä tiukempi geometria. Muutama Muutama Nishiki? Kuningaskulkuri? Jne… Huonot runkovalinnat nimittäin on iso haitta itse kasailulle. Jengi laittaa turhaan aikaa, rahaa ja energiaa projekteihin, joista ei voi hyvää tulla.

Sitten joku voisi duunata jonkun konversioita tukevan paidan tai tarras. Esim. sellanen missä ois kuva kiiltävästä ratadropista, niin että dropista roikkuis hintalappu. Vieressä ois kuva paskasesta maantiefillarin dropista ja siinä joku DIY-läppä?

Ja ajan minäkin tosiaan paljon valmisrungolla. Mutta silti tykkään tavallaan enemmän omista maantiekonversioistani. Ja kaikki perheemme valmisrungot on nekin second handia. Kauppaan ei ole onneksi tarvinnut vielä runkoasioissa kävellä.

Sekin vielä.

Hei kamaan, nyt kaikki piis än lööv. Jos se saanti on fillarista kiinni, niin sit kannattaa harkita toiveiden kohteen vaihtamista.

kertakaan en oo saanu fillarin ansiosta. paitsi kerran. säälistä. saamatta on jääny varmasti.

kerran huudettiin hyvä perse. tai sit se oli jotain vittuilua. en oo ihan varma kun en kuullut kunnolla.

Puuh. Editoidaan nyt hieman. Olen sitä mieltä, että Markku puhuu täyttä PASKAA ja levittää disinformaatiota. Se menee kuitenkin täysin tämän topicin aiheen ohi, joten en jatka siitä enempää.

Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.

eihän noi faktat nyt poislue toisiaan

asb - 10:45, 31.3.2009 » Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.
Tämän mielipiteen voin allekirjoittaa.
asb - 10:45, 31.3.2009 » Puuh. Editoidaan nyt hieman. Olen sitä mieltä, että Markku puhuu täyttä PASKAA ja levittää disinformaatiota.
Mitä disinformaatiota se on jos ei halua kasailla pyöriään uusista osista ja pitää kierrätystä hyvänä asiana?
Se menee kuitenkin täysin tämän topicin aiheen ohi, joten en jatka siitä enempää.
Se on ihan totta ja anteeksipyyntöni siitä että ylipäänsä tähän reagoin.
jussi - 10:50, 31.3.2009 »
asb - 10:45, 31.3.2009 » Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.
Tämän mielipiteen voin allekirjoittaa.
Kuten myös jos kyseessä olevaa henkilöä ei kiinnosta pyörän rappaaminen. Moottoripyöräpuolella on ihan samanlaista kahtiajakoisuutta: osa jengistä näplää ja laittaa enemmän kuin ajaa, toiset ei tee muuta kuin ajaa. Kumpikin on ihan jees, ei tässä liene siitä kyse. Kuitenkin itselläkin oli tiedot ja taidot aika vähäiset kun tähän hommaan uudelleen aloin (harrastin joskus vuosia sitten mutta sitten se jäi) ja olisin varmasti laittanut suoraan valmiin pyörän jos a) olisi ollut fyrkkaa, b) en olisi ollut kiinnostunut rakentelusta.

No, en oo “old school lähetti” (eikä ole markkukaan), mutta olettaisin, että käytettyjen osien suosion syy perustuu lähettien palkkatasoon, eikä mihinkään kierrätysideologiaan. Tota voi varmaan käydä kysymässä massiivista, jos jotakuta kiinnostaa. Koko ideologia-aiheen voi mun puolesta samantien siirtää sinne, koska mua kiinnostaa vaan nää yksivaihteisten ostamiset, rakentamiset ja ajamiset.

Okein asb: Kierrätys on kaukana alkuperäisten harrastajien alkuperäisestä syystä käytettyihin osiin.

Mutta mitä väliä on alkuperäisellä syyllä ja alkuperäisellä harrastajalla?

Pääasia, että kierrätys on vuonna 2009 järkevä syy monelle vuoden 2009 nuorelle kasata konversio. Toivottavasti.

Jos siis yhtään samaistuu kierrätys-/ekologisuusfilosofiaan niin miksei käyttäisi niitä myös pyöräilyharrastukseensa liittyvien hankintojen valintakriteereinä. Fakta kun on se ettei harrastamisen laatuun ole merkitystä valmitsemmillaan valintakriteereillä. Hyvän/huonon pyörän kun saa takuuvarmasti aikaiseksi sekä kierrättämällä että ostamalla. Jokainen valkkaa vaan oman tyylinsä. Mun tyyli on varmaan jonkinlainen fifty-sixty-yhdistelmä noista.

asb - 10:53, 31.3.2009 » Puuh. Editoidaan nyt hieman. Olen sitä mieltä, että Markku puhuu täyttä PASKAA ja levittää disinformaatiota. Se menee kuitenkin täysin tämän topicin aiheen ohi, joten en jatka siitä enempää. Mielestäni pyöräilystä kiinnostuneen aloittelijan, jonka tiedot ja taidot ovat vähäiset, on parempi hankkia valmiiksi kasattu pyörä, jatkaa omaa harrastusta siitä ja valita itse omat ideologiansa välittämättä pätkääkään jostain kierrätysfiksijeesustelusta.
Otsikkonahan on: Ostaako valmis pyörä? Eli ei kai se nyt sinänsä mene ohi aiheen, vaikka vähän laventaisitkin selitystäsi sille, missä kohtaa Markun romanttinen näkemys fiksiharrastamisesta menee paskan puhumiseksi.

Jos pyöräilyharrastus on yhtä kuin pyörällä ajaminen, silloin tietysti mukavinta, vaivattominta ja varmaan turvallisintakin on ostaa se eka pyörä uutena kaupasta, mutta minusta yksivaihteisten fillareiden kohdalla harrastus on paljon muutakin kuin vain pyörällä ajamista. Kasailu, näpräily, speksailu, säätö ja omat innovaatiot ovat ihan yhtä iso osa harrastusta kuin se ajaminen, ainakin mulle.

Kuka (Randomm?) sen nyt täällä jo sainoikaan Markkuj:n ohella mutta se on selvästi totta että yksivaihteisten fillarien kanssa puuhailu on viime aikoina siirtynyt enemmän uusien kompliittipyörien ja kaupasta ostettavien uusien fiksi/ratarunkojen suuntaan, DIY-meiningin kustannuksella.

Syy on varmaan lähinnä se, että em. spesifejä tuotteita on nyt saatavilla helpommin kuin koskaan ennen. Esim. kaikilla tsadin läheteillä on Surlyn Steamroller siksi että muutama vuosi sitten se oli ainoa helposti saatavilla oleva valmis fiksirunko. Vastaavasti Steamrollerista on sitten tullut se ‘järkevä’ valinta katufiksipyöräksi.

Itse en kuitenkaan oikein kykene ymmärtämään miksi kiinteävälityksisen pyörän pitäisi olla kierrätysosista koottu vaikka totta kai kaikki ekologiset näkökohdat on aina moraalisesti hyväksyttävämpiä kuin uuden ostaminen ja (luonnonvarojen) kuluttaminen jne.

Mutta mikä on se mystinen juttu ton takana, miksi fiksin pitäisi olla itse kyhätty maantiekonversio? Vastaan itse: luultavasti se on Sheldon Brown ja äijän nettisivut. Kaikki on lukenut Sheldonin konversion-teko ohjeet ja niistä on tullut se “virallinen totuus” ja “fiksi = konversio” on se mantra mitä kaikkien pitää toistaa itselleen. Se että kaikki eko ja kierrätys on nyt vallitseva trendi mainostoimistomiesten ja naistenlehtien toimittajien mielessä tietenkin myös vaikuttaa tähän, vrt. vaikka NYT-liitteen juttu Kumiluodista.

Ja huom. itse olen ostanut toistaiseksi viimeisen uuden ja käyttämättömän fillarini vuonna 1996. :wink:

jussi - 11:09, 31.3.2009 » Itse en kuitenkaan oikein kykene ymmärtämään miksi kiinteävälityksisen pyörän pitäisi olla kierrätysosista koottu vaikka totta kai kaikki ekologiset näkökohdat on aina moraalisesti hyväksyttävämpiä kuin uuden ostaminen ja (luonnonvarojen) kuluttaminen jne.
Eihän sen tarvitsekaan olla kierrätysosista koottu. Mutta se voi olla. Jos on rahaa sijoittaa niin tottahan toki sen pyörän voi ostaa kokonaisena kaupasta.

Onpas hassu ja tunteita herättävä keskustelu, joka tavallaan muistuttaa siitä että pyöräilijät, ja jopa tämän alakulttuurin jäsenet ovat aika heterogeeninen joukko. Osalle sillä yksinkertaisesti on väliä onko luonnonvaroja käytetty enemmän vaiko vähemmän saman kokemuksen saamiseen tai tuotteen tuottamiseen. Toisille sillä ei ole niin suurta merkitystä.

Eikä nämä ole uskon asioita, vaan mitattavissa olevia asioita. Jos sillä on yksittäiselle kuluttajalle merkitystä minkä verran luonnonvaroja kulutetaan niin hän silloin käyttäytyy ostellessaan sen mukaisesti. Jos taas ei niin ei käyttäydy. Itse en kuitenkaan pidä tätä foorumia minään ekojulistamisen paikkana, siihen lienee parempiakin foorumeja, ja muistetaan myös että liha on heikko :slight_smile:

jussi - 11:34, 31.3.2009 » Kuka (Randomm?) sen nyt täällä jo sainoikaan Markkuj:n ohella mutta se on selvästi totta että yksivaihteisten fillarien kanssa puuhailu on viime aikoina siirtynyt enemmän uusien kompliittipyörien ja kaupasta ostettavien uusien fiksi/ratarunkojen suuntaan, DIY-meiningin kustannuksella.
Kenen kustannuksella? Onko DIY-harrastajien lukumäärä vähentynyt, vai on ko DIY/BUY-harrastajien suhde vain muuttunut uusien harrastajien mukana? Onko joku osasto kärsinyt tappiota?

^ toi oli lähinnä kommentti liittyen siihen miten mä tulkitsin Markun edellisen viestin sisältämän ajatuksen.