Keskiö, kammet ja ketjulinja

Konsta - 21:37, 3.2.2015 » Enivei tällä otannalla ja näillä mittauksilla voidaan yhteenvetona todeta seuraava: Shimanon BB-UN55 on -edullinen -miltei ikuinen -Erikois Keskiö - akselissa tulee ilmaiseksi ekstraa millin verran ja "110mm" onkin sama kuin "107mm"
-> merkityskylläinen [i]artefakti[/i].

Koolla ei oo väliä -Shimano

MrSticha - 21:36, 3.2.2015 » Muistelen kuulleeni, että 107mm ja 113mm olisivat symmetrisiä ja 110mm ja 115mm epäsymmetrisiä.
Missä kuulit? Toi nimittäin vaikuttais sopivan näihin nyt ilmitulleisiin mittaustuloksiin.

Edelleenkin hämärän peittoon jää sit tää mutta miksi? -osa.

IhanaTaina - 20:58, 3.2.2015 » Oonmuute miettyni mist RTZ nikki tulee. Tulee mieleen lähinnä ärtsy. Wat is?
Muistelet vaan alitajuisesti sitä postausta, jossa krusifixie oli keksinyt saman - sinällään ihan hauskan - merkityksen jo viikko sitten. Vastaan niinkuin silloinkin:
RTZ - 0:31, 27.1.2015 » universumi on ääretön ja ihmisen mieli löytää siitä rajattomasti merkityksiä. Tarina on kuitenkin toinen.
Edit:
Konsta - 21:51, 3.2.2015 » hämärän peittoon jää sit tää [i]mutta miksi?[/i] -osa.
Soitin Veijo Shimanolle ja kysyin. Ihan vittuillesaan kuulemma laitto.

En muista, mahdollisesti internetissä.

Saattaa ehkä vaikuttaa siltä että shimanon akseli-insinööri yrittää kusta fixyskidderiä silmään, mutta kannattaa muistaa että nuo keskiöakselit on mahdollisesti alunperin suunniteltu virvelitehtaan omiin kampiin sopviksi;)

^ Ok, minäkin katsoin nyt sitten sieltä.

Löytyi tuommoinen.

"I don’t have a chart as such, and don’t know (or care) about things lower than UN5x BBs, but can comment on UN5x-UN7x. UN9x are well and truly extinct and extremely unlikely to be found, cheaper ones like UN26 and suchlike are crap IMO.

These lengths are symmetrical:
107, 113, 115, 118

110 is the same as 107 except longer by 3mm on the LHS
122 is the same as 118 on the LHS but longer by 4mm on the RHS
127 is similar to 122 but IIRC equally longer on both sides (or maybe just the RHS?); I’m not sure on this one as I’ve never used one personally, and it’s been a long time since I’ve sighted one

Most lengths have at times been available to suit both 68mm & 73mm BSC BB shells, and some have been available for 36x24F Italian shells. You’ll have to look to see what’s out there now, but I can tell you that 107 x 73mm is scarce.

There were also 107mm (M900 XTR), and 115mm (late DA 7400 8 speed) UN9x BBs, and there was a 103mm 7410 BB to match the 7410 DA 8 speed cranks. The last had an unusually short JIS taper and other JIS taper cranks are likely to bottom out on it; it works okay with ISO taper cranks though.

Later,
Stephen"

Elikkäs

[b]BB-UN55

Todellinen Erikois Keskiö[/b]

Tällä mennään. Kiitos evribadi.

Tätä syvemmälle ei Ericois Kesciön Tarcimmin Warieltuihin Mysteereihin ole pääsemän muuten kuin ajamalla semmoinen rikki ammattikäytössä.

Amatöörit mittaa ketjulinjat teräsviivoittimilla, niihin voi tulla lämpötilavaihteluiden takia mutkia ja kurveja:

damn

Piti saada vähän tekemisen meininkiä niin viilasin ite sen millin pois. Ei tuo nyt ihan täysin suoraan menny (vaikka laserkäyttösellä vatupassilla alkuun koitinkin kohdistella :D), mutta sitä varten on ne feissaustyökalut. Vois huomenna käydä kysäsemässä josko se Friisilän Bike Planet suostuu koskemaan runkoon jota mun viila on koskettanut. Tässähän on se hyvä puoli, että jos menee överiks niin voi sen prikan laittaa vetopuolellekin.

Ja Konsta, teräksinen viivain oli kadonnu ja muistaakseni muutenkin hassusti vinossa, joten tyydyin käyttämään ihan vaan muovista. Käänsin sen silleen vähän kyljelteen että saa sen tukevamman puolen käyttöön ja kääntelin viivotinta ihan siltä varalta että se olis selvästi kaareva. Koitin myös eri kulmia siltä varalta että painovoima vääntäisi viivotinta kovastikin, mutta kaikesta huolimatta näytti siltä että ketjulinja ei ihan ole suora, vaan eturatas inan verran ulompana.

Skidi oli kysellyt raamista ja linkannut jonkun omnomnom-langan. Raami on tämä ja langan olin jo joskus aiemmin lukenut, ei siinä tainnut ihan hirveästi italokeskiöistä olla. Eihän tätä ongelmaa olisi jos italokeskiön leveämpi muhvi ei söisi kaikkea tuota Omniumien säätövaraa.

Tuskin kyllä itekään jaksasin näin paljon viilailla jos ei ois flunssaa oikeeta pyöräilyä rajottamassa.

Mikäpäs tuossa. Saahan sitä rungollensa tehdä mitä haluaa.

Muistat vaan kertoa sille jolle luukutat ton rungon seuraavaks että keskiömuhvia on kavennettu. Ettei se seuraava oo sitten täällä samassa langassa ihmettelemässä kun ketjulinja on mystisesti pielessä.

RTZ - 21:53, 3.2.2015 »
IhanaTaina - 20:58, 3.2.2015 » Oonmuute miettyni mist RTZ nikki tulee. Tulee mieleen lähinnä ärtsy. Wat is?
Muistelet vaan alitajuisesti sitä postausta, jossa krusifixie oli keksinyt saman - sinällään ihan hauskan - merkityksen jo viikko sitten. Vastaan niinkuin silloinkin:
RTZ - 0:31, 27.1.2015 » universumi on ääretön ja ihmisen mieli löytää siitä rajattomasti merkityksiä. Tarina on kuitenkin toinen.
Olen pettynyt itseeni, en ollutkaan originaali.

^Mä olen ylpeä susta. Et kirjoittanut “originelli”.

Taina riittää, ei viitsi nelliksi ruveta. Hehheh läpät riittää tältä päivältä. Voit palata foorumin vitsiniekaksi.

Konsta - 21:58, 3.2.2015 » ^ Ok, minäkin katsoin nyt sitten sieltä. Löytyi [tuommoinen.](https://groups.google.com/forum/#!topic/internet-bob/HrPZdaIPzVU) "I don't have a chart as such, and don't know (or care) about things lower than UN5x BBs, but can comment on UN5x-UN7x. [b]UN9x are well and truly extinct and extremely unlikely to be found[/b], cheaper ones like UN26 and suchlike are crap IMO. These lengths are symmetrical: 107, 113, 115, 118 110 is the same as 107 except longer by 3mm on the LHS 122 is the same as 118 on the LHS but longer by 4mm on the RHS 127 is similar to 122 but IIRC equally longer on both sides (or maybe just the RHS?); I'm not sure on this one as I've never used one personally, and it's been a long time since I've sighted one Most lengths have at times been available to suit both 68mm & 73mm BSC BB shells, and some have been available for 36x24F Italian shells. You'll have to look to see what's out there now, but I can tell you that 107 x 73mm is scarce. There were also 107mm (M900 XTR), and 115mm (late DA 7400 8 speed) UN9x BBs, and there was a 103mm 7410 BB to match the 7410 DA 8 speed cranks. The last had an unusually short JIS taper and other JIS taper cranks are likely to bottom out on it; it works okay with ISO taper cranks though. Later, Stephen" Elikkäs [b]BB-UN91 Todellinen Erikois Keskiö[/b] Tällä mennään. Kiitos evribadi.
tiedätteks mitä tuolta sigusta löytyy?

http://home.fuse.net/pieper/sutherland's%20handbook%20for%20bicycle%20mechanics.pdf

Sivulta 103-104 löytyy taulukko shimanon keskiöiden mitoista.

Mielenkiintoinen taulukko. UN55 on kuitenkin NIIN Erikois Keskiö, ettei sitä mainita tuossa Sutherlandin oppaassa lainkaan :slight_smile:

Ruuvasin ihmekeskiön ihmepyörään, eli Kharkovin sporttimalliin. Nythän on niin, että se brittikierteillä oleva keskiömuhvi on luonnollisesti 70-millinen ja UN55:n ei-vetopuolen kupissa se kaulus, eli se ei-vetopuolen kuppi ei nykyisellään pääse puristamaan sitä kasettia niin kuin Veijo Shimano on sen tarkoittanut.

Mitäs mieltä? Pitäiskö mun viilata se kaulus helvettiin siitä ei vetopuolen kupista, vai kestäiskö tuo sellaisenaan?

Jos on kaulus niin kelpaa tollasenaan, koska muutenhan toi disaini ois aivan viallinen lähtökohtasesti koska kaikki muhvit ei oo 100% identtisiä leveydeltään. Jos kuppi on suunniteltu puristumaan keskiötä vasten eikä vaan antamaan sivuttaissuuhtaista tukea ei kaulusta siinä silloin ole.

Mulla ei ainakaan muutamassa rungossa oo un55 kaseteilla ikinä jäänyt ei vetopuolen kupissa kierrettä näkyviin vaan aina kaulus kiinni muhviin kiristetty

NKOTB - 11:11, 9.2.2015 » Pitäiskö mun viilata se kaulus helvettiin siitä ei vetopuolen kupista, vai kestäiskö tuo sellaisenaan?
Mun kokemuksen mukaan osassa Shimanon keskiömalleista vasen kuppi on semmoinen aika löysästi hölskyvä (eli suunniteltu puristumaan ihan perille asti kasetin runkoa vasten). Itse siis viilaisin.