Keskiö, kammet ja ketjulinja

Taas sinkulaprojekti päällä ja pitäisi saada peliin uusi keskiö, kammet ja eturatas. Taakse tulee Maillardin kierteelliseen napaan bmx-ratas, kun ei taida suicide-fiksiä viitsiä laittaa.

Onko se oikeasti niin että pitäisi pyöräkorjaamon varaston nurkalle lähteä kokeilemaan ketjulinjoja vai saanko mitenkään ennakkoon määritettyä sopivaa komponenttikomboa, hakea pois ja lyödä vaan kiinni?

68mm brittikeskiö on kyseessä, joten vaihtoehtoja varmasti löytyy. Green biken “sarda” -sinkulakammet kiinteällä 46t-rattaalla hintaan 5€ sopis tämän projektin budjettiin, mutta myös 110mm bcd:n 46-50t rieskallekin olisi kammet plakkarissa.

Mulla ketjulinjan säätäminen onnistui taka-akselin racerien ja spacerien avulla: runko oli mallia vanha maantie (nieli melkein mukisematta 120mm ja 130mm levyiset akselit) ja takakiekon mukana sain edelliseltä omistajalta kaksi eri taka-akselia. Venkslasin spacerit ja racerit eessun taassun kaikkiin mahdollisiin järjestyksiin ja valitsin parhaan. Ei oo täysin suora, mutta mulle riittävä.

Keskiöistä ja kammista mitään tietämättömänä (ja köyhänä) tää oli mulle aika hyvä vaihtoehto. Suosittelen!

No jos ei tiedä niiden kampien eikä takanavan ketjulinjaa, ni eipä tota oikein voi laskea. Maillardin navassa voinet tosiaan siirrellä prikkoja edestakas.

Sellaisissa tapauksissa joissa on takana napa jonka ketjulinjan tietää (esim. ratanapa 42mm) ja edessä kammet joiden ketjulinjan tietää (ratakammet tai standardit maantie 2- tai 3-lehtiset tai maastokammet) ni vois laskeskella. Kampien ketjulinjoista ks. Sheldon Brown's Bicycle Glossary Ch - Ci , noista laskemalla ostin itselleni oikeanmittaisen keskiön maantiekampiin jotta sai niillä rataketjulinjan.

Ostin jo Sakaen Super Custom -kammet Kumiluodista ja huomenna ajattelin hakea keskiön. 46mm taitais tulla vapaarattaalla etäisyydeksi navan keskikohdasta, jos keskelle rihataa kiekon ja spacereillä passaa kohdilleen. Ja Sheldonin taulukossa:

mut nyt tosiaan pitäisi löytää akseli, joka tuon linjan antaa. Veikkaukset on olleet luokkaa 110-113mm ja valikoima on 107-127mm. Eiköhän tämä tästä…

Kyssäri tähän ketjuun, kun en osuvampaakaan löytänyt.

Voiko kierteellisessä takanavassa siirtää ratasta esim. prikkojen tai vastaavien avulla ketjulinjansäätötarkoituksessa?
Stronglightin kampisetti vaatisi takarattaan siirtämistä 1,5mm kun on 110mm keskiöakseli. 107mm akselilla osuisi teoriassa kohdilleen speksien mukaan, mutta josko pääsis halvemmalla ja säätäis takaratasta.

Vai, onko 1,5mm:n säätäminen jopa turhaa?

Teoriassa voi.
Mutta 1,5mm on paljon, rattaan ja/tai lukkorenkaan kierteen loppuvat nopeasti kesken. → korkkaus + mahdollinen kolari → loppupeleissä varmaan halvempaa vaihtaa keskiöakseli.

IMHO: On.

mun mielestä ei kannata mennä hanuri edellä puuhun takanapaviritysten kanssa. jos aikoo laittaa kierteelliseen maantienapaan singlespvapaarattaan, ruuvaa sen kiinni, speisaa prikoilla olemassa olevan eturattaan kanssa linjaan ja loput ei vetopuolelle. sitten vaan kiekon rakennus ympärille ja se on siinä. low budget. jos työjärjestys poikkeaa edellisestä, joutuu aina polttamaan rahnaa ja käämiä

Edellämainitulla tavalla tehtäessä vanne ei välttämättä tule keskelle navan laippoja. Miten lasketaan oikeat pinnojen pituudet?

pinnalaskurilla. vaikka dt swiss tarjoaa kys palvelua. toispuoleisessa, eli vaihteellisessa napaversiossa, on poikkeuksetta epäsymmetrinen flange to center mitta. jos on vaihdepakka kiinni, lyhyemmät ja pystymmät pinnat löytyy vetopuolelta. kun napa korvertoidaan singlespeed vapaarattaalle, oman kokemuksen mukaan vetopuolen flange etääntyy keskustasta. jos vanhoja pinnoja käyttää, voi olla kannattavaa vaihtaa satsi päittäin veto-ei vetopuolen kesken. sit vaan rakennat kiekon perusmetodeilla…

Kannattaa nyt lyödä niitä mittoja laskuriin, saatat yllättyä miten pienillä mittaeroilla (<1mm) voi selvitä. Ts. pinnojen vaihtamiseen ei välttämättä ole mitään tarvetta.

unohtu toi sanoa. yleensä pyöristetty pinnan pituus on sama molemmilla puolilla. mutta tylsää lähteä keskittämään purkamatta kiekkoa

Kiitos vastauksista, tuskin tässä tilanteessa alan kuitenkaan kiekkoa kasaamaan uudestaan. Enkä toisaalta ala kyllä prikkahommiin/takanapavirityksiinkään.

  1. Kokeilen kampisettiä sellaisenaan nykyiseen keskiöön ja katson mihin ketjulinja IRL asettuu.
    → Jos hyvä niin hyvä, jos huono niin…

  2. …ostan 107mm:n keskiön
    → Great Success!

Mulle jäi nyt hiukan epäselväksi oliko tässä tarkoitus laittaa spaceria rattaan kierteille, vai siirtää koko napaa laittamalla spacereita navan akselille? Eli oliko kyseessä vanha maantienapa ja vapaaratas -yhdistelmä vai ratanapa ja -ratas?

NKOTB - 14:58, 5.1.2012 » Mulle jäi nyt hiukan epäselväksi oliko tässä tarkoitus laittaa spaceria rattaan kierteille, vai siirtää koko napaa laittamalla spacereita navan akselille? Eli oliko kyseessä vanha maantienapa ja vapaaratas -yhdistelmä vai ratanapa ja -ratas?
Spaceria rattaan kierteille. Problem solved enivei.
anatti - 15:29, 5.1.2012 » Spaceria rattaan kierteille.
No siinä tapauksessa ei kiekkoa olisi sen enempää tarvinnut rihtailla. Mut 1,5 millin heittoa tulee jo eri levyisistä takarattaistakin. Nykykombolla ajoon vaan ja pähkit asiaa lisää, jos rutinat vituttaa tms.

Kampina on Campan Record Pistat ja keskiö samoin. Keskiö on 111mm akselilla ja asymmetrinen. Onk tietoo, kuinka monta milliä tuo asymmetrisyys on?

Kysyn siksi, että aattelin vaihtaa keskiön Philiin, jolloin luonteikas vaihtoehto olisi 110,5mm ISO. Tämä senkin takia, että sama keskiö toimii 75:n ja D-A:n kanssa, mikäli joskus tulee hinkua vaihtaa kampia. Mutta, kun tuo on symmetrinen, eli mites homma käytännössä toimii? Phililla on asymmetrinenkin malli, mutta siinä on 3mm epäsymmetria ja emmää kyllä tuossa Campan keskiössä niin isoa epäsymmetrisyyttä näe.

Philin keskiötä saa säädettua millitolkulla kyllä, mutta mielluummin sitä hankkisi kuitenkin mahdollisimman sopivan. Onko jollain kokemusta tämmöisestä kombinaatiosta tai jostain muusta Philista Campa Pistojen kanssa?

Sen perusteella mitä oon lukenu toi assymmetrisyys on kuriositeetti jota ei kannata hirveesti murehtia. Phil pitäis toimia ihan yhtä hyvin. Tää ei tosin perustu omakohtaiseen tietoon joten joku tietävämpi voi korjata.

Onko kellään käytännön kokemusta mikä on ollut pienin toimiva välys spiderin ja chainstayn? välissä?

Sehän riippuu aivan käytetystä rungosta ja kampi/keskiö-kokoonpanosta. Jos kaikki on oikein jäykkää niin minimaalinen väli riittää, jos letku runko ja kammet niin tarttee tietenkin enemmän.