Ensi projekti: Helkama

Tässä se nyt ois. Edellinen omistaja oli kilikali väreil maalannu Helkama rungon ja fiksaillu vähä.

Heti alkuun sanottakoon, että en tiedä pyöristä mitään / sinkuloista / sanastosta sen enempää. :slight_smile: kiinnostuin kuitenkin pyöristä ja haluan oppia tuntemaan paremmin tämänkin taiteen lajin.

Shitmanoa tuntuis olevan jarrut ja sun muut härpäkkeet.

Muutos suunnitelmia:

  • ruskee penkki ja gripit ? vai…
  • Tunturi “pappa” style. = tunturi tarrat jostain. puna, valko, musta tyylillä. punaset gripit jne.
  • polkimet
  • kevyemmäksi polkea. nyt tarjolla edessä ja takana “kaksi vaihdetta” raskas ja kevyt. :smiley: kevyeen liian löysäksi menee ketjut + vinossa eli ei pysy kettingit paikallaan.
  • uudet kiekot joskus.
  • Jarrupiuhan kromiputki ja kiinnitys hämmentää ? mielestäni semiruma viritys.

IDEOITA ja jeesiä tän projektin kannalta olisin halukas saamaan :slight_smile: ehdotuksia yms.

niin ja tuo mukiteline on kätevä mutta sopisko krominen paremmin ?

http://www.pyorapojat.com/data/Py�r�tarinoita/Retki%20Super%2012%201979.JPG

Tollasia tarravärejä ?

Ohjainkannatin näyttää melko erikoiselta, minkä vaihtaisin hieman perinteisempään. Osia kannattaa tiirailla Pyörätohtorilta. Samasta paikasta voisi löytyä fauberkeskiöön sopiva eturatas ilman lahjesuojaa. Näin voimansiirrosta tulee hieman fiksumman näköinen. Yleensä ketjusuojat on niitattu rattaaseen, kuten arvelisin tässäkin tapauksessa olevan.

Fauberkeskiö :smiley: ? kiinnostusta olisi, mutta ei aina tiedä näitä nippelijuttuja. Jos lähden tosta ostamaan eturatasta ni mistä tiedän minkä mallinen. ? Tossa on nyt kaks mulla vierekkäin. toinen joku 40 + hampainen ja toinen yli 50 hampainen ( raskas polkee ).

Muistelisin, että lahjesuojassa oli jotku pultit ?… hmm.

Keskiö on fauber, siihen menee omanlaisensa rattaat

Näyttäisi kuskilla olevan aika kova “gorillakerroin”.
(G = välimatka keskisormesta keskisormeen kädet vaakatasoo levitettynä / henkilön pituus. Mitä isompi luku sitä suurempi G eli gorillakerroin.)

josbanse - 21:55, 25.5.2014 » Keskiö on fauber, siihen menee omanlaisensa rattaat
Meinaat että toi bullhorni ois leveä?

180cm kuski ja bullhorni aika sopivan levelä…imho.

Olli meinaa että sun satula on alhaalla suhteessa satulan ja ohjaustangon väliseen etäisyyteen joka on aika pitkä ja indikoi sun olevan pitkä minkä kerkesit jo todeta

heh: :smiley: ok.

Paljonko ohjaustangon päät painuvat, kun ohjaamoa painaa kuskin koko painolla? Ehkäpä ohjaamosta kannattaisi eliminoida turha jousto pois (ekana stemmi vaihtoon), jos on tarkoitus pitää ajoasento etukumarana. Äänestäisin kyllä tähän leppoisempaa ohjaamoa, ja muutenkin ihan täyttä pappaistamista.

Keulassa on 22mm ylläri sille ohjainkannattimelle. Jos haluaa vaihtoehtoja tolle joutsenkaulalle, kannattaa tää pitää mielessä.

http://images.evanscycles.com/product_image/image/36d/c09/459/52946/charge-plug-2011-single-speed-road-bike.jpg

jotain tän tyylisuuntiasta kiehtois itseäni. Tällähetkellä ajoasento mun mielestä ihan mukava. Etuhaarukka on kyl hieman rimpula… ( kovassa alamäessa jarruttaessa alkaa “pompottaa”.

Osaisko joku linkittää vastaavanlaisella rungolla olevaa projektia johon olisi törmännyt ? saisi vähän inspiraatiota.

Keulassa tosiaa aikas kapia se putkilo….

Olisko tää, vaikka AMA onkin? Runko ei tietenkään sama, mutta niitä löytyy ihan haulla.
https://www.yksivaihde.net/old/19825

Kts. nimim. Jandon Komentaja

syottis - 10:14, 26.5.2014 » Etuhaarukka on kyl hieman rimpula… ( kovassa alamäessa jarruttaessa alkaa "pompottaa".
Hakusanat: kierteellisen ohjainlaakerin kiristys. Kannattaa samalla purkaa koko laakeri, putsata ja rasvata ja kasata uudestaan.

Minä jättäisin mustan satulan ja pistäsin tilalle mustan perinteisen kippuratangon. Vaihtasin ohjainkannattimen (ja kiristäisin sen sopivasti).

Katsoisin jos pystyy käyttää uudestaan tuon etukeskiörattaan eli purkamaan sen ja vaihtamaan sen sisemmän ulomman kohdalle ja ulompi pois. Sitten tod.näköisesti pitäs vähän ketjua lyhentää tai sitten uudelleen takarattan asettamalla vois saada ketjun riittävän tiukalle, jotta ketju ei tipu. Jos näin ei pysty tekemään, niin joko uusi keskiö (vaikka mummopyörästä) tai adapteri pyörätohtorilta keskiöön johon tuohon saa hienot kammet/keskiön. Tällöin myös helpottaa oloa, koska saa lukkopolkimet ja pyörästä saa tehokkaamman. Ja ostasin kaksipuoliset (toinen normi ja toinen lukko) niin pyörää vois käyttää millon vaan.
(Kai tohon fauber-kampiinkin saa lukkopolkimet jollai tappaa en nyt muista).

Juomapullo vois olla se krominen. Joku valkonen teksti tohon runkoon vois sopia. Kiekkoihin minä olen ihan tyytyväinen. Sen kromivirityksen voit korvata vaikka mustalla tarranauhalla jos häiritsee. Siihenkin voi tottua. Muuten en osaa siinä auttaa.

Nämä kannattaa ehdottomasti lukea.
fiksi-info
how-to

Ja tervetuloa foorumille. Pyöräily on kiva harrastus ja pyörien kanssa häärääminen. Itsellä alkaa hiipuminen siltä osin.

Pieni tarkennus sallittaneen, jotta uutta tulokasta opastetaan varmasti tarkoin termein. Nimim. kosmonautti0 heitti kyllä hyvän idean. Jos vaihdat koko kammet yksirattaiseen versioon, samalla tulee opiskeltua tuon mallin keskiön huoltaminen ja herkistely. Tuolta lisää aiheesta.

Koska maailma on täynnä parempia runkoja, tästä ei varmaan kannata tehdä “liian hyvää”? Tämän projektin yhteydessä neuvoisin jättämään keskiöadapterin ja muiden kalliiden voimansiirto-osien hankkimisen toistaiseksi vielä hamaan tulevaisuuteen. Noihin muovipolkimiin (tai vastaaviin) voi varmaan porata reiät, jotta niihin saa asennettua varvaskoukut ja remmit (tms.). Nämä saat hankittua 0-10€ kuluilla, ensiksi mainittuun päivitykseen menee ehkä kymmenkertainen summa (+vaiva). Fauber-tyypin kampiin sopivia, 1/2" -kierteellä olevia bmx-polkimia kannattaa varmaan haeskella, edelleen mukavuusmielessä. Lukkopolkimia ei noihin kampiin ole olemassa.

Mietin että mikä ihmeen jarrupiuhan kromiputki… kappas, vaakaputkessa. Aika metka keksintö.

Kiitos tarkennuksesta. On mullakin oikeesti termit hukassa.

Tossa muuten kuva millasta minä tästä tekisin. Tosin satula siinä on vähän hassu minun mielestä. Liekö jonkun palstalaisen pyörä, en tiiä.
musta pyörä

^ Tollasta tästä ei tule ilman rungon muokkausta. Tunturisi runko on suunniteltu leveämmille kumeille ja lokareille.