Kalkaduunat, tavarafillarit ja muut kuljetushässäkät

valmistajakin vahvisti asian jo

kuinkahan iso levy menee taakse ? (2015 helmikuu)

Suunnilleen tästä alkaen toisessa ketjussa pohdittiin levyjä.

Oli valmistajaltakin lainaus, että isompi levy aina eteen, koska maastopyörissäkin.

Sit on näitä epäilyjä, että isompi levy rikkoisi ohjainlaakerin tai haarukan (!).

Ensinnäki toi valmistajan argumentti on ihan vitun sveitsinjuustoa sillä perusteella, että painonjakauma on jotain ihan muuta. Tämän on käyttäjät havainneet ihan ajamalla, eli siellä edessä vaan ei ole tarpeeksi pitoa isosta levystä hyötymään.

Jos jarru vedetään lukkoon asti isolla levyllä tai pienellä levyllä, ohjainlaakeriin ja -putkeen kohdistuu aivan sama rasitus. Isommalla levyllä tämä tapahtuu vähemmällä sormivoimalla, mutta vika ei ole silloin iso levy vaan raskas sormi. Kun levyjarrulla tuotetaan fillarille jonkinlainen hidastuvuus, on ohjainlaakerin kannalta ihan sama, tapahtuiko se ison levyn välityksellä (vähemmällä jarrupalojen puristuksella) vai pienen levyn kanssa (vähän kovempaa puristaen). Haarukan jalkaa iso levy kyllä painaa siellä adapterimountin kohdalla kovemmin, mutta jalan “sortuminen” siitä kohtaa ei taida olla Bullitteissa tavattu ongelma.

Isoista levyistä voi olla semmonen ilo, että raskaan kuorman kanssa alamäkeen himmaillessa ei tule ylikuumentumista niin äkkiä. En tiiä minkä tason ongelman kanssa tässä painitaan, kun oma on vielä kokoamatta. Maastopuolella XC-jarrujakin saa kurittaa aika tavalla ilman brake fadea, vasta alamäkiajossa niiden rajat tulee vastaan. (Tai jos aloittelija laahaa jarruja pitkän alamäen, mutta ei nyt puututa käyttäjävirheisiin.)

TL;DR: laittakaa niin isot levyt ku huvittaa ja mahtuu. Ohjainlaakeri on kovilla sen mukaan, miten jarruja käytät.

kaikki varmaan ton suhteellisuuden sisäistää, mutta mua kiinnosti miks sinne taakse pitäis saada 5 vuoden cargoammattikokemuksen omaavan kuskin mielestä 203mm levy 180mm sijaan.

Omalla cargolla saan kyllä jarrut (M396) feidaamaan lastattuna alamäissä. Ongelmaksi tuo nyt ei ole muodostunut, kun tietää annostella.

Ja ettei nyt olis ihan pelkkää bullittia, laitetaan cargofiilistelyjä

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_04.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_02.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_03.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_05.jpg

Tossa vielä setup istuimen ja Crosson laukkujen kanssa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_01.jpg

Lumikko - 13:59, 24.2.2015 » Suunnilleen [tästä](https://www.yksivaihde.net/old/22992/541209) alkaen toisessa ketjussa pohdittiin levyjä. Oli valmistajaltakin lainaus, että isompi levy aina eteen...
Tähän soppaan lisätään kanttarit, nupukivet ja muu infra, sekä talvi. Omat kokemukset ovat tietty omia kokemuksia ja minut saa kyllä teorialla lytättyä ja myös olen ollut väärässäkin. Harmi, että heitin sen klappaamaan paukutetun alakupin roskiin, se olisi kätevästi toiminut jonain todisteena.

Asiaan liittyy myös että tarviitaanko eteen niin paljon tehoa.

Luultavasti jokin käppyrä osoittaa, että ehdottomasti kyllä ja toinen että ei.

Seuraavaksi kysyn, että onko kokemuksia vai luetaanko tässä fysiikan kirjaa?

Omat kokemukseni asiasta kirjasin ylös ja niistä kukin ottaa sen minkä haluaa, en esittänyt niitä ehdottomina totuuksina ja väitöskirjana… eniten ehkä ottaa päähän että todetaan etten ole voinut kokea asioita siten kuin olen ne kokenut.

edit: Siis haarukankestoa en ole epäillyt hetkeäkään, kaikki mikä on haarukan jälkeen kuumottaa: alakuppi ja sitten emäputki.

Taidettiin muutamia sivuja aiemmin ketjussa puidakin, mutta mulla on hyvin mahtunnu 203mm levy taakse. Mutta hyviä nuo Smurfin huomiot.

^bullittiin?

eli siis valmistajan sähköpostiedustaja ei ole ainoastaan kujalla pyörän ominaisuuksista, mutta rehellisesti kusetti mua just ton asian suhteen? tai ehkä itseään tässäkin tapauksessa?

oliks ne niinku et “203mm?”

http://img.pandawhale.com/post-36131-that-I-cannot-do-gif-Godfather-AXTs.gif

tyhjan jarrut ovat mielestäni ok

Laitan nyt tännekin tuon jupinani Bullit-langassa. Täällä tosin pitkälti jo samat asiat listattuna.
Omaa kokemusta Bullitista ei ole, mutta reilut nelisen vuotta Bakfietsin puikoissa kesällä ja talvella joten pientä käryä siitä mitä juttuja ehkä kannattaa miettiä.

zykkeli - 15:09, 24.2.2015 » Niin, sen etujarrun kanssa on Suomessa hyvä huomioida tämä talveksikin kutsuttu ajanjakso. Noilla cargoilla on muuten lähes mahdotonta onnistua kaatumaan, mutta liukkaalla kun pelaa eturenkaan lukkoon ja alta se onnistuu. Ja kun oikeasti menee jäälle ja sattuu olemaan kevyesti kuormaa niin se ei aivan hurjia vaadi, että renkaan lukkoon vetäisee. Pysäytysvoimaa kannattaa toki varata kunnolla sillä jos nyt sattuu innostumaan oikeasti ison kuorman kanssa kikkailemaan alkaa hyväkin jarru tuntua aika heppoiselta ja pysähtymiseen joutuu oikeasti varaamaan tilaa. - Nimim. 5x50l multasäkit ja hieman muuta romua kyydissä
Smurf - 14:54, 24.2.2015 » Tähän soppaan lisätään kanttarit, nupukivet ja muu infra, sekä talvi. Omat kokemukset ovat tietty omia kokemuksia ja minut saa kyllä teorialla lytättyä ja myös olen ollut väärässäkin. Harmi, että heitin sen klappaamaan paukutetun alakupin roskiin, se olisi kätevästi toiminut jonain todisteena. Asiaan liittyy myös että tarviitaanko eteen niin paljon tehoa.
Liian kova etujarruttelu raskaalla pyörällä ja lyhyellä haarukalla voi kyllä hajottaa ohjainlaakerin, sitä en kiistä. Vaan tästä ilmiöstä ei välttämättä pääse pienemmällä levyllä eroon, jos on raskas jarrusormi.

Oon aivan samoilla linjoilla siitä, ettei tuonne eteen kummoistakaan jarrutehoa tarvita. Perustan tämän siihen, että kokeneempien (mm. sun) mukaan etupäästä lähtee herkästi pito, joten teholla ei hirveästi tee.

Taloudessa on kolme rahtivehjestä: Bakfiets, läski Yuba ja Omnium mini. Kalkaduunissa jarrutusteho on tietty hyvin erilainen riippuen vehkeen geosta, painonjaosta ja renkaiden koosta. Käyttäytyminen vaihtelee kovasti myös riippuen kuorman painosta ja sijoituksesta. Sijoituskysymys koskettaa ennen kaikkea Omnium miniä kun myös takana tartsi.

Läski Yubassa on edessä Salsan Enabler keulassa nastadillinger ja etujarru on tässä se ykkösjarru, vahvasti painopisteen takapuolella oleva takakiekon ollessa huomattavasi ponnettomampi. Jarrut on 180 molemmissa päissä, sellaiset nyt sattui olemaan hyllyssä. Etunen ei lähde alta oikein millään. Jarrutuskäytös on mutulla 50%e/50%t kun pitää oikeesti pysähtyä.

Omniumissa ja Bakfietsissä on taas takajarru se ygönen, juurikin mainitusta “20” etunen lähtee alta = ikävä tilanne" tyyppisestä syystä. Omnium kestää perän sladittelua enemmän kuin Bakfiets ennen kuin lähtee lapasesta. Omniumissa on 180 ja Bakfietsissä on 203 perässä, molemmat Shimano XT centerlockeja koska ne ei juurikaan ujella ja pysyy suorina koska spider. Bakfietsissä ja Omniumissa on molemmissa 160:t edessä. Bakfietsissä joutuu pusertamaan että saa perän lukkoon kun taas Omniumissa se hupaisan lähellä koko ajan.

Jarrutuskäytös, Omnium=30%e/70%t ja Bakfiets020%e/80%t.

Ajettavia on kaikki, mulle aivan kelvollisia, kehittyypä kuski kun pientä variaatiota kun vaihtelee rakkineesta toiseen. Omnium on suosikki tällä hetkellä, lapset jo liian isoja kyytiin mihinkään, vaimo ajelee Bakfietsilla ja läski Yuba on läskin talvivehjes.

tyhja - 14:54, 24.2.2015 » Taidettiin muutamia sivuja aiemmin ketjussa puidakin, mutta mulla on hyvin mahtunnu 203mm levy taakse. Mutta hyviä nuo Smurfin huomiot.
tämä tunne kun tajuan, että kaikki sössöttämäni on tosiaan sössötetty tossa kuluneen 10-15 sivun sisään. laitan vihapostia jimille.
Smurf - 21:11, 22.2.2015 » Itsellä tätä nykyä etummaisen ohjainlaakerin alakuppina kingin steelset.
... ja vanha oli alkanut klapata. Tämä kohta (ja ongelmien välttäminen) kiinnostaa edelleen. Varmaankin taakse tulee iso levy ja eteen pienempi.

Oliko ohjainlaakerin kuppi kulunut sillä tavalla, että konelaakerin ulkokehä ei enää asettunut sinne jämäkästi, vai miten vaurio ilmeni?

Funtsin, että laittamalla laakeri lukitteen kanssa paikalleen voisi estää pienen klapin syntymisen alkuunsa ja sen suurenemisen jatkossa.

Tai sitte se Steelset.

Lumikko - 20:01, 24.2.2015 »
Smurf - 21:11, 22.2.2015 » Itsellä tätä nykyä etummaisen ohjainlaakerin alakuppina kingin steelset.
... ja vanha oli alkanut klapata. Tämä kohta (ja ongelmien välttäminen) kiinnostaa edelleen. Varmaankin taakse tulee iso levy ja eteen pienempi. Oliko ohjainlaakerin kuppi kulunut sillä tavalla, että konelaakerin ulkokehä ei enää asettunut sinne jämäkästi, vai miten vaurio ilmeni? Funtsin, että laittamalla laakeri lukitteen kanssa paikalleen voisi estää pienen klapin syntymisen alkuunsa ja sen suurenemisen jatkossa. Tai sitte se Steelset.
Alakuppi oli kaulastaan murtunut pikkaisen ja litistynyt aiheuttaen laakerin ja täten keulan klappaamisen. En tiedä kuin pitkään tätä oli jatkunut joten pelkäsin että emäputkelle olisi tapahtunut jotain traagista. Kaulus laakerissa oli kyllä melko matala.

Kuppi itsessään oli kunnossa, mutta kupin kaulus oli vaurioitunut.

Matkapyöräily mini-cargolla? Onko jo lähtökohtaisesti typerä ajatus?

Aivan näppärä citypyörä mut yli 30km jos polkee samana päivänä niin alkaa tekemään mieli vaihtaa pyörää. Kyl noi lähetit tietty polkee päivässä hyvät kilsat mut sitä ei voi verrata matkapyöräilyyn. En joka tapauksessa suosittelisi.

ciwi - 22:21, 24.2.2015 » Matkapyöräily mini-cargolla? Onko jo lähtökohtaisesti typerä ajatus?
Ajoergonomia hyvälle tolalle ja painopiste matalalle, aika sama se kai on millä lähtee, pääasia että lähtee? <3

Taittopyörä ≠ minicargo

Ei tääkää.

Mutta huhhu,
http://www.bakfiets-en-meer.nl/wp-content/uploads/2008/02/robbo_front_1.jpg