Kalkaduunat, tavarafillarit ja muut kuljetushässäkät

Mietin tuota Bullittin laatikon tilavuuden/eleganssin/funktionaalisuuden ongelmaa. Miten saada mahdollisimman minimalistinen systeemi muotoiltua ja vielä kiinnitettyä siihen runkoon jotenkin fiksusti? Tuossa tämänhetkinen ratkaisuni (kuvassa kesken), joka on se ihan perus-, joskin alumiinista:

https://lh4.googleusercontent.com/-_gIT0sSFrbo/VNx7hoCVtII/AAAAAAAACaQ/qBXnkueg4aA/s1600/bullittlaita.jpg

Jollakulla oli sitten tuollainen vanerista taivutettu ratkaisu, joka on ihan kelpo yritelmä mielestäni. Kestää ehkä sääolosuhteitakin ihan kohtuullisesti jos se on jollain epoksilla päällystetty:

Jooh elikkäs vesivaneri tai navettavaneri kestää, varsinkin jos kyllästää leikkuupinnat.
Sen maalaamisesta on sit turha haaveilla, mutta jos väriä haluaa niin teippaaminen toimii.
Esim puukeskus hertsikassa muuten sit leikkaa samaan neliöhintaan halutun kokoiset palat.

joo itellä pihassa rojulaatikko jossa tollasesta vesivanerista kansi. leikkauspintoja ei käsitelty mitenkään. purettu entisestä rojulaatikosta joten vähän kulmista vettynyt niiltä osin mistä ollut vuosia käytännössä vähän maan alla. mutta kun pääsi kansikäyttöön niin näyttäisi kuivaneen ainakin kauempaa katsottuna melkein uudenveroiseksi. eikä siitä lumia ole tiputeltu päältä eli painoa & kosteutta kyllä on ollut niskassa ihan hyvin varsinkin tänä talvena.

Kestää tietty. Mutta voiko niitä prässätä muotoon tuolla tapaa? Suorina levyinä otan ehdottomasti ennemmin alumiinin.

E: Mulla on muutamia levyjä sitä 3mm vesivaneria tai maatilavaneria. Se ois kyllä painonsa puolesta jo ihan kelpo matskua, mutta sitten pitäisi rakenne miettiä vähän erikseen.

ei taida sopia haarukkaan, tai en tiedä. Ehkä tollasella 19" vanteella meniskin. Faddyyy

Bullittin mietintäkohdat:

-Etuhaarukkaan mahtuu mahtuu 2" Big Apple -rengas helposti, joka on persketin hyvä rengas kaikin puolin, nastapuolelta kotimaasta löytyy vaan vammaisen kokoisia tai muuten vaan paskoja renkaita eli MW jota kannattaa loppuun asti välttää.

Nappulapuolelta 2,125 Michelin Mambo ei lokarin kanssa mahtunut pyörimään, ilman loksua menee mutta jättää himpan liian pienen lumitilan renkaan ja haarukan väliin. Suosittelen alle 2" nappuloita.

-Etujarruksi ei kannata laittaa isolaikkaisinta DH-jarrua, koska kaikki paino on perällä ja tämä yhdistettynä esim. Helsinkiläiseen pyörätie-infraan ja jarrutteluun saattaa rikkoa ohjainlaakerin alakupin ja pahimmillaan emäputkea vahingoittaa.
Sen lisäksi liukkaaseen aikaan etujarru on käytännössä off-limits, koska etupää lukittuu herkästi ja luistattaa pyörän sattumanvaraiseen suuntaan.
Itsellä tätä nykyä etummaisen ohjainlaakerin alakuppina kingin steelset.

-Kannattaa katsoa miten ohjainaisa asettuu, en tiedä onko uusissa tehty siihen muutoksia, mutta 2008-versiossa aisa hakkasi runkoon mm. nupukivillä, joten teippasin retkipatjaa siihen. DH-pyöristä tuttu ketjunhakkaussuojakin varmasti kelpaa.

-Ohjaamoa ja ajoasentoa ei kannata ajatella perinteisin metodein kahdesta syystä: ohjainputki on 90-asteinen jolloin tanko pyörii vaakatasossa ja toiseksi Bullittissa kovin hyökkäävä asento on kovin turha sekä epämukava.

Koska ohjainputkenkulma, suosittelen mahdollisimman lyhyttä kannatinta ja/tai hurjalla nousulla. Itsellä on kiinni 9cm pituudeltaan, mutta 45-astetta ylös. Tämä siitä että on tilaa laittaa lastia ja että vielä mahtuu ohjaamaan ja ajoasennosta in-control-tyyppinen.
Jos kuski on kovinkin lyhyt jopa ns. 0-kannatin on ihan passeli, käytännössä ei niin vaikuta ohjaukseen koska ei juurikaan muuta suhdetta haarukan kääntymisherkkyyteen.

Tankoksi jokin kapeahko ja mielellään kovalla taivutuksella taaksepäin. Jälleen koska 90-asteinen ohjainputki, on ohjaus suorahkolla leveällä tangolla melko rekkamainen ja huomasimme nopeasti Ollin kanssa että ohjauksen ääriasennoissa ei meinannut kädet riittää ohjaukseen.

Omassa Bullittissa on tanko jopa hieman ylempänä kuin satula. Mittaa itsellä on 180 cm ja pitkähköt kädet, taivutusta satulatolpassa on maltillisesti ehkä sentti. Jos tarvitaan esim. ohjaamon pituutta voin sen mitata.

Se vakkarina niissä tullut “speedlifter” on oikeasti näpsäkkä laite.

-En tiedä uusia takahaarukoita, mutta omassamme 1.75" kumi valitettavasti melko lailla maksimi leveyssuunnassa.
Joskus laitoin asiasta palautetta, ettei varmaan olisi paha leventää rengastilaa, jotta esim. kunnollinen nappularengas mahtuisi… en tiedä on mennyt asia perille.
EBB olisi Bullittissa olisi ainoa paikka jossa sen käytön hyväksyisin, mutta ymmärtääkseni sellaista ei taida olla.

-Takajarruun kannattaa panostaa, omaamme 180mm laikka mahtui juuri pyörimään, mutta jos uusiin menee 203mm suosittelen laittamaan. Käytännössä takajarru on kuitenkin se millä pääasiallisesti vauhdin säätely tapahtuu, etupäähän on erityisesti melko jännä tyhjänä jarrutellessa, koska nokka on tällöin kovin kevyt.

Kaikesta saa olla eri mieltä ja tämä ei ole mikään virallinen totuus, poiketa saa.
On tuolla kesät-talvet tullut jyyhkyteltyä vuodesta 2010 joten jotain on kertynyt takkiinkin ja kaikkea on kokeiltu.

Takana 26x2.0 sliksi ja tilaa ois vähän isommalle. Ehkä ne on kuunnelleet. Ihmetytti kyllä tuo takahaarukan tila ja pituus silti - ei varmaan näin pitkässä rungossa sentti lisää leveyteen ja pituuteen ois paha.

ununu - 15:32, 22.2.2015 » niin. eiks bulsut ota 2.0 asti mut meneeks loksut enää
2.0 supreme eli joku 45mm leveän kanssa menee loksu helposti. Joku 47x559 retronappula (panaracer cinder cone) menee varmaan lokarin kanssa.

valmistajakin vahvisti asian jo

kuinkahan iso levy menee taakse ? (2015 helmikuu)

Suunnilleen tästä alkaen toisessa ketjussa pohdittiin levyjä.

Oli valmistajaltakin lainaus, että isompi levy aina eteen, koska maastopyörissäkin.

Sit on näitä epäilyjä, että isompi levy rikkoisi ohjainlaakerin tai haarukan (!).

Ensinnäki toi valmistajan argumentti on ihan vitun sveitsinjuustoa sillä perusteella, että painonjakauma on jotain ihan muuta. Tämän on käyttäjät havainneet ihan ajamalla, eli siellä edessä vaan ei ole tarpeeksi pitoa isosta levystä hyötymään.

Jos jarru vedetään lukkoon asti isolla levyllä tai pienellä levyllä, ohjainlaakeriin ja -putkeen kohdistuu aivan sama rasitus. Isommalla levyllä tämä tapahtuu vähemmällä sormivoimalla, mutta vika ei ole silloin iso levy vaan raskas sormi. Kun levyjarrulla tuotetaan fillarille jonkinlainen hidastuvuus, on ohjainlaakerin kannalta ihan sama, tapahtuiko se ison levyn välityksellä (vähemmällä jarrupalojen puristuksella) vai pienen levyn kanssa (vähän kovempaa puristaen). Haarukan jalkaa iso levy kyllä painaa siellä adapterimountin kohdalla kovemmin, mutta jalan “sortuminen” siitä kohtaa ei taida olla Bullitteissa tavattu ongelma.

Isoista levyistä voi olla semmonen ilo, että raskaan kuorman kanssa alamäkeen himmaillessa ei tule ylikuumentumista niin äkkiä. En tiiä minkä tason ongelman kanssa tässä painitaan, kun oma on vielä kokoamatta. Maastopuolella XC-jarrujakin saa kurittaa aika tavalla ilman brake fadea, vasta alamäkiajossa niiden rajat tulee vastaan. (Tai jos aloittelija laahaa jarruja pitkän alamäen, mutta ei nyt puututa käyttäjävirheisiin.)

TL;DR: laittakaa niin isot levyt ku huvittaa ja mahtuu. Ohjainlaakeri on kovilla sen mukaan, miten jarruja käytät.

kaikki varmaan ton suhteellisuuden sisäistää, mutta mua kiinnosti miks sinne taakse pitäis saada 5 vuoden cargoammattikokemuksen omaavan kuskin mielestä 203mm levy 180mm sijaan.

Omalla cargolla saan kyllä jarrut (M396) feidaamaan lastattuna alamäissä. Ongelmaksi tuo nyt ei ole muodostunut, kun tietää annostella.

Ja ettei nyt olis ihan pelkkää bullittia, laitetaan cargofiilistelyjä

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_04.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_02.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_03.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_05.jpg

Tossa vielä setup istuimen ja Crosson laukkujen kanssa:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/349661499/omia%20kuvia/ute_01.jpg

Lumikko - 13:59, 24.2.2015 » Suunnilleen [tästä](https://www.yksivaihde.net/old/22992/541209) alkaen toisessa ketjussa pohdittiin levyjä. Oli valmistajaltakin lainaus, että isompi levy aina eteen...
Tähän soppaan lisätään kanttarit, nupukivet ja muu infra, sekä talvi. Omat kokemukset ovat tietty omia kokemuksia ja minut saa kyllä teorialla lytättyä ja myös olen ollut väärässäkin. Harmi, että heitin sen klappaamaan paukutetun alakupin roskiin, se olisi kätevästi toiminut jonain todisteena.

Asiaan liittyy myös että tarviitaanko eteen niin paljon tehoa.

Luultavasti jokin käppyrä osoittaa, että ehdottomasti kyllä ja toinen että ei.

Seuraavaksi kysyn, että onko kokemuksia vai luetaanko tässä fysiikan kirjaa?

Omat kokemukseni asiasta kirjasin ylös ja niistä kukin ottaa sen minkä haluaa, en esittänyt niitä ehdottomina totuuksina ja väitöskirjana… eniten ehkä ottaa päähän että todetaan etten ole voinut kokea asioita siten kuin olen ne kokenut.

edit: Siis haarukankestoa en ole epäillyt hetkeäkään, kaikki mikä on haarukan jälkeen kuumottaa: alakuppi ja sitten emäputki.

Taidettiin muutamia sivuja aiemmin ketjussa puidakin, mutta mulla on hyvin mahtunnu 203mm levy taakse. Mutta hyviä nuo Smurfin huomiot.

^bullittiin?

eli siis valmistajan sähköpostiedustaja ei ole ainoastaan kujalla pyörän ominaisuuksista, mutta rehellisesti kusetti mua just ton asian suhteen? tai ehkä itseään tässäkin tapauksessa?

oliks ne niinku et “203mm?”

http://img.pandawhale.com/post-36131-that-I-cannot-do-gif-Godfather-AXTs.gif

tyhjan jarrut ovat mielestäni ok

Laitan nyt tännekin tuon jupinani Bullit-langassa. Täällä tosin pitkälti jo samat asiat listattuna.
Omaa kokemusta Bullitista ei ole, mutta reilut nelisen vuotta Bakfietsin puikoissa kesällä ja talvella joten pientä käryä siitä mitä juttuja ehkä kannattaa miettiä.

zykkeli - 15:09, 24.2.2015 » Niin, sen etujarrun kanssa on Suomessa hyvä huomioida tämä talveksikin kutsuttu ajanjakso. Noilla cargoilla on muuten lähes mahdotonta onnistua kaatumaan, mutta liukkaalla kun pelaa eturenkaan lukkoon ja alta se onnistuu. Ja kun oikeasti menee jäälle ja sattuu olemaan kevyesti kuormaa niin se ei aivan hurjia vaadi, että renkaan lukkoon vetäisee. Pysäytysvoimaa kannattaa toki varata kunnolla sillä jos nyt sattuu innostumaan oikeasti ison kuorman kanssa kikkailemaan alkaa hyväkin jarru tuntua aika heppoiselta ja pysähtymiseen joutuu oikeasti varaamaan tilaa. - Nimim. 5x50l multasäkit ja hieman muuta romua kyydissä
Smurf - 14:54, 24.2.2015 » Tähän soppaan lisätään kanttarit, nupukivet ja muu infra, sekä talvi. Omat kokemukset ovat tietty omia kokemuksia ja minut saa kyllä teorialla lytättyä ja myös olen ollut väärässäkin. Harmi, että heitin sen klappaamaan paukutetun alakupin roskiin, se olisi kätevästi toiminut jonain todisteena. Asiaan liittyy myös että tarviitaanko eteen niin paljon tehoa.
Liian kova etujarruttelu raskaalla pyörällä ja lyhyellä haarukalla voi kyllä hajottaa ohjainlaakerin, sitä en kiistä. Vaan tästä ilmiöstä ei välttämättä pääse pienemmällä levyllä eroon, jos on raskas jarrusormi.

Oon aivan samoilla linjoilla siitä, ettei tuonne eteen kummoistakaan jarrutehoa tarvita. Perustan tämän siihen, että kokeneempien (mm. sun) mukaan etupäästä lähtee herkästi pito, joten teholla ei hirveästi tee.

Taloudessa on kolme rahtivehjestä: Bakfiets, läski Yuba ja Omnium mini. Kalkaduunissa jarrutusteho on tietty hyvin erilainen riippuen vehkeen geosta, painonjaosta ja renkaiden koosta. Käyttäytyminen vaihtelee kovasti myös riippuen kuorman painosta ja sijoituksesta. Sijoituskysymys koskettaa ennen kaikkea Omnium miniä kun myös takana tartsi.

Läski Yubassa on edessä Salsan Enabler keulassa nastadillinger ja etujarru on tässä se ykkösjarru, vahvasti painopisteen takapuolella oleva takakiekon ollessa huomattavasi ponnettomampi. Jarrut on 180 molemmissa päissä, sellaiset nyt sattui olemaan hyllyssä. Etunen ei lähde alta oikein millään. Jarrutuskäytös on mutulla 50%e/50%t kun pitää oikeesti pysähtyä.

Omniumissa ja Bakfietsissä on taas takajarru se ygönen, juurikin mainitusta “20” etunen lähtee alta = ikävä tilanne" tyyppisestä syystä. Omnium kestää perän sladittelua enemmän kuin Bakfiets ennen kuin lähtee lapasesta. Omniumissa on 180 ja Bakfietsissä on 203 perässä, molemmat Shimano XT centerlockeja koska ne ei juurikaan ujella ja pysyy suorina koska spider. Bakfietsissä ja Omniumissa on molemmissa 160:t edessä. Bakfietsissä joutuu pusertamaan että saa perän lukkoon kun taas Omniumissa se hupaisan lähellä koko ajan.

Jarrutuskäytös, Omnium=30%e/70%t ja Bakfiets020%e/80%t.

Ajettavia on kaikki, mulle aivan kelvollisia, kehittyypä kuski kun pientä variaatiota kun vaihtelee rakkineesta toiseen. Omnium on suosikki tällä hetkellä, lapset jo liian isoja kyytiin mihinkään, vaimo ajelee Bakfietsilla ja läski Yuba on läskin talvivehjes.