harder better faster stronger eli pyöräilyn treenaustopsu

Hyvä topsu, keskittyy ajamiseen eikä välineisiin.

Kare_Eskola - 10:12, 9.3.2015 » Ensin määritellään tavoitteet. Mitä tarkemmin sitä helpompi treenata. Yrittäisit edes. Jos jotain yleistä ohjenuoraa, niin: Aja pitkään hiljaa. Aja lyhyesti kovaa. Aja kisoja. Älä väsytä itseäsi.
Äh, emmä nyt varsinaisesti hakenut mitään tehkää mulle pyöräilytreeniohjelma-meininkiä, vaan [i]yritin[/i] viritellä semmosta yleisempää keskustelua aiheesta. En oo mitään kisoja ajanut, niin käytännössä ainoa pyöräilyyn liittyvä suorituskyvyllinen tavoitteeni on ollut ehtiä duuniin ajoissa. Tämä lienee kategoriaa lyhyesti kovaa. Sitten oon ajellut noita parisatasia, jotka mennee osastoon pitkään hiljaa mun pyörittelyillä. Tänä vuonna mittarissa on 13+60 km, eli ei juuri mitään. Suunto sanoi viime lenkin palautumisajaksi joku 57 tuntia. Jos mä nyt haluaisin nostaa lenkkieni keskinopeuksia vaikka parilla-kolmella kilometrillä tunnissa (välillä 20-25 km/h), niin pitääkö a) ruveta ajamaan jengissä b) hommata vaihdepyörä c) ajaa hitaasti-paljon vai kovasti-vähän.

Onko joku pyöräily-Cooperi olemassa?

Cycling Plus-lehden 1/2015-numerossa oli esim. juttua HIIT:istä ja Tabatasta (20 sekuntia maksimiteholla, 10 sekuntia taukoa, toistetaan 8 kertaa). Väitettiin, että parantaisi paitsi VO2-maksimeita enemmän kuin pitkäkestoinen normipyörittely, mutta myös anaerobista suorituskykyä.

HIIT ja tabata ja anakynnysvedot nostavat hapenottoon perustuvaa suorituskykyä tehokkaasti. Harmi vain että ne sotivat “Älä väsytä itseäsi” -periaatetta vastaan.

Jos on aikaa vaan parille treenille, kannattaa treenata vain lyhyesti kovaa. Jos on aikaa useammalle treenille, ei kannata treenata useammin lyhyesti kovaa, koska siinä väsyttää itsensä.

Loppuun perusohje kaikkeen kestävyystreenaukseen, sekä pitkiin lenkkeihin että intervalleihin: Alussa hiljempaa kuin lopussa.

Tavoite pärjätä krosseissa ens syksynä. Treenit alkaa hitailla maantielenkeillä, jotka muuttuvat pikkuhiljaa joko nopeammiksi tai sitten sisältävät lenkin keskivaiheella kiihdyttelyä. Koko ajan tulee ajettua metsässä krossipyörällä. Sitten kun alkaa kesä kyllästyttämään, alan ajamaan lyhyempiä ja kovempia lenkkejä, mutta säilytän siinä rinnalla pidemmät maantielenkit. Lopulta hitaat lenkit tippuu pois ja tilalla spinning täysii ja pelkkää kaahausta.

Kisoja tulee liian vähän ennen syksyä ja siihen pitää tulla muutos tänä vuonna.

Ns. kovaa ajamisen suhteen olen huomannut oman pitkän työmatkan vähän huonoksi. Tuossa tuntuu kehittyvän se yksi tietty vauhti ja se on sitten siinä. Sitä samaa vauhtia toki sitten jaksaa pitkään.

nalle wheelroos - 11:08, 9.3.2015 »
Kare_Eskola - 10:12, 9.3.2015 » Ensin määritellään tavoitteet. Mitä tarkemmin sitä helpompi treenata. Yrittäisit edes. Jos jotain yleistä ohjenuoraa, niin: Aja pitkään hiljaa. Aja lyhyesti kovaa. Aja kisoja. Älä väsytä itseäsi.
Jos mä nyt haluaisin nostaa lenkkieni keskinopeuksia vaikka parilla-kolmella kilometrillä tunnissa (välillä 20-25 km/h), niin pitääkö a) ruveta ajamaan jengissä b) hommata vaihdepyörä c) ajaa hitaasti-paljon vai kovasti-vähän.
Sanoisin että tuo on huonoin mahdollinen tavoite. - Mahdoton mitata, mahdoton seurata kehitystä. - Lisäksi tavoite näyttäisi olevan sama kuin sen saavuttamiseksi tehtävä treeni. Sama kuin treenaisi maratonia juoksemalla maratoneja.

En ole mikään ajokoira, mutta tälleen normikuolevaiselle isoin apu on ollut siinä, että on käynyt ajamassa porukkalenkeillä kovaa. Omat lyhyemmät ajot tuppaa oleen aina alku liian isoilla sykkeillä ja sitten väsähdys. Porukkalenkille menossa voi siirtymät lämmitellä ja tiputtautuu sitten ryhmän vauhdista pois jos rupeaa liikaa piiputtamaan. Välillä on pakko ajaa yksin reippaasti pitempää, että saa PK-treeniäkin. Nyt jo valmiiks pelottaa kuinka kauheelta se kevään eka lenkura keuhkoissa tulee tuntumaan.

Kare_Eskola - 12:48, 9.3.2015 » . Sanoisin että tuo on huonoin mahdollinen tavoite. - Mahdoton mitata, mahdoton seurata kehitystä. - Lisäksi tavoite näyttäisi olevan sama kuin sen saavuttamiseksi tehtävä treeni. Sama kuin treenaisi maratonia juoksemalla maratoneja.
Paska tavoitehan toi voi olla, mutta en ymmärrä miten se olisi mahdotonta mitata? Vai tarkoititko että vakioida? Eikö keskinopeuden nostamistavoite olisi yhtä kuin että pyrkisin juoksemaan sen maratonin vähän nopeammin? Mun träkättyjen taajama-maantielenkkien keskarit on pääsääntöisesti olleet välillä 18-21 km/h. En mä noita ole ajanut mitenkään SPEED - Kuoleman kyydissä -henkisesti, mutta eihän noilla juhlittaisi edes breveteissä.
manuelkala - 10:48, 9.3.2015 »
netspider - 10:44, 9.3.2015 » Talvella on käyty Snjjj:n kanssa spinningissä kerran viikkoon - joka kerta kun cheekin äärirajoilla on soinut niin watit ovat olleet vähintään 2000%.
haha
oon sitä mieltä että tossa on todellakin mennyt jo totaalisesti pimeälle puolelle harjoittelun kanssa :D

Kokeneemmat: pystyykö fiksillä ajamaan PK-lenkkejä vai meneekö se vaihtelevassa maastossa vaikutukseltaan tuonne vauhtikestävyyden puolelle? Tyhmä kysymys, mutta se selittyy sillä etten ymmärrä asiasta juuri enempää kuin sika päivännoususta.

Olen viime kesänä ajanut fiksetillä 40-100 km lenkkejä n. kerran viikossa työmatkojen lisäksi, ja tänä kesänä olisi tarkoitus ajaa lisää. Mitään käryä ei ole esimerkiksi siitä, kuinka monta tuollaiata lenkkiä olisi enimmillään järkevää ajaa viikossa palautumisen kannalta.

^toki pystyy jos malttaa ajaa tarpeeksi hiljaa eli ei aja vakiovauhtia vaan sykkeen mukaan. Varsinkin mäessä voi olla haastavaa, mutta pieni maltillinen välitys ja kova sykekuri mittarilla jeesaa. Toki voi ottaa mäet pienenä spurttina ja sit ajaa vaikka muutaman minuutin korostetun rauhallisesti.

Juu, ei pk-lenkki tarkoita sitä etteikö lyhyen mäen voisi ajaa vähän reippaammin ylös. Reitiksi ei tosin kannata valita sitä kaikkein mäkisintä tietä. Lähes koko ajan pitäisi kuitenkin olla pk-alueella.

Minun mielestäni fiksillä ajaminen on erittäin hyvää PK-treeniä. Jos pitää välityksen kevyenpuoleisena, normaalilenkkeilyyn tulee oivassa suhteessa kevyttä peekoota ja piristävää, lyhyttä runttailua ja pyöritystekniikkaa.

Kolme tuntia vakioteholla vakioasennossa on kamala, jumittava, vahingollinen treeni. Kolme tuntia fiksillä on kivaa. Se on tärkeintä.

Mittarit vittuun, välityskuri tilalle.

Vaikka tää varmaan kuuluiskin välityskeskusteluun, niin mitä suunnilleen pidät Kare kevyenpuoleisena välityksenä tässä yhteydessä?

Kamoon. Se on 110% sun ja sun coutsin välinen asia.

Koutsi käski kysyy Karelta.

Mikä vaan mikä tuntuu kevyenpuoleiselta ilman että kusetat itseäsi.

Kare_Eskola - 14:42, 9.3.2015 » Mikä vaan mikä tuntuu kevyenpuoleiselta ilman että kusetat itseäsi.
Jos numeroita kaipaa, niin lisää nykyiseen vaikka piikki tai kaksi lisää taakse.
Smurf - 14:45, 9.3.2015 »
Kare_Eskola - 14:42, 9.3.2015 » Mikä vaan mikä tuntuu kevyenpuoleiselta ilman että kusetat itseäsi.
Jos numeroita kaipaa, niin lisää nykyiseen vaikka piikki tai kaksi lisää taakse.
Tätä vähän tässä just mietiskelin. Nykyinen 44/17 tai 46/18. Se kevyenpuoleiselta tuntuminen kun riippuu niin paljon esim: asioista.
Kare_Eskola - 14:35, 9.3.2015 » Kolme tuntia vakioteholla vakioasennossa on kamala, jumittava, vahingollinen treeni. Kolme tuntia fiksillä on kivaa. Se on tärkeintä.
Tältä pohjalta on meikäläisen tasolla varmasti hyvä jatkaa vielä aika monta kautta. En ole oikein exceltaulukkoihminen niin vierastan vähän kaikkia elektroniikkapelien tuijotteluja urheilussa.

EDIT. 44:17 välitys itselläni ja se tuntuu pääosin kevyenpuoleiselta. Mutta täällä Kuopion ympäristössä on kyllä myös raskaanpuoleiselta tuntuvia mäkiä :slight_smile: