suuri vaihdekeskustelu

Pistin linkin vaan koska stoori on hauska. Ja Engers on kova vaihdepyöräjätkä.

Noita ovaalejahan on erilaisia. Näissä uusissa maastorattaissa tehdään ovaalilla kuolleen kohdan ylitys kevyemmäksi, jottei vauhti pysähdy.

Toinen lähestyminen niihin oli shiman toimesta muistaakseni Biopace joka oli duunattu jotenkin siten, että kuollut kohta on raskaampi ja näinollen hitaampi, koska voimaa on kuolleessa kohdassa muutenkin hankalaa saada, ja taisi olla ideana se, että lonkankoukistajan rasitus vähenee kun jalka ei “heitä” niin voimakkaasti ylös.

Noiden perusteella vaikuttaisi siltä, että toi maasto-ovaali on erinomainen omaan käyttötarkoitukseensa, eli tasoittamaan saatavaa voimaa tasaisemmin. Kovassa pyörityksessä käy taas päinvastainen biopaceen nähden eli jalat heittävät ylös vielä enemmän. Maantieversion mukavuudesta/edusta en osaa sanoa.

sit jos mietitään pintaa syvemmälle niin ei kenellekään vaikkapa kaupan maidosta tule taitoa hermottaa lihaksiaan oikein ovaalirattailla ekalla ajokerralla. varsinkin jos on polkenut vuosia ihan perus pyöreillä.

Otin itse kantaa enemmänkin tuohon RTZ:n postaukseen ja salillä käyvänä ymmärrän kyllä hyvin tuon lihashermotuksen vaikutuksen polkemiseen. Omalta osaltani käyttäisin ovaalia maastossa jos maastoa ajaisin, mutta maantielle ja radalle riittää pyöreät rieskat.

E: Rotorin Qringsit näyttävät asentuvan maantiellä samoin kuin maastossa, eli kevyempi kohta kuolleelle alueelle.

^^^Muuten noin, mutta Biopacen idea taisi olla se, että raskain välitys on kuolokohdan paikkeilla, jota ennen jalalle on kehitetty suurin nopeus tehoalueella, eli tasoittaa nopeuseroja kampikierroksen aikana. Massan hitaus “heittää” jalan läpi raskaamman välityksen alueelta. Tässä varmaan myös pyöritystekniikka ratkaisee, vois ainakin kuvitella, että monella pyöreillä rattailla tekniikan hioneella vastapuolen jalka toimii vastapainona hidastaen just tässä samassa kohdassa.

En oikein ymmärrä miten jalan “ylös heittäminen” kuormittaisi lonkan koukistajaa? Se että liike hidastuu jalan mennessä alas ennen alakuolokohtaa varmaan vähentään sekä lonkan että etenkin polven kuormitusta, jos ajoasenton on sellainen, että nää nivelet ojentuu lähelle maksimia (satula liian korkealla), mutta tää tuskin oli Biopacen pointti.

Ja kyllä, ovaaleihin on varmasti kuskin sisäänajoaika, ihan samoin kuin esim. kampien pituuttaa muuttaessa menee hetki tottua uusiin liikeratoihin.

Mulla on kisamaastopyörässä ovaaliratas. Teillä höpömestareilla ei ole kuin mutua. Siinä ei ole mitään uutta.

  1. Ovaalirattaat tulevat koska koneistaminen ja narrow-wide ja 1 x mitälie. Ne ovat huonoja vaihtamaan.
  2. Ovaalirattaat eivät minulta vaatineet totuttelua. Yhtään mitään. Normivehkeet tosin tuntuu ovaalilla ajamisen jälkeen raskaalta viisi sekuntia.
  3. Ovaalirattaat eivät anna watteja. Muuten ne olisi kaikilla kisakuskeilla jo. Ne ehkä vähän tasoittavat tehopiikkejä.
  4. Minun mielestäni ovaalirattaat sopivat parhaiten maastoon heikkojalkaisille sinkula- ja jäykkäperäkuskeille, jotka joutuvat vaihtelevan maaston takia ajamaan paljon putkelta.
  5. Ovaalirattaat ehkä vähän jeesaavat vetopitoa, kun runttausvoiman annosteluaika tavallaan pitenee.
Kare_Eskola - 12:30, 5.2.2015 » 2) Ovaalirattaat eivät minulta vaatineet totuttelua. Yhtään mitään. Normivehkeet tosin tuntuu ovaalilla ajamisen jälkeen raskaalta viisi sekuntia.
ihan mielenkiinnosta: ootko ajanut noilla ihan maksimikadensseilla kuinka paljon?
peltsip - 12:36, 5.2.2015 »
Kare_Eskola - 12:30, 5.2.2015 » 2) Ovaalirattaat eivät minulta vaatineet totuttelua. Yhtään mitään. Normivehkeet tosin tuntuu ovaalilla ajamisen jälkeen raskaalta viisi sekuntia.
ihan mielenkiinnosta: ootko ajanut noilla ihan maksimikadensseilla kuinka paljon?
29-maastopyörä, pisin 32-11, maastoajo ja maksimikadenssit? En oo.

Hankin ovaalin just presiis siksi että maastossa takajäykällä ei voi ajaa tikkujalkojeni optimikadenssilla. Se on runttausratas ja toimii siinä.

Kare_Eskola - 12:30, 5.2.2015 » Teillä höpömestareilla ei ole kuin mutua. Siinä ei ole mitään uutta.
Tämä on kyllä täysin totta. Onko nyt niin että [i]ajon diktatuuri [/i]kieltää [i]sohvaspekulaation[/i] toisten kokemuksien/mielipiteiden ja tutkimulosten pohjalta?

^ Ainakin jos nykyteknologiasta puhuttaessa viitataan viiskyt-seiskytluvulla ajonsa ajaneisiin.

http://www.classiclightweights.co.uk/riders/engers1.jpg
kiitos kare pointeista, pitää varmaan kesällä kattoa jos sais jonkun rattaan testiin kun orlossa vaihteet.

Flogging a dead horse?

joo vähän niinkuin päässäni spekuloinkin että runttauksessa kun ei mennä missään hermoston hallintanopeuden äärirajoilla niin riittävän kokenut polkija voi oppia huomaamattaan uudenlaisen pyöritysjutun ja tottuu lennosta mutta sit kun aletaan lähestyä omaa maksimikadenssia niin saattaa rueta ilmenemään ongelmia kun pienemmät ongelmat pyörityksessä alkaa kertautua herkästi.

negaatio - 12:46, 5.2.2015 » ^ Ainakin jos nykyteknologiasta puhuttaessa viitataan seiskytluvulla ajonsa ajaneisiin.
Jos olisin viitannut nykyteknologiasta puhuttaessa seiskytluvulla ajaneisiin, ymmärtäisin tämän kritiikin.

Mutta jotta pysyttäisiin aiheessa: onko esim. Rotorin Q-ringsit saavuttanut suosiota tasaisen pinnan pyörittäjien keskuudessa?

mulla ei o kokemusta ku biopacesta, kyllä sen nytkytyksen huomaa. muuta en osaa sanoa. kivoja maisemia.

osa etuvaihtajista alkaa rähisee ovaaleilla

RTZ - 12:49, 5.2.2015 »
negaatio - 12:46, 5.2.2015 » ^ Ainakin jos nykyteknologiasta puhuttaessa viitataan seiskytluvulla ajonsa ajaneisiin.
Jos olisin viitannut nykyteknologiasta puhuttaessa seiskytluvulla ajaneisiin, ymmärtäisin tämän kritiikin. Mutta jotta pysyttäisiin aiheessa: onko esim. Rotorin Q-ringsit saavuttanut suosiota tasaisen pinnan pyörittäjien keskuudessa?
Joku ranskalainen pyöräkisa niillä voitettiin takavuosina. Ja kuulemma joku naisihminen nimeltä Vos käyttää ovaaleja aina. Mutta maksettuihin mielipiteisiin ei tietenkään voi luottaa...

Haluan 1x10 setupin droppitangolle, ja taakse olisi XT:n pakka ja vaihtaja. Jarruiksi varmaan hylexit.
Eli:
Tangonpäävaihtaja?
Retroshift?
Thumbies ja kitkat?

Löysin tälläisenkin:

Odie - 13:07, 5.2.2015 » Haluan 1x10 setupin droppitangolle, ja taakse olisi XT:n pakka ja vaihtaja. Jarruiksi varmaan hylexit.
[https://farm8.staticflickr.com/7466/15748931066_6e6b3c3e8a_b.jpg](http://www.lfgss.com/comments/11983227/)

?

Odie - 13:07, 5.2.2015 » Haluan 1x10 setupin droppitangolle, ja taakse olisi XT:n pakka ja vaihtaja. Jarruiksi varmaan hylexit. Eli: Tangonpäävaihtaja? Retroshift? Thumbies ja kitkat? Löysin tälläisenkin: http://www.m-gineering.nl/vwijk8.jpg
http://www.chainreactioncycles.com/fi/en/sram-force-cx1-11-speed-hydror-groupset/rp-prod125452

e. niin siis miten ton setin kahvat?

ei taida toimia maasto derailleri tuolla.

tangonpäävaihtaja mielestäni aivan hyvä lepposempaan ajeluun.

Mites tangonpäävaihtajat muuten, olisiko niissä merkittävä etu verrattuna viistoputken kitkoihin? Toisaalta viistoputken vivut tulee aika selkärangasta, molempien vipujen käyttö samalla kädellä yms…

edit. Etenkin, jos tangonpäätkin on kitkamoodissa