Projekti: Yksi Crescent 306 Fashion Line Mixte lisää

nysimum - 0:06, 23.7.2014 »
nysimum » tulin järkiini: EN tarvitse mitään mixteä
Sanoi hän 1 day sitten. Nyt olohuoneen lattialla makaa palasina oleva mixte, ja oon muuten aika fiiliksissä tästä projektista.
Nyt alkaa olla aika ryhtyä hissuksiin sanoista tekoihin. Sain siis Uomolta valmiiksi pilkotun Cressun mixten (kiitos!), josta on tarkoitus loihtia perustyylikäs, arkinen kaupunkipyörä jolla voi pyöräillä hameessakin.

Tilanne nyt:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/setti.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/runko_etu.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/306.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/pystyputki.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/kampisarja.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/keskio.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/jarru_etu.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/16490226/pyorat/mixteprojekti/jarru_taka.jpg

  • joitain osia (polkimet ja stemmi) tulossa jälkitoimituksena tuonnempana

Suunnitelma:

Tarkoitus olisi käyttää mahdollisimman paljon alkuperäisiä osia, ellei ole perusteltua syytä toimia toisin. Edessä on siis paljon paskankiillotusta ja rasvaamista. Kiekot kylläkin menevät vaihtoon, sillä ne oli aivan tajuttoman painavat (pelkkä etukiekko painoi 1,7 kiloa). Budjetin yritän kuitenkin pitää maltillisena, joten tarpeelliset uudet osat hamstraan käytettynä niin pitkälti kuin mahdollista. Tullee pari visiittiä Uusix-verstaalle… :slight_smile:

Maali ei suoranaisesti ole kuin pakasta vedetty + inhoan vaaleanpunaista, joten runko ja haarukka alistukoon puhallettavaksi ja maalattavaksi.

Lokarit olisi sinänsä kiva siirtää myös toiseen tulemiseen, mutta veikkaanpa etteivät ihan kestä hiekkapuhallusta. Pitää siis nekin metskata jostain. Suunnitelmissa on myös vanhanajan hameverkko, joko jostain tilaten tai itse virkkaamalla.

Tarakka jää (dynamotakavalo saa poistua keskuudestamme), eteen tulee kori.

Kammet ja rattaat on hirveeenihanat, joten ne saa jäädä. Pienempi eturatas on 42, jos laskin/muistan oikein. Tuo pelkistetty ketjusuoja on mun mielestä hirveeeeenihana myös, joten siitä inspiroituneena ajattelin muuntaa tuon isomman rattaan ketjusuojaksi silpomalla siitä hampaat pois. (Tai varmaankin silvotuttamalla, ellei sitten kaveri uskalla päästää mua työkalujen ääreen.)

Ohjaamo jää luultavasti liian alas, joten kompensoin sitä todennäköisesti Biltsun Comfort-stongalla. Penkiksi siirtyy toisesta pyörästä Brooks B17 S, ja sitä varten pitäisi jostain taikoa setback-tolppa.

Jarru(t) on melko rouheassa kunnossa, aivan tolkuttoman jäykät ja raskaat. Vähän tunnustelen ja tutkailen, mutta voipi olla että ostan suosiolla uudet, varsinkin jos Uusixilta löytyy helposti. Päätöstä edesauttaa, että olen jo tainnut hukata toisen jarrun…

Kysymykset:

  1. Onko jotain erityisiä suosituksia, mitä kannattaa käyttää laakereiden (ohjainlaakerin ja keskiön) putsaukseen ja rasvaukseen? Ennen kaikkea: onko jotain mitä ei missään nimessä kannata käyttää? Tämänhetkinen suunnitelma on liotus mineraalitärpätissä, rasvaus tällä ja keskiön kierteisiin alumiinitahnaa.

  2. Onko toi keskiö (Hatta High Cup) nyt ranskalainen, sveitsiläinen vai britti?!? Kaikkia tietoja löytyy internetin syövereistä. Olisi ihan hyvä tietää, mihin suuntaan tuota vetopuolta oikein tulisi kammeta auki. Vai meinaako F = French? :frowning:

  3. Kiekot. Perä on 130 mm, joten olisiko kaikkein helpointa ostaa maantiekiekot kasettinavalla ja sinkulakitti? Tällä asialla on itse asiassa hoppu, sillä bongasin erittäin hyvässä tarjouksessa olevat kiekot, mutta niitä on vain 2 settiä jäljellä.

Jos haluat ratanavat tuohon 130mm perään niin ei huolta, tuo taipuu kyllä 5mm puoleltaan aivan hyvin.

Lähinnä mietin ketjulinjan säätöä, kun aion mennä tolla keskiöllä joka siinä nyt on, enkä vielä oo varma missä mikäkin ratas tulee olemaan. Luultavasti järjestys on: pienempi ratas sisäpaikalla, spider, isompi ratas/ketjusuoja ulkopaikalla, eli eturatas on luultavasti ulompana kuin mitä soisi ratanapojen kanssa olevan. Ei nyt tietenkään ole mittanauhaa käsillä, että voisi tämän asian ihan mittaamalla tarkistaa…

Mutta siis onko ketjulinjan viilaaminen (spacereilla) helpompaa, jos on sen mittainen napa kuin pyörässä oikeastikin pitäisi olla?

Ja tästä on siis tulossa vapaarattaallinen peli.

Noiden alkuperäisten kampien käytöstä en tiiä, mutta ratanavalla vapaarattaan kanssa ketjulinja on n. 44mm. Sinkulakiteistä ei myöskään ole kokemusta, mutta ainakin omissa fix/free kiekoissa on sen verran reilusti kierrettä vaparin puolella, että speissaaminen kyllä onnistuu ihan useammankin millin edestä.

Ja jottei menisi mittailu liian pitkälle, niin sanoisin, ettei vapaarattaalla ketjulinja oikeesti ole niin justiinsa.

Kannattaa lukaista läpi meikäläisen räpellykset vastaavan laitoksen kanssa parin vuoden takaa. Jotain eroja kyllä näyttää olevan, mm. kammet on erilaiset, mutta keskiö näyttää hyvinkin tutulta.

Jälkiviisaana sanon, että maalaus olisi kannattanut teettää ammattilaisella tai itse tekiessä olisi kannattanut kokeilla jättää vanhat maalit pohjiksi. Keskiöakseli oli epäsymmetrinen ja sen kun käänsi, ketjulinjaksi tuli erittäin lähelle 42. Toki spacereilla ketjulinjan saattaminen kohdalleen lienee helpompaa, jos kyseessä on kasettinapa. Tein myös samoin kuin aiot tuon isomman rattaan kanssa, sorvi on erittäin kätevä apuväline niin tulee siisti jälki joka on oikeasti pyöreä.

Haa, tuon olenkin joskus lukenut mutta en ole muistanut laittaa suosikkeihin. Nytpä laitan!

Satutko muistamaan, aukesko keskiö molemmilta puolilta myötäpäivään? Elättelen vielä pientä toivoa, että kyseessä olisi sveitsiläinen yksilö (ts. ranskis mutta järkevillä kierteillä)…

Hiekkapuhallus ja maalaus tapahtuu kaverin jollain teollisuuspajalla, jossa räplätään veneiden kanssa. Itse en siihen puuhaan sekaannu muuten kuin kaukaa ihaillen, joten jälki on varmasti parempaa kuin mun kätten jäljiltä :smiley:

Taidan pohdiskella tätä kiekkoasiaa vielä huomiseen ja toivon ettei noi maantiekiekot vielä mene. Toisaalta voisi olla kiva pitää vaihdeoptio olemassa, jos vaikka mieli muuttuu talveksi tms. Katsotaan mihin tulokseen tulen nukutun yön päälle.

laakerit puhtaaksi aseöljyllä.

budjettiratkaisu ketjulinjaan = aluslevyt DIN 125 kokoa M10. ja voila, ketjulinja säätyy 5mm alueella millin välein kun vaihtaa aluslevyjä puolelta toiselle.

Keskiö oli kihlatulleni rakentamassani ranskalainen, myös Hatta-merkkinen ja F-kirjaimella merkattu, jonka tulkitsin itsekin tarkoittavan “French”. Molemmilla puolilla oli oikeakätinen kierre.

Keskiöakseli on tosiaan epäsymmetrinen, joten sillä saa pelailtua ketjulinjaa. Täällä ketjulinjasta tuli 120 mm ratanavan ja vaparin kanssa heti suora. 130 mm perään voi laittaa 120 mm takanavan 5 mm holkeilla ja ketjulinja pysyy samana, mutta 130 mm napa freehubin kanssa on ketjulinjan säädön, huollettavuuden, painon ja luotettavuuden osalta parempi ratkaisu kuin bemaksivapari, vaikka onhan niitäkin hyviä. Jos päädyt kasettinapaan, mulla on kapealle ketjulle tarkoitettu 16-hampainen sinkularatas leveällä HG-kannalla ilman kotia, ei maksa mitään.

Kunhan poistat ensin kumiosat, noi ohjainlaakerin ja keskiön teräsjutut voi liottaa just niin tymäkässä myrkyssä ja niin pitkään kuin haluat. Ite nakkasin ne ultraäänipesuriin (Biltemasta 109 euroa) ja tuli muuten aika nättiä jälkeä muutamassa minuutissa sormia likaamatta.

Jos alkuperäiset lokarit on terästä, ne voi mielestäni ihan hyvin hiekkapuhaltaa, alumiiniset tai kromatut uskaltaa lasikuulapuhaltaa. Mä en oikein saanut kunnon lokareita mahtumaan 32 mm kumien kanssa, pitänee vaihtaa 28-millisiin.

Lumikko, jees, kiitos tiedosta! Eiköhän tuokin sitten ole ranskis. Hyvä, nyt ainakin tietää mihin suuntaan vääntää.

Näillä näkymin oon kyllä kallistumassa noihin maantiekiekkoihin. Yritän nyt vielä pari tuntia näön vuoksi miettiä asiaa, mutta oon kyllä jo melkein päätökseni tehnyt. Ne on kevyet ja niissä tosiaan on vielä optio palata vaihteisiin, jos mieli muuttuu. Jos ei niin no… sitten ei, toimii ne sinkulakäytössäkin :slight_smile: Ja ei ole ainakaan näillä näkymin varaa hommailla mitään Whiten vapareita, varsinkaan kahteen pyörään.

Kiitos kaikille vastauksista ja vinkeistä! Kyllä tästä hyvä tulee :slight_smile:

ruosteen liottamisessa voi käyttää sit sitruunahappoa. kannattaa aasiakaupasta hakea, 800g maksaa kai femman, elikkäs saman verran mitä 50g apteekissa.

No eipä ois tullut mieleen etsiä aasiakaupoista. Kiitos vinkistä!

…ja sitruunahaposta kannattaa tehdä “kiisseliä” esim. perunajauhojen kanssa, niin saa sen pysymään haluamassaan paikassa (jos ei ole allasta koko rungon upottamiseen + litrakaupalla happoa).

+1 kasettivaparikiekolle jos ei mitään fiksihaaveita kerran ole. Halvemmat rattaat jos haluaa vaihtaa välejä, ketjulinjan säädön helppous + kestävämpi vapaaratas.

RTZ - 11:02, 6.8.2014 » ...ja sitruunahaposta kannattaa tehdä "kiisseliä" esim. perunajauhojen kanssa, niin saa sen pysymään haluamassaan paikassa (jos ei ole allasta koko rungon upottamiseen + litrakaupalla happoa). +1 kasettivaparikiekolle jos ei mitään fiksihaaveita kerran ole. Halvemmat rattaat jos haluaa vaihtaa välejä, ketjulinjan säädön helppous + kestävämpi vapaaratas.
mulla on sulle sitten näitä kapealle ketjulle, ehkä myös leveälle.

Mulla on yks tuollainen samanlainen pinkki fashionline valmiina ja toinen työn alla. Keskiö on patonki. Kuten muutkin on sanonut, epäsymmetrisellä keskiöakselilla saa ketjulinjan fukken perfect.

Puhalsin sen toisen rungon itse: mixten putket ja niiden liitokset sekä tuon maalin vahvuus saivat minut raivoihini.

Ranskista muistelen minäkin keskiöksi. Sen verran täytyy korjata, että ei se ketjulinja ihan sinne nelikakkoseen osunut sillä keskiön käännöllä. Kävin tekemässä tarkistusmittauksen ja aikalailla tasan nelineloseen osuu.

Tuossa kierteellisen navan ja bemaksivaparin kanssa on vielä se ongelma, että todennäköisesti vaatii vanteen uudelleen keskittämisen jos ja kun ketjulinjaa joutuu säätämään. Eli pelkkä rikkojen siirtely puolelta toiselle ei riitä, koska se kehäkin pitäisi vielä saada osumaan keskelle muutoksien jälkeen. Ja taas jos joutuu paljon siirtämään, saattaa huonolla tuurilla tulla ongelmia pinnojen pituuksien kanssa.

noissa on kyllä sellaiset välykset että joku alle 40mm kumi pitäisi mennä nätisti vaikka dishaus ei osu ihan kohdilleen rungossa.

pieni merenneito - 11:54, 6.8.2014 » mulla on sulle sitten näitä kapealle ketjulle, ehkä myös leveälle.
https://i.chzbgr.com/maxW500/2194895104/h541CA51A/ Palaan asiaan tuonnempana, hyvinkin mahdollista että tarve tulee.

Eturattaat tykännee kapeesta ketjusta kun on 2x6-kokoonpano alun perin, eiks 3/32" oo 7-lehtisiin pakkoihin saakka jepa? En muista noita rajapyykkejä.

peltsip - 16:24, 6.8.2014 » noissa on kyllä sellaiset välykset että joku alle 40mm kumi pitäisi mennä nätisti vaikka dishaus ei osu ihan kohdilleen rungossa.
...mut jos on sinkulaan tarkoitus laittaa takajarru, niin on kiva et se kehä on suunnilleen keskellä.

joo ei tosiaan määräänsä enempää saa luonnollisesti heittää mutta oikeankokoisilla jarrulängillä ei pitäis pienemmät heitot haitata.

Nyt kantsii huomioida, että tähän on tulossa maantiekiekot kasettinavalla, eli ketjulinjan säätö spacereilla koskee takaratasta, ei suinkaan koko napaa. Ja vanne tulee keskelle, kuten kuuluukin.