How-to: taskulampun kiinnitys fillariin - with pictures

Terve-Perve täältä Hattu-Pattun pyöräpajalta. Tänään me askarrellaan-paskarrellaan taskulampun kiinnitys fillarin keulaan.

Kaikkihan tietävät, että mitättömät ledituikut ja kaupasta ostettaessa käyttövalmiit knogit on passé. Nyt kiinnitetään oikeilla paristoilla toimiva oikea taskulamppu ohjaustankoon ja sillä tavalla, että ei rämise, eikä heilu ja kestää pakkasta. Materiaaleiksi tarvitaan polkupyörä, lamppu ja sisuskumia.

Ensimmäiseksi otetaan sisukumin pätkä, minun lampulla ja stemmillä tarvitsen n. 10 cm putkilon kumia. Putkilon halkaisija ei miellellään saisi olla enempää, kuin lampun kahvan halkaisija. Kumiputkilon päihin jätetään ehjät renkaat kumia ja kumista leikataan oheisen kuvan mukaisesta palanen pois. Mitä kapeamman suikaleen kumia jättää, sitä enemmän se venyy ja sitä helpommin se katkeaa.

Jos kumin halkaisija on pienempi, kuin lampun kahvan halkaisija, niin päätyjen lenksut voi leikata kumista viistoon, jolloin renkulan halkaisija kasvaa. Renkulan voi myös leikata kapeaksi, jolloin se venyy helpommin. Leveästä renkulasta tosin on myöhemmin apua.

Seuraavaksi pujotetaan lamppu toisen pään renkulasta läpi. Mikäli jätti renkulan leveäksi, kannattaa lamppu pujottaa nimenomaan oikean puoleisen kuvan osoittamalla tavalla. Viereisessä kuvassa näkyy, minkä pituinen lampun tulisi olla suhteessa stemmin pituuteen.

Alla olevista kuvista vasemmassa lamppu on mallattu oikealle paikalleen stemmin viereen ja tangon alle. Mikäli jätti leveän renkulan ja pujotti lampun, kuten ohjeistin edellä, niin se leveä renkula on nyt stongan ja lampun välissä estämässä mahdollisesti epäpyhän materiaalien koskettamisen.
Teräväsilmäisimmät havaitsivat, että ottaessani oheisia valokuvia studiossa, sahasin stongan oikean puolen pois, jotta lampun sijainti on helmpompi hahmottaa. Oikeanpuoleisessa kuvassa onkin sitten esitettynä homman vaikein osuus, kumin pujotteleminen.

 1. Stongan etupuolelta ja yli
 2. Lampun ja stemmin ali toiselle puolelle
 3. Stemmin pystyosan takaa takaisin lampun puolelle
 4. pujota kumiriekaleen toisen pään lenksu lampun perään.
  http://lh4.ggpht.com/_FrTMdO_KCnQ/S6IDKm4bQBI/AAAAAAAACFQ/W7osbKQoTd8/s400/kiinnitys.jpg

Mikäli haluaa hienostella jälkimmäisen lenksun pujottemisen kanssa, niin se kannattaa pujottaa lampun päätyyn, kuten toisen pään lenksun ohjeistin aiemmin.

Seuraavaksi edistyneemmille oppijoille tai niille, jotka oikeasti aikovat kokeilla tätä, niin muutama huomioitava seikka:

 • sisuskumia leikattaessa leikauspinnan pitää olla siiti. Venytyksen yhteydessä kumi voi revetä, jos leikkauksen jäljiltä on jäänyt pykäliä.
 • Lamppu kannattaa asentaa siten, että katkaisijaa voi käyttää kumin pujottelusta huolimatta. Itselläni katkaisija on stongan kohdalla, lampun alapuolella.
 • kumin pujottelussa ja mahdollisesti jo lampun valinnassa kannattaa huomioida paristokotelon sijainti. Alla olevassa kuvassa näkyy, että minun lamppuni perässä olevan kierrekorkin voi avata siirtelemättä tai irrottelematta kumirenksua.
  http://lh5.ggpht.com/_FrTMdO_KCnQ/S6IKcWNpULI/AAAAAAAACF0/-zENc6Di9fg/s400/18032010243.jpg
  Kyseisen kuvan lamppu clas Ohlssonilta 6,50€ (sis ko. lampun ja otsalampun). Lamppu on jämäkkä, mutta siinä on kummallinen kosketushäiriö, joka tekee siitä pyörän tärinässä strobon. 12 lediä syö kohtuullisesti sähköä, joten suosittelen vain, mikäli aiot käyttää ladattavia paristoja. Kumpaankin lamppuun menee 3 x AAA.

Oheista kiinnityssysteemiä voin suositella lämpimästi kaikille. On huomaamaton ja jämäkkä. Mikäli stemmin koko tai sijoittelu ei mahdollista kyseistä sijoittelua, niin vastaavalla kumilenksusysteemillä lampun voi kiinnittää vaikkapa vaakaputken ja emäputken liitoskohtaan.

Syvä kumarrus. Parasta ja käytännöllisintä tällä palstalla pitkään aikaan.

Hienoa!!!

…miten mä en tuota sisuskumia tullut taas materiaalina ajatelleeksi, kun värkkäsin lampun akkua kiinni pyörään… :confused:

…ja sit täällä toisaalta dissataan crazy helmettiä…

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25149

Mykistävä innovaatio. Suurkiitos.

Hyvä ja toimiva idea. Poika on tuollaista kiinnikettä käyttänyt koko talven ja asentaminen onnistuu jopa lapselta. Lampun rungon päälle on myös vedetty kortonginomaisesti pätkä sisuskumia ettei röpyläinen pinta vaurioita stongaa.

Nerokas ratkaisu, hienoa! Mulla on pari tommosta Oossomin lamppua himassa ja niissä molemmissa on toi mystinen kosketushäiriö, ne ei siedä tärinää yhtään.

Yks hyvä keino on nippusiteet, ne ei maksa paljo mitään ja pitää hyvin. Mulla on Wyrthiltä ostettu Suprabeamin Saatanan tehokas lamppu mutkassa kiinni. Se kestää mitä vaan ja vie näön suojatielle pysäköiviltä sunnuntaiautoilijoilta. Hinta on korkea, jotain 40€ ilman alennuksia, mutta joka euron arvoinen. Patteritkin kestää kovillakin pakkasilla ihan hyvin. Tammikuun 15-20 asteen pakkasilla kesti kuukauden työmatkat ennenkuin alkoi häiritsevästi himmetä, silloinkin valoteho vastasi normaalia taskulamppua.

Uu jee, sisuskumi on pyöräilijän sukkahousut

aika siisti läppä, kuka kiinnittäisi sen isoimman magliten (hakkauskahvalla) tankoon ja ottaisi meille siitä kuvan?

eki - 16:42, 18.3.2010 » Nerokas ratkaisu, hienoa! Mulla on pari tommosta Oossomin lamppua himassa ja niissä molemmissa on toi mystinen kosketushäiriö, ne ei siedä tärinää yhtään.
Minä tutkin sitä kosketushäiriötä jo pian lampun hankinnan jälkeen. Purin itseasiassa koko lampun kappaleiksi, vaikka vastaus ei ole kovin syvällä. Se kosketushäiriö liittyy siihen lampun rungossa olevaan paristokelkkaan. Sen päässä on se jousikuormitteinen nystyrä, joka ottaa lampun sisällä kiinni kupariliuskaan. Olen muutaman kerran survonut ylimääräistä kuparipiuhan säiettä sinnen sen nystyrän sisään ja aina tämän käsittelyn jälkeen lamppu pelaa ilman häiriötä pari tuntia tai jopa päivää. Pitäisi varmaan korvata se nystyrä jollain liikkumattomalla. Mitä vähemmän liikkuvia osia, sitä vähemmän vikamahdollisuuksia.

Vanhat sisäkumit ja tekemisen meininki = voitto.

Clasulta tarttui kierrelukitteen lisäksi mukaan myös valosetti. Nyt pitää kaivella leveempiä sisureita kätköistä, niin saa lamppupidikkeet ja ohjainlaakerin eristeet leikeltyä. Tee vielä ohje siitä otsalampun modauksesta takavaloksi?

Aika siistii! Mulla on ja sisuriviritelmä pitämässä kiinni Knogin Toadia paikallaan (mokomasta hajos se kämänen silikonikuori kun sitä piti OS tangon ympärille venytellä - ihan vaan varotuksen sana jos joku vielä hipsterilampusta unelmoi) mutta se on kyllä saatanan paljon rumempi. Täytyy varmaan apinoida pikkuisen.

tnts: se takalamppu ei ole ollenkaan niin cool ja loppuun viety, kuin se keula. Aloitusviesti sai niin suurta suosiota, että maineen ylläpitämiseksi minun ei pitäisi postata tätä, mutta tässä kuitenki tulee. Koita jos keksisit parannuksia.

Seuraavaan takalamppuviritelmään tarvitaan

 • edellä mainitun lamppusetin otsalamppu (lampun runko irtoaa myyntipakkauksen otsapannasta ihan ruuvikiinityksellä särkemättä mitään)
 • takaheijastin
 • sisuskumista leikattuja lenksuja
 • hajonnut rengasrauta (so. rengasmuovi)
 • Lisäksi, koska en luota alla olevassa kuvassa esitettyyn viritelmään sataprosenttisesti, olen lisännyt lampun runkoon kiinni jostain muualta napatun rannenauhan, joka on kiinni lampussa ja satulan kiskoissa. Näin lamppu jää kiinni pyörään, jos sattuukin kumilenksut katkeamaan.
  http://lh5.ggpht.com/_FrTMdO_KCnQ/SzCv0A34qFI/AAAAAAAABuo/vpPm4r7RB1g/s400/PC220005.JPG

Punainen takaheijastin on kiristetty lampun runkoa vasten kahdella kumilenksulla, jotka on pujotettu toisiinsa kiinni heijastimen edessä.
Satulakiskoihin koko komeus on kiinnitetty siten, että kiskojen päällä on poikittain vanha rengasmuovi ja kumilenksut menee rengasmuovin päädyn yli, lampun rungon ali ja toisella puolella taas rengasmuovin pään yli. Rengasmuovissa on ne nystyrät, joilla se kiinnittyy toiseen rengasmuoviin ja muistaakseni näitä hieman muokkaamalla sain sen pysymään sivusuunnassa paikallaan satulakiskojen päällä.
Ja kuten pesemättömästä pyörästä otetusta kuvasta näkyy, ei tämä kiinnitys ole ollenkaan niin cool:

Huomioitavia seikkoja:

 • Kiinnitys kannattaa väsätä jälleen siten, että paristokotelon saa ruuvattua auki irrottamatta yhtään mitään lampusta.
 • Kumilenksujen pitää olla aika pitkiä ja oikean pituuden löytämiseen voi joutua silppuamaan kohtuullisen pätkän gummia
 • Sisuskumista saa isoja kumilenkkejä, kun leikkaa siitä pitkiä s-kirjaimia, kuten oheisessa kuvassa näkyy:
  http://lh3.ggpht.com/_FrTMdO_KCnQ/S6M1yxAIiXI/AAAAAAAACHE/fRmUMvANuTs/s400/19032010003.jpg

Molempien lamppujen hyviä puolia:

 • etu ja -takavalot kaikkine kiinnityksnieen maksoivat minulle sen 6,5 egeä
 • etuvalo on kosketushäiriötä ja pariston kulutusta lukuunottamatta loistava
 • (puoli-)ilmainen ratkaisu

Huonoja puolia:

 • Lamppu ei pysy läheskään yhtä jämäkästi paikoillaan, kuin etulamppu ja se harmittaa.
 • takavalo näyttää vähintäänkin kotikutoiselta (silleen väärällä tavalla)
 • takavalon kytkin on huonossa paikassa (satulakiskojen välissä)
 • takavalon/otsalampun rungon sisältä on pirun hankala saada yhtä paristoa pois. Sen joutuu koukkimaan esim. pienellä kuusiokoloavaimella tai pinnalla tms. sen sieltä
 • etu- ja takavaloihin menee yhteensä 6 AAA-paristoa ja minun laturiin mahtuu vain neljä paristoa, joten menee kaksi latauskertaa.
 • Valitsemani punainen heijastin on vähän liian paksu ja valo on himmeämpi, kuin haluaisin.

Nälkäisten fanien kauan odottama päivitys.
Ketjussa esitellyn clasun halpislampun tärinänsietokyvyn parannus:

Yksinkertaiset suoritusohjeet:

 1. Anna lamppu kolvaustaitoiselle kaverille, joka kolvaa paristopidikkeen jonkun paristopaikan plus-puolen paristopidikkeen “nänniin”.
 2. Kiitä kaveria.

Kolvaava kaveri voi koittaa huomioida, että sileisiin pintoihin on ilmeisen vaikea kolvata ja tina ja kupari eivät saa koskettaa lampun runkoa, sillä muuten oikosulku.

Nyt kun illat alkavat tummua, on tämä topikkikin hauska nostaa ylös. Löysin kaapin pohjalta Ledlenserin taskulampun ja kokeilin tätä viritelmää tuossa pikaisesti: jumalaut! Gloriaa ja ylistystä Herra Hatulle, kerta kaikkiaan näppärää ja nerokasta.

Mä laiskana olen käyttäny näitä viimesen kolome vuotta: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.31871

1 Like
simojoki - 17:07, 17.8.2010 » Mä laiskana olen käyttäny näitä viimesen kolome vuotta: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.31871
Mulla ainakin pyöri viimeksi vesisateella ympyrää miten sattuu.

[more ot]
hö, mulla on pelannu - tosin en tiiä onko tossa dx:n mallissa joku kehno matsku, omat on näitä ja tuikkuna Fenixin L2D
[/more ot]