Eettiset valinnat, ympäristötietoisuus jne. pyöräilevän kuluttajan näkökulmasta

Minä olen ihan tyytyväinen, jos pyöräily ja “avaustettu” (max. 25 km/h) pyöräily rinnastetaan liikenteessä, ainoastaan avustamaton pyöräily on jokamiehen oikeuden piirissä, kaikki sähköpotkulaudat yms. tyrkätään kierräytykseen kevyestä liikenteestä ja tuodaan takaisin jossain muussa muodossa hyödyllisempinä.

Ao. linkin alla pari linkkiä mielipiteeni taustalla.

1 Like

Kuka on koettanut kieltää?

Täällä pohdittiin luomupyöräilyä terminä, jolla tarkoitetaan pyöräilyä ilman sähköavustusta, siis pyöräilyä akustisella pyörällä. Tähän asb totesi: ”Tää terminologian kanssa pähkiminen ratkeais aika helposti sillä, jos me hyväksyttäis sähköpyöräily ihan vaan pyöräilyksi.”

Onks toi susta kieltämistä?

Tässä vaan keski-ikäisiä perheenisiä Helsingistä ja Vantaalta naurattaa, kun olis hirveen tärkeää keksiä termi sille omalle (paremmalle) tekemiselle, mutta muu maailma ei näytä kokevan sille isoakaan tarvetta. Noi keksimällä keksityt luomupyöräilyt on vain huono vitsi, ja eihän sellainen käy, että muut ei ota sähköpyörävastaista elitismiä vakavasti. Ei siitä muuten kauaakaan ole, kun täällä koetettiin luokitella ne vammaisapuvälineiksi.

Jatkakaa ihan rauhassa erityisen termin keksimistä sille, että polkee ilman sähköavustusta.

1 Like

Ei pyörätiellä moottoriajoneuvoilla saa ajaakaan, paitsi mopoilla jos on sen salliva kyltti.

On.

Kuuntelin erästä suomalaista pyöräilypodcastia ja järkytyin kun juontajat puhuivat omistamistaan pyöristä ja niiden määrästä. Olkoonkin kyse on jonkintasoisista influenssereistä ja ns. alan ihmisistä mutta silti jotenkin jännää kuunnella miten 2-3 pyörän ostamista vuosittain 15 vuoden ajan saatiin kuulostamaan varsin normaalilta toiminnalta. Ja kyse oli uusista tai lähes uusista pyöristä, eikä mitään paskankiillotusta. Toki itsekin omistan useita pyöriä ja ostan välillä kaikkea turhaa speksauskiimassa mutta silti tuntuu jotenkin vieraalta. Pyörän vaihtoa perusteltiin mm. sillä, että myymällä 1-2 vuoden sisään eteenpäin pystyy helposti rahoittamaan seuraavaa projektia. Tämä on tietysti ihan loogista mutta silti monella tasolla aika hirveetä kun kyse on vähintään ~4000€ pyöristä. No ehkä olen vain köyhä ja katkera.

8 Likes

Aihe liittyy, ehkä… :grimacing:

Ekä tää on sitä trickle downia missä kalliit pyörät valuu pikkuhiljaa massoille?

2 Likes

Mielestäni jokainen on vapaa harrastamaan pyöräilyä (tai pyöriä) tavallaan. Jos pöhisijät siinä sivussa edistävät pyöräilyä liikkumismuotona, niin aina vain parempi.

1 Like

Nyt en ees ollu varsinaisesti kuluttaja, vaan tuottaja.
meillä duunissa hankittiin ympäristösertifikaatti.
Siihen kuulu hiilijalanjälkilaskenta.
Kaikki tilat, koneet, laitteet, kulkemiset ym listattiin.
1300kg/vuosi työntekijää kohti ja siitä ylli 870 kg autolla suhaamisesta asiakkaille, työmaille…
Pyöräilijä on voittaja tässäkin.

Periaatteessa juu mutta en näe että pyöräilyinfluensseri tavoittaa tyypillisesti montaa sellaista ihmistä joka ei jo jossain määrin pyöräile ja näin edesauttaisi pyöräilevien ihmisten määrän kasvua. Luulen että enemmän vaikutus on se, että saattaa innostaa jo pyöräileviä ihmisiä tekemään sitä enemmän.

Ei huono tämäkään.

Nimim. yhdeksän raamia tallissa and counting.

Ite katoin joskus kipeenä ei-pyöräilijänä mtb videoita youtubesta ja nykyään en lähe ulos ilman pyörää.

Tietty otanta yks ja influenssereitakin on monenlaisia.

2 Likes

Olen kääntymässä yhden pyörän politiikkaan. Toki speksaaminen kuuluu kuvioon, mutta nyt olisi tarkoitus löytää pitkäikäinen kumppani.

Okei! Kiva että siitä taudista seurasi kivoja asioita. Ihan uteliaisuudesta, mikä silloin aikanaan ajoi niiden mtb-videoiden pariin jos et ollut asiaan aiemmin tutustunut?

Kuulostaahan tuo aika rajulta, mutta kyllähän erityisesti maastopyörät on vähän samanlaisia kuin autot, eli joko vaihdat 1-2 vuoden välein saadaksesi edes kelvollisen välirahan vaihtaessasi uuteen, tai sitten ajat pyörän totaalisen loppuun. Jollain huipputason 4 vuotta vanhalla täysjoustolla ei paljon enää ole arvoa, vaikka olisi pidetty kuin kukkaa kämmenellä.

Miestiskelin just omaa työsuhdemaasturia, että jos 4 vuotta on kuoletusaika ja tahkoan siihen sen 3000-4000km kunnon maastoajoa vuodessa, niin kyllä se alkaa aika finito olemaan 4 vuoden päästä, vaikka kaikki asianmukaiset huollot ja kuluvien osien vaihtamiset suorittaisikin.

Itse perustelen (välillä eksessiivisenkin) harrastamisen itselleni sillä, että en omista autoa ja saman rahan voisi kai käyttää maapallon kannalta tuhoisamminkin, vaikkapa lentelemällä huvikseen ympäri maailmaa.

Johonkin se ylimääräinen raha on kuitenkin työnnettävä ja en usko, että polkupyörät ja niiden Arvo Pärtsit on tässä gamessa lainkaan ongelmallisimmasta päästä. Kun pyörät tai niiden osat joskus lakkaavat tuottamasta iloa omistajalleen, voi ne myydä täällä raskaalla tappiolla jonkun muun iloksi tai kantaa metallinkeräykseen.

Kuha harrastaa.

Hyvä pointti. Tohon aikaan töissä tais olla jotain mtb intoilijoita, eli ehkä sytyke on tullut sieltä eikä algoritmilta.

Tää parin viikon youtube binge oli se jonka lopussa painoin ”osta”.

niin sehän että on influensseri ei automaattisesti tarkoita sen enempää että olisi jotenkin hyödyllinen kuin haitallinenkaan mutta eihän shakissakaan tosiaan ole harmaita nappuloita

Tän foorumin rungonrakentaja-influenssereiden haitallisuus iten tiliotteelle kyllä aukottomasti todistettu pärk.

1 Like

Osta maata, sen valmistus on lopetettu.

1 Like

Kokeiltu on, mutta maakaupat ei tuottaneet samanlaista mielihyvää kuin pyöräkaupat :cry:

E: Kallistakin vielä.

1 Like