How-To: Vian etsintä yksivaihteisesta pyörästä

Ei oo yksivaihteinen pyörä mutta same rules apply koska kyseessä etupään ongelma. En ole vielä toistaiseksi varma olenko eliminoinut ongelman, mutta Shimano WH-M575 kiekkosetin etukiekko naksuu satunnaisesti. Vaihdoin pikalinkun ja naksunta väheni. (ehkä, koska kyseessä sattumanvarainen homma niin ei voi sanoa varmuudella) Ennenkuin ehdotatte tarkistamaan muita asioita: olen eliminoinut paloja vaihtamalla kaikki muut tekijät ja naksunta loppui etukiekkoa vaihtamalla. Haluaisin kuitenkin käyttää tätä kiekkosettiä ja siksi ratkaista tämän ongelman. Herkistelin navan laakerit ja tarkistin juurimutterin yms. (vaihdoin pikalinkun, rihtasin kiekon ja tarkistin ettei ota kiinni mihinkään) Mistäköhän moinen naksunta voisi johtua?

Voisko olla laakerikuulissa tai navan sisäpinnassa kulumia? Toinen voi olla jännitteet/kiertymät pinnoissa.

lluque - 0:24, 31.7.2018 » Voisko olla laakerikuulissa tai navan sisäpinnassa kulumia? [s]Toinen voi olla jännitteet/kiertymät pinnoissa.[/s]
Tää pitää kattoa jossainvälissä tarkemmin. Jälkimmäistä en pidä todennäköisenä, sillä kiekot juuri rihdattu osaavan henkilön käsin.

just äsken tuli vastaan shimanon perusmaastoinen etunapa jossa oli laakerikooli erittäin siististi halki
tuskin on harvinainen ilmiö

Kokeile nyt kuitenkin leipoa puolista kiertymät veke. Kahden minuutin homma. Saat senkin sitten pois listalta.

Korviin kantautuu ajaessa epämääräistä paikantamatonta kitinää: kannat kaulassasi järeää ruosteista ketjulukkoa.

kaukomieli - 18:52, 3.10.2018 » Korviin kantautuu ajaessa epämääräistä paikantamatonta kitinää: kannat kaulassasi järeää ruosteista ketjulukkoa.
Tää voi olla myös se, että foorumi on päässyt korvien väliin.

Aamulla tuntui pientä klappia polkiessa ja arvelin että pitää tsekata kammet. Ongelma poistui kiristämällä satulan kiinnityspultti.

Diagnosoikaa ääni pliis:

Kuulostaa suunnilleen samalta kuin vinkuva jarru, mutta on aika lyhyt ulvaisu.
Kuuluu epäsäännollisesti mutta luultavasti vain polkiessa (saattaa olla sattumaa, kun on niin tuulista että koko ajan polkee eded vähän).
En osaa paikallistaa lähdettä ollenkaan.

ääni on yksivaihteisessa teräsrunkofillarissa. Kammet ei heilu. BB tuntuis olevan tiukasti paikallaan. Ohjaamossa ei oo klappia. Satulatolppa on tosi arsyttavasti ruostunut kiinni joskus 2 vuotta sitten joten tuskin on nyt ihan ilman mitään syytä lähtenyt tekemään uusia ääniä. Ei oo mitään lokasuojia tai semmoisia mitkä olisi heilumassa.

Kyseessä ei ole:

  • Jarru
  • Renkaan osuminen mihinkään kohtaa runkoa
  • Lenkkarin osuminen kampeen (tälläistäkin vaivaa nimittäin joskus ihmettelin aika pitkään ennen kuin hehkulamppu syttyi)

Onko polkimet huollettu milloin viimeksi

Vastikään neljä vuotta sitten tehtaalla. Kokeillaanpa sitä siis

Itellä viimeksi epämääräistä vinkunaa aiheutti joustavan cambiumin alaliepeiden hinkkaaminen/kosketus satulatolpan klämppiin, ääni kuului vain sateella.

Frendillä ainakin shimanon perus maastospedut pitää tollasta polkasulla kuuluvaa vingahtavaa ääntä. Ei kuitenkaan halunnut investoida kahta kymppiä uusiin vaikka suosittelin eli jos on ajetut polkimet niin siellä ainakin yksi mahdollisuus kuten ylläkin epäiltiin.

Tuun tänne vaan arvaamaan speduja itekin

Fillarissahan ei siis ole minkaanlaista clampia tolpassa koska yolo ja jos se irtoaa niin se on vaan positiivista. Polkimet on flatit mutta jos siella joku laakeri ulvoo niin samako tuo…

Tulin vaan kertomaan, että joskus paska pölysuojan reunassa voi aiheuttaa mielenkiintoisia satunnaisia ääniä. Mä vieläkin ihmettelen miten ne hiekanmurut ylipäänsä mahtuivat DA:n kammen ja muhvin välistä. Pitkään etsin.

Kyseessa ei talla kertaa ollut poljin. Pitaa varmaan:

  1. kurkata onko keskio kuiva, saattaa olla muutama vuosi senkin avaamisesta
  2. tutkia kiekkojen navat, muistinpa juuri etta niillakin on ajettu varmaan joku 15k ja tuo takakiekkohan taisi viela menna kunnolla jumiin joskus viime kevaana enka tehnyt sille mitaan ihan hirvean kummoista huoltoa sen jalkeen.

Kiitos osallistujille.

Siis whoy wheyo sentään kun kävi tällanen klassinen taas vaihteeks. Pomppiksen voimansiirto vikissy joka polkasulla samasta kohtaa about 6kk. Epäilin takanavan laakereita, keskiötä, rattaanpultteja, satulan kiskoja, yleisesti huonosti huollettua voimansiirtoa jne. Tsekkasin kaikki ja läträsin ketjuöljyä perään. Vikinä jatkui.
Vika oli siis Suginon ulkolaitakeskiössä. Praxis ineen no nyt.
Eiku ei, fak. Mitäs nyt…

Otin sit tänään skettingin irti ja heitin ua-pesuriin 50/50 bräkleen-vesi-blandikseen kuudeksisadaksi sekunniksi. Sillä aikaa putsasin rattaat ja kun pesuri valmis niin ketju kuivaks. Kuivattelun ohella hurjat fläshbäckit jostain viiden vuoden takaa kun silloinen Pomppis teki samaa ja ei helvetti ongelmanahan oli jäykistyneet linkit. No eiköhän niitä löytyny kaksin kappalein eli ketjunkatkaisija käteen ja pinnien hölläämistä. ChainLät perään ja smooth as a mada’ B-)
Eli muistakaa lisätä tsekkilistaanne myös noi jumilinkit!

gnarlie - 18:56, 10.4.2020 » Ollu ajossa dt swiss cr1400 dicut reilun tonnin verran. Takakiekon suunnalta tulee sirittävä ääni polkiessa. Ehkä enemmän oikealla jalalla ja voiman noustessa ääni ehkä muuttuu mutta pienelläkin voimalla kuuluu. Napa on 240 suoravetopinnoilla. Kaiken minkä keksin oon rasvannu: vaparin rattaat, akselin päät, droppeihin ottavat pinnat, qr akseli, kasetin lukkorenkaan kierteet, takavaihtajan purin. Keskiö on vaihtunu, rattaanpulttien kierteet rasvattu ja kireellä on. Erilaisia teorioita litteiden pinnojen natinasta toisiaan vasten hinkatessa löyty eri foorumeilta. Sotkin pinnojen väliin testimielessä rasvaa. Ison puhdistus- ja rasvausoperaation jälkeen saattaa ääni olla vartin verran poissa tai vaimeempi mutta palaa aina. Vituttaa saatana.
Onko ketju öljytty? Onko takajarrun (levari) palojen ja levyn clearancet kunnossa? Onko renkaan, rungon ja mahdollisen lokarin clearancet kunnossa? Onko takakiekko keskellä takahaarukkaa? Onko etuvaihtajan häkki oikein säädetty? Kuuluuko ääni toisilla polkimilla? Kuuluuko ääni toisella takakiekolla?

Farkut muuttuu shortseiksi ajon aikana

  1. olet niin tulessa että lahkeet palaa
  2. farkun lahje on eturattaan ja ketjun välissä