Seksismi Yksivaihde.netissä, eli suuri seksismikeskustelu v2.0

Pannaan ny topiccia tulille oikein talkoilla. Enemmän tän perään on huudeltu, kuin tuon toisen. Tässä lienee viimeisin:

meedio - 14:56, 8.10.2015 » Jos tämän nyt joku menkkavittunen monsteri kokee jonneiluna niin olkoon niin :D
meedio - 17:20, 8.10.2015 » mainittakoon tässä nyt vielä se, etten edes tiennyt nysimumin olevan nainen, joten pyydettäköön period purkautumistani anteeksi.
On mielestäni hieman kyseenalaista täsmentää, että jos seksistisen läpän kohde olisi ollut mies, niin sitä ei tarvitsisi pyytää anteeksi.

Jee! Seksismilanka pystyyn ja vaihdehimmelit Monivaihteen puolelle.

inb4 lock

Heh juum.

jos tekisit tästä aiheesta topsun sinne monivaihteen puolelle? ei kiinnosta lukea täällä monivaihteesta

Tästä ei hyvä seuraa…

Vielä viikon jälkeenkin kaivelee mieltä?

meedio - 15:54, 12.10.2015 » Vielä viikon jälkeenkin kaivelee mieltä?
jep, sieltähän ne tuli ajankohtaiset perusteetkin tälle langalle kuin tilauksesta.

Hyvä nosto.

Seksismi on vähän niinku tyhmyyttä. Ihminen voi miun puolesta olla seksistinen tai tyhmä, mutta ois kaikkien kannalta parempi, jos ei käyttäytyisi niin.

En näe seksismivapaata foorumia/maailmaa kovinkaan pahana asiana.

Btw, tänään aamulla sain viimeksi alaiselta palautetta siitä, että olin ollut vähän tyhmä yhden projektin kanssa ja jättänyt asioita huomioimatta kiireessä ja muka oikeassa olemisen tiimellyksessä. Oli aivan oikea palaute, minkä jälkeen miun tehtäväksi jää vaan käytökseni tarkentaminen ja ihmisenä kehittyminen. En näe sitäkään pahana asiana.

Niin noh, seksismi siinä mielessä on tyhmää jos kyseessä on tarkoitushakuinen toisen sukupuolen halveeraaminen vain sen takia että kyse on toisesta sukupuolesta. Sukupuolihan ei sinällään tee ihmisestä “parempaa/pahempaa”.

Mutta on ehkä syytä myös huomioida, että osa näistä seksismiksi tulkituista heitoista on varmasti tehty enemmän kieliposkessa “pun intended” meiningillä. Eihän ne heitot mitenkään poliittisesti korrekteja ole, mutta ei kait noista nyt voi hirveästi hernettäkään vetästä?

Jos kaikki alkaa olemaan joka paikassa niin pirun poliittisesti korrekteja, niin tuleehan maailmasta pirun tylsä paikka. En usko kovinkaan monen miehenkään täällä pahastuvan, jos foorumin tytöt jossain välissä huomauttelee vaikka meisselin heiluttajaksi tms…

Selvä sukupuolirasismi on sitten asia erikseen.

Oho. Chapeau asbille.

Selvennän nyt vielä tuota omaa vastaustani, kun sen viimeinen osuus oli kirvoittanut erinäisiä kommentteja.

Parodioin geneeristä seksististä keskustelua, jossa esiintyy vuosi toisensa perään samat koodisanat, kuten hiekkapillu, mielensäpahoitus, kukkahattutäti, feminatsi/femakko, takakireys, huumorintajuttomuus, kireällä oleva pipo, onkos taas se aika kuukaudesta jne., hence bingo-viittaus. Munansaanti oli tälle suoraa jatkumoa, koska kaikkihan ovat kuulleet ettei hiekkapilluinen ämmä olisi niin saatanan ankea ja takakireä, jos vaan sais kunnolla parrua. Kuten Lumikko humoristisesti jo huomautti, sexy tiem ei ole “korviketta kunnon liikenneurpoilulle” - jep, ja vastaavasti melan kolinaan vetoaminen, kun jonkun naiseksi oletetun mielipiteet ei miellytä, on surkuhupaisaa ja seksististä. Kuten on naiseuteen liittyvien käsitteiden käyttäminen haukkumasanoina.

[Jos kohta on todettava, että korkeiden testosteronipitoisuuksien ja riskinottohalukkuuden/-alttiuden on ihan tieteellisestikin todettu korreloivan. Suhtaudun ihmisiin kuitenkin lähtökohtaisesti hivenen monitahoisempina kokonaisuuksina kuin kasana hallitsemattomia biologis-emotionaalisia reaktioita. Pätee myös niihin menkkaaviin yksilöihin, niin vallankumoukselliselta kuin se saattaakin kuulostaa.]

Mutta no, oli selvästikin hutilaukaus itseltäni - jos sarkasmia tai parodiaa täytyy selittää, se oli huonosti toteutettu ja/tai kohdeyleisö väärä.

Melkein on topic (ei YV mutta pyöräilyyn liittyvää): pari juttua “sockgatesta”
http://www.velovixen.com/blog/sockgate/
http://surlybikes.com/blog/post/our_own_two_wheels

edit: Oho, yllä oleva viesti muistutti, miten bingolistasta unohtui “liiallinen poliittinen korrektius” (usein yhdistettynä sananvapauteen). Aiheesta: http://www.vox.com/2015/8/10/9118339/political-correctness-respect

Tuota mukaillen: Jos kaikki alkaisi joka paikassa kohdella toisiaan kunnioittavasti, niin tuleehan maailmasta pirun tylsä paikka.

Rasvaan ketjuja, auringonlaskua odotellessa.

Nysi: lähinnä tuolla nyt tarkoitin sitä, että välillä nämä helposti seksistiseksi tulkittavat heitot ovat ihan oikeasti huvittavia kaikkien osapuolten kannalta. Toki moinen kieliposkeilu on hankalaa suorittaa näin internjetin tekstimaailmassa… ja yleensä tuohon liittyy myös se, että osapuolet tuntevat toisensa entuudestaan ymmärtäen missä kunkin huumorintajun rajat menevät.

Ja kuten jo heti alkuun totesin seksismi silloin kuin tarkoituksena on toisen loukkaaminen tai alentaminen on kyllä sangen tyhmää.

Itse yhdistän tuon liiallisen poliittisen kunnioituksen tilanteisiin joissa vaikka perinteisiä suomalaisia tuotemerkkejä on poistettu/muutettu rasistisina sekä kouluista poistettu kevät/joulujuhlan perinteitä ettei muiden tunteita loukattaisi. Tuskin kukaan oikeasti ajatteli lakupekka lakritsipatukkaa rasistisena välineenä vaikka toisen nimittely lakupekaksi sitä aivan varmasti olisikin. Esimerkki ei nyt suoraan liity seksismiin, mutta pointti lienee suhteellisen selvä.

Sarkastinen huumori on vaikea tyylilaji ja sitä käyttävän on syytä miettiä missä kohdin käyttö on sopivaa ja missä ei, mutta kieltäminen kokonaan tekee kyllä elämän aika tylsäksi. Leveämmällä tulkinnalla esim. blondivitsit ovat ihan selvää seksismiä, silti niiden vuoksi harvoin ihan älyttömästi mieltään pahoitetaan.

http://static.naamapalmu.com/files/pm/medium/mmjapzoc.jpg

jlindstrom - 16:27, 12.10.2015 » Niin noh, seksismi siinä mielessä on tyhmää jos kyseessä on tarkoitushakuinen toisen sukupuolen halveeraaminen vain sen takia että kyse on toisesta sukupuolesta. Sukupuolihan ei sinällään tee ihmisestä "parempaa/pahempaa". Mutta on ehkä syytä myös huomioida, että osa näistä seksismiksi tulkituista heitoista on varmasti tehty enemmän kieliposkessa "pun intended" meiningillä. Eihän ne heitot mitenkään poliittisesti korrekteja ole, mutta ei kait noista nyt voi hirveästi hernettäkään vetästä? Jos kaikki alkaa olemaan joka paikassa niin pirun poliittisesti korrekteja, niin tuleehan maailmasta pirun tylsä paikka. En usko kovinkaan monen miehenkään täällä pahastuvan, jos foorumin tytöt jossain välissä huomauttelee vaikka meisselin heiluttajaksi tms.. Selvä sukupuolirasismi on sitten asia erikseen.
jos naljailla meinaa niin on muuten nuo seksistiset heitot järjestään sieltä kekseliäimmästä päästä ja äärimmäisen haastavia käyttää. siitä oikein nauttii kun toinen kirjoittaa palan sielustaan palstalle pottuilun muotoon seuraavin nerokkain sanankääntein: "menkkavittuinen".

On muuten aina piristävää, kun mistä tahansa syrjivästä käytöksestä henkilö, jota ko. syrjivä käytös ei koske, toteaa, että “ei tässä kyllä mitään syytä ollut suuttua, pelkkää leikinlaskuahan tämä”.

Samalla hengenvedolla: huumori on joskus myös hauskaa. Seksistisen huumorin suhteen ongelma on vaan se, että pelikenttä on niin pahasti kallellaan ja täynnä ansoja koska historia, ettei se kovin helposti ole hauskaa kuin niiden mielestä, joiden mielestä seksismi ei yleensäkään ole ongelma.

^aletaan lähestymään konsensusta. se on vaikeasti hallitava “tyylilaji” ja yleensä onnistuu parhaiten kasvotusten kun tilanteeseen liittyvä ironia tai sarkasmi näkyy kehonkielestä. That being said, käytetäänhän tätä jatkuvasti esim. tv:ssä naistenkin toimesta tyyliin hyvät ja huonot uutiset jne…

Homma pitää vaan hoitaa tyylillä ja menemättä henkilökohtaisen sorron/solvaamisen tielle. Hiekkavittuisuudet ja menkkahetket vaatii jo melkoisia tilanteita toimiakseen :slight_smile:

Ja niin, tarkoituksena ei ollut puolustella ekan viestin esimerkkiä vaan enemmän yleisellä tasolla…

Aloitukseen vastailen: jos eri mieltä olevalle naiselle esittää arveluita kuukautiskierron vaiheista, se on henkilöön käymistä sukupuolen perusteella ja siksi se joku tyyppi teki mielestäni aivan oikein pahoitellessaan heittoa naiseksi paljastuneelle Nysimumille. Mikäli joku taas sanoo toista miestä menkkapilluksi, se ei käy kohteen henkilöön tavalla, jota tarvitsisi juuri häneltä pyytää anteeksi. Sen sijaan kyseessä on yleisseksistinen heitto, jota olisi paremminkin aiheellista pyytää anteeksi koko naissukupuolelta aluksi, ja lopulta muiltakin, koska ei semmosesta naisten parjaamisesta miehillekään hyötyä ole.

Foffy: ihan tosissani kyllä olin, ettei seksi korvaa niitä kunnon adrenaliininiksejä, mitä saa vauhdikkaasta urpoilusta pyörän päällä. :slight_smile: (Toki molempi parempi.)

Se oliskin jo melkoista akrobatiaa,jos vauhdikkaassa urpoilussa pyörän päällä seksi korvais adrenaliinin.

Ninjaeditoin.