Ranskalainen keskiö (Peugeot)

Mulla on 70-luvun Peugeot mixterunko, josta mietin tehdä vapaa-ajan rassin.

Keskiöstä löytyi yksi puolikas laakeri, ja pari aika ravahtanutta. Kampien irroitus oli helvettiä, eikä kumpikaan kiilapultti jäänyt henkiin. Kupit vaikuttaa aika kuluneelta.

Tekisi mieli vaihtaa koko keskiö, tai sitten vaihtaa nelikanttiakseli tilalle. Tuleeko ongelmia, jos vaihtaa nelikanttiakselin (joka näyttää suunnilleen samalta) kiila-akselin tilalle?

Tai sitten etsin Uusixista ehjemmät kamat.

Eli kertokaa kokemuksia vastaavista ratkaisuista:

1: Kokonaan uusi keskiö.
2: Akselin vaihto lähinnä vastaavaan nelikanttiin, muut kamat vanhaa.
3: Originaalia, vähemmillä kampivaihtoehdoilla.

Ranskispyöristä ei ole omaa kokemusta, mutta mikäli kammet joka tapauksessa pistät vaihtoon, niin yksinkertaisinta on varmaan ostaa suoraan uusi kasettikeskiö ranskalaisilla kierteillä. Vaihtoehtoja tosin taitaa olla vain kaksi: joko Velo Orangen keskiö tai sitten Phil Woodin ainakin kaksi kertaa kalliimpi vaihtoehto.

Mietin, että kammet vaihtamalla saa ehkä kilon pyörän painosta veke. En tiedä onko siitä kummempaa hyötyä. Ulkonäköäkin voi vaihtaa helpommin.

Pyörän kunnostuksen oli tarkoitus olla mahdollisimman halpa (enkä uutta tavaraa osta yleensäkään), joten Orange ja Woods on poissa laskuista. Jos joltain löytyy kyseiset osat käytettynä, tai joku murskautunut Pösö, niin voin harkita ostamista.

Vielä: Onko vanhemmissa Cresenteissä ranskakeskiöt?

Patonkikeskiöitä on mahdollista löytää mm. ebaystä, edullisuudesta en mene takuuseen. Oliskohan jotain 15-50 egee plus postit. Taannoin ostin Gipeimme 35X1 keskiön 18 egellä, posteja tuli se kymppi.

Ainakin paremmissa 70-luvun cressuissa ja monarkeissa maantiemalleissa on ranskalainen. Ruotsalaiset olivat jo silloin neroja.

Täältä kyllä löytyisi yksi käyttämätön ranskankeskiö, jos on tositarvis (33 e + lähetyskulut).

Olutta (sori ei koff) vastaan saat multa ranskalaiset kupit jos tuut noutamaan Arabiasta, ja mahdollisesti jopa akselin jos löytyy…

Höh, harmi, ettet suostu ostamaan uutta, koska sUOMI mESSENGER-hikipajalta olisi saanut tavalliseen kasettikeskiöön sopivat M35x1-kupit varsin edukkaasti. Ja samalla olisi tukenut suomalaista käsityöharrastajaa.

Tein valintani. Kävin uusixista hakemassa ehjemmän kiila-akselin ja muutaman vaihtokuulan. Kai tuosta tulee ihan hyvä. Olisi himottanut kokeilla vaihtaa lähes identtinen neliskanttiakseli tilalle, mutta en sit uskaltanut.

Nyt kun topic on auki, niin voisin kysellä vinkkejä kiilojen asennukseen ja poistoon… Onko ne yleensä kertakäyttökamaa, kuten mulla tuppaa käymään? Kantsiiko jättää vaseliinia väliin asentaessa?

Sori off-topic, mut saako tältä sUOMI mESSENGER-hikipajalta Michen napaan natsaavia lukkorenkaita?
Tämmösistä kun vihjailtiin jossain toisessa ketjussa.

^^ Vanhoista kiilakammista en ole ikinä saanut kiiloja irti ehjinä vaan vahvasti on mennyt palasteluksi.
Tuohon on käsittääkseni olemassa joku ihan oikea työkalukin, mutta itse olen yrtittänyt aina aluksi pienestä ruuvipuristimesta modatulla “prässillä”, tämän jälkeen sitten paukuttelua jos/kun ei ole lähtenyt. Ovat niin pehmeää kamaa, että tuon paukuttelun jälkeen ovat sitten aina entisiä kiiloja. En ihan vakavissani tosin usko, että noita on edes suunniteltu useaan kertaan laitettaviksi.

En ole tosin näitä ollut niin vakavissani ikinä säästämässä, joten voi olla, että hyvällä liottelulla mömmöissä ja sitten prässäämällä olisi vanhoistakin lähtenyt.

Nää on varmaankin jo tiedossa: Sheldon 1 ja Sheldon 2

askopee ja muut asiasta kiinnostuneet: Lukkorenkaita on tulossa jossain vaiheessa, mutta mitään aikataulua en ala lupaamaan.

wma - 8:36, 16.2.2010 » Kantsiiko jättää vaseliinia väliin asentaessa?
Ei. Silloin vetää vaan kiilan liian syvälle. Ehkä sitä paljon mainostettua alumiinitahnaa voi törkätä tonne väliin, jos siltä tuntuu.

Onko se tavallista että kierteettömässä YST keskiössä on välystä? Käsin kampia heiluttaen sen tuntee. Ei ole suuren suuri välys laakereissa, mutta on kuitenkin. (Kammet ovat tiiviisti kiinni akselissa, joten en erehtynyt välyksen paikasta.)

Meikäläisen yst klappas kanssa. En kyllä muista mistä kohtaa…

Muistaakseni Tohtori kertoi YST:n keskiön vasemmassa laakerissa olevan jonkun millin sadasosan välyksen. Sen kuulemma saa kikkailtua veke, mutten muista enää miten.

asb - 8:26, 7.4.2010 » Muistaakseni Tohtori kertoi YST:n keskiön vasemmassa laakerissa olevan jonkun millin sadasosan välyksen. Sen kuulemma saa kikkailtua veke, mutten muista enää miten.
Toivottu vastaus! Siis ei vikaa paitsi että on YST kierteetön. :-)

On Tohtorin asentama, ja toivon ettei rungon kierteet ole menneet pilalle. Ensimmäisenä on vuorossa kampien irrotus, jonka toivon onnistuvan ajamalla. Nimittäin ulosvetäjä veti kierteet mukanaan, mutta kammet ei hievahtaneetkaan.

tienlaita - 9:12, 7.4.2010 »
asb - 8:26, 7.4.2010 » Muistaakseni Tohtori kertoi YST:n keskiön vasemmassa laakerissa olevan jonkun millin sadasosan välyksen. Sen kuulemma saa kikkailtua veke, mutten muista enää miten.
Toivottu vastaus! Siis ei vikaa paitsi että on YST kierteetön. :-) On Tohtorin asentama, ja toivon ettei rungon kierteet ole menneet pilalle. Ensimmäisenä on vuorossa kampien irrotus, jonka toivon onnistuvan ajamalla. Nimittäin ulosvetäjä veti kierteet mukanaan, mutta kammet ei hievahtaneetkaan.
Lähtikö kierteet kokonaan vai osittain? Hyvällä vetäjällä saattaa jo kerran korkanneistakin kierteistä saada kiinni.

Toinen kikka on antaa kammelle kuumaa, esim kuumailmapuhaltimella.

Vika konsti on sitten se rälläkkä :slight_smile:

Aivan sileäksi meni, kaikki jäi ulosvetäjän kierteisiin. :slight_smile: Kammet on monella muullakin tapaa huonot, eikä varmasti kelpaa kenellekään, joten rälläkkä on lähellä, jos ei kitku ajamalla irti.

Rälläkkä vois sitten olla parempi optio kuin ottaa leukaan sen takia että kampi jäi jalkaan kii alamäessä :wink: