P: VARASTETTU Museokama(Stava)n kanssa kasauskompurointia

Päätin alotella omaksi iloksi tällasen langan omasta ensimmäisestä kasauksesta uuteen runkoon uusilla osilla. Pyöriä on viimeisen 15 vuoden aikana ollut paljon (ja on edelleen), mutta viime vuoteen asti olin (ja oon edelleen) vannoutunut romupyöräukko eli lähinnä paskoihin (vintage-)projekteihin pyrkinyt upottamaan mahdollisimman paljon rahaa, aikaa ja hermoja. Viime kesänä ostin kuitenkin epähuomiossa kaupasta trendikkään teräs-gravelin ja kivahan sillä on ollut polkea, mutta kun kaikki toimii niin eihän siinä mitään jännää ole.

Oon tän Stavanger-projektin kanssa about 5-7 vuotta myöhässä, jotta tässä ois jotain kiinnostavaa, mutta ehkä näistä “kommelluksista” joku voi inspiroitua kasaamaan unelmien pyörää lähes 0-ymmärryksellä.

Mulla on ollut fiksaatio Pelagon keltaseen Stavangeriin oikeastaan siitä asti, kun muistan sen joskus ekaa kertaa nähneeni (2014?). Jotenkin “uusi” ei oo koskaan sopinu mulle ja Stavat on myös käytettynäkin maksanut maltaita. Pelagon myyjäisetkin on aina jostain syystä väliin jne. Kunnes nyt syksyllä skarppasin ja pääsin poistamaan itelleni keltasen rungon (59) myyjäisistä. Vieressä oli kovempia pyöräukkoja ihmettelemässä runkoja ja puhui siinä, että nää on kyllä täysin museokamaa, turha ostaa. Sehän vaan tuotti itelle omistamishaluja entistä enemmän, eipä oo liian hienoa. Muutamaa hikistä hetkeä myöhemmin mallailin kaatosateessa pahvilaatikoita autoon ja olin onneni kukkuloilla. Rungon lisäks tarttu mukaan ilman sen suurempia speksailuja haarukka, droppitanko ja stemmi.


Ensimmäinen kompurointi: rake, trail

Meikä oli myyjäisistä ottanu semivahingossa 63mm rakella olevan haarukan. Mikä rake? Internez täynnä sitä ja tätä, high trail - low trail jne. Ei muuta ku lukemaan ja yrittämään ymmärtämään onko projekti nyt pilalla jo tässä vaiheessa. Stavan orkkiskeula on 53mm ja meikällä 63mm. Kaikkien muiden mukaan huono homma paitsi Jan Heinen. Ok, ehkä tästä selvitään low traililla, kun en ees tiiä mitä haluan tai mimmosta pyörään oon kasaamassa.


Mitään visiota ei oikeastaan ollut, että mitä runkosetistä tulis tai edes mitä haluisin siitä tulevan, mutta pääasia oli saada omistaa unelmien keltainen Stavanger. Aattelin, että haalin talven aikana käytettyjä osia ja teen mahdollisimman halvan kasauksen, jota sitten päivittelen joskus. Alleviivaan, että koko tän projektin ytimessä on ollu mahdollisimman halpa, kuten aina.

Bikesterin hintahulinat kuitenkin muutti gamen melko nopeesti, kun mulle linkattiin RX600 11speed-kahva hintaan 99,97EUR. En kunnolla tiennyt mikä se on ja mitä se tarkottaisi, mutta noin 2 sekunnin jälkeen Bikester kiitti tilauksesta. Nyt mulla oli hydraulisiin jarruihin sopiva oikean puolen brifteri, jonka ympärille piti alkaa keksimään loppuja osia.

Google auki ja hakuun “GRX”. Kallista, tsek. Not in stock, tsek. Joku oli ostanut kaikki GRX-osa kaikista verkkokaupoista, mutta se oli oikeastaan ihan hyvä näin niin ei tarvinnut miettiä niiden ostoa ja triplata pyöräbudjettia. Ihan pihalla mitä seuraavaksi pitäis tehdä.

Runko, tanko, stemmi ja 1kpl kahvoja. Mitäs sitten?


Toinen konpurointi: GRX, IS, PM

Toinen haaste tietysti tuli vastaan seuraavalla googlailulla, kun noviisille selvisi mitä kaikkea museokamaa-kommenttiin kuului. Jarrukiinnikkeiden standardit nyt ainakin emäputken ja akselien lisäksi. Piti sitten alkaa selvittämään miten saadaan GRX-kahva ja IS-runko sopimaan keskenään eli jostain pitäis saada hydrauliseen kahvaan sopiva road post-mount jarrukaliiperi. GRX-jarrut on flatmount ja flatmount to IS -adapteria ei ole tehty niin, että flatmount-jarrun saisi IS-runkoon, mutta toisin päin kyllä löytyy eli post-mount -jarrun saa flatmount-runkoon. Jotenkin tuo menee taas väärin päin? Ainakin omasta näkökulmasta.

En tiennyt ettei tollasten kaliiperien löytäminen oo kovinkaan helppoa, enkä edelleenkää oo varma, että oliko tässä joku ongelma, mutta joka tapauksessa joku muu oli joskus pähkäillyt samaa ja jostain foorumilta löytyi tieto, että joku vanha Ultegran hydraulinen jarru on post-mount ja sitä rataa. Oli voittajafiilis, kun tämmönen oldschool-kaliiperi (BR-RS785) jopa löytyi muutamasta verkkokaupasta ja toinen haaste oli semi helposti ratkastu.

Runko, tanko, stemmi, 1kpl kahvoja ja jarrut.

Omasta mielestä tää oli jo aika hyvin, mutta ilman kampia ei poljeta eikä vaihteet vaihdu ilman vaihtajaa. Edelleenkään yöllisten googlaussessioiden aikana ei tuntunut löytyvän mitään järkevän hintaisia osia projektiin. Kunnes löysin itseni tavaamasta ft:n ilmoitusta käyttämättömästä GRX 810-osasarjasta ilman kahvoja ja jarruja. Mikäs semmonen osasarja on josta puuttuu kahvat ja jarrut? No en tiedä, mutta hyvältä kuulostaa vaikka hinta hirvittää. Pienen keskustelun jälkeen oli kaupat sovittu setistä, johon kuului takavaihtaja (RX812), kammet(RX810 42T), takapakka (M8000), ketju (hg701) ja roottorit(MT800).

Viimeistään tässä vaiheessa ymmärsin, että polkupyörässä on aika paljon kaikkia osia. Ja ymmärsin myös sen, että multa taitaa aika paljon vielä puuttuakin vaikka isot linjat alkaa hahmottua. Kaivelin huvikseni osalaatikoita ja sieltä löytyi bränikkä Ultegra-keskiö (BBR-60) ja joku uudehko välttävä seatpost (XLC SP-002).

Runko, tanko, stemmi, istuinkannatin, 1kpl kahva, jarrut, kammet, keskiö, ketjut, takavaihtaja, takapakka, roottorit.


Kolmas kompurointi: tummaa kirkasta

Jonkun pyöräspeksauskeskustelun yhteydessä aloin sitten pohtimaan pyörän “värimaailmaa” ja ymmärsin ettei kaikkien Stavojen tarvitsekkaan olla keltamustia. Tässä meni homma taas vaikeaksi, kun google näytti kuvia kirkkaista putkiosista ja kirkkaista kammista. Cool, näyttää hyvälle. Harmi, kun on just kaikki osat hommattu mustina, mutta katellaan. Hollowtech-keskiöön sopivia kirkkaita kampia ei myydäkkään kaupoissa(?) eikä niitä tuntunut löytyvän mistään muutenkaan.

Taas joku yöllinen speksaussessio puhelimella vei minut ft:n ilmoitukseen, jossa oli kirkkaat R700-kammet (Ultegra) myynnissä ilman rattaita ja niistä lähtikin ostotarjous. Kaupat tuli.

Nyt oli projektissa jo kahdet kammet. Ei kuitenkaan ajatusta, että kummat laitetaan. Mutta tärkeintä, että projekti etenee ja rahaa palaa.

Tässä vaiheessa oli rungon ostosta kulunut noin kuukausi ja osiakin oli haalittu jo aika hyvin. Piti alkaa miettimään kasausta. Runkotyöt. Miksi joku myy runkoja niin, että kierteet pitää käydä läpi. Eikö ne voisi olla laskettu siihen rungon hintaa? Armoton googlaus ja hintavertailu, ostaako työkalut vai viekö laitettavaksi. Työkalut oli turhan kalliita, joten päädyin piipahtamaan sihen, että vien johonkin. Hinnat olivat muistaakseni 80-120EUR luokkaa.

Ennen runkotöitä piti kuitenkin olla myös ohjainlaakeri ostettu, jotta se laitetaan samalla kiinni. Alkoi taas armoton pohdinta - halpa, kallis, musta, kirkas?

Kirkas/joku kiva väri olisi kiinnostanut, mutta kun en oikein ymmärrä ohjainlaakereista mitään niin päätin tässä kohtaa mennään hintalaatu-kriteerillä enemmän kuin fiilispohjalla. Jonkun tilauksen yhteydessä ostokoriin tarttui Cane Creek 40. Tylsä, mutta toimiva?

Piipahdin Pelagolla “muuten vain” tutustumassa uuteen/vanhaan merkkiuskollisuuden kohteeseeni, kun en aiemmin ole tainnut sinne uskaltautua skenekammoissa. Sieltä tarttuikin mukaan myyjäisistä jääneitä kirkkaita stemmejä toinen Stavaan, toinen ysärimaasturiin (Marin Bear Valler SE). Samalla päätin käydä huollon puolella kyselemässä runkotöille hintaa, kun tätä ei sivuilta löytynyt. Päästiin oikein hyvään sopimukseen ja lupasin tuoda rungon laitettavaksi. Samalla erehdyin kysymään huollon mielipidettä haarukan rakesta (1), joka oli hieman kuitenkin kummitellut mielessä. Tultiin lopputulemaan, jossa yhteisymmärryksessä oltiin sitä mieltä ettei ole väliä onko keula 53 vai 63 rakella. Huh. Mutta jostain kumman syystä kuitenkin lähdin kaupalta kotiin viimeisen jäljellä olleen keltaisen 53 keulan kanssa.

Jälkikäteen mietittynä runkotyöt ois kyllä hoitunut hyvin pyöräpajallakin ja oltaisi säästetty runkotöiden hinta ja säästytty “ylimääräiseltä” keulalta.

Runko, 2kpl keula, ohjainlaakeri, tanko, 2kpl stemmi, istuinkannatin, 1kpl kahva, jarrut, 2kpl kammet, keskiö, ketjut, takavaihtaja, takapakka, roottorit.


Neljäs kompurointi: kasauslokaatio

Sivujuonteena itse kasaukseen oli huoli, että missä sitä unelmien pyörää sitten oikeastaan kasaisi. Oon pitkään asunut kerrostalo(i)ssa ja pyöräkellarissa puuhastelu ei ole koskaan inspiroinut, mutta minkäs teet. Jossain vaiheessa ymmärsin hankkia huoltotelineen, joka sitten helpotti montaa asiaa, mutta siltikin yleisissä tiloissa täytyy aina purkaa ja pakata jne eikä semmoinen oikein maistu.

Kävin kaljalla työkaverini kanssa ja intopiukeana kerroin hänelle tästä projektista ja lukuisista muista pyöristä. Hänen puolisonsa tuli sopivasti moikkaamaan ja kuuli tarinan. Hän kertoi, että oli juuri muuttanut uuteen kotiin ja samalla vuokrannut itselleen autotallin, jota ei tarvitse. Tästä sitten päästiin sellaiseen sopimukseen, että alan vuokramaan häneltä tätä autotallia “pyöräpajaksi” niin, että hänkin saa pitää ja laittaa pyöriä siellä. Rahaa palaa, mutta taas yksi haave toteutuu ja haaste poistuu.

Runko, 2kpl keula, tanko, 2kpl stemmi, istuinkannatin, 1kpl kahva, jarrut, 2kpl kammet, keskiö, ketjut, takavaihtaja, takapakka, roottorit - ja autotalli

Tässä kohtaa oli hommat kivasti käynnissä, mutta yhtään osaa ei vielä ollut rungossa kiinni. Toki sitäkin enemmän ostettu. Liikaakin? Muiden harrastusten ja reissujen jälkeen tuli viimein hetki, kun menin parin pyöräspeksauskaverin kanssa tallille aloittamaan projektia oikeasti. Mistä aloitetaan? No laitetaan vaikka keskiö kiinni, se on helppo.


Viides kompurointi: TL-FC25

Into piukeana aloin sovittelemaan keskiötä kiinni ja kaikki menikin hyvin niin kauan kun käsillä kieritteli. Hain pakista HT-työkalun kiristystä varten, joka ei sitten käynytkään. Wtf? Olin keskiöitä ennenkin propaillut onnistuneesti ko työkalulla, mutta nyt ei osunut. Taas Google auki ja ihmettelemään. Lyhyen session jälkeen valkeni, että Shimanolla on muutama road-keskiö (esim. kyseinen BBR60), jotka on pienemmillä kupeilla eli tarvitaan adapteri(tl-fc25). Mokoma muoviosa verkossa 2-3e, lbs 6e, haettava oli silti. Kasaus jäi sillä kertaa hyvin alkutekijöihin. Sain runkoon tulevia pultteja ja kaapelikiinnikkeitä kuitenkin ruuvattua fiilistelymielessä.

Kuudes kompurointi: Y0J620000

Keskiötyökaluun kun oli adapteri saatu ja keskiö kiinnitettyä niin pääsin mallailemaan GRX-kampia (kirkkaista kammista puuttuu edelleen ratas). Hetkinen, muuten näyttää olevan kaikki ok, mutta NDS puuttuu muovinen kiristyspultti (crank arm fixing bolt, Y0J620000). Ensin kokeilin R700-kammista pulttia, josko vois ottaa väliaikaislainaan, mutta sehän oli tietysti liian pieni. Eihän siinä olisikaan järkeä, että nää ois samalla standardilla? No, ei ne uudetkaan varmaan paljoa maksa, että ei paha tappio. Seuraavalla kerralla mukaan. Pienen googlailun jälkeen taas reality check: verkkokaupasta 2-3e ja lbs 6e. Tuli myös vastaan taas se miten uskomattoman vaikea löytää kunnollisia speksejä osakauppojen sivuilta. Kampipultteja kyllä myydään vaikka minkälaisia, mutta jostain syystä ne tuntui aina olevan tiettyyn kampeen/osasarjaan eikä edes Shimanon sivuilta löytynyt viitteitä yhteensopivuuksista kampien kesken. Shimanon osakoodilla piti siis metsästää tarkkaa osaa, mutta vain osa kaupoista sen koodin kertoo.

Kouvolassa kivijalassa Shimanon sopiva kampipultti 1,70e. Siitä suivaantuneena päätin etten maksa 6e lähikaupalle vaan yritän ettiä jostain halvemmalla tai sitten ajan sinne Kouvolaan sen pultin hakemaan. Tähän metsästämiseen käytin aikaa arviolta 10-20h. Ei löytynyt, mutta melkein tuli tehtyä tohtoritason tutkimusta kampipulttien kierteistä ja yhteensopivuuksista eri osasarjojen kesken. Lopulta päädyttiin tilanteeseen, että Bikesteriin oli taas lähdössä joku kimppatilaus niin päätin sieltä ottaa riskillä kcnc custom pultin, joka redditin mukaan saattaisi sopia. Kcnc ilmoitti kierrekoon, jota Shimano taas ei ilmoita…

Paketti saapui ja kammet saatiin kiinni oikean kokosella pultilla. Vaikka loppuen lopuks ko pultti tuli maksamaan paljon enemmän ku mitä Kouvolan kivijalkakaupassa orkkispultti niin oon tyytyväinen.


Seitsemäs kompurointi: SM-BH90-JK-SSR, Y8AL98020, Y8RD02000

Ylivoimasesti suurin ja aikaavievin kokonaisuus on ollu jarruletkut ja niiden nippelitnappelit. Ajattelin kasauksen alkuvaiheessa, että letkut ja vaijerit on viimeistelyä, joka menee hyvin kivuttomasti, mutta mitenkäs kävikään. Alkuvuodesta oli useampia (kimppa)osatilauksia verkkokauppoihin, mutta tuntui, että mun osiin sopivat Shimanon letkusetit oli kaikkialta loppu tai sitte vaan nuukuuttani jätin ostamatta ovh-hinnalla. Letkusettien hinnat taisi olla luokkaa 30e eteen ja 40e taakse. Tuntui liian paljolta. Soittelin sitten Velobiaan (rip) ja päästiin yhteisymmärrykseen, että letkut saa koottua helposti myös metritavarasta ja muista nippeleistä, mutta heiltä puuttui siinä vaiheessa ehkä BH90-päätynipat tms. Jäin odottelemaan, kun kasaus oli muutenkin kesken. No - ennen kuin nipat kerkesi tulla Velobiaan niin heillä taisi olla kriittisempiä huolia, joten oli etsittävä muuaalta. Osottautui taas aikaa vieväksi speksata pääkaupunkiseudulta kauppa, josta saa bh90-letkua, nipat ja oliivit järkevimmällä hinnalla, vaihteluväli hinnoissa oli valtava. Sopiva putiikki kuitenkin löytyi, mutta siellä asiointi jäi viimeiseksi kerraksi. Palvelu oli epämielyttävää ja hyvin vähän asiantuntevaa. Olin siinä vaiheessa aika isosti oman ymmärryksen ulkokehällä niin jouduin silti myyjiä opastamaan BH90- ja BH59-letkujen sekä tykötarpeiden eroista. Letkut ja muut kuitenkin saatiin, homma bueno.

Letku-case lähti kunnolla sitten käyntiin kun tallilla huomasin ettei uusissa kahvoissa tai uusissa kaliipereissa olekkaan sopivia connection boltteja vaan pelkät kumitutit. Oikeastaan jokainen pyöräukko kauppiaita myöten sanoi, että connection boltit tulee osien mukana. Vaan ei tule, enää. Nykyään ne tulee käytännössä pelkästään näissä letkukiteissä (esim. sm-bh90-jk-ssr), mutta niissäkään ei välttämättä tule kaikille sopivia. No yhtä kaikki, olin jo ostanut letkut ja nippelit niin en enää halunnut ostaa noita kalliita kittejä vaan piti alkaa metsästämään connection boltteja kahvojen päähän ja kaliipereihin. Internetzkauppoja myöten oli oikein hankalaa löytää oikeita pultteja vaikka tiesin näistäkin Shimanon koodit. Muutamasta kaupasta löytyi toinen ja toisesta toinen eikä säästömielessä tuntunut mielekkäältä ostaa parin euron pultteja + 10e postikuluja niin näitä sitten metsästelin Helsingin pyöräkaupoista. Aika monesta paikasta kerrottiin ettei näitä myydä erikseen, kun kukaan ei niitä tarvitse. Jossain vaiheessa kuitenkin kahvan pultit löytyi (saldoilla oli sopivasti 2kpl) yhdestä kaupasta ja kaliiperien pultit toisesta kaupasta. Tammikuisessa vesisateessa selkämärkänä polkiessa kaupasta toiseen meinasin lopettaa koko kasausprojektin, kun pultteja ei tahtonut löytyä, mutta sitten kun ne pikku pussukat oli taskussa niin olin melkein yhtä iloinen projektin pelastumisesta, kun aikanaan koko rungon ostosta. Osat laatikkoon odottamaan asennusta.

Seuraavaksi saatan ostaa tylsästi sen letkukitin. Niissä tulee muutakin järkevää mukana, esim työkalu nippojen asennukseen.


Kahdeksas kompurointi: pystyheitto

Projektin alkutaipaleesta asti oon fiilistellyt kiekkojen kasaamista alusta alkaen tähän maltilliseen diy-projektiin. Kaikenlaiset rcz-tarjouskirjeet ja muut houkuttimet on yrittänyt vesittää tätä suunnitelmaa, mutta toistaiseksi pää on pysynyt kylmänä. Koska romuprojektin budjetti on, yllättäen, ylittynyt moninkertaisesti niin oon lykännyt myös kiekkokomponenttien tilaamista. Onneksi torista bongasinkin jossain välissä Pelagon “vähän rihtausta vaativat” orkkiskiekot sopuhintaan. Niistä saatiin kaupat tehtyä ja ajattelinkin, että niiden myötä on hyvä opetella rihtaamaan kiekkoja niin ei tarvitse välttämättä pilata uusia osia.

Perjantai-illan kunniaksi kiekot tallille ja rihtauspukki lainaan kaverilta. Kiekoissa tosiaan oli “pientä” heittoa ja tekemistä riitti. Onneksi pukinlainaaja oli mentoroimassa meininkiä niin päästiin edes jonkunlaiseen tulokseen. Kiekkoja oli jo aiemminkin rihdattu tai ainakin yritetty rihdata, koska osa nippeleistä oli pyöreitä ja muuta mukavaa. Jos ei meikästä vielä kiekkogurua tullut niin nyt ainakin tiedän, että pystyheitto on persauksesta. Ensin otettiin pois sivuheittoa, sitten pystyheitto, sitten sivuheittoa ja taas pystyheitto. Jossain välissä kiekot oli jo tosi suorat, mutta jotain kävi ja homma alkoi melkolailla alusta. Muutaman rauhoittavan oluen avulla kiekot tuli kuitenkin suhteellisen ajokuntoisiksi ja pääsevät ainakin alkukilometreille mukaan.

Yhdeksäs kompurointi: kaapelistopparit

Vanhassa Stavangerissa on oldschoolit(?) vaijeristopparit downtubessa ja jostain syystä halusin itsepintaisesti vetää kokonaiset kuoret vaihdevaijerille “koska jarruletkutkin on kokonaiset”. Pienen selvittelyn jälkeen päätin tilata stoppareihin asennettava kaapelipidikkeet, jotka ratkaisisivat ongelman, mutta malttamattomana en niitä jaksanut odotella vaan päätin porata stoppareihin läpireiät. Suunnitelmaa ei oikein ollut, mutta rautakaupasta tarttui mukaan pitkä terä porakoneeseen ja sillä sitten yritin epätoivoisesti sekä myötä että vastapäivään porailla stoppareihin läpireikiä niin, että runko ei vahingoitu. Ei tullut mitään, terä joko haukkasi kiinni, oli väärässä asennossa tai sitten vain jotain muuta. Tunnin kahden sekoilulla ei tullut tuloksia. Jäi seuraavaan kertaan.

Youtubessa kerrottiin, että homma on helppo kun porailee ensin pienen reiän ja pikku hiljaa suurentaa terän kokoa. Tämänhän tietysti tiesin muista ei-pyöräprojekteista, mutta enpä osannut tähän soveltaa. Uudestaan tallille ja homma pakettiin parissa minuutissa. Se oli helppoa. Heti piti päästä tietysti kokeilemaan kuorta paikalleen, jolloin huomasin, että laatikoista löytyi pelkästään tummanharmaata vaihdevaijerin kuorta, kaikki mustat oli jarruivaijerille. No ei auttanut, kokeiltiin harmaalla ja hyvin toimi. Se kuori sitten jäikin väliaikaisesti(pysyvästi) siihen ja nyt on eri väristä kuorta eri puolilla pyörää.

Kymmenes kompurointi: (loputon) viimeistely

Kaikenlaista pientä on matkaan mahtunut mitä tässä ei varmaan muista, mutta projekti alkaa olla jo hyvällä mallilla ja suurimmat vastoinkäymiset näyttäisi olevan takanapäin (uusia odotellessa). Itse kasausvaiheesta on aika vähän kuvia (=(), mutta haasteita ainakin oli (ja on edelleen) spacereiden kanssa. Niitä piti olla laatikoissa riittävästi, mutta ei ollut. Eikä ainakaan kirkkaita. No Pelagolta niitä onneksi sai haettua, mutta harmittavasti unohdin mitata kuinka paljon tarvitsin. En ostanut tarpeeksi. Menin hakemaan uudelleen, silloin huollon puolelta ja harmittavasti sieltä tulikin erilaisia kun aiemmat.

Nyt on sitten mustaa ja kirkasta sekaisin siinäkin.

Jarrujen asennuksessa huomasin, että olin tilannut Bikester-alesta vähän mitä sattuu ja kaliiperiadapterit olivat eriparia eteen ja taakse, eri värisiä tai eri kokoisia. No eteen laitettiin oranssi ja taakse musta. Täytyi pohtia kumpi vaihdetaan ja tulin siihen tulokseen, että metallinhohto-oranssi olikin ihan kiva piristys pienissä yksityiskohdissa niin jouduin tilaamaan taakse uuden oranssin adapterin mustan tilalle. Olen kuitenkin oikein tyytyväinen tähän 4,05e ostokseen, kun se saatiin vielä ilman posteja jonkin kimppatilauksen yhteydessä.

Jossain välissä oli pohdintaa, että tilaisiko 1x vai 2x kahvan. 1x-pyörä oli tulossa, mutta pohdin, että olisi kiva olla mahdollisuus päivittää lennosta setuppi 2x ja välppäyksen ytimessä on kahva, muut on helppo ja “edullinen” vaihtaa. Päädyin kuitenkin 1x kahvaan ja toistaiseksi ihan siihen päätökseen tyytyväinen. Muistelisin, että 2x-kahvan ideana olisi ollut myös Dropper Post-mahdollisuus, mutta sitä ei ilman kikkailuja tuohon rx600-kahvaan olisi saanut.

Penkkiä en ole pahemmin miettinyt ja se on omasta mielestä sellainen, että siitä päätetään myöhemmin. Laatikossa oli odottelemassa Brooks Cambium C17 Carve All Weather valmistumista ja kasauksessa on käytetty rekvisiittana jotain muuta tuomassa fiilistä. Aktiivisena torittajana kuitenkin puhelimeen piippasi ilmoitus mustasta Brooksin B17 Narrowista ja se kotiutettiin hetken mielijohteesta. Laitoin sen kiinni.

Polkimien (Bikester-ale) paikalleen laitoin jälkeen pyörä tuli tällä viikolla siihen pisteeseen, että puuttuu ketjut, tankonauha ja jarrujen ilmaus.

Ketjuja ei asennettu, kun ketjuista puuttuikin quick link ja se tiesi taas rahanmenoa. 11speed quick linkit on omasta mielestä taas liian kalliita niin päädyin tällä viikolla ostamaan toisen samanlaisen(hg701) ketjun, jossa tulee mukana quick link. Onpahan nyt sitten varaketjukin.


Tämän hetkinen osalista:

Runko: Pelago Stavanger 2020(?) Yellow Sunshine 59
Keula: Pelago Stavanger 63mm
Ohjainlaakeri: Cane Creek 40
Tanko: Pelago Compact Dropbar
Tankonauha: Cube Race (tulossa)
Stemmi: Pelago 80mm
Seatpost: Shimano 600 tricolor 27.2
Penkki: Brooks B17 Narrow
Brifterit: RX600 (GRX)
Jarrut: BR-RS785 (Ultegra)
Roottorit: RT-MT800 (Ultegra/GRX)
Kammet: RX810 42t (GRX)
Keskiö: BBR-60 (Ultegra)
Vaihtaja: RX812 (GRX)
Pakka: CS-M8000 11-40 (Deore XT)
Ketju: hg-701 (Ultegra)
Navat: M4050 (Alivio)
Kehät: Pelago STD double wall
Polkimet: Now8 M41 Duo
Renkaat: Challenge Strada Bianca

Näiden lisäksi on haalittu tähän projektiin keula (Pelago 53), stemmi (Pelago, musta), seatpost (xlc sp-002), penkki (Brooks cambium c17 allweather), kammet (Shimano R700), puuhailupaikka<3

Pyörä kun alkaa valmistumaan niin voi alkaa pohtimaan seuraavia:

- Putkiosat? 
- Musta tanko kirkkaassa stemmissä?
- Eriväriset spacerit?
- Kammet?
- Penkki?
- Cargo? Etutarakka, Low-riderit vai mikä?
- Lokareita?
- Mitähän tästä voisi alkaa muuttamaan?

Odotellaan kuitenkin asfalttia ennen ajoa.

31 Likes

Tässä on kyllä hienosti tavoitettu rompe-eskalaatio!

Onnea projektille ja hauskoja kilometrejä!

3 Likes

Hyvä avaus! Sama museorunko muutosten alla tuossa vieressä. Ajattelin naittaa GRX-kahvat vanhempiin XTR-jarrusatuloihin jos löytyis hyvä diili saksan ebaysta.

Ennen tankoteippien asennusta kääntäisin tankoa alaspäin ja siirtäisin kahvoja ylöspäin. Milleistä kyse. Nyt voi näyttää suoralta, mutta tankoteipit muuttaa tilannetta ja kahvat jää surullisena roikkumaan.

1 Like

Hyvä projekti!

1 Like

Hyvää kampetta ja tekemistä!

1 Like

Hyvä rojekti ja hyvää raportointia! Oli kiire katsoa kuvat mutta täytyy lukasta myös ajan kanssa!

tää! BDHU!

1 Like

Ei kannata ottaa tällaisia tosissaan. Tässä on kaikki parhaat standardit. 27,2mm, 68mm, 100/135mm, IS, EC34.
Paitti jos nää “kovemmat pyöräukot” oli tosissaan. Siinä tapauksessa ihan hölmöjä. Tai markkinamiehiä.

En ota kantaa Heinen mietteisiin kun on niin helvetin sakiaa mutta ite ajelin monta vuotta tyytyväisenä 63mm rakella ja sopi oikein hyvin Stavan verrattain jyrkkään ohjauskulmaan. Viime metreillä jopa laitoin isompirakeisen keulan.

Eiks tollaseen GRX-kahvaan olis voinu naittaa periaatteessa minkä tahansa Shimanon postmount-nestekaliiperin. Kattoo vaan että ottaa BH90 letkua, sille sopivat päädyt ja sit kahvalle ja jarrulle sopivat oliivit.
Ei siinä, noi RS785 on oikein hyvät. Mulla 6 vuotta vanhat eikä toiminnassa vieläkään valittamista. Muistan lukevinani että ne ovat periaatteessa samat kaliiperit kuin viimeinen kolminumeroinen XT sarja eli olisko M780 tjms.

Tämä. 100%. En oo ikinä ymmärtäny tätä.
Salaliitto LBS:ien kanssa.

Ite vaihtaisin vielä kumit johki 40-42millisiin ja laittaisin Pelagon 55 lokarit. Kiva vaihteeks lukea kunnon rojekti_lankaa eikä pelkästään kattella sydämenkuvia.

4 Likes

Se on justihin näin. Stava on paras pyörä, mitä mulla on ollut koskaan. Mahtuu riittävän isoa rengasta ja lokarit. Kiinnityspisteitäkin sen verran, että pidemmätkin reissut menee just hyvin. Jos joku muuta väittää, niin se on sitten marknadsmannen.

3 Likes

Oma uskonto kieltää lokarit, mut tähän vois pelagon 55mm kirkkaat loksut sopia + pelagon kirkas rasketti. Renkaiksi jotku 43mm gravelkingit.

Ja emäputkeen pelagon kirkas spacer-soittokello.

1 Like

Erittäin hyvä vinkki, kiitos! Tanko varmaan hetken vielä pysyy teipittä, kun pohdin tuota musta vs kirkas, mutta toisaalta käyttöön on tulossa eikä koristeeksi niin varmaan jää näin.

Kahvojen nostaminen on myös tervetullutta muutoinkin, kun vähän hätäsesti kahvat ylhäällä katkasin etuletkun niin se pari milliä tekee ihan hyvää siinäkin mielessä :grin:

Ehkä siinä oli vähän huumoriakin mukana, juttelivat siis keskenään eikä mun ostosta arvioinu :slight_smile:

Tää on hyvä kuulla ja jostain taisin lukeakin (accron AMAsta?), että 63 on ok. Tosiaan jäi avaamatta sen suuremmin keskustelu Pelagon huollon kanssa niin hän sanoi, että on ajanu molemmilla keuloilla ja ei huomannut oikeastaan mitään eroa. 53 tarttui kaupalta mukaan oikeastaan sitä varten, että se makso 50e ja sille voi joskus olla tarvetta (:cowboy_hat_face:).

Jälkikäteen oon tätä tosiaan miettinyt, että mistä mulle jäi sellanen kuva, että tässä olis ollu joku ongelma. Oliskohan sitte ollu joku hiposteluhomma, että piti jonkun mukaan olla “road-sarjaa” tms. Tai sitten ollu epäselvyyttä, että ottaako mtb-jarrut BH90-letkua tai muuta. Ymmärryksen puute (itellä) varmasti suurin tekijä.

Ostat runko(setin) ja viet sen kotiin ja sitten viet sen takas kauppaan :clown_face:

Jotain tällasta on käyny mielessä, mutta mielipide lokareista vaihtuu päivittäin.

1 Like

:pray: Pääsispä vielä ajolle.

Kampikommentteja odotellessa kysyisin ajatuksia kiekkojen kasaamisesta tähän.

Varmaankin tästä olisi kehkeytymässä semmoinen semi yleiskäyttöinen kulkine, mutta ehdottomasti enemmän retkille kuin hc-graveliin. Alustavasti oon pohdiskellut DT Swissiltä 350-napa + R500-kehä -yhdistelmää. Mutta oliskohan se liian helppo valinta?

Jos yleiskäyttöpeli on tulossa ja kiekot kasataan, niin itse laittaisin dynamon eteen.

3 Likes

Erittäin kova puuhailutopikki kyllä

Ite oon parittanut ihan menestyksellä r8020-kahvaan slx m675-männän joita sai pilkkahintaan cnc:ltä taannoin. Sama syy, rungossa IS-korvake. Varmaan samat kovat pyöräukot ollu sössöttämässä kuin siellä pelagon myyjäisissä? :cowboy_hat_face:

1 Like

Näin mä tämän ymmärsinkin ja itteäkin ohjaa paljon Joonaksen mainitsema uskonto, omat ohjenuorat, käsitykset ja sössötän helvetisti omista näkemyksistä. En silti lähtis dumaamaan mid-gen Stavaa museopyöräks edes vitsillä. Siinä on vaan saaketin järkevä lähtökohta niin moneen modernihkoonkin kasaukseen.

Huomaako ihminen?

Fuckin marknadsmannen ja hänen loputtomat uhrit. Ois se vaan toiminu niinku Ollilla tossa yllä.
Muistaakseni tässä mix’n’match-hommassa oli tarkkaa se että letku ja insertti on BH90 ja oliivit sitten kaliiperin ja kahvan mukaan kun niitä on kahta erilaista vai oliko edes. Ehkä oli vaan kahta erilaista letkua ja inserttiä ja oliivit oli samoja kaikkiin.

Hintatietoisena Shutter PL8 eteen ja Shimano M8000 taakse. DT Comp ja DT R500. Bob is your uncle.

4 Likes

Hyvä projekti ja mukava lukea pidempää sepustusta! Ja juu DT tekee kohtuuhintaisia ja kelvollisia kehiä, mutta DT:n vaparia en haluaisi kuunnella keskellä kaunista luontoa. Esim. tuo em. M8000 todella hiljainen. Tai sitten joku Novatec joka myös aivan hyvä ja jonkin verran kevyempi. Dynamolle kanssa peukku.

Itellä on kaks kolmeviiskymppistä ja molemmissa ihanan syleilevä drone eikä mitään räikkää. M8000 tosin on vaan stfu mikä on takanavan paras ominaisuus.

1 Like

FM_MHJJXEAAJWgU

5 Likes

Deep fake video, ei kuulosta tommoselta. Myös vaparin kynsikiekkoihin laitettavalla rasvalla merkitystä ääneen. Parhaimmillaan semmonen matala turina kuuluu takaa.

1 Like