Mitä pikalinkkujen tilalle?

Tästä on varmasti jo keskustelua jossain,… en löytänyt, joten:

Pitäisi saada pikalinkullinen napa(etu) kiinni jollakin muulla tavalla kuin niillä pikalinkuilla,
mitäs tähän on ehdotuksia?.
Ruuvia, akselia?

Pikalinkku normi akseliksi

Tälläset on kans näppäriä.
http://www.sjscycles.co.uk/images/products/large/21496BLKHALO_L.jpg

Pikalinkkunavasta tehdään helpoiten pulttikiinnitteinen M6-kierretapilla, jos siinä on teräsakseli. Eikä tarvii mitään 15-millistä avainta sitte kantaa mukana ku monitoimikalulla selviää. Muutostyö onnistuu napaa purkamatta.

Jos onkin isoa laakeria päätytulpilla, eli kierteet ei onnaa, sitte vetäistään suoraan 9/10 mm väljyyteen ne päätytulpat ja kiekot kiinni läpipultilla. Päätytulpat yleensä lähtee sormin nyppäämällä irti ja reikien suurennuksen voi tarkka tekijä hoitaa penkkiporakoneellakin. Muutostyön jälkeen kiekon kiinnitys hoituu tällaisella tai sujauttamalla läpi ihan tavallinen 9 mm akseli muttereilla.

Mua vähän huolettaa tollaset 5 mm läpipultit. Puristusvoima ei merkittävästi eroa Shimanon pikalinkuista, joten ei ole Riittävä Kunnon Ratkaisu ainakaan takakiekolle. Pultti on todella helppo vetää liian tiukalle, jolloin se venyy enemmän kuin pitäisi ja lopulta katkeaa. Mulla on yks sellanen ajossa ja vaihdan kunnon läpipulttiin heti kun pääsen sorvaushommiin.

Ite hommasin kans tämmöset:

http://s14.postimg.org/6z4uee7f5/IMG_20150307_104917.jpg

Näyttää ihan toimivalta, käyttökokemusta ei o vielä.

Ebayn hakusanana toimii HEX KEY SKEWER…

Lumikko - 10:50, 7.3.2015 » Pikalinkkunavasta tehdään helpoiten pulttikiinnitteinen M6-kierretapilla, jos siinä on teräsakseli. Eikä tarvii mitään 15-millistä avainta sitte kantaa mukana ku monitoimikalulla selviää. Muutostyö onnistuu napaa purkamatta. Jos onkin isoa laakeria päätytulpilla, eli kierteet ei onnaa, sitte vetäistään suoraan 9/10 mm väljyyteen ne päätytulpat ja kiekot kiinni läpipultilla.
Sulla on tää varmaan tallennettuna jossain? ;)
Lumikko - 10:50, 7.3.2015 » Pikalinkkunavasta tehdään helpoiten pulttikiinnitteinen M6-kierretapilla, jos siinä on teräsakseli.
Alumiiniakseli kestää myös aivan hyvin.

Melko varmasti joo. En vaan oo semmosiin törmänny.

Lumikko - 10:50, 7.3.2015 » Pikalinkkunavasta tehdään helpoiten pulttikiinnitteinen M6-kierretapilla, jos siinä on teräsakseli. Eikä tarvii mitään 15-millistä avainta sitte kantaa mukana ku monitoimikalulla selviää. Muutostyö onnistuu napaa purkamatta. Jos onkin isoa laakeria päätytulpilla, eli kierteet ei onnaa, sitte vetäistään suoraan 9/10 mm väljyyteen ne päätytulpat ja kiekot kiinni läpipultilla. Päätytulpat yleensä lähtee sormin nyppäämällä irti ja reikien suurennuksen voi tarkka tekijä hoitaa penkkiporakoneellakin. Muutostyön jälkeen kiekon kiinnitys hoituu [tällaisella](http://www.dtswiss.com/Components/RWS/RWS-Thru-bolt-en) tai sujauttamalla läpi ihan tavallinen 9 mm akseli muttereilla. Mua vähän huolettaa tollaset 5 mm läpipultit. Puristusvoima ei merkittävästi eroa Shimanon pikalinkuista, joten ei ole Riittävä Kunnon Ratkaisu ainakaan takakiekolle. Pultti on todella helppo vetää liian tiukalle, jolloin se venyy enemmän kuin pitäisi ja lopulta katkeaa. Mulla on yks sellanen ajossa ja vaihdan kunnon läpipulttiin heti kun pääsen sorvaushommiin.
Mua kiinnostaa tää juttu, mutta en kaikkea hahmottanu.

Eli siis tehdäänkö napaan vai akseliin kierteet?

Miksi ei tarvi 15mm avainta, jos päissä on mutterit (puhutko jako avaimesta)?

Tuleeko tämän modauksen jälkeen siis joku ontto akseli, jonka sisälle menee jotain? Vai onko kyseessä kiinteä akseli? Jos kyseessä kiinteä akseli, niin mitä poraillaan?

Mikä toi sun pikalinkun tapanen on johon laitoit linkin? Siinäkin on siis kierteet?

Sori jos nyt tuntuu että kyselen tyhmiä, mutta en vaan jostain syystä hahmota tätä (koko aamun miettiny).

Edit: oisko kuvaa?

tähän väliin bike-componentsin vastaus swissin etuläpipulttia koskevaan tiedusteluun:

Die Achse für die Vorderachse wird von DT Swiss nicht mehr angeboten und sie ist bei uns bereits ausverkauft.

jaksajat jaksaa vastata yllä oleviin kysymyksiin.

Perus pikalinkkuakseli on ontto. Tämä ontto sisus kierteytetään jolloin 6mm kuusiokolopultilla saa sen navan kiinni runkoon. Jos taas laakerit on isot ja varsinainen akseli on iso, laajennetaan se sisus 9-10milliseks ja kiinnitetään se tolla esitetyllä läpipultilla.

Trilo - 14:46, 7.3.2015 » Eli siis tehdäänkö napaan vai akseliin kierteet? Miksi ei tarvi 15mm avainta, jos päissä on mutterit (puhutko jako avaimesta)? Tuleeko tämän modauksen jälkeen siis joku ontto akseli, jonka sisälle menee jotain? Vai onko kyseessä kiinteä akseli? Jos kyseessä kiinteä akseli, niin mitä poraillaan?
Kun lähtökohtana on pikalinkulle tarkoitettu napa, akselissa on väkisinkin vähän päälle 5 mm reikä, jotta pikalinkku menee siitä läpi. Valmiin reiän koko on sopiva M6-kierretapille. Tämän jälkeen kiekko kiinnitetään parilla tällaisella:

Ja 15 mm lenkkiavaimen voi jättää kotiin.

Trilo - 14:46, 7.3.2015 » Mikä toi sun pikalinkun tapanen on johon laitoit linkin? Siinäkin on siis kierteet? Sori jos nyt tuntuu että kyselen tyhmiä, mutta en vaan jostain syystä hahmota tätä (koko aamun miettiny). Edit: oisko kuvaa?
Tämä jälkimmäinen vaihtoehto pätee, jos navassa onkin tällaiset: http://www.notubes.com/QR-Caps-For-ZTR330330TI-Front-Hub--P878.aspx Ja halutaan tilalle tällaiset: http://www.notubes.com/9mm-Thru-Conv-for-ZTR330330Ti-Front-Hub-P1343.aspx

Eli 5 mm vahvuisen pikalinkun varren sijaan navan läpi kulkeekin 9 mm pultti.

No nyt tajusin, kiitos.

Onks tän kaiken tarkoitus vähentää varkaus riskiä ja lisätä pitoa haarukassa?

Pultilla tai mutterilla kiinnittäminen nostaa varkauskynnystä vähäsen. Tommosesta DT:n läpipultista pikavivulla ei tosin siihen ole iloa.

Ennen kaikkea kiinnitys on tukevampi verrattuna pikalinkkuun tai 5 mm kuusiokolopulttiin verrattuna.

Koska Lumikko on mainostanut viime aikoina akselin pikalinkkuakselin kierteyttämistä, niin päätin irrottautua internetistä hetkeksi:

Alkutilanne Shimano XT 9 mm ja QR:
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1781.JPG

Kiekko irti, pikalinkku pois ja akselista kiinni viilapenkkiin (tai jollain kiinni akselin päästä, että se pääse pyörimään):
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1782.JPG

M6-kierretappi ja menoksi. Kovemmat kaverit pyörittää akkuporalla, mutta nyt oli molemmat akut tyhjät, joten meni manuaalina:
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1783.JPG
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1784.JPG

Kevyesti pyöritellen, välillä takaisinpäin. Kierre valmiina ja ensi testi:
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1786.JPG
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1787.JPG

Ja viimeinen vaihe olikin hitain, kun ei ollutkaan sopiva prikkoja laatikossa. Etsimiseen meni melkein yhtä kauan kuin kierteiden tekemiseen. Onneksi löytyi jotain, että sain kiekon paikalle. Pysyy noinkin, mutta paremmat prikat pitää etsiä.
http://users.jyu.fi/~jusahok/pulttinapa/SAM_1788.JPG

Hyvä idea! Tuolla varmaan uskaltaa laittaa pulttiakselille tarkoitetun etutartsin kiinni.

Lumikko - 16:15, 7.3.2015 » Pultilla tai mutterilla kiinnittäminen nostaa varkauskynnystä vähäsen. Tommosesta DT:n läpipultista pikavivulla ei tosin siihen ole iloa. Ennen kaikkea kiinnitys on tukevampi verrattuna pikalinkkuun tai 5 mm kuusiokolopulttiin verrattuna.
Kuinka paljon vahvempi tuo modaus on hyvään shimanon internalcam pikalinkkuun verrattuna? Entäs voisko pikalinkun pysyvyyttä parantaa laittamalla karheat prikat väliin?

En ole koskaan joutunut ongelmiin pikalinkkujen kanssa, kun ne ovat olleet XT ja kunnolla kiinni. Luulen, että käytössäni linkut ovat kohtuullisessa rasituksessa. Hyvin pysyi kuusiopulteilla kiekko kiinni äskeisen lenkin.

dILETANTTI - 21:58, 7.3.2015 » En ole koskaan joutunut ongelmiin pikalinkkujen kanssa, kun ne ovat olleet XT ja kunnolla kiinni. Luulen, että käytössäni linkut ovat kohtuullisessa rasituksessa. Hyvin pysyi kuusiopulteilla kiekko kiinni äskeisen lenkin.
Joo kyselen juurikin tän rasituksen takia näitä juttuja. Olis tulossa kierteellisellä BMX vaparilla sinkula 52/18 rattailla. Rasitus tulee olemaan kohtuullinen ja pikalinkkuja olis tarkoitus käyttää. Vähän jänskättää toi mahdollinen lipsuminen.

Nyt ennenkuin kyselet enempää niin kannattaa käydä lukemassa tämä ja tämä.