Levyjarrut

Talvisinkulaprojektin lähtökohtana on Kona Blast Deluxe 2009-runko. Maastovehkeet on uutta mulle, ja nyt tarttis levyjarrut. Navat on Shimanon hb-M495a. Centerlock lienee kiinnityssysteemi…? Molempiin päihin on kaikki jarrukilkkeet hakusessa. Kaikkea saa tarjota, kun en oikeen mitään tiettyä osaa kyselläkään. Jos on jarrusälää nurkissa niin nyt niistä eroon!

Fillaritorilla on 90 eurolla Juicy 3:set jollain myynnissä. Hyvätuntuiset jarrut. Mukana olevat levyt ei kyllä ole centerlockille. Jos ostat, voisin ehkä ne levyt sitten ostaa siitä sulta :D.

Hanki mekaaniset. Osaat itse asentaa & huoltaa täysin, ja ne on halvat. Mekaanisia on vain yhdet yleisesti hyväksytyt: Avid BB7.

Ota hei tohon Konaan noi juicy 3. Ne on helpot, simppelit ja hintalaatusuhteeltaan yhdet parhaista hydraulisista jarruista. Peruskäytössä et tule huomaamaan eroa esim. 3x kalliimpiin Maguran Juliehin. Et sä tolla kuitenkaan mitään DH:ta aja. Ja vähempitöinen on vrt. mekaanisiin. Ilmaat sen sillon ku laitat kiinni, ni hyvin pelaa.

Noi BB7 on myös hyvät jarrut, mutta kyl ite menisin noilla hydraulisilla. Jos taas omistaisin Steamrollerin, ja virittelisin siihen levyjä, nii sitte noi BB7 olis passelit.

Talvisinkulaan ei kannata ostaa halpoja hydraulisia vaan hyvät vaijerilevyt. BB7 ei käytännössä ole teholtaan yhtään heikompi kuin juicy 3. Vaijerilevyjen huolto ja säätö on taas monin verroin helpompaa kuin hydraulisten.

Talvella kaatuillessa on hyvä välttää letkuja, sillä uusi vaijeri ei maksa mitään mutta letkun katketessa pitää koko jarrukokonaisuus nesteyttää ja säätää uudelleen.

Kare_Eskola - 10:10, 10.10.2010 » Mekaanisia on vain yhdet yleisesti hyväksytyt: Avid BB7.
Kertokaapa mulle mikä/mitkä ominaisuudet jo edellä mainittujen ohella tekee juuri näistä niin erinomaiset muihin vastaaviin verrattuna? Itse mitään aiheesta tiedä mutta kiinnostaa.

BB7:ssa on mukavasti säätöjä, paloja voi siirtää lähemmäs tai kauemmas levystä. Keskittäminen on suht helppoa kun noissa avidin jarrujen kiinnikkeissä on tollaset jännät kuperat ja koverat prikat ja noista on mtb ja road versiot erilaisille kahvoille.

Asiasta toiseen, nyt kun cyclocrossissa on levaritkin hyväksytty, niin löytyykö markkinoilla kuituista cyclocross -haarukkaa pelkällä levarikiinnikkeellä?


BB7 on tehokas, jopa tehokkaampi kuin nesteellä elävät. joskin nestejarrut ovat tunnokkaammat, jarruvoimaa on niillä helpompi annostella

Uusia fillarijulkistuksia -ketjusta, canti vs. levy:

simojoki - 20:58, 3.10.2012 »
kyttyra - 20:31, 3.10.2012 »
pieni merenneito - 20:17, 3.10.2012 » eikös nykyajan levarit ole ihan köykäsiä?
Perus hydrauliset levarit ≈400 g/kappale. Mekaaniset lienee vähän kevyempiä? Verrattuna v-jarruihin weight penaltya tulee siis pahimmillaan...parisataa grammaa jos laittaa jarrut molempiin päihin.
Hydraulisilla heleposti 300-350g/pää, sillä maasturin kahvalla. Mekaaniset on painavempia.
Mutta olisiko jarrupinnaton (hipo-)vanne yhtään kevyempi jarrupinnalliseen nähden? (edit: ääh, periaatteessa aihealue tässä kyseisessä kysymyksessä onkin vanteet...)

No voi olla että painoeroa itse jarruissa on himpun verran cantin hyväksi. Levyjarrun teho, paskankesto ja hydraulisessa säätämisen vähyys on kehityksen kehitystä. Mekaaninen on talvijarruna omaa luokkaansa. Jarrupinnalliseksi speksattu kiekko lienee sen 150g painavampi per pää kuin (jarru)pinnaton kiekko. Levyharrullinen etunapa taas antaa cantille hiukan tasoitusta.

Toki pyöriviä massoja vertaillessa pidämme mielessä, että 100 grammaa navan tuntumassa on aivan eri juttu kuin 100 grammaa kehällä.

Nopeasti vanteita vertailemalla en tullut hullua hurskaammaksi. Tulee vaan mielee itsestäänselvyyksiä, kuten että jarrupinnallisen <300g hiilarikehän ja jarrupalan väliin ei hirveästi ryönää kaipaisi. (Lähin löytämäni jarrupinnaton vastine ei ole enää hirveästi kevyempi, mutta tässä tapauksessa olennaisesti leveämmäksi rakennettu.)

Mulla on ollut nestelevarit talviajossa n. 10 vuotta eikä kyllä koskaan ole ollut ongelmia. Kun ne on kerran kunnolla bleedannut (oikeasti älyttömän helppoa) niin kestää monta vuotta. Kavereilla joilla on ollut vaijerijarrujen kaapeleiden sisällä jäätä sen sijaan ovat manailleet omiaan. Ainoa syy hankkia vaijerijarrut on, että niihin saa ehkä droppikahvat kiinni.

blend - 10:35, 4.10.2012 » Ainoa syy hankkia vaijerijarrut on, että niihin saa ehkä droppikahvat kiinni.
Tämä ja myös vähän hinta, hyvät nestelevarit kun maksaa sen kolme kertaa BB7:aa enempi. BB7:n edullisella hinnalla ei saa kuin huonot nestekamat, niin siksi vaijeriversio puoltaa (ehkä osalle myös huollon helppouden kera) monesti paikkaansa muussakin kuin droppikahva setupissa. Niin, on minullakin '04 Hopen Mono Minit edelleen täydessä käytössä, kerran olen toisen pään ilmannut.

Halpojen nestelevareiden paskuudesta voi olla montaa mieltä, ainakin mulla muuttui mieli aika rajusti kun hommasin maastohärveliin shimanon edullisimman jarrusetin M445:n. Maksoi ruhtinaalliset 81 euroa. Ne moduloi, on tehoa eikä noi ole edes mitkään tajuttomat möhköt. Enemmänkin rahaa voi laittaa, mutta noi toimii meikäläisen 29-metsäilyssä helkkarin hyvin.

Samaa voin sanoa Avid Elixir ykösistä. Kerran olen etupään joutunut ilmaamaan, kun heitin fillarin kanssa kuperkeikkoja laskettelurinteessä ja jarrupalat jouduin vaihtamaan 7 kuukauden käytön jälkeen. Muuten: fit and forget.

Toki vähän houkuttais speksaa jarrut, joita pystyy säätämään lennosta ja ilman työkaluja ja jotka olis kevyemmät + hienommat, mutta enpä tiedä jaksaako, kun ei säätämistä kovin usein joudu tekemään

no hyvä jos edullisen pään levareissakin on kehitys kehittynyt, itse olen vain kuullut niiden aiheuttavan pelkkää harmia, mut ruokaöljy-shimanoihin en henk koht koske, en ees xtr:ään.

Shimanon levarit etenkin SLXstä ylöspäin ovat nykyään erittäin laadukkaita. Erityinen plussa on hiljaisuus. Ja siinä ruokaöljyssäkin on hyvät puolensa, esimerkiksi myrkyttömyys johonkin dottiin verrattuna.

Ittellä on ekoina levareina ikinä viimeisimmät XT:t, ja musta ne ovat olleet erinomaiset. Mun ajollani tehoista on ehkä turha puhua, mutta modulaatio tuntuu paremmalta kuin niissä harvoissa muissa kokeilemissani nestelevareissa. Pakkasillakin pelasivat. En ylipäänsä muista nähneeni noista juuri mitään negatiivisia arvioita.