How-To: Vian etsintä yksivaihteisesta pyörästä

kyä maar se tarttis fillari ottaa kohta syyniin ja kurkkasta mitä kaikkee tarttis kiristellä

muistin ny sellasenki et ihan niinku stemistä tai stemin suunnalta kuuluis pientä kitinää välillä, mut eihän bullhornit vikise ku sonnit ölisee

ei satan mä säikähdin ku tossa töihin ajaessa oli vähän tilannetta.

hidastin ennen suojatietä kun näin auton tulevan kohti, noh, auto hiljensi ja viittoi mulle et antaa palaa vaan ja samalla viä hiljensin siinä hetkessä ja kuulin jonkun aivan kauhean äänen lähtevän jostain jalkojeni tienoilta. no autoilija siinä venaili kun poljin sit erittäin hitaasti ja varovaisesti samalla voimansiirtoani tarkkaillen että mitäs siä oikein tapahtuu.

se ääni oli niinku pamaus ja kolaus samaan aikaan ja ehkä vähä sellanenki et jokin murtu, mut mikään ei näyttäs olevan rikki ja hyvin kulki loppu matkan röihin.

mut samperi kun säikähdin et kääksis meniks tää ny rikki!

sori tänne twinderiin postaamine ku en tiänny olisko tää paremmin sopinu sit dear eki, vammautumisen kuoleutumisen pelko, tai joku muu topsu.

ps. tää on vähän samalla sellanen kysymys et mikähän ihme sen äänen olis voinu päästää

e. voimansiirto 44/20 fixed gear ja flättipolkimet strapeilla

Ainakin voimansiirtoon lentävä sepeli kuulostaa paikoin aikamoiselta murskaantuessaan jos sinne joku isompi sattuma osuu sopivasti. Jos mitään silminnähtävää damagea ei oo pyörässä ja jalatkin toimii niin en äkkiseltään keksi muuta. Toivottavasti jostain tämmöisestä kyse.

2 Likes

Mulla meni biitteristä pystyputki poikki aika vastaavassa tilanteessa, pamahdus vain kuului. Huomasin vasta 100m päästä kun putkelta ajaessa keskiö heilui sivulta sivulle kunnon kaaressa.

1 Like

Toine vaihtoehto on ketjun nouseminen hampaalle.

Pitäiski varmaan päivittää “vian etsintä yksivaihteisesta pyörästä” topia.

1 Like

toivotaan tätä

jämäkästi on kaikki kiinni toisissaan ja mikään ei heilu, mutta:

ketjumperkele on hieman löysällä itseasiassa ja huomasin tän alkuviikosta, mutta ajattelin sen kestävän kyllä työmatkat tältä viikolta

hyvä vinkkaus että on tollanenkin topi ku vian etsintä… @asb

Vika: juuri ketjupesurilla pesty ja ketjuöljyllä öljytty fixed gear -voimansiirto pitää samanlaista kitinää kuin kuiva ketju, mutta vain jos voimansiirrossa ei ole ns. veto päällä. Eli normaalisti polkiessa ja hidastaessa hiljainen, mutta kun annat jalkojen vaan pyöriä mukana, alkaa kitinä.

Syyllinen: talven parvekesäilytyksen aikana oli päässyt korroosio iskemään ketjuun. Ketjussa ei ollut näkyvää ruostetta eikä yhtään niin jäykkää linkkiä, että sen olisi nähnyt päällepäin niinkuin allaolevassa kuvassa. Kun otin ketjun kuitenkin pois rattailta ja kokeilin linkkejä, niin suurin osa oli jähmeitä joskaan ei täysin jumissa. Suihkutin kunnolla WD40:ä ketjuun ja annoin tekeytyä reilun tunnin, tuloksena täysin notkea ja kitinätön ketju. Olin jo kerennyt sulkea ketjun pois kun pesu ja öljyäminen ei auttanut, vaan eipä ne auttaneet tohon korroosion aiheuttamaan jähmeyteen mitään.

Ihme kilinää/helinää jatkuvasti ajaessa - pullotelineen pultti löysällä.

Diagnosointiapua:

Pyörä pitää tasaisella pulssilla vähän kumimaisesti nirskahtavaa ääntä ajaessa, joka tuntuu voimistuvan hiljalleen. Tangolta ajaessa vähenee. Tulee mielestäni takapäästä, mutta en keksi kyllä mistä sieltä. Pyörä on jarruton ja takana on Surlyn Ultra New pulttiratas. Ääni kuuluu edelleen, jos nostaa jalat polkimilta ja antaa pyörän rullailla. BB on tuore, eikä siinä tunnu mitään ihmeellistä. Eikä paikallistu satulaankaan.

Purin napaa sen mitä perustyökaluilla onnistuu ja laakereissa ei näy ihmeellistä. Ainut oli, että ihan pienen pientä karheutta tuntuu välillä jos pitää pyörittäessä akselista kiinni. Pyörä pyörii kuitenkin nätisti ja pitkään tuosta huolimatta.

Eli laakeri vai joku korkeampien voimien ratkaistavissa oleva mysteeri?

Mitä itse tekisin:
Rattaanpulteista tsekkaus että mutteriosa on varmana tarpeeks lyhyt, sitten pulttien snadi rasvaus ja jokaisen kiristys.
Jos ei auttanut, satulan kiinnityspultin/pulttien kiristys.
Jos ei auttanut, tolppa ulos, rasvaus, takas ineen ja kiristys.
Jos ei auttanut, ohjaustankoa kiristävän pultin/pulttien kiristys stemmissä.
Jos ei auttanut ja on kasettikeskiö ja nelikanttikammet, kammet irti ja keskiön kiristys. Kammet takas ja kammenpulttien kiristys.
Jos ei auttanut, rungon huolellinen tsekkaus ettei halkeamia/murtumia.
Jos ei auttanut, sillalta.

2 Likes

Kuuluu selvästi takaa, eikä liity voimansiirron etupäähän, sillä kun on oma äänimaailmansa. BB:ssä ulkoiset laakerit, vaihdettu vähän aikaa sitten ja toiminut hyvin jonkun aikaa ennen tätä nyt ilmaantunutta ääntä. Satulaa ja tolppaa epäilin, koska satulasta noustessa ja painopistettä eteenpäin siirtäessä häviää (as in skidatessa), mutta tätä tukintalinjaa en enää jatkanut kun huomasin, että äänessä ei ole muutosta, jos istuessa nostaa jalat viistoputkelle ja antaa rullata.

Sillalle en ole valmis vielä viemään, vaikka onhan sekin toki ratkaisu.

Jos johonki niin “kuuluu selvästi takaa” -tyyppisiin havaintoihin ei vaan voi fillarin kaa luottaa. Diagnosointi tapahtuu yks mahdollinen paikka kerrallaan pois eliminoimalla. Se oli se pointsi ikäänkuin. Teet tietysti niinku tahdot.

Konstan listaan vois vielä lisätä satulan kiskojen ja tolpan klampin putsaamisen ja jopa ihan tipan ohutta öljyä sinne.

Nippelit pitää joskus tuollaista ääntä jos löysällä.

Juurikin näin on toimittu ja käyty pyörää läpi palikka kerrallaan. Aluksi olin paikantamassa sitä tosiaan satulaan, mutta sen läpikäyminen ei auttanut ongelmaan.

Mutta jottei mene turhaan aivosolujen poltteluksi, niin ilolla ilmoitan, että tämä korjaantui äsken. Kelailin tuonne sivun alkuun ja kävin vielä mielessäni läpi eri vaihtoehtoja. Ja:

"Naksuntaa tai outoa ääntä kiekkojen pyörähdyksen tahdissa.

  1. Sisäkumin venttiili heiluu vanteen reijässä."

No, ei ullut venttiili, mutta ottaen huomioon nirskahtelevan äänen pienen kumimaisen vivahteen tyhjensin kumin, puristelin ja vääntelin kumin kauttaaltaan tyhjänä, täytin ja hop…ääntä ei enää kuulu. Mä luulen, että jossain kohtaa matkan varrella sisurissa käyttämääni litkua on päässyt jonnekin sisurin ja renkaan väliin. Hehkeällä elopainolla varustettu kuski (mäh) kun lisää painetta istuessaan eli kumissa on jos jonninmoista vääntöä, jossa sitten ylimääräinen litku on aiheuttanut jotain kitkaa edelläkuvatuin seurauksin. Äänen väheneminen painon siirtyessä eteen tukee tätä.

Tämä ensiapuna, pitää vaihtaa illalla kumit tuoreempiin. Nyt on kiire ostamaan kaljaa ja grillaamaan kasvistuotteita!

4 Likes

Korjaan diagnoosia vielä edellisestä. Kuminvaihtohan tosiaan auttoi siihen ääneen, mutta huomasin siinä asennellessä pientä heittoa takavanteessa. Tänään pientä yritettiin pientä rihtailua ja…tuota noin:

3 Likes

Elikkäs jännä metronomia muistuttava naksuminen kuuluu etukiekosta ajossa. Oireet:

  • naksahdus kuuluu kerran per renkaan kierros eli naksuu suhteessa ajonopeuteen
  • naksuminen ei riipu polkemisesta tai johdu satulatolpasta, vaan kuuluu samalla tavalla vaikka vain rullailee tai ei istu satulassa
  • naksumista ei kuulu ollenkaan jos kiekkoa pyörittää haarukassa, ts. pitää olla painoa pyörän päällä, jotta naksumista kuuluu
  • jos painon siirtää ajossa taakse roikkumalla satulan takana, niin naksuminen vähenee huomattavasti tai loppuu kokonaan

Kokeiltu on:

  • jarrulevyn hankaaminen tai muu liikehdintä eliminoitu irroittamalla koko levy - ei vaikutusta
  • rengas ei hankaa haarukkaan tai muualle, vaan tilaa on isommallekin gumekselle
  • lisätty mutteri venttiilin ympärille, jos se vaikka sattuis ilman sitä hakkaamaan venttiilireikään - ei vaikutusta
  • pikalinkkukin kai voi teoriassa aiheuttaa ääniä, mutta otin pikalinkun pois ja rullailin menemään - ei vaikutusta
  • irtokuulanapaan uudet rasvat ja herkistelty uusiksi - ei vaikutusta
  • vaihdettu eturengas ja takarengas päikseen - ei vaikutusta
  • nippelit ja pinnat tarkasteltu silmämääräisesti ja käsin, ei näy mitään erikoista eikä pinnat vaikuta mitenkään erityisen löysiltä (tosin varsinaista jännitemittaria mulla ei ole, joten voihan ne olla liian löysät)

Muistikuva on, että tuo naksuminen alkoi häiritsemään uusien renkaiden myötä tai sitte en ajatellut asiaa kauheana aikaisemmin. Jos tiputan eturenkaan painetta huolella, niin naksuminen loppuu käytännössä kokonaan. Voiko tämä nyt oikeasti olla joku mystinen valmistusvika noissa renkaissa? Vai oisko kyse siitä, että joku pinna on liian löysällä ja kun renkaassa on enemmän painetta, niin se vaikuttaa pinnojen jännitteisiin sopivasti ja naksuminen alkaa?

Löysältä pinnalta etukiekossa kuulostaa. Veisin etukiekon tai suosiolla molemmat kiekot liikkeeseen tsekattavaksi. Maksaa ehkä parikymppiä per kiekko ja ihan fiksu homma tehä muutenkin. Ei niiden pinnojen tarvitse olla mitenkään erityisen löysät, että ne alkaa naksahtelemaan. Etenkään jos kuski ei ole mäkikauris.

Onks tää oikea topikki tälle?

Satulatolppa nitisee ja narisee.

Eli ongelma on 100% varmuudella jäljitetty tolppaan, koska on kokeiltu eri satulaa, runkoa, ja kiristintäkin. Kysessä Fizik Cyrano r5 tolppa. (https://www.fizik.com/eu_en/cyrano-seatpost-r5.html), eli tollainen yhdellä ruuvilla kiristettävä ja toisella kulmaa säädettävä kapistus.

Tolppa narisee kiristettäessä satulaan kiinni sekä töyssyissä tms epätasaisessa menossa. Niin tuota noin, mistähän lähtisin tätä mielestänne ratkomaan?

Liuotinhyllyltä, eli purku osiin ja täydellinen pesu & rasvaus.

1 Like