AMA: Peugeot


Uusi yritys paremmalla tekstillä:

Sain lopulta faijan vanhan Peugeotin landelta, se on muistikuvien mukaan jostain 50-60 lukujen vaihteesta. Tarkkaa mallia en onnistunut selvittämään kun on vanhempi kuin uudemmat PX/PG10. Alkukunto oli todella karu, kaikki oli ruostunut kiinni noin 40 vuoden säilytyksen aikana.

Ensiksi purin kaikki osat irti mitä lähti, ainoastaan kammet ja keskiö jäi paikalleen koska kiilapultit ei irronneet parista iskusta huolimatta. Stemmiä irroittelin aika kauan, riittävän öljyliotuksen jälkeen sekin suostui irtoamaan kun tarpeeksi uskalti lekalla napauttaa alaspäin.

Teräsosat sai kylpeä ensin sitruunahapossa ja osa vielä fosforihapossa että pahimmat ruosteet lähti, sitten kiillotin ne messinkiharjalla ja rättilaikalla. Vaihtaja vaati pisimmän kylvetyksen että sisältä irtosi kaikki töhnä, varaosia tuohon Simplexin 4 vaihteiseen ei näytä löytyvän joten se oli pakko saada kondikseen.

Satula oli pahimmassa kunnossa, nahan elvyttämisen aloitin ensin kunnon puhdistuksella ja sen jälkeen kylvetin sitä ensin useamman päivää sitruunahapossa että sai kiinni olevat metalliosat pois ruosteista. Sen jälkeen koko hoito kylpi lämpimässä vedessä niin pitkään että nahka pehmeni ja vähän toipui, sitten päälle pari viikkoa mehiläisvahalla hoitoa kunnes pinta toipui edes jotenkuten.

Vaihdevipu oli ainoa rikkinäinen osa, siinä löysin Ebaysta setin saman aikakauden vipuja joista yksi metallinen Simplexin vipu vaati vain hiukan viilausta että sopi paikalleen. Varalla on myös originaali muovinen vipu mutta 60 vuoden jälkeen se näyttää siltä ettei se paljoa kestä.

Rungon käsittelin myös fosforihapolla, sitten pesu ja putsaus ja päälle 3 kerrosta karnaubavahaa ettei heti ruostu uudestaan.

Alumiiniosille (jarrut, stemmi) ei hapot käyneet, niille pelkkä messinkiharja ja rättilaikka riitti.

Kiekot on originaalit mikä tarkoittaa rosterivanteita, niissä oli aika kova homma putsata ruosteet pois. Rihtaus jäi tekemättä koska nipat on hitsautuneet ikuisesti kiinni, onneksi ei ole pahempia heittoja. Napojen laakerit oli ihan ok kunnossa, pinnoissa toki hiukan kuoppia mutta ei haittaa ajoa.

Tangossa oli vuosikymmeniä vanhaa teippiä (sähköteippiä) - siinä on tämän hetken pahin kompromissi kun heitin siihen Cinellin korkkiteipit. Itse ajelin kyllä hetken ilmankin mutta faija tarvii kyllä teipit. Pitää vielä tonkia jos jostain löytyisi mitä silloin käytettiin teippinä…

Vaihteista ei jostain syystä toimi kuin 3/4, isoin vaihde hyppii. Epäilen että nykypäivän ketju on hiukan erilainen kuin 60 vuotta sitten ja se ei istu pakkaan kunnolla. Onneksi pakka tuntuu olevan kunnossa, en ole löytänyt näitä Simplexin 4v osia juuri mistään.

Ohjainlaakerista oli vuosien varrella hävinnyt aika monta kuulaa, niitä onneksi sai tilattua laakerikaupasta lisää ja nyt ohjauskin on smooth.

Vaihdetut osat:

 • Jarrupalat
 • Vaijerit
 • Ketjut
 • Tankoteippi
 • Renkaat ja sisurit

Joku aiemmin kommentoi että kevyt huolto - no jos parin kuukauden ilta- ja viikonloppuduunit on kevyt huolto niin ei siinä mitään. Itselle todella ainutlaatuinen fiilis kun tuon sai ajoon.

Osalistaus:

 • Runko: Peugeot teräs
 • Jarrut: Mafac
 • Voimansiirto: Simplex 4v
 • Stemmi: Ava
 • Kiekot: New-Star inox
 • Renkaat: Schwalbe 25mm
 • Satula: Ideale 80

En ny tiiä onko kevyt huolto rottaseen vaihdepeugeottiin ihan yv aman arvoinen. Tossahan on vielä italialaiset teipitkin.

Ajaessa kannattaa varoa, ettei tuu tahattomia ylläreitä tuolla takapuolella. Tolpan ei pitäis näkyä juurikaan satulan clampin yläpuolelta.

asb - 11:55, 14.8.2020 » En ny tiiä onko kevyt huolto rottaseen vaihdepeugeottiin ihan yv aman arvoinen. Tossahan on vielä italialaiset teipitkin. Ajaessa kannattaa varoa, ettei tuu tahattomia ylläreitä tuolla takapuolella. Tolpan ei pitäis näkyä juurikaan satulan clampin yläpuolelta.
Ei ehkä ihan kevyeksi voi huoltoa kuvailla mutta tietysti suhteellinen käsite, pari kuukautta iltaisin tuota värkkäsin.

Teipit on joo harmillinen kompromissi, en löytänyt mitä aikanaan käytettiin?

Meinaatko että satula vai putken clamppi on löysällä?

Näyttäs siltä, että tolppaa näkyy pari senttiä kiristyspannan yläpuolella. Eli joko huolimattomasti asennettu tai sitten se liukuu. Joka tapauksessa vaara osumasta herkälle alueelle on selvästi kohonnut.

Samaa mieltä kun asb että ehkä tollasesta huolletusta maantiepyörästä ei amaa tarvita tänne yksivaihteeseen, kun projektissa ei oo kuitenkaan mitään sinänsä erikoismieshommia, jotka yleensä on olleet se kynnys vaihdeaman suhteen.

No niin portinvartijat taas paikalla, sehän meni hienosti

Kuva ois kiva.

Ehin ottaa itkijöitä varten kuvat talteen ennen ku kontentti katos.

huoh voitteko antaa ihmisten vaan nauttia pyöristään

ps. itse laittaisin kuvat takas enkä kuuntelis tällästä

happo-orgiat - 14:01, 14.8.2020 » No niin portinvartijat taas paikalla, sehän meni hienosti

Ei ollut tarkoitus kenenkään mieltä pahoittaa - ajattelin että näitä 60-luvun pösöjä ei ihan joka nurkilla tule vastaan niin täältä olisi voinut saada kommenttia omasta duunista.

Yksivaihteistaminen on myös optio mutta tuo tulee nyt ensin polvivaivaiselle faijalle ajoon 40 vuoden tauon jälkeen niin pari vaihdetta pitää olla.

Kirjoitan avauksen uusiksi ajatuksella - :peace_symbol:

Höh olisin mielelläni halunnut nähdä Peugeotin virkistymistarinan internetissäni.

Tietysti olisihan myös monivaihde.net - monivaihde Lähteet ja tiedot. jossa tunnelma ainakin olisi enemmänkin kuin 100% tervetullut.

Lars_80 - 11:50, 14.8.2020 » Nevömind - ei kuulemma ylitä uutiskynnystä.
Oisit postannu vaan kuvan jostain soijajugurttipurkista, Arvostele Mun Alpro, niin jengi ois ollu ihan huuli pyöreenä ja oisit päässy rinkiin mukaan.
asb - 14:21, 14.8.2020 » Ehin ottaa itkijöitä varten [kuvat talteen](https://www.google.com/search?q=5+speed+peugeot+bike) ennen ku kontentti katos.
oudoin plot twist vähään aikaan

Peugeot rickrolling

Olive - 14:31, 14.8.2020 » huoh voitteko antaa ihmisten vaan nauttia pyöristään ps. itse laittaisin kuvat takas enkä kuuntelis tällästä
Tää.
sani - 21:31, 14.8.2020 »
Olive - 14:31, 14.8.2020 » huoh voitteko antaa ihmisten vaan nauttia pyöristään ps. itse laittaisin kuvat takas enkä kuuntelis tällästä
Tää.
Ei vissiin oikein lähtenyt leviämään tää bike positivity -ajattelu niin.

hei lars,

mikset laittaisi polkupyörääsi esille ja arvosteltavaksi arvoiselleen palstalle, kun sellainen kerran löytyy:

Pakko yhtyy skidin kommenttiin

kaukomieli - 18:43, 14.8.2020 »
Lars_80 - 11:50, 14.8.2020 » Nevömind - ei kuulemma ylitä uutiskynnystä.
Oisit postannu vaan kuvan jostain soijajugurttipurkista, Arvostele Mun Alpro, niin jengi ois ollu ihan huuli pyöreenä ja oisit päässy rinkiin mukaan.
täähän se ois muute