Jalkajarrunavat

Mun käyttämäni Surly akseli on pituudeltaan joku 130 milliä läpireiällä, eli sopii pikalinkulla 135 mm perään. Molemmissa päissä on jokunen sentti M10x1-kierrettä. Melko varmaan toi CNC:ssä kaupan oleva akseli toimisi samalla tavalla.

Näistä akseleista tosiaan puuttuu orkkiksessa oleva ura seekerille. Ratkaisin tilanteen laittamalla tarpeeksi prikkoja vasemman lukkomutteriparin väliin niin, että sisempi asettui siihen missä lukkorengas oli.

S1C ei paras valinta ole, jos haluaa vaihtaa akselin.

Kiitos vinkeistä.

Lumikko - 13:53, 14.1.2018 » ... S1C ei paras valinta ole, jos haluaa vaihtaa akselin.
Tilasin silti :)

Lapsena purin ja kasasin eri jalkajarrunapoja ja välillä erilaiset kompinaatiot sain toimimaankin. Harmi vain, että laitoin jossain vaiheessa kaikki napojen osat metallinkeräykseen. Laatikossa olisi ollut vanhojenkin napojen osia.

Tässä pähkäilin, että yksi vaihtoehto akselin vaihtamiselle on siirtää akselia suhteessa napaa. Olettaen, että akseli ja sisuskalut sen sallivat. Akselia siirretään sen verran, että pulttikiinnitys onnistuu takadroppiin toisella puolella… Toiselle puolelle jatkomutteri, jolla säädetään old. Lisäksi tarvitaan pultti jatkomutterin puolelle. Netistä löytyy jatkomuttereita myös 10x1 mm hienokierteellä ja pultteja saa vastaavasti vaikka IKH:sta. Kierretappeja saa hienokierteelle, joten holkin voi kierteyttää sopivasta aihiosta.
Meneekö tässä ajattelussa joku pieleen?

Menee. Se tietyssä kohtaa akselia oleva ura, johon napsahtava seekeri määrää navan paikan akselilla millien tarkkuudella.

Akselin lyhentäminen ja jatkomutterit molempiin päihin vois toimia. Isolla ehkällä. Tai sitte akseli irti, sorvissa reiät päihin ja pulttikiinnitys muttereiden tilalle.

Ok. Pitää tutkia napaa tarkemmin, kun se saapuu.

Tuota toisesta topsusta siirrettyä:

JaakkoV - 17:21, 11.3.2018 » Hyvät (1-vaihde) viisaat. Favorit takanapa jalkajarrulla. Se vetää. Se jarruttaa. Mutta vapaalla rullatessa se nykii ja jos polkimista ei pidä vastaan, rullausvoima pyörittää niitä mukana. Olen nyt kasannut muutaman kerran erilaisilla voiteluilla ilman vaikutusta tähän. Mikä/mitkähän näistä navan osista pitäisi uusia? Vai voiko jotain säätää. Itse en keksi. Kiitos!
Mull Dundane - 18:20, 11.3.2018 » onhan noita ropattu mutta muistaispa viime kesältä enää yhtään mitään itse laittaisin navan [s]roskiin[/s] kuusakoskelle
Mull Dundane - 18:21, 11.3.2018 » onks hela hoito kiristetty liian tiukkaan?
Mull Dundane - 18:22, 11.3.2018 » vika: vetäjäosa ei pyörähdä automaattisesti takaisinpäin mikähän ihme hilu sen taas saa aikaan oispa nyt räjäytyskuva
Mull Dundane - 20:22, 11.3.2018 » juu-uh pienen funtsimisen jälkeen arvelisin että ensin kannattaa herkistellä napa ihan huolella toisena voisi vilkaista jarrukenkien ympärillä olevaa pantaa, piisaako puristus kuulalaakereissa pitäisi olla oikea rasva (ei liikaa ettei mene rullille!!!) ja muualla lähinnä vaan ohkainen rasvapinta tahi paksuhko öljy vaan eihän noista hyviä saa ikinä, lopuksi koko roska hävitykseen ja uutta shimanoa tilalle
JaakkoV - 8:29, 12.3.2018 » Tiukassa ei oo. Herkistelty on. Rasvojakin pitäisi olla oikeassa paikoissa. Vetolaitteen ja sen rullien kuluneisuus arvaisin itse loogisimmaksi syyksi. En viitsi koko napaa vaihtaa, kun pyrin säilyttämään niin paljon kuin mahdollista vanhasta. Mutta täytyy katsella varaosanapaa ja siitä vaihto-osia. Uusiakin kyllä saa, siis sisäkaluja.
bullhorn - 8:44, 12.3.2018 » Itse heittäisin, että kartioissa on kulumaa. Eli uudet kartiot ja kuulakehät. Uskallan väittää et Favorit/Velosteel on parempi napa kuin Shimano.
bullhorn - 9:43, 12.3.2018 » Lisään vielä yhden mahdollisen vian. Rattaan alla oleva pölykuppi voi olla mutkalla tai jotenkin viallanen, ja mahdollisesti voi ottaa kiinni kuoreen ja rattaaseen.
JJ90 - 10:02, 12.3.2018 » Kuluneet laakeripinnat ja kiero akseli ja mitä näitä nyt on. Lopulta ite ratkaisin ongelman tekemällä kiekosta marjapensaan telineen.
JaakkoV - 10:26, 12.3.2018 » En usko että tämä nykiminen johtuu varsinaisesti laakeroinnista. Vaan siitä mekanismista, joka on "vapaaratas" navan sisällä. Eli jonka pitäisi "päästää irti" vetopuolesta silloin kun pelkkä navan ulkokuori pyörii omia aikojaan. En vain täysin hahmota mekanismin toimintaa kaikilta osin, niin että vika-analyysi on siksi vähän vaikeaa. Loogisesti ajatellen kuitenkin: Rattaan voima menee napaan vetäjän kautta kun poljetaan eteenpäin. Vetäjässä sen rullat ovat "räikän kuulat" jotka pääsevät liikkumaan navan akselin suunnassa eteen ja taakse. Nyt vaikuttaa että ne eivät liiku ihan tarpeeksi. Laitoin niihin ensin virheellisesti vaseliinia, mikä sai aikaan sen, että veto hävisi kokonaan. Putsasin navan ja varoin sotkemasta rulliin vaseliinia uudestaan, ja nyt napa toimii siis kokonaan muuten ok, mutta tuo pieni nytkytys tulee rattaaseen vapaalla rullatessa. Kiero akseli voisi kyllä olla hyvä selitys.
NKOTB - 10:57, 12.3.2018 » https://i.ebayimg.com/00/s/NTYzWDgwMA==/z/xLYAAOSwbtNaEOVp/$_59.JPG Tossa ois toi räjäytyskuva. Itellä tossa muutama kuukaus takaperin samaa feelua vanhan Torpedon kanssa. Napa vaikutti olevan muuten ihan iskussa, mutta ton vetäjän (osa 88) sisään tulevan laakerit oli ilman kehää ja ne laakeripinnat siellä vetäjän sisällä oli kans kärsineet. Löin kasaan, ku ei ollu aikaa eikä palikoita ja vastustus sen verran pientä, ettei sitä jalkat polkimilla rullatessa oikein ees huomannu.

(Pahoittelut ketjun väärästä paikasta, en huomannut että oli näinkin tarkka kohde.)

Juurikin osat 85 ja 86 sekä 97 ja 88(z) ovat myös vahvimmin epäiltyjen listalla.
Jos ymmärrän oikein, polkeminen eteenpäin nostaa nuo rullat ylös jolloin ne lukittuu osaan 85 ja saa voiman välittymään napaan. Vastaavasti kun polkeminen loppuu, niiden pitäisi irrottaa?

Jalkajarrukiekon kanssa semmonen ongelma, että mäessä polkiessa kiekko kierrähtää chain stayhin kiinni. Ei ainakaan ilmeisesti ole takanavan pulttien kireydestä kiinni. Ne on vedetty ihan tappiin nyt. Taka-akseli on 120mm leveyteen spacattu, joten ongelma ei ole siinäkään varmaan.

Ideoita?

Sulla ei ole se kääntymisenestoprikka tms. kunnolla dropoutissa.
Jos slämmäät niin laita se takapuolelle. (Jos joku tosta ymmärsi niin ihme.)

^^ mitäh??? :smiley:

akseli poikki?

Jos pistät googleen vaikka ”non turn washer shimano coaster”
niin tiedät mikä osa on kyseessä.

Jos se kynsi ei ole dropoutissa kunnolla niin pyörähtää.
Sen voi kääntää 180 astetta niin että se on akselin takana.

Sori vähän huono selitys. Eli siis kyseessä on perus biltsu jalkajarrukiekko. Kunnolla polkastessa esimerkiksi ylämäessä toi kiekko nytkähtää ja alkaa hankaamaan vasenta chainstaytä. Periaatteessa akseli siis liuskahtaa toiselta puolelta eteenpäin.

Ilmeisesti ongelman voi ratkaista esim surlyn tugnutilla. ajattelin vaan et onko tohon muuta keinoa.

puuttuuko navan kiinnitysmutterista kierteet?

Jos meinaat mutterin kierteitä akseliin niin ne on kyllä tallella.

Vai oisko tarkotettu tommosia droputtiin pureutuvia uurteita?

kumma juttu että lipsuu. tai ei niin kummakaan. joistakin kämäsemmistä navoista on vaivatonta vääntää mutterit tohjoksi, joten sitä on helppoa epäillä ensimmäisenä. ilmeisesti kuitenkin mutteri puree nyt huonosti droppiin. pistä väliin hammastettu prikka?

Onko kellään kokemuksia dualmatic navan sielunelämästä?
Oli ihan jumissa, avasin ja laakerit oli kulunu puolikkaiksi.
Laitoin uudet, rasvaa ja toimi hyvin, laitoin pyörään ja taas ihan jumissa.
Ei rullaa, eikä pyöri mihinkään suuntaan. Akseli kiero? Joku muu mikä.

oliko torpedon duomatic? vois olla ne kapeat mutterit millä säädät navan tiukkuutta,ne tuppaa olla huonoilla jengoilla kun ne on kapeat ja torpedon axeli on kovaa metallia. Sit kun vedät tiukkaan kiinni takapyörän fillariin ne menee kasaan ja napa ei pyöri enää,vaikka sormissa ok pyörii.

Lähti toimimaan kun löysäsin tarpeeksi.
En uskonut että se voisi noin löysällä olla.

Vaihtaminen ei kyllä pelaa, vaan isompi vaihde on päällä.

Tuli vastaa tämmönen.

Monia saattaa kiinnostaa.