Jalkajarrunavat

Mikä on tilanne pappisnapojen ja -kiekkojen markkinoilla, löytyykö kelvollista tuotetta?

Tekisi mieli kokeilla moista 120mm ratahaarukkaan. Shimano CB-E110 näyttäis olevan melkein monopoliasemassa valmispyörissä. Onko siitä kokemuksia, mistä saa irtona tai valmiskiekkona, mikä on OLN, entä miten ketjulinja toimii? Tai onko parempia vaihtoehtoja?

Multa löytyy yks ylimääräinen Sachsin jalkajarrullinen napa, 36 reikäinen, vasta huollettu. Veikkaisimpa että lujempaa tekoa kun nykyiset mitä kaupasta saa, mutta varmasti painavampi. PMää jos kiinnostaa…

Nostellaanpa vanhaa ketjua. Yritän tässä elvytellä ikivanhaa mummiksen takanapaa, jossa takaratas näyttäisi olevan kiinni lukkorenkaalla. Kumpaan suuntaan tota pitäis lähteä aukomaan? Ollilla lienee ainakin kokemusta näistä vanhoista reliikkiosista?

Kierteellisessä lukkorenkaassa on vasenkätinen kierre, eli myötäpäivään aukee. Rattaan irti saaminen on melko epävarmaa touhua, jos joutuu käyttämään liikaa voimaa, voi navasta hajota sisuskaluja.

joope - 18:14, 16.3.2009 » Kierteellisessä lukkorenkaassa on vasenkätinen kierre, eli myötäpäivään aukee. Rattaan irti saaminen on melko epävarmaa touhua, jos joutuu käyttämään liikaa voimaa, voi navasta hajota sisuskaluja.
Tänks. Napa on viettänyt ulkosalla vuosia ja valmiiksi jo jotenkin jumissa, joten olen valmistautunut siihen, että uusi on hankittava, mutta eipä tuossa mitään häviäkään, jos tuota koittaa aukoa. Mahtaisko jostain löytyä osviittaa antavia räjäytyskuvia?

google kuvahakuun coaster brake, alkaa löytyä.

Minkä merkkinen napa on kyseessä? Oletko varma että kyseessä on kierteellinen lukkorengas, vaiko karkaistu lukkorengas joka vain laitetaan sille sopivaan uraan pitämään ratas paikoillaan. Jos lukkorenkaassa on vain yksi lovi (ns rengas, joka on yhdestä kohtaa poikki) niin silloin jälkimmäinen (normisetti Sachsin navoissa). Ruuvimeisselillä sen saa nätisti pulautettua poies - varo vain ettei lennä silmään kun väännät :wink:

randomm - 19:03, 16.3.2009 » Minkä merkkinen napa on kyseessä? Oletko varma että kyseessä on kierteellinen lukkorengas, vaiko karkaistu lukkorengas joka vain laitetaan sille sopivaan uraan pitämään ratas paikoillaan. Jos lukkorenkaassa on vain yksi lovi (ns rengas, joka on yhdestä kohtaa poikki) niin silloin jälkimmäinen (normisetti Sachsin navoissa). Ruuvimeisselillä sen saa nätisti pulautettua poies - varo vain ettei lennä silmään kun väännät ;)
Merkistä ei tietoa, napa on sen verran ruosteessa, ettei sitä oikein saa tunnistettuakaan. Renkaassa ei ole kuin yksi ura, mutta se ei ole poikki, eikä missään urassa. En tiedä onko alkuperäinen takarengas, mutta jossain 50-60 -luvun Crescentissä se on ollut kiinni, jos sen perusteella voi jotain päätellä.

onko kuvaa?

Ehkä sitten loppuviikosta, kun seuraavaksi poikkean paikan päällä. Siihen asti täytyy tyytyä opiskelemaan noita räjäytyskuvia.

NKOTB - 20:41, 16.3.2009 » Ehkä sitten loppuviikosta, kun seuraavaksi poikkean paikan päällä. Siihen asti täytyy tyytyä opiskelemaan noita räjäytyskuvia.
Eli merkki/malli on tiedossa?
randomm - 5:47, 17.3.2009 » Eli merkki/malli on tiedossa?
Ei, kun ihan tuota jalkajarrunavan yleistä toimintaperiaatetta ajattelin tapailla. Ei kai niissä niin hirveästi eroja ole?

Toisaalta, jos tuolta on esimerkiksi vapaaratas paskana, olisi kiva saada How to -osioon “näin muokkaan jalkajarrunavasta fixinavan” -juttua :stuck_out_tongue:

NKOTB - 8:33, 17.3.2009 »
randomm - 5:47, 17.3.2009 » Eli merkki/malli on tiedossa?
Ei, kun ihan tuota jalkajarrunavan yleistä toimintaperiaatetta ajattelin tapailla. Ei kai niissä niin hirveästi eroja ole? Toisaalta, jos tuolta on esimerkiksi vapaaratas paskana, olisi kiva saada How to -osioon "näin muokkaan jalkajarrunavasta fixinavan" -juttua :p
Käytännössä hitsaamalla. Olen tutkinut Shimanon varhaisia jalkajarrunapoja sekä Sachsin eri ikäisiä jalkajarrunapoja. Suurimmat erot ovat vapaarattaan toteutustavassa.

Se lukkorengas näyttää hyvin pitkälle samalta kuin tämä Ollin vintage-pököttiin käyttämän takanavan lukkorengas:

Yks hyvä konsti muuttaa vapaaratat fiksiksi ois puhdistaa se perusteellisesti rasvasta ihan kuivaksi, ja täyttää epoksiliimalla ja takaisin kasaan laakereineen päivineen. Muistelin että siellä sisällä on aika paljon pinta-alaa johon väliin liiman kun laittaa niin varmaan pysyy kiinni, ja vaatii aikamoisen voiman että irtoaa.

Hoyryjyra - 13:25, 17.3.2009 » Yks hyvä konsti muuttaa vapaaratat fiksiksi ois puhdistaa se perusteellisesti rasvasta ihan kuivaksi, ja täyttää epoksiliimalla ja takaisin kasaan laakereineen päivineen. Muistelin että siellä sisällä on aika paljon pinta-alaa johon väliin liiman kun laittaa niin varmaan pysyy kiinni, ja vaatii aikamoisen voiman että irtoaa.
Sääli että BCHellsingin foorumia ei enää ole, siellähän nämä kaikki kikkailut oli dokumentoituina.

Itse aikoinaan kokeilin epoksilla sekä juottamalla (tosin, ihan normi tina-lyijy-seoksella, saattais onnistua messingillä, vai mitä brass on?) ja ne ei minulla ainakaan pysyneet… mukavaa askartelua tosin, mutta tuloksien laatu on sitten mitä sattuu…

Ihan kierteelliseltä lukkorenkaalta toi näyttää, myötäpäivään aukeaa. Murheet alkaa vasta rattaasta, jos alkaa. Navan sisuskalut tosiaan joutuu koville kun tota ratasta alkaa vääntämään jalkajarrua vasten auki vastapäivään.
Isävainaan kanssa hitsattiin neljä jalkajarrunapaa fixiksi, 3 on yksipyöräisissä ja yksi fixissä, kaikki kestäneet ongelmitta noin 15 vuotta, vähäisillä kilometreillä tosin. Vapaaratashan on “räikkä”, jalkajarrunavoissa on eri periaate, joko laajenevat rullat jotka kiristyvät navan kuorta vasten, tai kytkinkartio joka kiristyy vetäjää (se osa jossa takaratas on kiinni) kohti ja navan kuorta vasten. Epoksikin varmaan voi toimia, itseä kyllä pelottaisi.

Joo, noissa vanhoissa jarrunavoissa on ihan samanlainen lukkorengas järjestelmä kuin
ratanavoissa. Rattaissakin on mielestäni sama jenga, joskin noissa vanhoissa
kierreratasnavoissa on ollut yleensä normaalia leveämmät rattaat. Joskus ne rattaat
on olleet ihan tosissaan jumissa mutta kyllä ne kaikki keinoin tai toisin on avattu.
Muakin kyllä jännittäisi tuollainen epoksinapa. Hitsaamalla tuollaisesta saa kohtuu
vaivalla kiinteän, silloin sieltä sisältä voi tyhjentää vielä aika paljon törkyä
pois, painon säästämiseksi. En kyllä nää touhussa järkeä kun noita halvimpia
ratanapoja saa niin edullisesti, varsinkaan jos hommaa ei pysty itse suorittamaan.

Mä voin kyllä jossain välissä hitsata yhden navan kiinteeks ja dokumentoida sen.

-Olli

Purin tossa Jippo pyörän takanavan kun alkoi ihan miettimään miten toi liimaaminen toimisi, en kyllä alkaisi tota viritystä ainakaan liimalla fiksaamaan. mummonpyörissä on kyllä muistaakseni vähän erilainen mekanismi.
Voi kyllä olla parempi ettei liimaile mitään, sorvauttamalla sisälle uusia palikoita tosta vois jotain saadakkin

ChopperOlli - 14:57, 17.3.2009 » Mä voin kyllä jossain välissä hitsata yhden navan kiinteeks ja dokumentoida sen. -Olli
Eikös jossain jo ollu sellanen juttu, mulla on joku hämärä mielikuva jostain kuvasta missä oli kuva kaikesta mitä jäi ylimääräiseksi, vai näinkö unta? Välillä sitäkin sattuu...