Riippumatot, teltat, makuupussit, makuualustat ja yöpyminen pyöräreissuilla

Tuo taitettava BW makuualusta mulla olikin viimeksi siellä riippumatossa. Ei jatkoon siinä käytössä.

Mulla on ollut tuollainen taittopatja riippumatossa ja se tosiaankin taipuu tuon keskisauman mukaisesti. Itseäni se ei nukkuessa haitannut, mutta viime kesän retkellä en käyttänyt retkipatjaa riippumatossa ensinkään, vaikka tuo bw-patja repussa olikin. Lyhyestä virsi kaunis: ihan jees, parempiakin varmaan on

Mutta: etenkin jos omistaa tuon bw-repun, niin tuo taittopatja on ihan älyttömän hyvä hankinta. Itsellä se on tehnyt monesta käihäyöpymisestä loputtomasti paljon mielyttävämmän kun on edes joku illuusio pehmusteesta ja “omasta sängystä”. Toimii myös istuinalustuna, arkistomappina papereille yms.

Laavuja kyllä suomessa piisaa , mutta sateettomina öinä luonto ja lintutornit on ykkösiä.
Tälläista voopie slinkeillä taas kannattaa pitää aina kesäsin mukana , jos vaikka alkaa ajatus vaeltaa tai muutoin vaan tarvii ottaa päivä nokoset.
http://theultimatehang.com/2013/03/grand-trunk-nano-7-hammock-review/
En tiedä onko marketti kuulippua laadukkaampi , mutta on huomattavasti kevyempi ja pakkauskooltaan sutjakampi.

^ Lintutornien alle saa riippumatot kätevästi. Virossa Peipsi-järvellä, jonka rannalla ei ollut kunnon puustoa ja lähipusikot sellaisia punkki- & hyttysparatiiseja että hirvitti, lintutorni järven rannalla oli pelastus.

Ei pyöräreissu, mutta 2 viikkoa sitten alkaneella 3 yön vaelluksella Koilliskairalla tuli nukuttua TTTM:n singlessä, seurana saman lafkan hyttysverkko ja Varustelekan sissilaavukangas.

Yölämpötilat taisivat alimmillaan olla n. 2°C ja korkeimmillaankin 6°C, joten vähän oli säätämistä kun makuupussi on puhdas kesäpussi (comfort muistaakseni 9°C ja extremeraja taitaa olla -2°C). Kuumavesipullo ja silkkisisäpussi jeesasivat siten että n. 5-7h sai nukuttua boksereillaan katkottomasti kunnes heräsi pieneen viluun ja piti kääräistä microfleecekerrasto päälle → 2-3 lisätuntia unta palloon.

Makuualustana oli Therm-a-restin Ridge Rest joka pysyi kyllä nätisti paikallaan ja muotoutui riippumaton mukaisesti kouruksi.

Note-to-self: ensi keikalle kunnon pakkaspussi.

^paljonko tolle kombolle tuli painoa? Mietin siis etuja/haittoja verrattuna kevyeen yhden hengen telttaan.

carrbon - 10:47, 2.10.2013 » ...n. 5-7h sai nukuttua boksereillaan katkottomasti kunnes heräsi pieneen viluun ja piti kääräistä microfleecekerrasto päälle -> 2-3 lisätuntia unta palloon.
Toi mahdollisimman vähän vaatteita makuupussiin juttu kannattaa unohtaa, kun on kylmä. Usein olen tällaiseen ohjeeseen törmännyt, mutta sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Makuupussin sisällä oleva ilma ei toimi hyvin eristeenä konvektiosta johtuen. Seuraavalla kerralla heti vaan niin paljon vaatetta päälle, että tarkenee.
RTZ - 11:37, 2.10.2013 » ^paljonko tolle kombolle tuli painoa? Mietin siis etuja/haittoja verrattuna kevyeen yhden hengen telttaan.
Vastaan, vaikka multa ei kysyttykään :)

Oma yhdistelmäni (miltecin kevyt laavu ja lekan riippumatto) oli kevyt, eli vähän alta kilon kaupan ilmoittamien painojen perusteella. Painon lisäksi laavun ja riippumaton pieni koko ja se, että olivat eri pusseissa, oli myös plussaa erityisesti pyörällä liikuttaessa sillä kamppeiden sijoittelua oli helppo muuttaa.

En täysin luottanut laavun kattavuuteen, joten varmuuden vuoksi oli vielä mukana makuupussin goretex-päällinen (~500 g?), joka myös piti tuulta, jolle riippumatto on aika altis.

Sanoisin, että kevyt, alle kahden kilon teltta, on viime kädessä ihan yhtä hyvä, ellei parempi kuin riippumatto, jonka keveysetu katoaa siinä vaiheessa kun tarvitsee paksumman makuupussin kompensoimaan riippumaton viileyttä. Teltan etu on myös paljon varmempi veden ja tuulenpitävyys. Sopivien paikkojen löytäminen matolle ei ole aina täysin itsestäänselvää, joten tässäkin teltalla on ehkä pieni etu.

Se, että kummassa nukkuu mieluummin, on tietty makuasia. Kesällä riippumatto oli minusta telttaa mukavampi ja siinä oli telttaa kivempi lukea kirjoja, juoda limsaa ja miettiä, että minne sitä seuraavaksi polkisi.

RTZ - 11:37, 2.10.2013 » ^paljonko tolle kombolle tuli painoa? Mietin siis etuja/haittoja verrattuna kevyeen yhden hengen telttaan.
Sen verran ettei se siellä rinkassa juurikaan tuntunut. Juuri nyt eivät ole käsillä mutta voin tänään punnita kombon. tutam tuossa vastasikin aika kattavasti, itsellä riippumattovalinta pohjautui aika pitkälti kokeilunhaluun ja siihen etten halunnut herätä 3 hengen teltasta suolistokaasujen keskeltä :P
b-veli - 11:50, 2.10.2013 » Toi mahdollisimman vähän vaatteita makuupussiin juttu kannattaa unohtaa, kun on kylmä. Usein olen tällaiseen ohjeeseen törmännyt, mutta sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Makuupussin sisällä oleva ilma ei toimi hyvin eristeenä konvektiosta johtuen. Seuraavalla kerralla heti vaan niin paljon vaatetta päälle, että tarkenee.
Voi hyvin olla että tuo pätee juurikin silloin kun makuupussin arvot ovat riittävät ympäristöön, en tiedä. Henkilökohtaisiahan nämäkin ovat tiettyyn pisteeseen asti. Tykkään itse nukkua hieman viileässä ja veikkaan että olisin hikoillut itseni läpimäräksi jos olisin samantien vetänyt vaatetta päälle. Mahdollisesti.

^Joo. Ei hikoilussakaan mitään järkeä ole. Mutta kun yön aikana ilma usein vähän viilenee, niin lämpötilaa on helpompi säädellä makuupussin suuaukkoa kiristämällä kuin pukemalla kesken unien lisää vaatetta.

^^Joka pierua vihaa, se ei ole sinut oman ihmisyytensä kaikkien puolien kanssa :slight_smile:

Ite tykkään kanssa vetää ns. hardroutinella kairahommia, että vaatteet on kokoajan päällä. Nukkuessa ja hereillä. Kamat voi kuivatella myös päällä pitäen. Vuosien mettähommien kokemuksella tuntuu tässä tietokoneen ääressä ihan järkyttävältä alkaa keskellä yötä nollantuntumassa repimään jostain rinkanpohjalta lämmintä päälle. Saatikka aamulla pukea niitä kohmeisia rytkyjä taas päällensä. Kukin tyylillään.

Vaatteiden jättäminen makuupussin ulkopuolelle perustuu käsittääkseni pariin juttuun: jos vaatteet ovat kosteat, kosteus siirtyy pussiin ja varsinkin untuvapussi menettää tällöin eristyskykyään. Toisekseen jos päällä on ihan älyttömän paksulti vaatetta, makuupussissa ei mahdu liikkumaan ja sen eristeet saattavat kiristyä lyttyyn, jolloin eristyskyky heikkenee.

Jos siis on kuivaa vaatetta ja mahtuu hyvin niiden kanssa pussiin, antaa palaa vaan.

Pihalle ripustetut vaatteet on todella keljut vetää aamulla päälle ja tällainen laiheliini joutuu ainakin heittämään reilun määrän haarahyppyjä ja muuta jumppaa, ennenkuin on edes joten kuten inhimillinen olo.

Toi “ilman vaatteita pussiin” varmaan myös toimii paremmin teltaillessa, kun alhaalta päin on makuualusta + teltan pohja lisäeristeenä ja muista suunnista mikään ei paina pussia kehoa vasten. Riippumatossahan pussi painautuu kolmelta puolelta nukkujaan.

Yllättäen se microfleecekerrasto ei ollut missään rinkan pohjalla vaan ihan siellä riippumatossa mukana ja päällekiskominen ei ollut mikään useamman minuutin proggis.

Mutta olipahan makosaa vetää 4. yö leirintäkeskuksen pihalla (lainatussa) kunnon pakkaspussissa, miljoonan tähden hotellissa. Ei paljoo kerrastoja tai kuumavesipulloja kaivannu.

Heh, mites tämmönen tulevaisuuden telttariippumatto aka Tentsile?

http://cdn.shopify.com/s/files/1/0213/4326/t/1/assets/carousel-item-1.jpg?619

AAAAAA

Kolmen hengen majoite 7,5 kg? En nyt halua kuulostaa grammanviilailijalta, mut…

Joo no kyllähän tossa vähän eri rasitukselle joutuu materiaalit, jos ajatellaan et toi pitäis pingottaa sillä lailla et siinä ois ees jollain tasolla mielekästä liikkua/oleskella sisällä. Tätä pingotusta vartenkin varmaan tarvis jonkun räikkätaljan:)

Tossahan lukee, et paino on “including ratchets”. Eli ne räikät siinä just painaa. Joutuu myös aina ettimään leiripaikan, jossa on sopivasti kolme aika hiton tukevaa puuta pienen aukion ympärillä et ton saa “lentoon”.