Itse olen käyttänyt viikon mittaisella Ahvenanmaan reissulla pientä kahden hengen putkimallista vaellustelttaa. On joku el cheapo -malli briteistä (Eurohike, n ~100e), painoa 2.4 kg. Paras puoli tuossa on, että pitää vettä, ja jos on liikenteessä yksin, niin tavarat saa sisään yöksi.
Nimenomaisella reissulla tavarat painoivat teltta ja reppu mukaan luettuina vähän vajaat kymmenen kiloa, mikä ei minusta ihan kauheasti ollut. Suuresti iloa tuli siitä, että teltta pitää vettä, koska tuon reissun aikana satoi joka yönä. Riippumatto ja siihen päälle joku vettä pitävä laavukangas voi olla varmastikin oikein toimiva ratkaisu, mutta ongelmana on, että aina pitää löytyä paikka, jonne matto virittää. Tässä mielessä pieni teltta, vaikkakin painavampi, voi olla helpompi.
Pyörä ja kamat ajokäytössä:
Joskus muinoin käytin Pärnuun suuntautuneella fillarireissullani varustelekasta ostamaani itäsaksalaista sadeviitta/telttaosa/laavukangas -kombinaatioyhdistelmärättiä yöpymispaikkana. Keventämisen hengessä käytin kahta n. puolimetristä sähköputken pätkää telttakeppeinä, joiden väliin viritin laavukankaan tosi matalaksi harjateltaksi.
Lyhyt arvio tuosta kokoonpanosta:
- sairaan halpa
- perverssi mielihyvä, joka tulee kun korvaa teltan derkkuherkulla ja epämääräisillä muoviputken pätkillä
- ddr-sadeviittateltta on kuin reaalisosialismi pienoiskoossa: periaatteessa laitos, joka toimii niin ison teltan osana, sadeviittana kuin myös laavuna, on helvetin hyvä idea, mutta ei toimi käytännössä. Ei pidä vettä.
- laavuna sadeviitta oli liian lyhyt: jalat (tai vaihtoehtoisesti pää) jäivät ulkopuolelle
- hyttyset pääsevät vapaasti “telttaan” ja syömään nukkujan paiseruttopotilaan näköiseksi
Onneksi tuolla matkalla ei satanut. Yhden yön nukuin jossain matsalulaisessa keittokatoksessa, joka oli huomattavasti kämäistä laavua kivempi.
Kauhulaavu leirintäalueella Pärnussa:
http://img703.imageshack.us/img703/1313/p1010368w.jpg