Riippumatot, teltat, makuupussit, makuualustat ja yöpyminen pyöräreissuilla

Terve,
Tässä langassa haluaisin tietää lisää pyöräretkillä yöpymisestä.

Varuste.net myymäröi ainakin Hennessyä about samaan hintaan kuin mitä euroopasta tilaamalla joutuisi pulittamaan, mutta se on silti 150 euroa. Ei sillä etten olis just ostanu brooksin jakkaraa 120 eurolla, mut kuitenkin.

Chainthug eräässä säikeessä kertoi että omistamansa hennessy olisi ihan passeli keksintö, mutta herää kysymys onko nuo muiden valmistajien tuotteet sitten mistään kotoisin?

Esim. ticket to the moon jne.

Yt,
Pieni Merenneito

avainsanat: Riippumatot, teltat, makuupussit, makuualustat Riippumatto teltta makuupussi makuualusta

Juttelin Matun kanssa sen viimekesäisestä pyöräreissusta Helsingistä Ilosaarirockiin Joensuuhun. Olivat kuulema yöpyny paljon laavuissa. Ainakin Suomi-retki menee helposti laavuja hyödyntämällä. Vähän makuupussia mukaan, niin sehän on siinä. Jos Matu satut tätä lukemaan, niin ois mielenkiintosta kuulla lisää ja tarkemmin noista laavuista. Onko niitä merkattu a) karttoihin b) Google Mapsiin tai vastaavaan?

Myös jounin viime kesän eeppisen retken miniteltta kiinnostaa, sillä samankaltaisella pakkauksella on tarkoitus lähteä valloittamaan Belgiaan rokkifestarit.

Tollanen:

Eikä oo pahan kallis:

29,90€
Kevyt ja kestävä laskuvarjokankaasta valmistettu riippumatto lomailijoille, retkeilijöille tai interreilaajille. TUV-turvallisuustestattu 100 kg asti.
Koko 275×140 cm
Paino 440 g

Ticket to the moon-hammock ainakin osoitautunu kelpo riippumatoks. En oo pyöräretkellä käyttäny, mutta muuten kyllä. Kylmällä kelillähän toi riippumatto on ainakin kunnollista laavua viileempi nukuttava, mutta laavujahan ei jokapaikas oo. Ja jos vertaa maassanukkumiseen, niin tossa nukkuessa ei kosteus pääse altapäin kimppuun.

Kesällä suomessakin pärjää ihan loistavasti.

Itse olen käyttänyt viikon mittaisella Ahvenanmaan reissulla pientä kahden hengen putkimallista vaellustelttaa. On joku el cheapo -malli briteistä (Eurohike, n ~100e), painoa 2.4 kg. Paras puoli tuossa on, että pitää vettä, ja jos on liikenteessä yksin, niin tavarat saa sisään yöksi.

Nimenomaisella reissulla tavarat painoivat teltta ja reppu mukaan luettuina vähän vajaat kymmenen kiloa, mikä ei minusta ihan kauheasti ollut. Suuresti iloa tuli siitä, että teltta pitää vettä, koska tuon reissun aikana satoi joka yönä. Riippumatto ja siihen päälle joku vettä pitävä laavukangas voi olla varmastikin oikein toimiva ratkaisu, mutta ongelmana on, että aina pitää löytyä paikka, jonne matto virittää. Tässä mielessä pieni teltta, vaikkakin painavampi, voi olla helpompi.

Pyörä ja kamat ajokäytössä:

Joskus muinoin käytin Pärnuun suuntautuneella fillarireissullani varustelekasta ostamaani itäsaksalaista sadeviitta/telttaosa/laavukangas -kombinaatioyhdistelmärättiä yöpymispaikkana. Keventämisen hengessä käytin kahta n. puolimetristä sähköputken pätkää telttakeppeinä, joiden väliin viritin laavukankaan tosi matalaksi harjateltaksi.

Lyhyt arvio tuosta kokoonpanosta:

  • sairaan halpa
  • perverssi mielihyvä, joka tulee kun korvaa teltan derkkuherkulla ja epämääräisillä muoviputken pätkillä
  • ddr-sadeviittateltta on kuin reaalisosialismi pienoiskoossa: periaatteessa laitos, joka toimii niin ison teltan osana, sadeviittana kuin myös laavuna, on helvetin hyvä idea, mutta ei toimi käytännössä. Ei pidä vettä.
  • laavuna sadeviitta oli liian lyhyt: jalat (tai vaihtoehtoisesti pää) jäivät ulkopuolelle
  • hyttyset pääsevät vapaasti “telttaan” ja syömään nukkujan paiseruttopotilaan näköiseksi

Onneksi tuolla matkalla ei satanut. Yhden yön nukuin jossain matsalulaisessa keittokatoksessa, joka oli huomattavasti kämäistä laavua kivempi.

Kauhulaavu leirintäalueella Pärnussa:
http://img703.imageshack.us/img703/1313/p1010368w.jpg

Ticket to the moon ja laavukangas hakkaa kaikkina vuodenaikoina teltan ja makuualustan yhdistelmän, ellei halua yöpyä vaakasuorassa sateessa tai puurajan pohjoispuolella. Riippumatto on myös loistava lyhyemmillä tauoilla, sen virittämiseen ja purkamiseen kun ei hupene paria minuuttia enempää.

Mulla on tollanen http://www.lasiesta.fi/tuotteet/riippumatot/rucksackina-vaellusmatto
En ole siinä tosin yöpynyt, nokosia vaan ottanu ja siinä ainakin toimii.

Vaudella on alle kilon painoisia pieniä telttoja, jotka pitää jopa sadetta, pakkauskokokin on naurettavan pieni.

Mites olis tälläinen http://www.alpkit.com/hunka ? Ainakin Yeti näyttää tulevan sillä toimeen reissuillansa ( http://yetirides.blogspot.com/ ). Itse olen harkinnut tuollaista satunnaisia Nuuksio-reissuja varten.

http://www.vaellusnet.com/turinat/viewtopic.php?p=48821

Sattuipas, just tuli ajankohtaiseksi väsätä itselle kevät reissumajoite riippumaton ympärille. En ilmeisesti ole ainut tän ajatuksen kanssa.

Ajattelin tehdä laavumaisen katoksen riippumaton ylle, johon saa liitettyä hyttysverkon roikkumaan.

Tällaisella kokoonpanolla pitäis lähtee askartelemaan:

Ticket to the moon single

valoverhosta ommeltu hyttysverkko.

Voin laitella kuvia, kunhan paketti saapuu varustelekasta ja ehdin kasaamaan.

Retki-lehden toukokuun numerossa on aukeaman juttu “riippumatto majoitteena”. On varmaan jo irtomumerohyllyissakin.

Jutun ja omien kokemusten perusteella: mukavaa vaihtelua, mutta keventelyn takia ei kannata. Kevyt tunneliteltta on yhta kevyt, mutta muutaman asteen lampimampi. Riippumatossa on ulkona, joten siina joutuu kayttamaan astetta lampimampaa (l. painavampaa) alustaa ja pussia.

Lampimamman ilmaston maissa varmaan aika mainio yopymiskeino.

Kylmemmällä säällä kannattaa riippumattoon tunkea makuualusta selän alle niin ei tule vilu. Pelkkä makuupussi ei kauaa lämmitä kun painuu kasaan selän alta. Itsellä on XL kokoinen riippumatto, joka on siitä kätevä, että siinä mahtuu nukkumaan hieman poikittain, jolloin tukee selkää riittävästi eikä tunnu että nukkuisi banaanina. Myös kyljeltään nukkuminen onnistuu ihan hyvin. Erittäin mukavia ovat, kunhan ei sada vaakasuoraan. Elikkäs näin:

http://www.mustaninja.org/uploads/riippuerik.jpg

Pro Tip: aina mukaan extra paracordia tms narua virittelyyn. Jos puut ovat paksuja niin noissa vakiona olevat kiinnitysnarut eivät riitä.

Mulla on tollanen halpa Halti ja kyllä siinäkin pari yötä on saanut nukutuksi, mutta kylmä se vähän oli, vaikka oli alustakin. Onko avaruushuovasta apua? Onko joku testannu? Eli kombolla riipumatto-avaruushuopa-kevyt pussi.

Oon käyttänyt Ticket to the moonia extempore tyyppisillä viikonloppukeikoilla eteläsuomen kesässä. Toimii. Jostain syystä toi tulee napattua äkkilähtöön paljon helpommin mukaan kuin kuin teltta vaikka nettona painoa & tilavuutta tulee tosiaan suunnilleen sama.

Tykkään käyttää lämpimälläkin kelillä mahdollisimman jäykkää makuualustaa jottei leveet hartiat mee läsään. Voisin siitä huolimatta kokeilla tuota avaruushuopaa ilman alustaa seuraavalla keikalla. Ja tarkan markan kaverihan käyttää katoksena kevytpeitettä.

Tuolta Varustelekan sivuiltahan löytyy ohjekkin tähän virittelyyn http://alasin.varusteleka.fi/2010/12/29/riippumaton-kiinnitysnaru/

Itellä on Hennessy sekä perinteisempi kankainen, paksu, paksu kangasmatto. Edellinen yöpymiseen (hennessy ei ole huoleton, kun se on sellainen viritelmä kuin on, mutta toisaalta pitää sadetta/sääskiä), ja toi tavallinen matto on ollut himassa monta vuotta viritettynä ainoana petinä/istuimena (ei tosin juuri nyt ole).

Riippumatto <3

Viime kesän reissulla vedin 51 yötä Vauden Ultralight Hogan-teltalla 1 1/2hlön teltta 1.49kg telttakeppeineen siihen lisäks Haltin Artic15- kolmenvuodenajan untsikka 1,0kg ja 2/3-Thermarestin makuualusta. Noilla pärjää kunnes tulee nastarengaskelit.

Katsoisin teltan varmemmaksi valinnaksi huonoihin säihin, mutta mulla ei ole kokemusta riippumatoista. Vauden Ultralight on kestänyt kaikki kaatosateet mihin oon joutunut ja lisäksi pitää öttiäiset suvereenisti ulkona. Olisi kiva kuulla pidempien/ huonojen säiden käyttökokemuksia riippumatto-/ laavupeiteviritelmistä

Meikähän suunnitteli meille Google Mapsillä reitin, sit tsekkasin mahdolliset kunnat missä ollaan yötä ja kävin niiden kuntien omilla sivuilla etsimässä tietoa laavuista. Kyllä niitä sit löyty ihan mukavasti. Oli meillä silti monella laavupaikallakin viritettynä noi Varuste.netistä haetut Hennessy Hammock Backpacker Ultralightit, ja helvetin hyvin skulas. Valmistajan sivuilla näkyy kuvia miten jengi tehny aavikollekin laavun siitä sadesuojapressusta. Ticket to the moon on tosiaan halvempi, mutta ei niin paljon ettei kandeis Hennessyyn sijoittaa.

Ilman pienokaisia matkustaessa käyttäisin myös lintutorneja hyväksi. Pressu, makuualusta ja makuupussi riittänee. Aamulla herätessä lienee näköalat kohdillaan.