Fiks ummat

Tää on upeeta, miten ihmiset mieltää fiksin ratarungoksi ja yksivaihteisen vaparin mummopyöräksi tai jopoksi.

ja se, miten jotkut ihmiset (Mrhat ym.) ottaa tosissaan ihan turhan asian.

hakee popcornia, ottaa rennon asennon ja korkkaa sihijuoman

Kimbo - 13:46, 24.3.2009 » Tää on upeeta, miten ihmiset mieltää fiksin ratarungoksi ja yksivaihteisen vaparin mummopyöräksi tai jopoksi.
Mutta mitä ihmettä, eikö ne muka siis mene juuri noin? Viitsitkö vähän selventää?
Kimbo - 13:56, 24.3.2009 » Tää on upeeta, miten ihmiset mieltää fiksin ratarungoksi ja yksivaihteisen vaparin mummopyöräksi tai jopoksi. ja se, miten jotkut ihmiset (Mrhat ym.) ottaa tosissaan ihan turhan asian.
Niin. Menepä jääkiekkoilijoiden forumille kyselemään niiltä, että miksi te pelaatte tätä jääpalloa/sählyä ja katso miten reagoidaan. Jos tuo turha asia minkä koen tärkeäksi on fiksit, niin et vissiin ole nähnyt minun pyörääni. Jos tuo turha asia on kusipäisellä tavalla aloitettu keskustelu, niin minä rinnastan internet-forumin, ircin ja mesen lähes täysin kasvokkain käytyyn keskusteluun. Joten jos joku käyttäytyy internetissä kusipäisesti, niin minä todennäköisesti pidän henkilöä kusipäänä.

Minäkin voisin ottaa niitä popcorneja.

http://www.picamatic.com/show/2009/03/24/05/06/2998947_316x463.jpg

Hyvä tuntuma tekee touhusta aina nautittavaa. (Jos ei muuten avaudu niin ajatelkaa kaksmielisesti, auttaa totuuden löytämisessä.) Tuntuma on fiksillä parempi sekä tasaisella, ylämäessä että alamäessäkin. Ei mitään väliä nopeuksilla ja muilla jutuilla. Tuntuma ratkaisee!

Toi on tosijuttu! Jatkuvan hyvän ja tasaisen tuntuman hakeminen alustaan on ollut pitkään iso juttu muissa vapaaharrastuksissa (esim. rullalautailu, laskettelu, lumilautailu,…). Niissä on tapahtunut paljon tuotekehitystä ja innovaatioida, joiden suurin draiveri on ollut just se tuntuma alustaan. Tuntuma on määrännyt menestysinnovaatiot ennemmin kuin nopeus tai muut ominaisuudet. Fiksi toteuttaa samaa fillaripuolella.

Fiksin kolme merkittävintä etua on tuntuma, tuntuma ja tuntuma.

Maastossa muuten täysjousto tuo alustatuntumaan vauhdissa sellaisen tasaisen jatkumon. Sen vuoksi maastossa täysjoustolla tuntuma alustaan on tavallaan parempi kuin jäykällä. Siksi en usko jäykkien tulevaisuuteen maastossa, vaan jäykät pysyy retrofiilistelyn ja teknisen kikkailuajelun välineinä maastossa. Maastotrendit <> kaupunkitrendit

Toinen fiksin vahvuuksia on sen tehottomuus ja hitaus. Fiksillä riittää peruspertille ne alle tunnin lenkit tutussa lähipiirissä. Kunto nousee, reidet kasvaa ja kilot karisee. Maantiepyörällä sama vaatisi helposti pidemmän lenkin ja lenkin ulottamisen kauemmaksi vieraille ja vaikeasti lähestyttäville alueille. Me ollaan niin laiskoja että liikunnastakin on selvittävä nopeasti. Muuten kaikki joogais ja maailma pelastuis!

Tohon kun sitten vielä lisää fiksillä toteutuvan kaupunkiarkiliikunnan helppouden niin menestyspaletti on kasassa. Fiksillä ei tarvii edes sitä tunnin erillistä urheilulenkkiä kun se fiksi mahdollistaa ja jopa motivoi hikoilemaan arjessa. Kaikki muut hikipolkemisen välineet ovat epäsopivia kaupunkiliikkumiseen (hajoavia, kalliita, vaikeasti lukittavia, rumia,…). Kukaan ei nimittäin sillä cruiserilla viitsi montaa kertaa hikoilla.

Jos tuo arkikaupunkiliikunnan merkitys pitää paikkansa niin lenkkareista tulee trendi. Lenkkareilla kun on luontevampi ja kivempi kävellä reippaasti metron rappuja kuin muilla kengillä. Niillä askel on helpommon niin reipas että melkein hikoiluttaa vaikka onkin vaan lähikauppaan menossa. Sitten vois tulla ihan sellasia lenkkareihin erikoistuneita kauppoja trendikaupunginosiin? Ja retrolenkkarijuttuja? Lenkkarimyyjäisiä? Jengi ostais lenkkareita netistä ulkomailta?

Eli: Onko tää fiksitrendi nykymaailmaa katsoessa mikään ihme, vai enemmin täysin päivänselvä kehityskulku?

markkuj - 14:09, 24.3.2009 » Jos tuo arkikaupunkiliikunnan merkitys pitää paikkansa niin lenkkareista tulee trendi. Lenkkareilla kun on luontevampi ja kivempi kävellä reippaasti metron rappuja kuin muilla kengillä. Niillä askel on helpommon niin reipas että melkein hikoiluttaa vaikka onkin vaan lähikauppaan menossa. Sitten vois tulla ihan sellasia lenkkareihin erikoistuneita kauppoja trendikaupunginosiin? Ja retrolenkkarijuttuja? Lenkkarimyyjäisiä? Jengi ostais lenkkareita netistä ulkomailta? Eli: Onko tää fiksitrendi nykymaailmaa katsoessa mikään ihme, vai enemmin täysin päivänselvä kehityskulku?
Hieno analogia. Puhuttelee varsinkin tällaista osapäiväistä tennarifetisistiä. Kaveri taitaa olla jonkin sortin kulttuuriantropologi?

Tää on kyllä huvittava ketju, kerran jos toisenkin saa repeillä kun koitetaan keksiä selityksiä miksi fiksi on niin paljon parempi ja kivempi ja sitten toinen myttää kaiken keskinkertaisella, vääristä premisseistä johdetuilla deduktioilla jotka ei mitenkään liity arkielämään ja pyöräilyyn.

Itse fiksahdin vastikää. Selviä syitä tähän on.

Ensinnäkin pidän kuntoilusta. Maantiepyöräily on hienoin laji maailmassa, on uskomatonta miten jätkät kestää sellaisia vauhteja niin pitkään! Mutta kuntoajana en ole ikinä pitänyt siitä että osan ajosta normaalilla maantiepyörällä yksinkertaisesti vain lintsaa antamalla vapaarattaan tehdä duunit. Lopulta laiskuus huipentuu jarrutus-tilanteeseen joka ei vaadi voimaa tai sen mitään ihmeellistä - vain sormen koukistus riittää. Tämä tarkoittaa sitä että keskimääräinen maantielenkki kestää normipyörällä sen pari kolme tuntia - fiksillä riittä tunti ja lihat on revitty luista jo tässä ajassa. Silti fiksissä on nopeus, rentous ja tuntuma.

Toisekseen fiksillä ajaminen on ajoa, ei matkustamista. Liikenteessä on pakko olla skarpimpi, tilanne nopeuksia pitää tarkkailla, on tehtävä “moottori jarrutusta” ja katsottava maastoa jotta liike säilyy turvallisena, nopeana ja sojuvana. Normaali pyöräily on tähän nähden sohvalla istuskelua ja jarrukahvan vetämistä. Jos pyörä on vain ruhon siirtämis-väline niin ei ole mitään mahdollisuuksia käsittää kuinka mukavaa edellä mainittu toiminta on. Itse nautin siitä, tavallinen pyöräily vapaarattaan kanssa tuntuu vain kammen pyörittämiseltä, ei ajamiselta enää.

Kolmanneksi fiksipyörä on tavattoman hieno väline. On oikeataan aika kauheaa kuin niinkin hienon keksinnön kuin pyörä perus stereotypia on romuraudasta väännetty marketti-Yosimite muovi-polkimine ja kolmikiloisine joustohaarukoineen. Fiksit palaavat tässä asiassa juurille - pääsääntöisesti yritetään rakentaa mahdollisimman hyvin liikkuvia ja helppo-ajoisia laitteita. Toki tässä on tämä ratapyörä-esikuvana juttu mutta en tuijottaisi pelkästään sitä, kyllä tässä on sellanen terve järki-ajattelukn mukana (vastakotana maasturit kaupungissa).

Neljänneksi fiksi on yksinkertainen ja helppohuoltoinen.

Kaikenkaikkiaan olen tosi tyytyväinen fiksuttimeen. Mikään messenger-mytologia ei paljoa kiinnosta (sori vaan), mutta edellä mainitut syyt selittävät miksi fiksi vain sopii omiin pyöräilytarpeisiini. Olen helpottunut siitä että pyöräilyn ei tarvise olla sitä “Tos pyöräs on paremmat vaihteet, jouset molemmissa päissä, levyjarrut ja se painaa 10 grammaa vähemmän, se on saletisti 100 kertaa parempi ja sen saa kotiin Cittarista kätevässä pahvilaatikossa!”-ajattelua eikä toisaalta “no täs on toi hiilarirunko, painoo 3kg ja muutenki samanlainen ku Lance Armstrongilla”-meininkiäkään. Fiksi sopii normaaleille ihmisille jotka nauttivat ajamisesta.

(… ja ajettiinhan sitä tour de franceakin pitkään kiinteevälitteisillä …)

Huh, aikamoista fleimausta. Tulee ihan ähkyt ja kuplajuoma nachoineen nenästä. Aikamoista stereotypisointia puoleen ja toiseen. Ei mulla muuta… tuli vapaa.

MrHat:

http://fullygeek.com/wp-content/uploads/2007/05/arguing_on_the_internet.jpg

jouni - 15:54, 24.3.2009 » Perusteiksi väitteelleni jokainen voi kuvitella samalla välityksellä olevan mummiksen ja ratarunkoisen fiksin velolle rinnakkain. On aivan selvää että fiksillä ajetaan kovemman kierrosajat johtuen mm. jäykemmästä rungosta, aerodymaamisemmasta ajoasennosta, kevyemmästä pyörästä kokonaisuudessaan, kapeammista renkaista jne. Sama logiikka pätee myös kaupunkiajossa että maantiellä. Tästä on kokemuksia työmatkoilta. Sitä en kiellä etteikö fiksillä ajaminen olisi fyysistä etenkin, jos ei ole jarruja. Maantiepyörään en fiksiä verrannut tuon perusteluni toisen kohdan eli huoltovapauden takia. Sekin vaan on fakta että jarruja ja vaihteita on huollettava, jotta ne toimisivat.
Sun perustelusi ovat special olympics-osastolta. Kaupunki ei ole velo (siellä kiihdytellään ja jarrutellaan ja mutkitellaan) ja vertaillaan vastaavia tuotteita. Eli maantierunkoon rakennetuista fiksistä, sinkulasta ja vaihteellisesta fiksi on se auttamattomasti hitain niin kaupungissa, kuin maantielläkin.

Ja toi kimbon kuvan postaaminen on sieltä samoista kisoista. Netissä väittely ei eroa mitenkään tosielämässä väittelystä. Olemattomilla tai järjettömillä perusteluilla argumentointi on yhtä naurettavaa molemmissa paikoissa. Täällä ei vaan kukaan pääse nauramaan päin naamaa. Se, että kirjoitellaan nettiin ei tee järkevästä ja älykkäästä väittelystä millään tavalla typerää.

Toisen kusipääksi haukkuminen on aika kaukana älykkäästä väittelystä.

Toisaalta sen voi jättää omaan arvoonsa, koska mielenkiintoista keskustelua on onneksi syntynyt muiden kuin MrHatin toimesta. On tainnut poika lukea threadin ensimmäisen viestin väärin.

HS:n keskustelupalsta löysi tiensä Yksivaihde.nettiin.

kyllä. ja suomi24-palsta.

Tyylikästä tosin ensin ite tökkii kepillä silmiin ja sen jälkeen ilmottaa et oot vajari jos tökit takas. Arvostan.

ossku - 16:45, 24.3.2009 » Tyylikästä tosin ensin ite tökkii kepillä silmiin ja sen jälkeen ilmottaa et oot vajari jos tökit takas. Arvostan.
miten tökin?

Tää ketju on loistava kunhan siedetään porukalla ylilyönnit, kevätlaitumilla nuorilla sonneilla tuppaa sarvet kolisemaan.

Eilen ajelin fixillä 35 kilsaa ja tänään hybridillä saman. Fix on enemmän zen “kun kävelet niin kävele, äläkä tee mitään muuta”.

M

fixillä pitää varmasti ajaa hieman ennakoivammin? kun kerran ei ole hätäjarrua.

Ketjun starttaamalla.