Keskustelua fillaripolitiikasta

konkeli - 27 minutes ago » ...Ja jos vuosittainen kustannus on 300 000 euroa per tuhat fillaria, niin sillä rahalla kyllä pitäis saada ihan kohtalainen diili isommilta pyörätehtailta ns. semipomminkestäviin fillareihin. Hitto, sillä rahalla sais todennäköisesti tuhat jopoa! ...
Todennäköisesti? greenbikehan myi loppuja jopojaan 299 €, joten jäisi vielä muutama euro rengaspaikkasarjaan ja kunnolliseen pystypumppuunkin.

Elämäni hirvein fillarointikokemus on suoritettu niillä ensimmäisen sukupolven kaupunkipyörillä. Ilmeisesti ovat kehittyneet paremmiksi, kun naapuri on sellaisen raahannut pyörävarastoonkin. Sääliksi käy miestä/naista.

Ruuhkamaksuillahan tuon kieltämättä keräisi nopeasti. On muutama asia, joista perisuomalainen ei luovu, käyköön kuinka kalliiksi tahansa; viina ja yksityisautoilu. Mutta taitaa olla sen verran tabu, että ei vielä pitkiin aikoihin nähdä ruuhkamaksujen toteutuvan.

299 joposta? Ohhoh, siinä on katteet edelleen kohdillaan. Mä laskin sen stokkahinnan kanssa, joka tais olla jotain 369 tms ihan naurettavaa. Ehkä siihen sais vielä asiallisen lukonkin, eli jotain muuta kuin sen kahden euron vaijerilukon millä noi näyttää pysyvän Beatrootin edessä paikoillaan.

Ruuhkamaksut pitäisi yksinkertaisesti siirtää muihin maksuihin. Eli esmes niihin pysäköintisakkoihin. Mun kaaliin ei yksinkertaisesti mahdu se, että minkä helvetin vuoksi kaupungissa saa jättää autonsa ihan mihin hyvänsä, ja se maksaa korkeintaan viiskybää. Ei vaan voi ymmärtää. Ei mitenkään. Siirtomaksutkin on ihan hanurista. Ja siihen siirtämiseen menee pari päivää, ellei kyseessä ole muuta liikennettä (ei siis pyöräilijöitä tai jalankulkijoita) haittaava asia.

Tuossa 300000+mainostuloissa on varmaan mukana sekä pyörät, telineet, että pyörien huolto. Huoltohan niissä maksaa, kun känniääliöt rikkoo niitä.

Ensimmäiseltä vuodelta laskettaneen pelkkä hankintamaksu, eli uudet pyörät + lukitusjärjestelmä. Osa telineistä on jo olemassa. Vuosittaisena maksuna se tuntuukin ihan järkevältä, mutta hankintahinnaksi muodostunee jotain ihan muuta. Ellei sitten niitä kahden sentin umpikumirenkaita taas kuvailla “erittäin kalliiksi erityisratkaisuksi jotta pyöristä saadaan kestävämpiä”.

Jos multa kysytään, niin 1000 pyörää on ihan vitusti. Ei missään nimessä huono asia, mutta 1000 pyörää on paljon. Ilmeisesti sijoittavat niitä sitten muuallekin kuin ytimeen.

pariisissa se kaupunkipyöräsysteemi tuntui toimivan.

mainosfirma maksaa vissiin kulut (ja vastikkeeksi saa mainostaa pitkin maita ja mantuja), siel oli jengiä ihan vallan töissä, jotka kävi läpi telineissä olevia fillareita ja vei korjattavaks tarvittaessa etc.

puolen tunnin laina ilmainen, sit rupes hinta nousee. neljän tunnin jälkeen jo aika suolainen hinta per tunti. ideana vissiin et fillarit pysyy kierrossa, eikä kukaan jumita niitä varastoonsa tai lähde ajamaan dakariin.

pariisissa se kaupunkipyöräsysteemi tuntui toimivan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Velib

Ja JCDecaux on mukana rahoitusmallissa. Ilmeisesti suurimmat ongelmat on syntyneet palvelun paljon ennakkoon arvattua suuremmasta suosiosta.

toi Velib vaikuttaa olevan melkoisen paljon isompi juttu, kuin Helsingin kaupunkipyörät:

“The [JCDecaux] company paid start-up costs of about $115 million and employs the equivalent of about 285 people full time to operate the system and repair the bikes for 10 years. The city [Pariisi] receives all revenue from the program as well as a fee of about $4.3 million a year. In return, JCDecaux receives exclusive control over 1,628 city-owned billboards; the city receives about half of that billboard space at no charge for public-interest advertising.[2] (Slightly different numbers were reported in July 2008.)[4]”

rokpete - 2 hours ago » puolen tunnin laina ilmainen, sit rupes hinta nousee. neljän tunnin jälkeen jo aika suolainen hinta per tunti. ideana vissiin et fillarit pysyy kierrossa, eikä kukaan jumita niitä varastoonsa tai lähde ajamaan dakariin.
Oletuksena todellakin lienee olevan, että harva ajaa Ranskan Berliinissä yhtäjaksoisesti puolta tuntia pidempään. Ja niitä terminaaleja eli vuokrapyörien (palautus)telineitä on lähes joka korttelissa, joten pyörä on todella helppo palauttaa (nollata laina-aika)) ja vaikkapa lainata uudestaan, jos vaikkapa puoli tuntia sirtymiseen ei riittänytkään. Mahtavinta on kausikortit tuossa systeemissä: Vilauttamalla korttia haluamansa pyörän telineen tunnistimessa ihme tapahtuu ja lukko aukeaa. Tuo hinnan nouseminen vuokrausajan pidentyessä palvelee myös kuluttajaa: Systeemiin rekisteröidytään luotto/pankkikortilla ja pyörähän on käyttäjän vastuulla ajettaessa ja myös silloin kun se lukitaan muuhun kuin "terminaaliin". Muistaakseni hävinneen pyörän korvaussumma ei ollut aivan pienoinen, joten on mielekästä ottaa tuo vastuun taakka hartioiltaan ajamisen loputtua ja laittaa peli viralliseen parkkiin. Ei Uu-lukkoja vyötäisillä ja pankkitilin pennosetkin ovat turvassa.

Niin ja ne pyörät oli mielestäni ihan laadukkaita vieläpä, varmaan senkin takia paikalliset ovatkin niin innostuneita Velibistä.
Meni vähän asian vierestä löpinäni, mutta pointtina vaikkapa, että Pariisin citycarclub-tyyppinen vuokrausjärjestelmä tuo vastuullisuutta myös vuokraajillekin; Muutaman euron pantti ei välttämättä houkuta pyörän palauttamiseen, sehän on reilusti vähemmän rahaa kuin yöbussi ja kaupan päällisiksi saa vieä kokeilla pyörän romuttamista laskuhumala-eisaanutpillua-eikätappeluanakkikioskilla-fiiliksissä.

Aivan toinen asia tietty on, ettei täällä liene kovin monta yritystä, jota moista haluaisivat tukea.

Edit: Siis ei ole monta yritystä, jotka haluaisivat Pariisin mallia, tuosta kotoisan vaihtoehdon tukematta jättämisestä en ole aivan varma…

… ja tuolla pariisissa niitä fillareita oli - kuten Ilkka tuossa sanookin - ihan tajuttomasti ja niitä palautus/lainausmestoja oli tosi tiheässä => toimiva järjestely ainakin käyttäjän kannalta.

Toivottavasti kolmannen kilpailutuksen ostajien asiantuntemus on sillä tasolla että valitaan pyörämalli joilla ajatteleva ihminen voi ajaa selvänäkin. Ehkä joku niistä ostajista jopa koittaa ajaa tarjottavilla vaihtoehdoilla.

Rahoitus on tuskin ongelma - JCDecauxilla on intressejä hankkia lisää ulkomainostilaa ja poliittista tahtoa löytyy.

Mulla on muistikuva että olisin lukenut jostain helsingissä olevan haluja liittää tulevat kaupunkipyörät osaksi matkakortti ja/tai jotain muuta maksujärjestelmää.
Luultavasti luin sen täältä.
Ehkä isompi raha tai henkilökohtaisempi sitoutuminen ( Matkakortti, kirjastokortti tai sähköinen henkilökortti.:smiley: -not.) on ainoa tapa muuttaa kaupunkifillareiden käyttäjien käsitystä yhteisen omaisuuden käsittelystä.

http://photos-d.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v357/102/70/533351656/n533351656_1380067_2408.jpg
Luulin aiemmin, että tuo Hämeentien mainoskylttien rikkominen oli markkinatalaouden vastainen kampanja, mutta nyt polkupyöräily oli nostettu mukaan ja kai tuossa vaaditaan siihen laitaan pyörätietä. Nykyisen kaltaisilla luiskilla pyörätie siihen olisi ainakin ihan surkea vaihtoehto.
Harmi kun en tuohon kuvaan saanut tyyppiä, joka pitkälti koko matkan ajeli rinnalla jalkakäytävää, kun ei kypärästään huolimatta uskaltanut ajaa lain puitteissa. Sitten Rautatientorilla ukko pyyhkäskin ohi, kun itse ajoin sääntöjen määräämää reittiä Kaisaniemenpuiston kautta ja se tuli sieltä metroaseman suunnasta. On se rankkaa…

Jykylässä muinoin poliisit ratsasivat pimeenä polkevia erään alamäessä olleen alikulkutunnelin “toisella” puolella. Ettei siitä sitten karkuun lähdetty. Kämppis sai ainakin jonkun huomautuksen. Mutta samaisessa kaupungissa kanssakävelijä kerran huomautti, että laita pipo päähän…

Hyvä Helsinki!

Eiku nyt kyllä pitää taas huutaa Pekka Sauria apuun selittelemään ja puollustelemaan Hesarin kaupunkisivuilla alaistensa toimintaa Rakennusvirastossa.

Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa siitä millaista on fillaroida Helsingissä.

Heheheh. Eilen olin joutua bussin teilaamaksi vilhonkadun ja kaisaniemenkadun kulmassa. Ajelin siinä vasemmanpuoleisella kaistalla, ja katselin, että bussin keula tulee hippasen yli - mitä se aina siinä kohdalla tuleekin. Kaveri tsiigasi suoraan mua silmiin, ja ryhmittyi siihen kaistojen päälle. Oli hippasen hilkulla, kun piti navigoida varsin hyvässä nopeudessa bussin alta pois ja samaan aikaan varoa muutenkin varsin lähellä olevia kiskoja.

Siitä sitten henkeä otettuani menin ja jututin concordia bus-yhtiön aasialaisperäiskuskia, ja varmistin, että näkikö se mua siinä kulmassa edes. No heppu alkoi meuhkaamaan ja möykkäämään, että meidän polkupyöräilijöiden pitäisi polkea siellä missä meidän kuuluu polkea. Hänen mukaansa tämä paikka oli jalkakäytävä. Lisäksi hän oli huolissaan siitä, miten ajoin niin huolimattomasti autojen seassa, koska jos jotain olisi sattunut, hän olisi voinut saada syytteen ja joutua vankilaan samalla kertaa kun minä joudun hautaan. No niinpä.

Yritin kysyä kaverilta vielä nimeä ja esimiestä, mutta siitä se sitten pillastui. Kirjoittelin palautetta concordialle, eivät ole vielä vastanneet mitään. Pitääkin soitella perään.

Hyvä esimerkki. Satuin keskustelemaan Helsingin Pyöräilijät ry:n puheenjohtajan kanssa joku viikko sitten, ja hän sanoi, että paljon suurempi ja ensisijaisempi ongelma Stadissa verrattuna pyörätieverkoston kehittämiseen on juuri tuo, että autoilijat eivät tiedä/halua tietää, että polkupyörä on kulkuväline, jolla on täysi oikeus ajaa autojen seassa. Ja että polkupyörä nimenomaan KUULUU ajoväylille, jos pyörätietä ei ole tarjolla.

Palataanpas ihan otsikkoon.
Kuntavaalit lähestyy ja julkinen sekä kevyt liikenne näkyy olevan varsin monella ehdokkaalla esillä ainakin täällä Helsingissä.
Minkälaisia teemoja olette pistäneet merkille? Autoton keskusta on ainakin pistänyt silmään ja geneerinen käsite kevyt liikenne. Onko näkynyt mitään uutta (ei sillä että vanhoissa teemoissa olisi vikaa)?

Ei mitään uutta auringon alla. Vihreiden “pyörähelsinki” alkaa maistua vähän puulta, kun tuota meininkiä on katsellut.

Missasivat helvetin hyvän mahdollisuuden positiiviseen toimintaan autottomana päivänä, mutta ei. Kaks tyyppiä esittelemässä lippulappuja teltassa, ja selittämässä ympäripyöreitä. Paljon parempaa infoa jäi käteen liikennesuunnittelupuolen hepuilta, joilla tuntui olevan oikeaakin käsitystä kevyenliikenteen kehittämisestä. Olis kertonut puoluekantansa, niin äänestäisin sinne.

Tosi monilla on tosiaan tämä “lisää julkista liikennettä, enemmän pyöräilyä, vähemmän yksityisautoilua” -meininki päällä, mutta todellisuudessa ne työkalut minkään toteuttamiseksi on varsin onnettomia, jos ei tosiaan uskalleta lähteä koville linjoille.

  1. Pysäköintivirhemaksu samalle tasolle HKL:n tarkastusmaksun kanssa, ellei jopa roimasti suuremmaksi.
  2. Keskustaan tuleville autoille käyttömaksu testikäyttöön, otetaan reilusti alle Lontoon hinta, eli vaikkapa 3 euroa per reissu.

Noilla kahdella tempulla saadaan yksityisautoilu vähemmän mielekkäämmäksi, ja sillä voidaan rahoittaa samaan aikaan tehtäviä julkisen liikenteen muutoksia, joita vois olla vaikkapa

  1. Syöttöliikenteen optimointi
  2. Espoon sisäisten alueiden joukkoliikenteen kehittäminen - tämä on its as sellainen issue, mihin pitäis paneutua välittömästi, ja varsin ongelmallista helsinkiläisten kannalta.
  3. Valistus

Tää on nyt melkoista haihattelua monen mielestä, mutta jotain tars tehrä, ja noi olis IMHO aika tärkeitä paikkoja ja todellisen tarkastelun alaisia juttuja. Koko Suur-Helsingin pitäis tuota lähteä ratkomaan, siihen ei tosiaan riitä, että kolme eri kaupunkia ja pari pienempää siinä sivussa ovat asioissa vähän toista mieltä.

Esim. mahdolliset tietullitulot vois ohjata mieluummin vaikka kuntien yhteisiksi “kehitysvaroiksi” joita sitten vähemmän sikamaisesti allokoitaisiin järkeviin kohteisiin.

Vaikka mä itse auton omistankin, niin mun päähän ei vaan mahdu mitenkään se, että mun pitäis joka helevetin aamu ajaa autolla töihin keskustaan tai keskustasta pois. Kaikilla se ei vaan ole mahdollista, mutta se pitäis tehdä niin helpoksi kuin ikinä on mahdollista.

Mitäs muita idiksiä tarvittaisiin. Lisää päivähoitopaikkoja asutusten lähelle? (tää on yks helvetin yleinen syy auton käyttämiseen)

Sori paatos.

konkeli - 3 minutes ago » Sori paatos.
Miten niin "sori?" Minä ainakin kaipaisin selkeitä asioita/ideoita. Muutama tuttava on ehdolla Helsingissä. Yhden kantaa kevyeen liikenteeseen en tiedä, eikä kiinnosta. Toisella on kevyt liikenne asialistalla, mutta niin ympäripyöreänä käsitteenä, etten usko hänen asiaan juuri oikeasti perehtyneen. Kolmas tietääkin sitten jo paljon enemmän.

Tietulleissa 3 euroa voisi olla aika kova lähtöhinta. Tukholmassa taksa taisi olla n. 0,7 € jos maksoi vuorokauden sisällä ja siitä se lähti kovenemaan, mikäli maksu viipyi. Veikkaan, että siellä puolen euron paikkeilla voisi olla ihan hyvä lähtöhinta sille kokeilulle.