Keskustelua fillaripolitiikasta

samuli-1 - 13 minutes ago »
MrHat - 23 minutes ago » Yksi toimiva nopeuden hidastuskeino on nopeustöyssyt. Varsinkin sellaiset, jotka alkavat vasta polkupyörän leveyden verran rotvallin jälkeen - eli pyöräilijä voi vetää niistä ohi hidastamatta. Nämä eivät vain toimisi surilla liikenneväylillä, kuten hämeentiellä tai Mechellä.
Ainaki Kulosaaressa ku noita on, muodostuu ongelmaksi se, et aina töyssyn kohdalla ohittaa auton, mut sit suuri osa autoilijoista kiihdyttää seuraavaan töyssyyn niin nopeesti, et sen joutuu taas ohittamaan töyssyn kohdalla..
Tämä on. Tosin aina jos ohittaa pyörällä auton, niin se kyllä kiihdyttää rinnalle, vaikka joutuisi ajamaan päiväkodin pihan läpi. Polkupyörän ohittamaksi joutuminen on vähän sama kuin joutuisi ajamaan pakettiauton perässä. Munathan siinä surkastuu.

Ne Kulosaaren töyssyt toimii musta ihan hyvin, siinä tulee päästyä perille samaan aikaan kun auto kun itse ajaa tasaista vauhtia töyssyjen ohi ja auto kiihdyttää ja hidastaa jokaiseen… Huomaa autoilija samalla kuinka älytöntä touhua tuo on. :wink:

Hämeentietä ylös ajaessa tulee aina torven- ja suunsoittoa bussikuskeilta ja vedetään protestina ihan läheltä. Se on aika rasittavaa, kun jengi ei tajua että se on oikeasti ainoa laillinen ja toimiva paikka pyöräilijälle. Rantatien kautta ei viitsi kiertää kun joutuu vääntämään sit hullua ylämäkeä.

Samaan listaan voi laittaa Topeliuksen- ja Runeberginkadut. Meilahdesta ehdottomasti nopein reitti keskustan läntiselle puolelle, ellei sitten halua ruoholahteen, jonne taas on viisainta vetäistä Hietsun hautausmaan kautta.

Bussit ja taksit ovat vähitellen ymmärtämässä, että se töölöntorille vievä mäki on ainoa hidaste fillaristille, ja ne eivät enää suhaa törkeästi ohitse siinä kulmilla, kun yleensä joutuvat joko valoihin tai bussi pysäkilleen. Henkilöautot taas tekevät kaikkensa, että pääsevät ohi just ennen korokkeellista suojatietä, jolla joku melkein aina melkein jää alle, tai sitten allekirjoittanut on liiskaantunut pysäköidyn ja etenevän auton väliin. Useimmat fillaristit näyttävät käyttävän siinä kohdassa puistonpuoleista jalkakäytävää, joka on näppärästi laatoitettu epätasaiseksi mille hyvänsä kulkuvälineelle. Kaupunkisuunnittelua, sano.

Mä ajan varsin usein keskellä kaistaa, vaikka lain mukaan mä en siinä saa ajaakaan. Ihan vain siksi, että a) mut huomataan siinä b) mua ei ihan niin herkästi lähdetä hasardisti ohittamaan c) mä kuitenkin liikun sen ~30, joten keskustassa mä ajan ihan muun liikenteen nopeudella d) siitä on helpompi ryhmittäytyä vasemmalle kääntyessä, ei tarvitse vetää koko kaistan yli, ja varoa takaatulevia.

Joukkoliikennepyöräpolitiikkaa: Nykyiset 150 kaupunkipyörää aiotaan korvata tuhannella uuden polven kaupunkipyörällä kesällä 2010.

Uutisesta pisti silmään maininta “Kaupunkilaisille pyörien käyttö on ilmaista”. Tarkoittaakohan tämä, että myös muilla on mahdollisuus lainailla (tai vuokrata pikku summalla) noita kaupunkipyöriä. Jos niin, toivottavasti lainaehdot ovat sellaiset, ettei tästä muodostu alhaisilla hinnoilla ja suurella pyöräkapasiteetilla epäterveen kilpailun kautta monopoliasemaan suuntautuvaa uhkaa pyörävuokraamoille.

Joka tapauksessa on positiviista, että polkupyörät tuodaan joukkoliikenteen rinnalle ja nähdään osana liikennesuunnittelua. Toivottavasti tästä tulee kehittyvä trendi ja asenne pyörällä liikkumista kohtaan muuttuu parempaan suuntaan.

Toi kaupunkilaisille sana saa merkityksensä kontekstista: “Kaupungin maksettavaksi jää arviolta 300 000 euroa vuosittain. Kaupunkilaisille pyörien käyttö on ilmaista.” Siinä haetaan kontrastia sille, että kaupunki maksaa, yksittäinen kaupunkilainen ei maksa käytöstä suoraan mitään. Välillisesti kyllä.

Pitäisin siitä, että toi 300000 katettaisiin yksityisautoilijoilta perittävillä ruuhkamaksuilla.

Ilmaistahan se niiden käyttö tähänkin asti on ollut, markettikärrytyyliin pantti fillariin ja telineestä irti.

Helvetin hyvä idea, mutta jotkut valopääjantterit pistävät ne paskaksi aina. Okei, tähän asti ne fillarit on olleet niin huonoja, että paskaksi pistäminen voitaisiin tulkita parannusyritykseksi. Ja jos vuosittainen kustannus on 300 000 euroa per tuhat fillaria, niin sillä rahalla kyllä pitäis saada ihan kohtalainen diili isommilta pyörätehtailta ns. semipomminkestäviin fillareihin. Hitto, sillä rahalla sais todennäköisesti tuhat jopoa!

Toivottavasti toi rahoitetaan ruuhkamaksuilla ja rankasti korotetuilla pysäköintisakoilla. Nykyisin neljäkybää ja keskusta-alueella viiskybää. Vrt. HKL:n liputta matkustamisesta saatava pikavoitto 80 €.

konkeli - 27 minutes ago » ...Ja jos vuosittainen kustannus on 300 000 euroa per tuhat fillaria, niin sillä rahalla kyllä pitäis saada ihan kohtalainen diili isommilta pyörätehtailta ns. semipomminkestäviin fillareihin. Hitto, sillä rahalla sais todennäköisesti tuhat jopoa! ...
Todennäköisesti? greenbikehan myi loppuja jopojaan 299 €, joten jäisi vielä muutama euro rengaspaikkasarjaan ja kunnolliseen pystypumppuunkin.

Elämäni hirvein fillarointikokemus on suoritettu niillä ensimmäisen sukupolven kaupunkipyörillä. Ilmeisesti ovat kehittyneet paremmiksi, kun naapuri on sellaisen raahannut pyörävarastoonkin. Sääliksi käy miestä/naista.

Ruuhkamaksuillahan tuon kieltämättä keräisi nopeasti. On muutama asia, joista perisuomalainen ei luovu, käyköön kuinka kalliiksi tahansa; viina ja yksityisautoilu. Mutta taitaa olla sen verran tabu, että ei vielä pitkiin aikoihin nähdä ruuhkamaksujen toteutuvan.

299 joposta? Ohhoh, siinä on katteet edelleen kohdillaan. Mä laskin sen stokkahinnan kanssa, joka tais olla jotain 369 tms ihan naurettavaa. Ehkä siihen sais vielä asiallisen lukonkin, eli jotain muuta kuin sen kahden euron vaijerilukon millä noi näyttää pysyvän Beatrootin edessä paikoillaan.

Ruuhkamaksut pitäisi yksinkertaisesti siirtää muihin maksuihin. Eli esmes niihin pysäköintisakkoihin. Mun kaaliin ei yksinkertaisesti mahdu se, että minkä helvetin vuoksi kaupungissa saa jättää autonsa ihan mihin hyvänsä, ja se maksaa korkeintaan viiskybää. Ei vaan voi ymmärtää. Ei mitenkään. Siirtomaksutkin on ihan hanurista. Ja siihen siirtämiseen menee pari päivää, ellei kyseessä ole muuta liikennettä (ei siis pyöräilijöitä tai jalankulkijoita) haittaava asia.

Tuossa 300000+mainostuloissa on varmaan mukana sekä pyörät, telineet, että pyörien huolto. Huoltohan niissä maksaa, kun känniääliöt rikkoo niitä.

Ensimmäiseltä vuodelta laskettaneen pelkkä hankintamaksu, eli uudet pyörät + lukitusjärjestelmä. Osa telineistä on jo olemassa. Vuosittaisena maksuna se tuntuukin ihan järkevältä, mutta hankintahinnaksi muodostunee jotain ihan muuta. Ellei sitten niitä kahden sentin umpikumirenkaita taas kuvailla “erittäin kalliiksi erityisratkaisuksi jotta pyöristä saadaan kestävämpiä”.

Jos multa kysytään, niin 1000 pyörää on ihan vitusti. Ei missään nimessä huono asia, mutta 1000 pyörää on paljon. Ilmeisesti sijoittavat niitä sitten muuallekin kuin ytimeen.

pariisissa se kaupunkipyöräsysteemi tuntui toimivan.

mainosfirma maksaa vissiin kulut (ja vastikkeeksi saa mainostaa pitkin maita ja mantuja), siel oli jengiä ihan vallan töissä, jotka kävi läpi telineissä olevia fillareita ja vei korjattavaks tarvittaessa etc.

puolen tunnin laina ilmainen, sit rupes hinta nousee. neljän tunnin jälkeen jo aika suolainen hinta per tunti. ideana vissiin et fillarit pysyy kierrossa, eikä kukaan jumita niitä varastoonsa tai lähde ajamaan dakariin.

pariisissa se kaupunkipyöräsysteemi tuntui toimivan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Velib

Ja JCDecaux on mukana rahoitusmallissa. Ilmeisesti suurimmat ongelmat on syntyneet palvelun paljon ennakkoon arvattua suuremmasta suosiosta.

toi Velib vaikuttaa olevan melkoisen paljon isompi juttu, kuin Helsingin kaupunkipyörät:

“The [JCDecaux] company paid start-up costs of about $115 million and employs the equivalent of about 285 people full time to operate the system and repair the bikes for 10 years. The city [Pariisi] receives all revenue from the program as well as a fee of about $4.3 million a year. In return, JCDecaux receives exclusive control over 1,628 city-owned billboards; the city receives about half of that billboard space at no charge for public-interest advertising.[2] (Slightly different numbers were reported in July 2008.)[4]”

rokpete - 2 hours ago » puolen tunnin laina ilmainen, sit rupes hinta nousee. neljän tunnin jälkeen jo aika suolainen hinta per tunti. ideana vissiin et fillarit pysyy kierrossa, eikä kukaan jumita niitä varastoonsa tai lähde ajamaan dakariin.
Oletuksena todellakin lienee olevan, että harva ajaa Ranskan Berliinissä yhtäjaksoisesti puolta tuntia pidempään. Ja niitä terminaaleja eli vuokrapyörien (palautus)telineitä on lähes joka korttelissa, joten pyörä on todella helppo palauttaa (nollata laina-aika)) ja vaikkapa lainata uudestaan, jos vaikkapa puoli tuntia sirtymiseen ei riittänytkään. Mahtavinta on kausikortit tuossa systeemissä: Vilauttamalla korttia haluamansa pyörän telineen tunnistimessa ihme tapahtuu ja lukko aukeaa. Tuo hinnan nouseminen vuokrausajan pidentyessä palvelee myös kuluttajaa: Systeemiin rekisteröidytään luotto/pankkikortilla ja pyörähän on käyttäjän vastuulla ajettaessa ja myös silloin kun se lukitaan muuhun kuin "terminaaliin". Muistaakseni hävinneen pyörän korvaussumma ei ollut aivan pienoinen, joten on mielekästä ottaa tuo vastuun taakka hartioiltaan ajamisen loputtua ja laittaa peli viralliseen parkkiin. Ei Uu-lukkoja vyötäisillä ja pankkitilin pennosetkin ovat turvassa.

Niin ja ne pyörät oli mielestäni ihan laadukkaita vieläpä, varmaan senkin takia paikalliset ovatkin niin innostuneita Velibistä.
Meni vähän asian vierestä löpinäni, mutta pointtina vaikkapa, että Pariisin citycarclub-tyyppinen vuokrausjärjestelmä tuo vastuullisuutta myös vuokraajillekin; Muutaman euron pantti ei välttämättä houkuta pyörän palauttamiseen, sehän on reilusti vähemmän rahaa kuin yöbussi ja kaupan päällisiksi saa vieä kokeilla pyörän romuttamista laskuhumala-eisaanutpillua-eikätappeluanakkikioskilla-fiiliksissä.

Aivan toinen asia tietty on, ettei täällä liene kovin monta yritystä, jota moista haluaisivat tukea.

Edit: Siis ei ole monta yritystä, jotka haluaisivat Pariisin mallia, tuosta kotoisan vaihtoehdon tukematta jättämisestä en ole aivan varma…

… ja tuolla pariisissa niitä fillareita oli - kuten Ilkka tuossa sanookin - ihan tajuttomasti ja niitä palautus/lainausmestoja oli tosi tiheässä => toimiva järjestely ainakin käyttäjän kannalta.

Toivottavasti kolmannen kilpailutuksen ostajien asiantuntemus on sillä tasolla että valitaan pyörämalli joilla ajatteleva ihminen voi ajaa selvänäkin. Ehkä joku niistä ostajista jopa koittaa ajaa tarjottavilla vaihtoehdoilla.

Rahoitus on tuskin ongelma - JCDecauxilla on intressejä hankkia lisää ulkomainostilaa ja poliittista tahtoa löytyy.

Mulla on muistikuva että olisin lukenut jostain helsingissä olevan haluja liittää tulevat kaupunkipyörät osaksi matkakortti ja/tai jotain muuta maksujärjestelmää.
Luultavasti luin sen täältä.
Ehkä isompi raha tai henkilökohtaisempi sitoutuminen ( Matkakortti, kirjastokortti tai sähköinen henkilökortti.:smiley: -not.) on ainoa tapa muuttaa kaupunkifillareiden käyttäjien käsitystä yhteisen omaisuuden käsittelystä.

http://photos-d.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v357/102/70/533351656/n533351656_1380067_2408.jpg
Luulin aiemmin, että tuo Hämeentien mainoskylttien rikkominen oli markkinatalaouden vastainen kampanja, mutta nyt polkupyöräily oli nostettu mukaan ja kai tuossa vaaditaan siihen laitaan pyörätietä. Nykyisen kaltaisilla luiskilla pyörätie siihen olisi ainakin ihan surkea vaihtoehto.
Harmi kun en tuohon kuvaan saanut tyyppiä, joka pitkälti koko matkan ajeli rinnalla jalkakäytävää, kun ei kypärästään huolimatta uskaltanut ajaa lain puitteissa. Sitten Rautatientorilla ukko pyyhkäskin ohi, kun itse ajoin sääntöjen määräämää reittiä Kaisaniemenpuiston kautta ja se tuli sieltä metroaseman suunnasta. On se rankkaa…

Jykylässä muinoin poliisit ratsasivat pimeenä polkevia erään alamäessä olleen alikulkutunnelin “toisella” puolella. Ettei siitä sitten karkuun lähdetty. Kämppis sai ainakin jonkun huomautuksen. Mutta samaisessa kaupungissa kanssakävelijä kerran huomautti, että laita pipo päähän…

Hyvä Helsinki!

Eiku nyt kyllä pitää taas huutaa Pekka Sauria apuun selittelemään ja puollustelemaan Hesarin kaupunkisivuilla alaistensa toimintaa Rakennusvirastossa.

Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa siitä millaista on fillaroida Helsingissä.