Ensimmäinen sinkula

Overdrive - 10:27, 23.2.2010 » Mitä jos kolmion takaa hurauttaa auto pyörätielle ja pamautat kylkeen jarruttomalla fiksillä (tai jalkajarrulisella mummiksella, tai yksijarruisella sinkulalla)? Tai jos oletkin itse syyllinen?
Jos pyörässä ei ole vaihteita ja siinä on yksi tehokas jarrulaite (ei jalat), niin eihän siinä sitten pitäisi juridisesti mitään sanottavaa olla? Ajoneuvo on ollut tieliikennelain vaatimassa varustuksessa niiltä osin.
SaBer - 10:50, 23.2.2010 » "Liikennevakuutus on pakollinen jokaiselle liikenteessä käytettävälle ajoneuvolle."
Lähde? Tossa tapauksessahan se ois pakollinen pyöräilijällekin nääs. ;)

MOOTTORIajoneuvolle.

tya - 11:21, 23.2.2010 »
SaBer - 10:50, 23.2.2010 » "Liikennevakuutus on pakollinen jokaiselle liikenteessä käytettävälle ajoneuvolle."
Lähde? Tossa tapauksessahan se ois pakollinen pyöräilijällekin nääs. ;)
En enää sitä lähdettä löydä, mutta noin se mun muistaaksenikin menee...

Ja eihän pyörä oo mikään ajoneuvo, vaan harrasteväline, jolla vaan häiritään rehellisesti autolla tai jalan kulkevia :wink:

Liikenteessä käytettävää moottoriajoneuvoa varten on ajoneuvon omistajalla, ei kuitenkaan valtiolla, oltava liikennevakuutus 19 §:ssä tarkoitetussa vakuutusyhtiössä.

Kertokaa, jos joku on oikeasti kuullut tapauksesta, jossa autoilijan vakuutusyhtiö olisi laittanut tuomioistuimen avustuksella liikennerikkomuksen tehneen jalankulkijan, polkupyörilijän tai skeittaajan maksamaan auton vahingot ja ulkopuolisten omaisuusvahingot (vääntyneen lyhtypylvään korjaus). En ole itse koskaan kuullut.

Olen kuullut tapauksista, joissa auton vahingot on tullut tekijälle maksettavaksi syyllisyyden perusteella. Mutta tapaukset ovat liittyneet autoon kohdistuneeseen omaisuusrikokseen - ilkivaltaa, luvattomia käyttöönottoja,… Maaleja naarmuttamalla tai peilejä kääntämällä pääsee helposti maksumieheksi. Mutta riittääkö pelkkä liikennerikkomus käytännössä samaan? Se kun ei ole rikkomuksena sen hajonneen ajoneuvon kannalta niin tuottamuksellista, ei siis kohdistu niin suoraan siihen ajoneuvoon.

Hyvä ja tärkeä asia muuten! Tää meidän kannattaa selvittää ennen kuin rikotaan enempää liikennesääntöjä. On eri ajaa fillarilla punaisia päin, oikaista vauhdilla vastaantulevien kaistan läpi tai ajaa vähän yksisuuntaista vastapalloon, jos riskeeraa vain omaa terveyttään verrattuna tilanteeseen, jossa riskeeraakin oman taloutensa maksamaan parikymmentätuhatta euroa jonkun bussin ja Audin vahinkoja sekä lyhtypylväiden korjailuja.

Ja fillaritörttöilyt kustantaa tunnetusti kotivakuutuksen omavastuuosa. Been there, done that.

markkuj - 12:51, 23.2.2010 » Hyvä ja tärkeä asia muuten! Tää meidän kannattaa selvittää ennen kuin rikotaan enempää liikennesääntöjä. On eri ajaa fillarilla punaisia päin, oikaista vauhdilla vastaantulevien kaistan läpi tai ajaa vähän yksisuuntaista vastapalloon, jos riskeeraa vain omaa terveyttään verrattuna tilanteeseen, jossa riskeeraakin oman taloutensa maksamaan parikymmentätuhatta euroa jonkun bussin ja Audin vahinkoja sekä lyhtypylväiden korjailuja.
Taitaa mennä kuolinpesän maksettavaksi jos menee.

^onko toi kuolinpesä vastaava kuin Kasko autolle?
Jos on, ni mistä sellasen saa hankittua? Paljo maksaa per vuosi, tai saako määräaikaista kesäkaudeksi.

ech - 13:11, 23.2.2010 »
Overdrive - 10:27, 23.2.2010 » Mitä jos kolmion takaa hurauttaa auto pyörätielle ja pamautat kylkeen jarruttomalla fiksillä (tai jalkajarrulisella mummiksella, tai yksijarruisella sinkulalla)? Tai jos oletkin itse syyllinen?
Jos pyörässä ei ole vaihteita ja siinä on yksi tehokas jarrulaite (ei jalat), niin eihän siinä sitten pitäisi juridisesti mitään sanottavaa olla? Ajoneuvo on ollut tieliikennelain vaatimassa varustuksessa niiltä osin.
[Liikenne- ja viestintäministeriön asetus kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista 19.12.2002/1250](http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021250)

Sinkulaankin riittää sii yksi jarru. Fiksin jarruissa suosittelen etujarrua, vaikka saksassa onkin käynnissä vääntö oikeudessa, että riittääkö kiinteä välitys ja lukkorengas jarruksi. Viimeisin, mitä kuulin, oli hipsteri saanut oikeuden myöntämään, että onhan siinä jarru. Poliisi taas aikoi valittaa.

Muistan ainakin lukeneeni nyysseistä jutun tapauksesta, jossa kännissä kekkaloija aiheutti kolarin. Autoilija väisti yllättäen ajoradalle pompannut kaveria päin tolppaa, ja kun ei tähän törmännyt, ei tätä sitten pidetty lainkaan osapuolena koko juttuun.

^^ Lakitekstit tuntuvat olevan aina enemmän tai vähemmän tulkinnanvaraisia mutta jos ja kun kiinteävälityksisen fillarin tiettävästi saa voimansiirron (=“jarrulaite”?) avulla/välityksellä pysäytettyä jossain rajoissa yhtälailla kuin jalkajarrullisen mummiksenkin niin eikö tämä argumentti riitä periaatteessa aika pitkälle?

Tuota voi aika paljon pyöritellä, mutta voiko jarrulaite olla osa voimansiirtoa? Voimansiirron pettäessä myös jarrulaite leviää. PERIAATTEESSA mummiksen jalkajarru on parempi ratkaisu, mutta kaikki kyl todellisuudessa tietää miten hyviä hidastimia noi vanhat huoltamattomat jalkajarrut on.

^ Toisaalta toi mummisvertaus ontuu hiukan siltä kannalta, että SLX-putkesta väännetyllä pursuitfillarilla (jollainen meillä kaikilla tietysti on) kiskotaan ehkä hiukan eri nopeuksilla kuin patarautamummiksella. Toisaalta hipaisusta lukkoon menevä jalkajarru voi olla kyllä vaarallisempi kapistus kuin jarru osana voimansiirtoa.

Tästä kai se peitsen vääntäminen on lähtöisinkin. Mummisnapa ratapyörässä taas…

Pitäisköhän tähän jarruasiaan saada lopullinen varmuus ja kysästä siitä tuolla fillarifoorumin puolella.

Eiköhän täälläkin ole joku Lopullisen Totuuden® tietäjä.

ffoorumilla jarruasiaa on pohdittu moneen kertaan. Käykää ihmettelemässä jos kiinnostaa. Asiaa (fiksinapa ja sillä hiljentämienen) on tiedusteltu mm. yhden paikallisen innokkaan poliisin toimesta ministeriöstä asti.

µ

Jarrulaitteen pittää olla sertifioitu jollain sertifikaatilla ja jalkajarrukin on sellaiseksi luettava laitos. Reidet ja kiinteä voimansiirto (eli ketjuvälitys) ei ole luettavissa jarrulaitteeksi. Polkupyörässä tulee kaikkien niiden muiden omalaatuisten heijastin yms. vaatimuksien lisäksi olla vähintään yksi hyväksytty jarrulaite. Vaikka kantaisit ankkuria mukana tai jarruvarjoa, niin sitä ei hyväksytä polkupyörän jarrulaitteeksi. Kaikki tämä hööpötys on tieliikennelaista ja näin minä asian käsitän.

Ei tarvi mennä toiselle foorumille kyselemään. Sen lisäksi kannattaa olla laiska ja kiinnittää se jarrulaite siihen pyörään, rimpuilu loppuu ja jalat tykkää.

…sveitsissä pitää olla kaksi jarrulaitetta pyörässä.