Maantiepyörien tuntijoita? 3/32'' ketjut ja 8-pakka

Ja ei muuten mene näin. Paikallinen huoltopäällikkö tunnusti laitteessa olevan ison keruu säiliön, ja että välttämättä tosiaan täsmälleen omia aineitaan ei saa takaisin. Nuori jannu, kaikki muut (3) toljottivat, kun penäsin asiaa ja ohjasivat tämän nuoren “päällikön” pakeille. Penäsin asiaa ihan takitilleen, ja esitin epäilyni juuri tuosta nimenomaisesta asiasta.

Hänen mukaansa asia oli juuri siten, kuin minä sen esitin. Ja sen minä taas olen ja olin jo kuullut aiemmin myös muualta.

Jos väität aivan varmasti toisin, niin asiasta saisi tämän jälkeen täyden varmuuden vasta kun itse saisin purkaa ko. laitteiston. Luulen, etteivät missään suostuisi tähän.

En ole käynyt Boschin huoltokursseja, enkä ole alalla. Pidän todennäköisenä kuitenkin, että asia on esittämälläni tavalla, kunnes se jollain lailla ihka oikeasti osoitetaan muuksi. Pidän myös oireellisena sitä, ettei kysymyksen sisältöä tunnuttu alkuun edes käsitettävän.

===

Koen teknisesti todella oudoksi sen, että järjestelmästä imetään kylmäaine pois, koeponnistetaan systeemi (millä aineella? kuivalla typelläkö?) ja samat vanhat sössöt sitten jotenkin muka enemmän puhdistuneina laitettaisiin takaisin samaan järjestelmään, joka on siis nyt täynnä jotain vierasta koeponnistusainetta (sitä typpeäkö?). Laitteenhan pitäisi kehittää pitkäaikainen vakuumi poistaakseen sen vieraan aineen sieltä? Kauanko sitä vakuumia systeemissä pidettäisiin ensin yllä? Siellä kun on aika sokkeloinen kenno joka sitä vierasta ainetta siellä pidättelee… se vieras aine tuskin alle puolen tunnin sieltä kennosta poistuu…

===

Johan sinä näihin minun simppeleihin teknisiin uteluihini ihan lonkalta vastailet? Eikö niin? Jatketaan sitten keskustelua.
(tai sitten ylläpito nukettaa meidät)

-.-

On jotenkin outoa, että toiset kylmälaitteita ammatikseen huoltavat ihmiset sanovat, että sen autohuollon laitteen tekemä temppu sille auton ilmastointi järjestelmälle on aivan järjetön ja juuri sitä ei missään tapauksessa pitäisi toimivalle kylmälaitteelle tehdä. Vetää niitä aineita sieltä pihalle. Puhtaassa suljetussa järjestelmässä ne öljyt eivät kulu (vai miksi ne samat öljyt laitetaan sinne takaisin?) ja ainoa asia mitä pitäisi tehdä, on korkeintaan lisätä puuttuvaa kylmäainetta siihen systeemiin. Tämäkin vasta, kun se laitteen teho on selvästi alentunut. Homman voi kokeilla kädellä siitä putkesta, tuntuuko se kylmältä vaiko ei heti kompuran alettua pyörimään. Suuressa viisaudessahan mitään todellista indikaattoria sen kylmäaineen oikealle määrälle ei ole siihen systeemiin itseensä saatu tehtyä.

-.-

Tässä vaiheessa fiksuimmat ymmärtävät jo, että minä ajan takaa maailmassa olevaa perustavan laatuista vikaa, jota ilmeisesti ei voi enää korjata. Pakko on poukkoilla marionettina mukana, ja lähinnä yrittää välillä pyöräillä. Pyöriin on kuitenkin iskemässä sama tauti kuin autoihin, ja sitä tämä yksivaihde juttu nyt yrittää ilmeisesti vastustaa.

Tuure, jonka nimi kirjoitetaan isolla, ellei se ole jo muuttunut vittumaisen inkuttajan yleissynonyymiksi.

vahva OT/ Tuure: tuo kuulostaa siltä, että huoltoliike, mitä olet käyttänyt, ei oikein vaan osaa - vaihda liikettä /OT

tle88 - 13:20, 8.12.2009 » Katsokaapa, miten on muuten pistetty jarrusatula Crescenttiin kiinni. Tuommoista minä en ole vielä ennen nähnytkään. Onko tuo kaupallinen ratkaisu ? On muuten sen verran siistin näköinen tarvike / tai omatekemä viritys, että unohdan ainakin itse toistaiseksi runkoon peruuttamattomasti kajoamisen. http://www.fixedgeargallery.com/2004/c/olsson.htm Tuo voisi toimia sen Surlyn Long Haul Truckerin kanssakin. Tuure -.-
Fillari-lehden torilla näytti olevan myytävänä tällaisia:

En osaa kuvan perusteella sanoa, onko näillä mitään tekemistä FGG:n levarivirityksen kanssa.

OT/

En jaksa tuurelle vastata muuta kuin, että omaan alan inssitutkinnon ja olen noita Boschin ilmastointilaitteiden huoltoromppeita myynyt ja käyttänyt. Lyhyesti sanottuna olet väärässä ja korjaamollasi on muut vehkeet (huonommat) kuin mistä itse puhuin. Esim. ACS-sarja sisältää suodatusjärjestelmän joka erottelee järjestelmästä poistetun kylmäaineen ja kompuraöljyn seasta mm. veden sekä epäpuhtaudet ja tämän jälkeen jakeet menevät joko siihen “isoon säiliöön” (kylmäaine) tai öljysäiliöön. Lisäksi järjestelmässä voi olla lisäksi valmius UV-aineen syöttöön joka sekoitetaan vielä muiden joukkoon uudelleentäytön yhteydessä. “Isoon säiliöön” menevä puhdistettu kylmäaine on yhtä käyttökelpoista kuin muukin säiliön sisältö.

Siinä olet oikeassa, että mitään järkeä toimivaa/vuotamatonta (vuotamatonta ei olekaan) järjestelmää on tyhjentää, siksi melkein kaikki markkinoilla olevat laitteet osaavat myös pelkän kylmäaineen lisäyksen. Jos viet auton “ilmastointihuoltoon” etkä “kylmäaineen lisäykseen/järjestelmän täyttöön” niin totta munassa järjestelmä tyhjätään/testataan. Ja se vakuumi sinne tehdään ennen uudelleentäyttöä.

/OT

Ja ketjun aloittajaa ongelmissaan auttaa varmasti hirmuisesti tieto autojen ilmastointilaitteiden huolloista.

one car - one love

ritari_s - 16:49, 8.12.2009 » Ja ketjun aloittajaa ongelmissaan auttaa varmasti hirmuisesti tieto autojen ilmastointilaitteiden huolloista. one car - one love
Maantietietäjät vauhdissa. ;) Ehkä paluu kaksipyöräiseen leipämoottoriin tulee pian. Sinä ei tarvita ilmastointia, kuten ei autossanikaan. Bensaa autossani vielä tarvitsee eli on siis kunnossa.

Tässä olisi pari akuuttia tietoaukkoa nyt, jotta voisin tilata oikeat osat.

tienlaita - 16:49, 8.12.2009 » Jos tähän Salsan kokoonpanoon vertaa, siinä on Shimanon tangonpäävaihtajat. Muista osista en tiedä mihin ryhmään ne kuuluvat, mutta Shimanon tangonpäävaihtajia en ole vielä nähnyt kuin road-versioina. Mutta en minä yleensäkään paljoa ole nähnyt, joten en tiedä.

Maantie- ja maastokammissa on tietääkseni eroa rattaiden välimatkassa toisistaan. Voisi tulla kuulemma eteen tilanne, ettei maantievaihtajan siirtovara yllä isoimmalle rattaalle maastokammissa.

Minulla on nyt käsillä kahdet triplakammet, maantie-Stronglight ja maasto-FSA. Mittaustulokseni on ettei rattaiden välimatkassa ole merkitsevää eroa, ellei sitten 0,3mm riitä siksi - ja tuo 0,3mm oli siis kokonaisero mitattuani kaikki kolme ratasta kerralla. Maastotripla oli leveämpi.

Kun puhutaan ettei maantievaihtajan liikerata aina riitä, onkin kyse ilmeisesti erilaisista ketjulinjoista, eli maantievaihtajan rata ei riitä uloimmalle rattaalle kun ketjulinja on esimerkiksi 50mm. Mittailin juuri että minun on varmaankin pyrittävä 50mm linjaan (47,5mm saattaa mennä pienin 28T takahaarukkaa hipoen.) Käsittääkseni sopivan akselin valitsemalla voisin toki laittaa myös maantietriplan siihen.

tienlaita - 16:49, 8.12.2009 »
joope - 19:19, 24.11.2009 » Silmäilin vain, kaikkea en ala lukemaan: Shimanon maantie- ja maastovaihdekahvat [b]vetävät yhtä paljon vaijeria[/b] ja ovat yhteensopivat, kunhan pykälien määrä täsmää.
Näitä juttuja minä luin. Olihan siellä kai parikin esimerkkiä, tai se ketjun aloitus ainakin. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?p=1032615 (Linkissä päinvastaisia esimerkkejä.)
https://www.yksivaihde.net/old/679/40161 "Maantie ja maastovaihtajissa(/-vivuissa) on sitten [b]eri vetosuhteet[/b], joten maantiekahva ei toimi suoraan maastovaihtajan kanssa."

Mikähän asiassa on totta missäkin tapauksessa?

Minulla on nyt sitten maantievaihtajat! Onko tangonpäävaihtajia sitten toisenlaisiakin? http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13649

tienlaita - 18:59, 8.12.2009 »
tienlaita - 16:49, 8.12.2009 »
joope - 19:19, 24.11.2009 » Silmäilin vain, kaikkea en ala lukemaan: Shimanon maantie- ja maastovaihdekahvat [b]vetävät yhtä paljon vaijeria[/b] ja ovat yhteensopivat, kunhan pykälien määrä täsmää.
Näitä juttuja minä luin. Olihan siellä kai parikin esimerkkiä, tai se ketjun aloitus ainakin. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?p=1032615 (Linkissä päinvastaisia esimerkkejä.)
https://www.yksivaihde.net/old/679/40161 "Maantie ja maastovaihtajissa(/-vivuissa) on sitten [b]eri vetosuhteet[/b], joten maantiekahva ei toimi suoraan maastovaihtajan kanssa." Mikähän asiassa on totta missäkin tapauksessa?
Toisessa puhutaan taka-, toisessa etuvaihtajista. Takavaihtajissa vetosuhde on sama, etuvaihtajissa eri.

Kuten jo mainitsin niin noi ultegran tangonpäävaihtajat pelaa kyllä täydellisesti maastovaihtajien kanssa. Mulla on edessä XTR ja takana LX 3x9 systeemissä, eikä ongelmia.

tya - 19:16, 8.12.2009 »

Toisessa puhutaan taka-, toisessa etuvaihtajista. Takavaihtajissa vetosuhde on sama, etuvaihtajissa eri.

No jopas jotakin. Minulla on siis vääränlaiset vivut. Onneksi niissä on myös kitkatoiminto, jos en saa edessä muuten pelaamaan. Tuossa Fillarifoorumin linkissä oli kikka kolmonen että vähän vain piti muuttaa vaijerin kiinnitystä vaihtajaan. niin jo liikuttaa oikein lyhyemmällä road vedolla. Olisikohan siinä sitten varmempi keino ja valitsisin siten maastovaihtajan. Toinen vaihtoehto toki houkuttaisi myös, mutta mistä sen nyt voisikaan tietää, yltääkö road-tripla-etuvaihtaja sitten kuitenkaan viittä millimetriä ulommas (ketjulinjojen ero road-maasto)

Maantiekammilleni suositellaan 110mm akselia. Se tarkoittanee silloin 45mm ketjulinjaa. (Kai nämä ovat Shimanon standardia? Ja Shimanon ja Stronglightin akselit ovat myös samoin mitoin?) Saisin silloin 120mm akselilla nämä kammet oikeaan linjaan. http://www.bikeradar.com/gear/category/components/cranksets/product/impact-triple--32693

Maastokammet taas näin:
FSA Dyna Drive
Chainline: 48mm (JIS Square 110.5mm), 50mm (JIS square 113mm)
http://www.fullspeedahead.com/fly.as...layout=product

Meinasin ottaa Shimanon kympin maksavia keskiöitä. http://roseversand.com/output/controller.aspx?cid=156&detail=10&detail2=1525

M.S - 20:06, 8.12.2009 » Kuten jo mainitsin niin noi ultegran tangonpäävaihtajat pelaa kyllä täydellisesti maastovaihtajien kanssa. Mulla on edessä XTR ja takana LX 3x9 systeemissä, eikä ongelmia.
Ah, meinasi mennä ohi tuo aloituksesi tässä! Siis:

“Tää olikin ihan mielenkiintoinen keskustelu…
Mulla on LHT:ssä shimanon 9 lehtinen maastopakka, LX:n takavaihtaja, vanha XTR etuvaihtaja, ultegra tangonpäävaihtajat ja LX:n ulkopuolisilla laakereilla oleva maastotripla. Kaikki pelaa hienosti, tosin etuvaihtaja on aivan hilkulla, että saa ketjun siirrettyä tarpeeksi ulos. Campan ketjulla ei vaan aluksi pelittänyt, piti vaihtaa simppa tilalle…”

Juupa juu, siis nuo ovat tosiaan maastovaihtajia, ja Ultegrat kai sitten aina maantietä. Miten kummassa se voi toimia, kun “maastovivuilla liike on n. 21 milliä ja maantiekahvoilla 16 milliä” (nimimerkki lansive Fillari-lehden foorumi )

Etkä sitten tarkoita että kitkana käytät? Minulla on 8-speed vivut. Vaikuttaakohan aikakausi näihin juttuihin.

Vaihtaja=härveli joka siirtää ketjun rattaalta toiselle, englanniksi derailleur.
Vaihdevipu=härveli jota käpälöidään jotta vaihtaja liikkuisi, englanniksi shifter/shift-lever/gear-lever ym.

Ei ole epätavallista, että uudessa merkkipyörässä on 3-pykäläinen maantiekahva ja kaksi eturatasta. Asiassa ei ole mitään ongelmaa, kolmas pykälä vain jää käyttämättä.

Joo mutta nyt on kyse kolmerattaisesta. Ja etuvipu on 3-speed.

Vaijerin vedossa on tuon yhden tiedon mukaan noin suuri ero. Mahtaako vivun kitkatoimintokaan tuoda mitään eroa ääripäihin?

Mulla on ainakin etuvaihtaja pelkällä kitkalla, siinä ei ole pykäliä ollenkaan… Takana on 9 napsua, jotka osuvat kohdalleen.

edit: en ollut ennen tietoinen, että etuvivuilla on eroa vedossa, mutta käytännössä tuntuu pelaavan…

No just katsoin kanssa noita vipuja ja tosiaan toisessa vain näkyisi olevan säätö friction - SIS. En arvannut, mutta hyvä noin.

Sanotko vielä sen, meneekö suurin ratas päälle vain juuri ja juuri siksi että vaijerin veto ja vipu on ääriasennossa, vai siksi että vaihtaja on ääriasennossa tai myös mahdollisesti kulunut?

On tämä ihme tilanne. Näyttää siltä että kumpikin on epävarmaa, valitsin maantien tai maaston. :slight_smile:

Mulla on ollu tangonpäävivut, muistaakseni Ultegra, pykäliä takana 8, etukahva täysin portaaton. Etukahvassa siis ei pykäliä, ja veto pitäisi kyllä riittää. Tuon etuvaihdekahvojen pykälähomman tarkistan vielä, koska en usko että niissä on eroa.

Salsa kertoo omasta Fargostaan:
Shifters Shimano Bar End
Ei tuokaan tieto paljoa valaise. Ellei sitten ole niin, että ne kaikki ovat maantievipuja?

Mutta lupaavalta tuo etuvipu vaikuttaa kun on kitkamallia. Kyllä siihen varmaan jonkin lisävedon keksii, jos ei satu riittämään. Eiköhän järkevintä ole valita maastovaihtaja eteenkin.

Kiitos tässä vaiheessa kaikille! Eihän tästä mitään tulisi ilman apuja. t. Kimmo

bar end shifter on aina maantie, tai siis käyrälle tangolle, ei muunlaisia ole ollutkaan. Toimivat myös maastovaihtajilla, suoralle tangolle Paul Component Engineering tekee Thumbies sovittimia niitä varten.

joope - 21:11, 8.12.2009 » bar end shifter on aina maantie, tai siis käyrälle tangolle, ei muunlaisia ole ollutkaan. Toimivat myös maastovaihtajilla, suoralle tangolle Paul Component Engineering tekee [Thumbies](http://www.paulcomp.com/mtthumbie.html) sovittimia niitä varten.
Ou jee! !! Vastahan minä pari viikkoa olen tätä kysymystäkin pohtinut, mutta nyt näyttää selvältä. danke shön

Tuolta löytyi luotettavan oloista vaikkakin vanhaa tekstiä mittojen kanssa, pykälällisissä kahvoissa pitäisi siis olla tuollainen ero. Bar endien kanssa tuota ongelmaa ei kyllä ole, niitä on käytetty tuolla tavalla monia vuosia, Salsankin omassa kokoonpanossa on XT kammet ja etuvaihtaja tangonpäävivuilla.
Pitääpä vielä kokeilla onko tuo ero liian suuri, vai toimiiko silti, etuvaihtajan liikkeestä kuitenkin rajoitetaan huomattava osa päistä pois.

Omassa käytössä testattu: D-A tangonpäävivut, edessä kitka, takana indeksointi (9-v). Takavaihtaja Shimano XT, etuvaihtaja Deore. Takana 9-pakka ja edessä Deoren mtb-triplakammet. Edessä kaikki onnistui hyvin ja takana vieläkin paremmin. Etuvaihtajaa käskevässä tangonpäävivussa riittää hyvin “vetoalue” mtb-triplalle. Syy miksi luovuin tuosta, oli liian moneen vaihdepyörään kyllästyminen ja siitä seurannut sinkulointivillitys (johon ko. pyörän runko sopi oivasti).

Shimano sekoittaa pakkaa vielä liimailemalla kaikenlaisia varoituksia, että ko. D-A malli ei toimi kuin tiettyjen D-A vaihtajien kanssa. Taitaa olla pelkkä markkinointikikka.