Maantiepyörien tuntijoita? 3/32'' ketjut ja 8-pakka

Kiitoksia osallistumisesta. En minä pyörää saisi ilman apua.

Taakse tulee hyvinkin maantien pakka. 26 on suurimmillaan se, mitä voin kuvitella asentavani tai edes varalle hankkivani. Siinäkin on jo rattaiden välit vähän pidentyneet optimista kasinakin.

Kuulin toisaalla, jos ymmärsin oikein ja muistan oikein, ongelmista yhdistää road-vipua ja keskiön MTB vaihtajaa. Siihen piti tehdä pieni lisäosa vaijerin kiinnitykseen, jotta roadvivun veto riitti. Täytyy ihmetellä aihetta illalla lisää. Nyt on tilattu jo road triplakeskiö 28-38-48 ja road tangonpäävaihtajat 3/8 versiona (toimii myös kitkana). Muut on auki.

Jos tähän Salsan kokoonpanoon vertaa, siinä on Shimanon tangonpäävaihtajat. Muista osista en tiedä mihin ryhmään ne kuuluvat, mutta Shimanon tangonpäävaihtajia en ole vielä nähnyt kuin road-versioina. Mutta en minä yleensäkään paljoa ole nähnyt, joten en tiedä.

http://www.salsacycles.com/fargoComp09.html

Crankset Shimano XT
Chainring Shimano 48/36/26T
Cassette Shimano XT, 9-Speed, 11-34T
Front Derailleur Shimano XT, Top Pull, 3-Speed
Rear Derailleur Shimano XT Shadow, Top Normal, 9-Speed
Shifters Shimano Bar End


Eiköhän tämä tie onnista. Ainakin road-malleissa löytyy etuvaihtajia triplenä. Jossain ilmoitettiin max capasity 22T.

Maantie- ja maastokammissa on tietääkseni eroa rattaiden välimatkassa toisistaan. Voisi tulla kuulemma eteen tilanne, ettei maantievaihtajan siirtovara yllä isoimmalle rattaalle maastokammissa.

Vaihteistokin alkaa olla hallussa. Kun jokaisen pyörän komponentin kohdalla kaikki on lähes kokonaan uutta minulle, on hyvä hakea varmoja ratkaisuja. En mene siksi liikoja sekoittamaan erilaisia tyyppejä ja merkkejä, jotta pääsen seuraavan aiheen ääreen ja pyörä tulee joskus valmiiksikin. Tässä kaupassa on hyviä tarpeellisia tietoja vaihtajista: http://roseversand.com/output/controller.aspx?treffer_anzahl=24&actpage=1&cid=156&detail=3&detail2=359&sortid=1&marke=-1&bereich=358&warenbereich=&ebene=3

Täällä Lohjalla, missä on tuo koko tienoota hallitseva jumalattoman kokoinen harju, sen megarange pakan 32 tai 34 piikkisen isoimman rattaan tarpeen tajuaa oikein hyvin. Yleensä se on yhtenä yksinäisenä isona rattaana siellä pakassa, ja seuraava ratas onkin sitten jo sangen maltillinen 26 piikkinen. Minä meinaan talvipyörääni nyt kokeilla tuommoista megarange pakkaa ja sille tulee vaihtajaksi vanha mutta käyttämätön shimano nexus megarange vaihtaja. Eturattaina ovat vain ne normaalit vanhan retkipyörän aina liian suuret eturattaat. Voivat olla 53/42 pari. Käyttelen niitä vaihteita runkotikuilla nyt alkuun. Lyhin 42-32 välitys paksuilla talvirenkailla ei varmasti ole liikaa, jos meinaa harjun sivun polkea istuallaan ylös.

===

Kasvatat siis jotenkin sen vaihdevivun sädettä siitä kohdasta, mistä vaijeri lähtee ? Laittamalla jotain täytettä siihen kohtaan ? Samaan voi päästä, mikäli muuttaa sitä etuvaihtajan vivun kohtaa, mihin vaijeri tulee kiinni. Pelkästään se, että vaihtaa vaijerin ruuvin toiselta puolelta toiselle puolelle lyhentäen vipuvartta, voi riittää. (jostain syystä nyt oletan, että alavetoisesta tässä kuitenkin puhutaan ?) Minulla ovat kaikki etuvaihtajat aina olleet alavetoisia. Vipuun voi askarrella myös uuden vaijerin pidike palan alumiinista, jossa on useita rinnakkaisia hahloja valmiiksi viilattuna vaijerille, ja kokeilla sitten toimintaa. Silleen vanhat romut ovat kiitollisia puuhailemisen kohteita, niiden toiminta on vielä järkeiltävissä ja sitä toimintaa voi myös vähän muuttaa.

Pienellä raaka-aine määrällä, hyvällä ruuvipenkillä, jossa on pehmustetut leuat ja sopivalla pienellä viilasarjalla mies saa melko paljonkin aikaan. Vielä jos löytyy pieni pylväsporakone ja esim. ristisiirtoleuoilla varustettu ruuvipenkki siihen, niin kyseessä on jo jokamiehen jyrsin. Ei sillä terästä jyrsi, mutta kyllä sillä alumiinia jyrsii ihan pätevästi. Tärkeintä siinä hommassa on estää sitä kokonaisuutta värisemästä, ja se onnistuu parhaiten lisäämällä umpirautaa ja painoa jokaiseen mahdolliseen paikkaan ko. järjestelmässä.

===

Minä pidän noita tangonpää vaihtajia vähän kalliina. Olen ostanut jostain kirpputorilta eurolla pari semmoisia bar-ends päitä, joissa on alumiininen kiilalukitus. Ajattelin katkoa ne tyvestä, laittaa alumiinisesta kulmaraudasta kääntökappaleen, siis kulmapalan, ja askarrella noista RX-100 vaihtajista itselleni 7 pykäläiset tangonpää vaihtajat. Voin myös yrittää tehdä tikulle sopivan tilan suoraan jyrsimällä sen siihen barendsin tyveen, missä se kiilalukitus on. (vähän vaikea selittää, yritän muistaa ottaa joskus kuvia noista touhuista)

Meinaan jossain vaiheessa minäkin opetella alumiinin eloksointia. Täällä on henkilöitä, jotka ovat sitäkin tehneet ja tulokset ovat olleet aivan uskomattoman hienoja. Tarvitsen vain talliin juoksevan veden ja sen tiskipöydän ensin.

===

Kyllä tuosta pyörästä hyvä tulee, runko on ainakin melko anarkistisen näköinen valinta. Itselläni on talvipyörään nyt pakko kokeilla vinossa olevaa maasturin stemmiä, että tankoa saa vähän enemmän ylöspäin. Soman pitkä stemmi adapteri on hakusessa. Lähinnä siis tuommoinen:

http://www.universalcycles.com/shopping/product_details.php?id=17230&category=173

Ne ovat vain joka paikasta lopussa. Kerjuulla pitää olla tämänkin esineen suhteen.

===

Retkeilläkö meinaat ? Satsaa silloin kunnon terästelineisiin, jotka eivät notku. Jos omistat migin, niin terästeline ja pieni lisäaskartelu niihinkin on paikallaan. Mieluummin putkesta kuin langasta, putki on paljon jäykempää. Lankateline on lähinnä kilpurin kevyt lisävaruste ja siihen voi laittaa vain sen pikkuisen laukun, johon laittaa lompakon ja muuta pientä mukana tarvittavaa.

Sopivan aihion saa vanhoista naistenpyörien tarakoista. Uudemmista sinkatuista sellaisista, jotka ovat kuitenkin kohtuullisen kevyitä. Noista on hyvä aloittaa. Miggi läpäisee sinkatun pinnan kuin tyhjää vain.

Jos teline notkuu tai liikkuu edes vähääkään, niin se hajoaa aivan varmasti. Mitä elämättömämmäksi sen rakenteen saa, sitä kestävämpi siitä telineestä tulee käytössä.

===

Kai huomasit, että tuossa Salsassakin on siis valmiina mallina 34 pykäläinen takapakka ? Siihen on yleensä jokin syy, että tuollainen on laitettu matkapyörään. Jos takavaihtajan vaijerin vetää alakautta, niin etuvaihtajaankin kannattaa laittaa alaveto, näin ne tulevat symmetrisesti.

XT on varmasti hyvä sarja, LX kelpaisi maantiellä sekin ja minusta jopa Acerakin on ihan hyvä. Ainakin se takavaihtaja näyttää ihan kelvolliselta. Ei niissä mitään muuta eroa ole, aidot maantiesarjat on tehty käyttämään kahta eturatasta ja takapakkaa, joiden lehtien kokoerot ovat aika pieniä. Tästä kun poiketaan, niin maastureiden sarjat toimivat laveammilla vaihtoehdoilla ja osien rattaiden kokoerot voivat olla suuriakin.

On vastaavasti täysin selvää, että pienikokoista maantiepakkaa käsittelee sille suunniteltu vaihtaja, jossa on niin lyhyt häkki kuin mahdollista, aina parhaiten. Tietenkin. Mitä lähempänä pakan pintaa ketjun siirtomekanismi toimii, sitä tarkempaa ja täsmällisempää toiminta on. Siksi kannattaa valita ne osat tarkoituksenmukaisesti, ja välttää kovin sotkemasta kaikkia mahdollisia osia sekaisin, jos sen vain voi välttää.

Yleensä saman sarjan osat on suunniteltu toimimaan hyvin yhteen. Pyörien valmistajien poikkeamat valmiista kokonaisista osasarjoista ovat lähinnä aina pyrkimystä vain halventaa hintaa, ja lopputulos on yleensä aina huonompi, kuin osavalmistajan omien insinöörien tekemä osien sovitustyö toisiinsa. Säästöt ovat yleensä aivan marginaalisia, ja lopputulos yleensä aika reilustikin huonompi.

Mielestäni parhaissa pyörissä osasarja on aina täysin yhtenäinen ja osat ovat yhdeltä valmistajalta kotoisin. Tarkkoja sovituksia ja toiminnallisuuksia vaativassa kokonaisuudessa jonkun muun umpimähkään väkisten valitsema jokin muu ja poikkeava osa ei sitä kokonaisuutta tosiaankaan paranna. Yleensä vain vajotaan siihen pienten erojen ja vuosimalli poikkeamien aiheuttamaan loputtomaan suohon. Kammet eivät sovi akseliin, ketjulinja menee vääräksi, etuvaihtaja ei pystykään siirtämään ketjua uloimmalle rattaalle, ja lopuksi juurikin vaihde tikkujen tai vipujen siirtosuhteet poikkeavat niistä siirtäjien mekanismien siirtosuhteista ja pakan lehtien väleistä.

Tässä vaiheessa vanhan pyörän rakentaja hermostuu, repii toisiinsa sopimattomat osat helvettiin ja alkaa ehdottomasti olla sitä mieltä, että vaihteet ovat aivan turhia ja että yksivaihteinen pyörä yksinkertaisessa kauneudessaan on oikeastaan aika siunauksellinen asia. - Ja huonohan tuohon on enää mitään mennä sanomaan… mikä tahansa toimiva pyörä hakkaa toimimattoman pyörän suhteessa 100-0.

Toivotan onnea ja menestystä siihen rakentelu projektiin. Yleensä sopimattomat osat saa kyllä myytyä eteenpäin, jos ne eivät olleetkaan sopivat. Vähän siinä tulee tappiota, mutta se menee oppirahoina. Niitä joutuvat aivan kaikki joskus maksamaan.

Tuure

-.-

Silmäilin vain, kaikkea en ala lukemaan:
Shimanon maantie- ja maastovaihdekahvat vetävät yhtä paljon vaijeria ja ovat yhteensopivat, kunhan pykälien määrä täsmää.
Ja KMC:n karmeilta nettisivuilta voi jokainen käydä lukemassa kuka ne Shimanonkin ketjut oikeasti valmistaa…

joope - 19:19, 24.11.2009 » Silmäilin vain, kaikkea en ala lukemaan: Shimanon maantie- ja maastovaihdekahvat vetävät yhtä paljon vaijeria ja ovat yhteensopivat, kunhan pykälien määrä täsmää.
Näitä juttuja minä luin. Olihan siellä kai parikin esimerkkiä, tai se ketjun aloitus ainakin. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?p=1032615

Tuure, tässä kerron käyttötarpeista. Fillari-lehden foorumi

Mutta voi olla että pitemmillekin retkille joskus lähden. Viimeksi retkeilin fillarilla 80-luvulla. Naapurissa asuu taitava hitsaaja, ja telineitä olenkin miettinyt. Ehkä peräkärrynkin voisi teettää naapurissa.

Ihmettelen jos en olisi tyytyväinen niin pieneen välitykseen, kuin 28 eturattaalla tulee millä tahansa pakalla. En voi kuvitella muuta, kun ilman lasteja olen ollut tyytyväinen 42/23 pariin. Viimemainitulla myös retkeilin silloin ennen. :wink: Tosin kyllä korjasin eturattaat viimeksi 42/52 → 39/48. Että ehkä en ollut täysin tyytyväinen kuitenkaan.


Näyttää siltä että jonkinlainen tauko alkaa nyt fillariaiheessa minulla. Palailen aiheeseen. Tämä kiittää ja kumartaa.

Kuten Tuure jossain välissä mainitsikin, 7-ketju ei käy 8-pakalle, vaikka kummatkin on 3/32"! Kokeiltu on Biltsun ketjuilla ja syy on juurikin niitin pituus, eli ketjun ulkoinen leveys. Seiskaketjun niitti osuu kasipakassa viereiseen ketjupyörään.

Shimanon 7 ketju ja 8 ketju on sama ketju (HG-50, HG-70 jne). Siis ihan sama ketju tarkoitettu molemmille. 9 ketju (HG-53, HG-73 jne) on sitten kapeampi ja 10 ketju vielä kapeampi.

Heitän vielä kommenttia näihin viimeisiin viesteihin:

Kaivoin laatikosta nuo molemmat ketjut: 27-403:n paketissa (7,8 mm) sanotaan, että “enintään 6-osainen vapaaratas” ja vastaavasti 27-404:n paketissa (7,3 mm) sanotaan, että “enintään 7-osainen vapaaratas”

Päätelmä: Kasille kai olisi hyvä semmoinen enintään noin 7,1 mm niitin pituus. Kannattaa huomata, että ketju lähtee pakalta vinosti, ja voi helposti hangata edestäpäin siihen seuraavan isomman lehden reunaan, jos se edessä on pienemmällä sisemmällä rattaalla. Pelkästään mauserilla - työntömitalla - tarkastamalla ratasvälejä ei välttämättä tulee oikeaa ennustusta aiheesta, että sopiiko vaiko ei.

Rehellisesti sanoen: minä en edes tiedä, kuinka paljon kasipakka on leveämpi kuin 7-pakka. Olen > käsittänyt <, että rattaiden leveys ja ketjun sisämitta on edelleen noissa sama kuin pienemmissä, ja vasta 9 & 10 & 11 ovat sitten askeleittain kavennettuja myös sieltä sisältä, jolloin myös rattaiden lehdet ovat kapeammat. Kai noista jossakin jokin taulukko voisi löytyä.

Tämä on juuri sitä, mitä normaali pyörän kanssa pelaava kuluttaja kaipaa lisää kuin koira kirppuja. No, nythän tässä on tullut tätä juttua näistä. Em. ketjut toimivat ainakin omien suositustensa mukaan, minulla on noita em. bilteman ketjuja 6 & 7 osaisten vapaarattaiden kanssa käytössä.

===

Siitä ketjun liottamisesta: Tärpätti ei ehdottomasti ole mielestäni se oikea aine. Se on aivan liian kuivaa. Käytä mieluummin jotain diesel/ kevyen polttoöljyn kaltaista ainetta siihen pesemiseen ja liottamiseenkin. Ja loppu makuuttaminen lopuksi tehdään aina oikeassa öljyssä. Teboilin paineenkesto lisäaineilla varustettua vaihteistoöljyä saa litran pulloissa. Käytä vaikka sitä.

Jos säilytät ketjua tärpätissä, niin brownin liike tuo kyllä sen öljyn sieltä ketjusta ulos. Sitten ketju on perin juurin kuiva aivan ytimiään myöten, eikä sitä öljyä sinne saa takaisin sisään millään pikaisella tempulla. Ajattele tätä asiaa.

Pesu: rasvaisella liuottimella. Makuutus: Aina öljyssä. Oikeassa öljyssä, ei missään ympäristö ystävällisessä höpö höpö aineessa.

Jos vain jaksaa lukea, niin olen häpäissyt aikaisemmin itseäni riehumalla fillarifoorumilla samaisesta aiheesta:
(siinä oli taas keskustelu, jossa mopo karkasi käsistä niin, että melkein leikkasi kiinni ennen osumistaan pusikkoon)

Säie on pitkä, mutta se kannattaa kyllä lukea loppuun saakka. Toistakin mieltä voi ja saa olla, mutta sitten se poikkeava mielipide pitää jo pystyä kyllä perustelemaan ja ihan oikeasti. - Kaikille teknisille aloille pesiytyy rottia, ja niitä pitäisi alkaa hissuksiin vähän savustelemaan ulos. Se olisi oikeastaan meidän kaikkien velvollisuus tehdä niin.

Tuure

-.-

Ketjun voiteluaineina olen käyttänyt tuiki tavallisia yleisöljyjä, ompelukoneöljyjä, mikä on toiminut myös pesuaineena. Öljyä vain ketjuun pyörittäen, ja sitten rätillä pyyhkien, ja edelleen toistaen kunnes on puhdasta. Voisi katsoa tarkoitukseen jonkin oikein hyvälaatuisen öljyn.


Tarkastelin Prismassa ohimennen pyörähyllyn kolmea ketjua. Yksi oli kasipakalle ja toinen seiskalle, kolmas 1/8’'. Seiska taisi olla Shimanon (HG tai GS vai mikä se nyt olikaan) nimellä KMC ja kasi KMC. Kasin hinta oli kaksinkertainen, ja sen ulommat(päällimmäiset) palat olivat muotoiltu vähemmän kuperiksi, vähemmän ulos pulleiksi, kuin seiskan. Niitin leveydessä en havainnut eroa tässä tapauksessa.


“Kai huomasit, että tuossa Salsassakin on siis valmiina mallina 34 pykäläinen takapakka ? Siihen on yleensä jokin syy, että tuollainen on laitettu matkapyörään.”

Tätä pidin outona kommenttina, kun olen pyörää räätälöimässä omaan käyttööni. Kuitenkin aiheeseen lienee syytä vielä lisää uppoutua, ja huomautus oli hyvä. Löysin muutaman arvion pyörästä.

http://www.paulpetch.com/2009/09/13/…-first-review/
http://twentynineinches.com/2008/12/...f-road-update/ offroad
http://www.bikeradar.com/gear/catego...rgo-2009-34967

Ensimmäisestä linkistä kohdasta “cons”. (pidän tätäkin outona juttuna, mutta kun sellaiset toistuvat, alkaa miettiä lisää…)

“Ratio is whack: For the Fargo to truly ride off road or big hills the ratios will need to be changed. Running 48/36/26T with 29er wheels and large tyres is just not going to cut the mustard when you have a fully loaded bike.”

whack - läimäys, tärsky, täräys, läimäyttää, tärskäyttää
to cut the mustard - mitähän sinappia tässä nyt leikataan?

Mutta todella, tämä arvioija meinaa ettei edes Salsan oman kokoonpanon välitykset riitä! Minun pitää kyllä kuvitella aika äärimmäinen tilanne. Pitkän päivän päätteeksi raskain pakkauksin kivutaan vuoren huipulle jyrkkää kumpareista polkua - tai jotain semmoista. Mutta että 26 - 34 ei riittäisi… sehän on jo reilusti alle 1:1.

“Maastopakan” tuolla puolen on mukavat tiheät välitykset pitkille taipaleille teillä. Jotenkin vain en haluaisi niitä menettää ja tarpeeksi pieni eturatas hoitaisi etanavauhdin tarpeet.

Tässä on nyt kokemuksen puute ongelmana. En ole ajellut maastossa, enkä koskaan kokeillut 39 - 23 pienempää välitystä. Tai no, joskus olen ajanut broidin jollain maastopyörällä muutaman kymmenen metriä ja ihmetellyt pienintä ratasta kun sillä ei pyörä oikein liikahda vaikka jalat käy miten. :wink: Siitä tulee mieleen että taluttaminen olisi mielekkäämpää.

OT: mulla on yks käytetty shimanon mega-range (tarkempaa mallia pitää käydä vielä vaklaamassa…) takavaihtaja jouten, irronnee halavalla jos joku on semmosta vaille.

“Shimanon maantie- ja maastovaihdekahvat vetävät yhtä paljon vaijeria ja ovat yhteensopivat, kunhan pykälien määrä täsmää.”

Onko maantie- ja maastokammissa eroa rattaiden välimatkassa toisiinsa, ja maantie- ja maastoetuvaihtajissa vastaava ero liikkeen määrässä?

Minulla on maantievivut valmiina, mutta vaihtajat valitsematta. Samalla pähkäilen laitanko kammiksi maantie- vai maastotriplat, mikä edelleen saattaa vaikuttaa akselin pituuden valintaan…

Näkyy olevan sopivia triplaetuvaihtajia tarjolla sekä maantie- että maastomalleissa.

( Fillari-lehden foorumi )

Jälki & Alku Edit: Ach… anteeksi, minulla jo hukkui se alku ajatus, että 8 systeemiä tässä olet kasaamassa. Näinhän se oli.

Joo… unohda sitten tuo seuraava kirjoitus. Olkoon neuvona jollekulle muulle, jolla on vasta runko kädessään,
ja matkapyörää siitä haluaa tehdä.

=========================================================

Kysyt sitä vaikeinta asiaa pyörän kasaamisessa.

Lue seuraava sivu: http://www.sheldonbrown.com/bbsize.html ihan loppuun saakka.

Pääpiirteissään kammissa ero on ketjulinjassa suhteessa siihen rungon keskiviivaan. Maantie 2 rattainen on noin 43,5 mm rungon keskiviivasta, ja koska rattaiden ero on vanhoissa vehkeissä 5 milliä, tulokseksi saadaan 41 ja 46 milliä rattaiden etäisyydeksi rungon keskilinjasta. Se 43,5 on siis em. rattaiden keskiarvo etäisyys.

Maantie triplalle sanotaan etäisyydeksi 45 mm siihen keskimmäiseen rattaaseen, ja maasto triplalle se etäisyys on 47,5-50 mm. Varsinaista rattaiden keskinäistä väliä ei sanota enää ihan eksaktisti oikein missään. Voi se valmistajan teknisestä dokumentaatiosta ehkä löytyä.

=> Suosittelen vakavasti ottamaan kaikki ne osat samasta sarjasta. Sitten säädät linjan kohdilleen nelikantti kammen tapauksessa säätämällä sitä keskiöpatruunan akselin oikeaa pituutta. Näin se siirtäjä oikeasti siirtää juuri oikean välin sitä ketjua niin edessä kuin takaa.

Näitä vehkeitä ei ole enää ainakaan uusimpina versioinaan oikein tarkoitettu enää sekoitettavaksi. Niin pienet ne toiminnalliset toleranssit ovat. Vanhat indeksoimattomat systeemit toimivat hyvin yhteen, säädöthän olivat käyttäjän sormenpäissä, mutta indeksoidun kanssa tulee päänsärkyä, jos niitä menee sekoittelemaan. Hyvällä onnella jonkun sekasysteemin saa pelaamaan, ja onnistujat sitten paukuttavat henkseleitään julkisesti, mutta pääpiirteissään ko. puuhastelut käsittääkseni epäonnistuvat, ja niistä ollaan vähin äänin hiljaa. Yleensä ainoa toimiva viritys on kampien vaihto rattaiden kuluttua joihin tarvikekampiin, joiden hinta on halvempi kuin laatumerkin rattaiden irto hinta.

Saat huutonetistä nykyaikaiseen iso standardoituun runkoon kohtuullisen pienellä rahalla kokonaisen XT osasarjan keskiöineen kaikkineen noin 150-200 euron hinnalla. Jos se on 3x9, niin osia, lähinnä pakkoja ja ketjuja saa kätevästi ja ilmeisesti (??) kohtuullisen huokeasti, ja alle sitten jotkut kiekkojen valmis sarjat. Jos olet normaalin kokoinen ja painoinen, niin noita melkein suosittelen ensi alkuun. Tuo oli siis suoraan tankoon sopivilla vaihtajilla oleva vaihtoehto.

Tärkeintä on saada se pyörä kasaan ja baanalle sillä, kyllä niitä yksityiskohtia ehtii myöhemminkin hiomaan. Sen verran kuitenkin kyselet, että suosittelen nyt ns. “varmoja” ratkaisuja, että pyörä aivan varmasti ja oikeasti toimii. = Osat samasta sarjasta, ja kunnollisesta laatuluokasta. Valmis kiekot ovat edullisia, kun ei halua jotain määrättyä ja eksoottista. Niiden aika tulee vasta myöhemmin, ja silloin ne pitäisi jo osata itse koota. Muuten homma ei kannata ainakaan taloudellisesti.

Jos ehdit jo ostaa ne kammet, niin käyttämättöminä niistä kyllä pääsee eroon kohtuullisen kivuttomasti. Ja se on tosiaan aika ikävä tosiasia, että osista itse kasaamalla ei oikein säästä, vaan yleensä vain pystyy säätämään hiukan sitä osavalintaa haluamaansa suuntaan. Irrallaan nuo osat ovat kalliita. Kalliimpia ne osat ovat yksittäiselle kuluttajalle, kuin ne ovat sille pyörän valmistajalle. = Säästöä ei oikein tule.

Jos koukkutankoa haluat, suosittelisin melkein suoraan jostain chainreactioncyclesiltä jonkin maantietriplasarjan ostamista.

Esimerkiksi tuo tuosta: Chain Reaction | MTB, Gravel & Road Bikes | Epic MTB Gear

… ja saat varmasti tuon toimivaksi. Tuo maksaa nyt alle 500 euroa, on laadukas ja postikulujakaan ei tule. Ei ole oikein suoraan sanoen mitään syytä päätyä johonkin muuhun ratkaisuun, kun tuossa on noinkin hyvät alennukset juuri nyt menossa.

Tuohon sitten valmis kiekot maun mukaan. Katsot vain, että vapaarattaan runkoon menee shimanon kasetti. Myyt vain pois ne jo hankitut osat, aina niitä joku kuitenkin tarvitsee.

Tärkeintä nyt kuitenkin olisi, että se uusi pyörä toimisi kuin kvartsikello, nätisti raksuttaen ja aina täsmälleen oikein.

Tuure

Salsa Fargoon mahtuu paksut renkaat. Näin ollen on todennäköistä, että maantiekammet ottavat takahaarukkaan kiinni. Tässä kohtaa on aika lailla pakko ottaa maastokammet.

Tuo oli muuten sangen hyvä havainto. Sekin vielä. Tjoo… minäkin tässä neuvon, kuin muka mistään mitään tietäisin.
No se.

Tuure

-.-

Minä pysyn tiukasti vanhoissa romuissa ja 2-numeroisissa hintalapuissa. Näin on.

Ja vielä lisäeditti… muistaakseni noissa uusissa ulkopuolisissa kuppi virityksissä se ketjulinja ja siis rattaiden ja kampien etäisyys rungosta nousi juurikin siksi paljon, että se on tuottanut monille vanhaan vehkeeseen moiset kammet ostaneille melkoisen yllätyksen. Vanha ketjulinja on siis mennyt persiilleen, kun kammet jäävätkin aika ulos rungosta. Näin olen siis ymmärtänyt asian olevan. Samassa on lakannut etuvaihtaja toimimasta, ulottuvuus ei vain ole riittänyt, ja kaikkea semmoista ikävää.

Tuure

-.-

Ultegra 6603:sta kyllä sanotaan sheldonin sivuilla, että ketjulinja säilyisi samana 43,5 millinä. Kuitenkin olen lukenut, että joissakin tapauksissa uudet kammet ovat jääneet aika ulos ? Ota näistä nyt selvää…

Salsa ilmoittaa että 48T mahtuu, mutta ei erittele maantie- ja maastokampia. Ehkä oletus on hyvinkin maastokammet.

Olen tässä jo niin pitkällä että runkosetin lisäksi odottelen postissa muunmuassa käyrää tankoa, Avid BB7 road levyjarruja, Shimano road 3/8/kitka tangonpäävaihtajia, ja kaksia kampia. Kummatkin kammet ovat 28-38-48T ja toinen maantiemallia. Kammet muuten maksoivat 22€ ja 55€.

Voi olla että minun kannattaa jo odottaa tavaroita saapuviksi ennen kuin päätän vaihtajista ja kummat kammet siihen tulisi. Varma ratkaisu olisi kai kuitenkin Shimanon maastovaihtajat ja maastokammet.

Pahus vain: keskiölaakeria ei ole vielä paketissa, joten en pääse kuitenkaan sovittelemaan kampia… ähäkutti. Että pitikin jättää se tilaamatta samasta kaupasta, kun katsoin että toisaalla se maksaa vain kympin. Vain neljän euron takia. :smiley: No, on se kuitenkin ihan toista päättää, kun on runko ja kahdet kammet mallina ja mittailtavana. Uskoisin että tällä viikolla lähetystä saapuu.

Shimano Alivio 7-8 vaihtajia saisi nyt halvalla, samoin megarange-pakkoja. Siis todella halvalla (taka + etu + pakka 17€ + 8,50€ + 6,50€). Vaan toimiikohan Alivio vaihtajat hyvin, tai kestävätkö? Saattaisinpa kokeilla, mutta ei toisaalta oikein vaihtajien osalta kiinnosta mikään väliaikaisratkaisukaan… ja kohta huomaan että pitäisi ostaa vaihtajat.


Ja tosiaan, kyllä minä taidan muuttua siinä kuin pyöräkin nyt, etten vaadi tiheitä välejä pakkaan. Nimittäin pärjäähän sitä harvemmillakin, kun jotkut pärjää jopa yhdellä ainokaisella. No tietenkin jokainen pärjää aina yhdellä kerrallaan, toivoa ainakin sopii! :wink:

Tarkennan tuosta kuvasta: Jos pakka on ns. megarange, niin se sana lukee siinä. Sama koskee sitä vaihtajaa. Jos sana esiintyy jossakin osassa, niin sen on sitten oltava siinä toisessakin osassa. Vaihtajalle on tunnusmerkkinä se, että yleensä siinä on se rissa silloin isompi halkaisijaltaan. Kuvan pakka on 32 -hampainen, käytetäänkö sitä “megarange” nimitystä sitten vain joko 34 hampaisesta, vai onko se sellainen pakka, missä nimen omaan on suuri ero sen suurimman ja toiseksi suurimman rattaan kokojen välillä ? Eipä ole tarkkaa tietoa tuosta asiasta.

Kuvan yllä oleva pakka on järkevän oloinen kapistus pyörään, jota käytetään hyvin erilaisissa olosuhteissa, talvella, pakkausten kera etc. Hinnat ovat kohdillaan ja hinta/laatu suhde on melko ylittämätön. Noita voi ostaa vaikka varastoon itselleen, jos noista saa kasattua hyvin toimivan yhdistelmän.

Mistäpä tuohon hintaan ?

Tuure

-.-

Kas… Alivionkin vaihtajassa on " SIS " merkintä. Kiitos tiedosta. Tuotakin pitäisi pysty komentamaan niillä pyörätohtorin myymillä 15 euron RX-100 (=7) vaihtajatikuilla, siis indeksoidusti. Vanhan teräsrungon modistaa kummasti uuteen iskuun noilla. Itse olen pysynyt 7 systeemissä, kun seiskaan saa myös kierrepakkoja. Kalusto on siis niin wanhaa… :sunglasses:

Bilteman seiskapakka on kromattuna minusta ihan asiallinen esitys:

28 -hampaisena tuo toimii normaalin GS vaihtajan (=pitkä versio) kanssa. Maksaa vähän. Adapteri renkaan avulla asentuu vaikka leveämpäänkin 9 kasettirunkoon. Jos ajaa kierrenavoilla, niin kaksi kapeaa lukkomutteria lisää riittää akselille ja sitten vain rihtaa vannetta vähän enemmän oikealle, niin keskitys säilyy hyvänä.

Tuo pakka maksaa 12 euroa, ja 7,3 millisellä pinnillä varustettu ketju (27-404) alle viitosen. Kierre versiossa on täsmälleen sama leveys, olen sen itse mitannut ja laittanut pakat vastakkain. Minulla on myös muutama tuollainen kromattu megarange kierrepakka varastossa, ja luulen hankkivani niitäkin lisää. RX-100 tikkuja on 4 pakettia, joten eiköhän noilla vähän aikaa pärjää.

Aikanaan tikut voi yrittää siirtää tankoon (lue: ohjainkannattimen eteen) jonkin itse koneistetun pidikkeen avulla. Cinelli Spinaci lisäkahvat (tai niiden kopiot) ovat hyvä lähtökohta tuommoisille modauksille. Sama idea siis kuin noilla tangonpää vaihtajilla, mutta seiska versiona.

Joskus olen myös ajatellut noita kiertovaihtajia… tekninen rakenne on hyvin yksinkertainen, siirtosuhde on oikea (=7) ja hinta on hyvin halpa, ja noistakin voisi väkertää tangon päihin sopivat versiot aika helposti. Vaijerin kuorella siirto sitten runkoon ja pysäytys kuoristoppariin, ja siitä normaalisti pelkkänä vaijerina eteenpäin.

Laitoin linkin YV:nä. Viimeksi kun pähkäilin tarpeeksi kauan mitä pitäisi valita, olikin jo osat loppuneet. Ulosheittohinnaltahan tuo vaikuttaa, ja kyseessä lienee tupote jota kukaan ei tunnu nykyään haluavan. Se voi olla muotia jo huomenna. :smiley: Toiset sekoaa muotiin, toiset luo sitä.

Ehkä siinä versiossa pakassa vain lukee Megarange, missä on suurin lehti tietyn kokoinen, vaikka muuten kyseessä olisikin sama pakkasarja. Megahieno.

RD-M410 SGS on Alivion malli, jota katselin. Sen sanotaan riittävän max 34 teeth. Ja ketjun löysät: kokonaiskapasiteetti 43 hammasta. (11-34 pakasta tulee 23. Keskiörattaat 48-28 = 20. yht 43) Tarkalle menee siis paperilla, mutta käytännössä ketjua ei kuitenkaan yritäkään ristiin.