How-To part V: Kampien irroitus

Ulosvetäjä voi näyttää esimerkiksi tältä, ja uskoisin sen sopivan tuohonkin jotenkin.

Okei mä vision jotain tuollaista miettiessä mitenköhän tuon saisi irti mut tuntui hiukan hurjalta ja aattelin ettei sellaista voi olla olemassa :smiley:

Mut joo uskoisin et tuon saa viriteltyä jotenkin tuohon, kiitoksia tästä.

SanttuT - 19:18, 9.5.2009 » Toi ilman rasvaa asentaminen olikin ihan uus juttu.
Rasvaan ainoastaan paikat joiden kuuluu liukua tai vieriä jatkuvasti. Kierteisiin ja nelikanttiviisteeseen itsellä käytössä Shimanon asennustahna. Joku vastaava anti-seize toimii varmasti tai vaikka kuparitahna.

edit. Bilteman ulosvetäjistä huonoja kokemuksia. Leuat ovat niin väljät ettei pienen esineen (kampi) ympäri saa leukoja pysymään. Siirtoleukapihdeillä on yritetty pitää ulosvetimen leukoja paikoillaan, mutta tuloksetta.

Kaivoin tän keskustelun esiin, kun törmäsin tuon (prkeleen) sinkuloitavan rungon kanssa taas uuteen ongelmaan: mikä vinkki apuun, kun tuo oik.puoleinen kammen pultti on jumissa? Tai ainakin omien kääntövoimien ulottumattomissa. Onko ne kammet nyt siinä nalkissa sitten lopullisesti vai voiko asiaan vielä vaikuttaa voimalla tai viekkaudella? Vasaralla on naputeltu ja rasvassa uitettu. Kammet sinänsä (Shimano Altus) ovat ihan ok kunnossa, mutta rattaat ovatkin sitten vääntyilleet uusiin ulottuvuuksiiin.

Huumori tässä kohta loppuu (voimien lisäksi)…

Käänsit sitä kammenpulttia oikeaan suuntaan auki? :slight_smile:

Hyvä asento vääntää kammenpulttia auki, on mennä toiselle puolen pyörää ja ottaa pyörä nojaamaan lantiota vasten. Siitä taivutat ittes rungon yli. Kampi taaksepäin osoittamaan vaateriin ja avain eteenpäin. Toisella kädellä kammesta kiinni ja toisella väännät sitä pulttia auki. Tuolloin saat kaikista eniten voimaa pistää vastaan kammesta ja eniten voimaa myös siihen avaamiseen.
Kertaakaan ei ole tuolla tavoin riuhtoessa jääny kammenpultit aukeamatta. Yks Parkin kammenulosvetäjä tosin on hajonnut tuolla tavoin käsiin.

Runko vasemman puolen akselista/kammesta kiinni ruuvipenkkiin.
Jos pultti on kuusiopultti ja oikeesti jumissa tarviit siihen 8mm kuusiohylsyn ja asiallisen jatkovarren, miksei tukeva räikkäkin toimisi. Siihen vaan kahvan päälle sujautat rautaputkea tarpeeksi pitkälti esim. metrin varrella saa jo mukavasti voimaa. Vaarana on vaan pultin kolon nylppääntyminen jos kuusiotappi pääsee vääntymään pois kohtisuorasta, noilla voimilla ei paljon vaadita ja pultti on pilalla. Voi kokeilla vaikka ruuvipuristinta painamaan työkalua kiinni pulttiin.

Käydessäni viimeksi tohtorin pakeilla porauttamassa kampeni irti, suositteli hän tarttumanestettä, jota pitänee hankkia varastoon vastaavien ongelmatapausten varalta: “Pyöristyneiden tai kuluneiden mutterien, ruuvien ym. avaamista helpottamaan. Sisältää erikoiskovia timantti- ja metallihiukkasia, jotka lisäävät kitkaa työkalun ja avattavan ruuvin välillä jopa 500 %”

*edit Voipi myös kokeilla laittaa normi kuusiokoloavaimen ruuvipenkkiin pitkästä varresta kiinni niin että pikku pätkä lyhyestä varresta tököttää leukojen välistä ylös. Sitten sidot vasemman/oikean kammen vaikka sopivan kokoisella letkunkiristimellä chainstayhin, sovitat oikean puolen pultinkannan varovasti ruuvipenkistä tököttävän nysän päälle ja alat vääntää rungosta vastapäivään pitäen sen samalla mahdollisimman vaakasuorassa.

Kiitti vinkeistä! Kyllä sitä ihan oikeaan suuntaan on yritetty. Ja Mikan vinkkejä kokeiltu olemattomin tuloksin. Seuraava siirto siis ruuvipenkin metsästys…

hlkky - 15:23, 9.1.2010 » *edit Voipi myös kokeilla laittaa normi kuusiokoloavaimen ruuvipenkkiin pitkästä varresta kiinni niin että pikku pätkä lyhyestä varresta tököttää leukojen välistä ylös. Sitten sidot vasemman/oikean kammen vaikka sopivan kokoisella letkunkiristimellä chainstayhin, sovitat oikean puolen pultinkannan varovasti ruuvipenkistä tököttävän nysän päälle ja alat vääntää rungosta vastapäivään pitäen sen samalla mahdollisimman vaakasuorassa.
Saattaapi vääntyä chainstay. Se putki ei ole yleensä kovin paksua.

Joo totta, ei ehkä kannata koittaa onneaan lelumiini tahi ohutseinämäisten maantierunkojen kanssa, mutta teräshybridit ym. vanhat käyttöpyörät, joissa asialliset “levyvahvikkeet” ei varmaan pane pahakseen:) Tietty ajatus kannattaa pitää mukana hommassa.

Ennen ruuvipenkin (ja tukevan/painavan pöydän tms.) hankintaa kaadapa pyörä kyljelleen (vanhaan) mattoon, nojaa siihen kevyesti polvillaan (vaikka tyyny väliin), että pysyy aloillaan. Kampien pyörimistä voi estää tallomalla tai kiilaamalla pohjetta kakkosnelosen pätkää kammen ja runkoputkien väliin tms. Sitten vaan vääntövartta kehiin. Saattaa lähteä, jos ei ole ihan terminaalitapaus. Voi myös välillä kilkutella, ja irrotusöljyillä henkiä lepytellä.

on kilkutelteltu ja vivuttu ties miten -ei irtoa pultti. Myöskin korjaamolla tuomitsivat terminaalitapaukseksi. Ei kai sitten auta kuin tulla toimeen tuon kampisetin kanssa.

saako sita keskiota purettua toisen puolen kautta? Eli vasen kampi ensin pois, sitten vasen kuppi + laakerit kooleineen. sitten vetopuolen kuppi loysalle ja sita kautta akseli kampineen ja kasetteineen/vetopuolen hiluineen pois.

Noin pitkalle jos paasee niin sitten osat saakin jo niin tukevasti viilapenkkiin etta voi kokeilla aukeaako se vai onko oikeesti jumissa jolloin pultti katkeaa.

Ei se voi olla noin vaikeeta.
Tosiaan, jos se pultti on oikeesti jumissa, sitä ei saa vääntämällä kuin enintään poikki. Sitä pitää lyödä kunnolla, iskemällä se lähtee todennäköisemmin ehjänä. Laita vaikka se kampi joitain tukea vasten( esim. portaan päälle) niin, ettei se pääse pyörähtämään yhtään mukana, sitten laitat pulttiin hylsyn, jonka vartena on tukeva t-väännin, jota sitten lyöt ihan reippaasti jollain puolentoista kg:n moskalla. Toista toimenpide riittävän monta kertaa.

Onko kukaan törmännyt 16 mm kammen pulttiin? Mulla on Campagnolo Athena kammissa sellaiset. Vielä ei ole sopivan ohutseinäistä hylsyavainta löytynyt että saisi sen auki.

tein tälle oman topicin

Tein tuossa perusputsaushuoltoa voimansiirrolle, mut kun kaikki oli valmista, huomasin et veetopuolenkampi ottaakin kiinni keskiöön. Kyllähän minä sen kiinni kiristin joo, mut en mitenkään yltiöpäisen tiukkaan.

uudet kammet tilaukseen?

otin kammen nyt irti ja lähti ihan normaalin iisisti eikä sisällä näy mitään alumiinin rullaantumista tai vastaavaa. Eli ei ainakaan minun silmään kampi ole rikki.

Kammenpultteihin voi käydä kysymässä apua lähimmältä autokorjaamolta. Pulttimopolla lähtee.

Tnts: Ihan normisetti tuo kammen antaminen periks. Siulla on vaan liikaa voimaa.

^^il dottore ottaa halutessa kammesta siivun pois, hällä on kammen ulosvetäjäkierteeseen sopiva kalikka millä kampi saadaan jyrsimeen kiinni. Muutama milli veks kammesta ei heikennä kampea merkittävästi.

joope - 9:54, 6.9.2010 »
jussi - 19:14, 18.11.2009 » Kiitos vinkeistä mutta kyllä pyörä on ollut lämpimässä ja kuivassa. Eiköhän homma ratkea jollain paremmalla työkalulla. Huomasin myös että Joope neuvoi jo aiemmin tässä langassa vähän naputtelemaan paikalleen ruuvatun ulosvetäjän päätä ja se kuulostaa mun korviin loogiselta, eilen illalla en sitä tietenkään tehnyt.
En edes sanoisi "vähän". Siinä vaiheessa kun alkaa ulosvetäjää vääntäessä vähänkään pelottamaan, terävä [i]isku[/i] [b]kovalla[/b] (kuminuijilla on aivan eri käyttötarkoitus) vasaralla siihen ulosvetäjän päähän, kammesta mahdollisimman tukevasti kiinni pitäen. Sitten lisäkiristystä vähän kerrallaan, joka välissä napauttaen vasaralla. Silloin ulosvetäjä saa vasaraniskun verran lisää voimaa kammen irroitukseen, ilman että kammen kierteisiin kohdistuu yhtään enempää rasitusta. Mitä tukevammin kammesta pitää kiinni ja mitä joustavammin fillari missään on kiinni, sitä pienempi rasitus laakerille tulee. Käytännössä keskiö ei tuosta hajoa, jos on vähänkään maalaisjärkeä mukana, täysii ei tietenkään lyödä. Tuo toimii siksi, että joka kierteessä on aina pieni välys, myös ulosvetäjän ulomman ja sisemmän osan välissä. Isku sisempään osaan vaikuttaa suoraan keskiöakselin päähän, eikä kammen kierre korkkaa. Ulosvetäjä saattaa mallista riippuen toki kärsiä hiukan iskukohdasta, mutta vammat ovat lähinnä kosmeettisia. Nimimerkillä ammatikseni kampia irrotan, eikä yksikään ole korkannut sen jälkeen kun aloin tekemään noin. (Sitä ennen aika monikin.)
Haluan high-lightata (miten toi kirjoitetaan oikein??) tämän vinkin toimivuutta.

Olen viikkokaupalla ja jo vatsa kuralla tuskaillut kiinnijämähtäneiden Shimano 105-kampien kanssa. Kiire on kova kun on pitänyt saada kammet ja keskiö siirrettyä talvipyöräprojektiin - meinasin jo luovuttaa ja tilata uudet netistä.
Olen ruikkinut kammen ja keskiön väliin öljyä, väliin CRC:tä mutta mitään edistystä ei ole ollut näköpiirissä, kunnes NÄIN VALON!! tuossa Joopen vinkissä.

Sitä heti kokeilemaan ja eilen iltasella tarjosin noin kymmenkunta napakkaa iskua per puoli kammenirroitustyökaluun ja iskuen välillä väänsin irroitustyökalua tiukemmalle JA KATSO!!

KAMMET IRTOSIVAT - IHME ON TAPAHTUNUT!!

Sen verran onnistuin tosin sössimään, että rataspuolen kammesta murtui yksi rattaankiinnitysreikä, mutta sota ei yhtä sellaista kaipaa. Syy tähän lienee siinä, että rattaat olivat vielä kiinni kammessa. Ne kai kannattaisi irroittaa ensin mutta kun yksi kammen takana piilossa oleva rattaiden kiinnityspultti oli jumissa.

Siispä, jos jollain on yksinäinen, koditon 105-tms.-yhteensopiva oikean puolen (rattaspuolen) viisisakarainen kampi niin saa tarjota.

sellasta…

Suginoa Hattaan ujuttamassa pian, rasvaa keskiön tappiin vaiko eikö ? Internet kahta mieltä aiheesta? Miten tiukalle vääntää kun ei ole momenttia käsillä… a vai b, loput lienevät huumorivaihtoehtoja.

a) rennon kireälle yhdellä kädellä
b) rystyset valkoisena
c) kehonpainolla
d) itkuraivareissa
e) naapuritkin apuun