älä ikinä osta!!!

Ulkoiset kupit? Voivat kuitenkin edellyttää siihen rankkaan kaupunkifiksailuun tarkoitettuun runkoon rankkaakin rankempaa keskiömuhvin ulkopintojen tasaamista.

markkuj - 13:35, 18.11.2009 » Mikäs olisi se järkevä keskiö rankempaan kaupunkifiksailuun? ... Ja sitten vielä mielellään ratkaisu johon löytyy helposti 165 ja 167.5 mm kampia ja ketjulinjat saa säädettyä yhtä hyvin kuin nelikanttikeskiöitä laajasta valikoimasta vaihtelemalla. Kaikki ehdotukset otetaan ilolla vastaan!
Eipä noilla vaatimuksilla ole oikeastaan kuin yksi vaihtoehto. http://profileracing.com/webstore/product_70.jpg + http://profileracing.com/webstore/product_312.jpg + http://profileracing.com/webstore/product_348.jpg tai http://www.fixiefiend.com/wp-content/uploads/2009/11/profile-splined-144bcd.jpg jos tavallisia rattaita haluaa käyttää.

Tällaisella konstruktiolla pääsee ketjulinjaa säätämään prikkojen avulla oman mielensä mukaan. Jos vaihtaa ratasta/napaa/kiekkoa/… niin ketjulinjan voi aina säätää kohdalleen prikkojen avulla, eikä esim. keskiötä vaihtamalla.
Kammet lähtee irti kunhan vain on jotain millä lyödä pultin päähän.

^Voi tavaton sentään! Noihan vaikuttaa ihan ylivoimaselta systeemiltä. Ton spiderin kanssa ei edes oo ongelmia löytää helposti uusia rattaita kun tavalliset käy. Painoerokaan nelikanttiin verrattuna ei voi olla niin suuri, että sillä olis mitään väliä.

Minkälaiset laakerit tossa on? Konelaakerit, jotka voi vaihtaa ilman että koko hässäkkää täytyy uusia?

Vai onko noi kovin leveet? Vaikka olis niin korkee keskiö ja lyhyet kammet, ettei kolise katuun, niin jotku maasturileveet ei oo kadulla/maantiellä kovin miellyttävät pyöritettävät ainakaan mun ruumiin rakenteella.

Normi konelaakerit noissa BMX euro keskiöissä on. Monesti niissä tosin on yhteensä neljä laakeria, eli 2/puoli, joten rasitus ei ole niin kova per laakeri.
Yleensä laakerit kyllä pystyy noihin keskiöihin vaihtamaan ilman koko paketin uusimista.

Mihinkään ratakäyttöön tulevaan pyörään en noita alkaisi työntämään, mutta normi katukäytössä ei tuolla painon lisäyksellä pitäisi olla merkitystä. Ja tuota kokonaisuutta saa kevennettyä mm. titaanisella akselilla.

Itellä ollut keväästä asti käytössä cromo kammet fixissäni. Ensin oli perinteisellä bemaksi rattaalla, joka siis tulee yhdellä pultilla kiinni kampeen, joka vaati hieman virittelyä että sen sai pysymään fiksikäytössä paikallaan.
Viime viikolla vaihdoin tilalle Treen splined rattaan.
http://www.danscomp.com/images/products/mid_458157_Red.gif

Ai niin, eikä sekään niin haittaa vaikkei noita rattaita saisikaan helposti kaikista isoimmilla hammasluvuilla. Compact gearing on tulossa nyt muotiin. :slight_smile:
http://prollyisnotprobably.com/2009/11/compact_gearing.php
Itelläkin tällä hetkellä 36:16 välitys alla. Tosin taakse pitäis vielä 15t ratas vaihtaa, kunhan vaan ehtis.
Toki pienemmissä rattaissa on omat heikkoutensa, kuten mm. nopeampi rattaiden ja ketjun kuluminen, kovemmat voimat ketjulle, jne…

Ootko muuten Mika törmänny “italo-BB” keskiöön jossain? Eli niin että sais BMX-kammet italo runkoon?

jussi - 19:14, 18.11.2009 » Kiitos vinkeistä mutta kyllä pyörä on ollut lämpimässä ja kuivassa. Eiköhän homma ratkea jollain paremmalla työkalulla. Huomasin myös että Joope neuvoi jo aiemmin tässä langassa vähän naputtelemaan paikalleen ruuvatun ulosvetäjän päätä ja se kuulostaa mun korviin loogiselta, eilen illalla en sitä tietenkään tehnyt.
En edes sanoisi "vähän". Siinä vaiheessa kun alkaa ulosvetäjää vääntäessä vähänkään pelottamaan, terävä [i]isku[/i] [b]kovalla[/b] (kuminuijilla on aivan eri käyttötarkoitus) vasaralla siihen ulosvetäjän päähän, kammesta mahdollisimman tukevasti kiinni pitäen. Sitten lisäkiristystä vähän kerrallaan, joka välissä napauttaen vasaralla. Silloin ulosvetäjä saa vasaraniskun verran lisää voimaa kammen irroitukseen, ilman että kammen kierteisiin kohdistuu yhtään enempää rasitusta. Mitä tukevammin kammesta pitää kiinni ja mitä joustavammin fillari missään on kiinni, sitä pienempi rasitus laakerille tulee. Käytännössä keskiö ei tuosta hajoa, jos on vähänkään maalaisjärkeä mukana, täysii ei tietenkään lyödä. Tuo toimii siksi, että joka kierteessä on aina pieni välys, myös ulosvetäjän ulomman ja sisemmän osan välissä. Isku sisempään osaan vaikuttaa suoraan keskiöakselin päähän, eikä kammen kierre korkkaa. Ulosvetäjä saattaa mallista riippuen toki kärsiä hiukan iskukohdasta, mutta vammat ovat lähinnä kosmeettisia.

Nimimerkillä ammatikseni kampia irrotan, eikä yksikään ole korkannut sen jälkeen kun aloin tekemään noin. (Sitä ennen aika monikin.)

Italo…hmm…en mä ees tiedä millaset kierteet sellasis kupeissa on. Mä pidän näppini kaukanan tuollaisista epästabiileista osista. :slight_smile:
En kyllä ole törmännyt euro keskiöihin, joissa olisi ollut mainintaa italo kierteistä.
Tuli mieleen, että joissain keskiökupeissahan taitaa olla aika iso se sisäreikä. Joten jos löytäis keskiön jossa irrotettavat konelaakerit kupeissa, ja kuppien akselin reiän sisähalkaisija on yli 19mm, niin tuollaisien kuppien avullahan tuosta selviäisi laakerien vaihdolla. Tilalle vaan 19mm sisähalkaisijalla olevat laakerit.

Tällaiset löyty Googlaamalla, jotka vois käydä miltei suoraan 22mm akselilla oleville cromo kammille.
http://www.hfutmpa.com/dbp/shop.php/P-1835/Zipp_VumaQuad_Standard_BB_Cups_Italian.html
Tosin tuolloin ei pystyisi käyttämään noita splined rattaita tai spidereita, kun ne on kaikki tehty 19mm akselille.

Kammenulosvetäjän hakkaamista itsekin harrastanu, silloin kun taper keskiöiden kanssa leikkinyt.
Se miten se myös auttaa tuossa irroittamisessa, on jos kampi ja akseli ovat hapettumisen/yms. myötä kiinni liimautuneet, niin se aukaisee tuon liitoksen ja sen jälkeen kammen saa irti.

Italohan on sama 24 tpi nousu kuin brittikierteessä, mutta 36mm halkaisijalla, ja oikeakätinen kierre valitettavasti molemmin puolin.
Tuli vaan mieleen, ei ole onneksi ollut tarvetta tuollaiselle systeemille.
Noi ulkoiset zippin kupit vois ehkä olla (liian) leveähkö ratkaisu?

Joo, Zippit luultavasti liian leveät.
Googlailin myös tuon italo kierteen eron. Olis edes ollut halkaisija sama kuin britti kierteisessä, ni ois voinu nappaa kaks vasemman puolen kuppia, ja ne ruuvaa kiinni runkoon.
Yritin pikaisesti katsoa, niin ei tuntunu löytyvän edes kierteetöntä euro BB:tä - ainakaan ihan äkkiseltään.

Tosiaan tuli vaan mieleen etten oo ikinä missään nähny. Ei kukaan varmaan sit oo sellaisia tehny.

(Ja voin ihan helposti perustella miten tää keskiöhöpinä EI ollu OT)

palautetaas vanha topic raiteilleen… OStin Clas Ohlsonilta rengasmuovit, mut ois kannattanu jättää hyllyyn. hirveä vääntyminen ennen laukeamista ja huonosti sai kärkeä kunnolla laidan alle. —> ihan paskat!

^tacxin muovit on muuten olleet hintansa väärtit. Menee paskempikin gummi vanteelle.

joo pitää semmoiset poistaa, kunhan tulee vastaan

Urheiluaitta.

ouh. sinne.

Lezyne:n satulalaukusta hajos n. kuukauden sisään molemmat vetoketjut. Olihan se JOPA yli vuoden käytössä. Seuraavaksi ostan Ortliebin.

Point Racing ketjunkiristäjä (1 rissa).

Kapinetta piti säätää nippusiteillä jo ennen asennusta, kun kiristysjousi ei pysynyt paikallaan. Suunnitteluvirhe. Ketjun putoamisen estäväm suojakaaren (ja samalla rissan) kiinnitysruuvi ei pysy kireällä, vaan löystyy, jolloin suojakaari kaatuu taakse ja nappaa ketjusta kiinni. Tämä tapahtuu myös, jos esimerkiksi takavaihtajan päivityskeppi osuu maastossa ketjunkiristäjään. Toinen suunnitteluvirhe.

Ihan paska kapine.

Edit: Niin, ja jos sen kiinnitysruuvin kiristää sormivoimin tiukalle, niin kiristäjähän ei enää kiristäkään. Yay! Joko kolmas suunnitteluvirhe tai sitten vain vaka vanha kiinalainen valmistusvika.

Point Racingin ketjunkiristäjästä tismalleen samat kokemukset.

Irrotin melko alussa kiristäjästä jousisysteemit ja muut ja ruuvasin kiristäjän suoraan, kiinteästi (siis ilman jousia) vaihtajakorvakkeeseen. Toimii. Ja se suojakaari kääntyi aina pikkuhiljaa kunnes nappasi jossain vaiheessa ketjuun kiinni. Jossain 4000 km kohdalla se vain lakkasi tekemästä sitä ja toimii nyt hyvin. Ei sitä silti kehtaisi kenellekään suositella.

http://www.heli-bikes.com/Shop/images/product_images/popup_images/2143_0.jpghttp://www.xlc-parts.com/se_data/_filebank/bilder/xlc/__XLC_Logo.jpg/220.jpg

XLC ketjutyökalu, TO-CC02. Ihan hyvän mallinen, mutta kelvotonta metallia. Äkkinäinen murtaa ensimmäisellä käyttökerralla ketjuun kiinni tulevat hampaat. Jotain ei-toivottua muistaakseni tapahtui tuolle piikillekin, jonka jälkeen kapineesta tuli täysin käyttökelvoton. Pakkauksesta en äkkiseltään löytänyt kuvaa, taisi olla kiinni sellaisessa sinikuvioisessa pahvissa nippusiteillä.

Bilteman “Flatfighter” renkaita voi epäsuositella voimakkaasti. Hätäpäissäni ostin mokomat syyskumeiksi käyttöpyörään, ja ekan hieman hätäisemmän jarrutuksen seurauksena on kulmikas tuntuma takarenkaassa = kulutuspinta oli todellakin kulutuspinta, kerta sellainen… Muutenkin aivan tolkuttoman raskaan tuntuiset kumit. Ei todellakaan kannata säästää renkaissa. 17,98€ tuli nyt heitettyä ihan hukkaan ja mojova vitutus päälle.