Keskiö, kammet ja ketjulinja

Mikä on hyvän mittainen varsi?

Lumikko - 19:19, 26.9.2013 » Lyhytvartisella työkalulla tollaset saa laittaa hiton kireälle, ja ne on silti liian löysällä.
Tämä. Ja pitkävartisella kun vääntää ajatuksen kanssa, niin tuntee kyllä kun se kampi ei enää uppoa. Jos kammet ei oo ihan purkkametallia.

Edit: ite ostin ihan tätä tarkoitusta varten tommosen n. 20 sentin vääntövarsilla varustetun kuusioavainsarjan.

Jos kammenpultin haluaa 30-40 Nm välille, 20-senttisellä varrella avaimen päähän pitäisi saada noin 15-20 kiloa massaa roikkumaan. Ei se vääntö ton kummempi juttu ole: montako Newtonia metrin pituisen varren päähän kohdistuu.

Huvikseen voi kokeilla laittaa pikkuavaimella pultit niin kovalle ku jerkku riittää (tai kämmen kestää) ja sitten vääntää sen pitkävartisella momenttiavaimella helposti oikeaan kireyteen - jota siis ekassa vaiheessa todennäköisesti ei saavutettu.

jussi - 19:18, 26.9.2013 » skarppaa jerkku: https://www.yksivaihde.net/old/7837
Jep, meillä Jerkuilla ja Jerpoilla on skarpattavaa:) Ton topsun kyllä onnistunut täysin missaamaan tätä miettiessä. No pitää purkaa ja kasaa paketti uusiksi. Tuleepahan harjoiteltua..
ununu - 18:32, 8.10.2013 » Laitat täältä/ebaysta jotku halvat ja hyväkuntoiset kasari/ysäri-sektorin [b]shimanon neliskanttikammet[/b], esim. 600-sarjalaiset ja pelagosta [b]107mm Velo-Orangen keskiö[/b] 50 eur niin tulee ulommalle rattaalle [b]41mm ketjulinja[/b] joka noissa shimpan jalkajarrunavoissa on. Viisteet tulee olla ja onkin molemmissa JIS tässä tapauksessa. Kampien ketjulinjan tarkastat vielä googlettamalla ja seuraavalla logiikalla: jos tuplarattaalliselle maantiekammelle on speksattu samassa osasarjassa 116mm keskiö niin haluat laittaa tuon 107mm keskiön. Keskiön kierteisiin sinistä loc-titee ennen asennusta ja keskiö+kammet momenttiavaimella kiinni vaikka lbs:ssa pikkurahalla. 10x halvempi budjettiratkaisu ranskalaiselle keskiölle löytyy taas signatureni linkistä. Hommaat vaan italialaiseen keskiöön (70mm) tarkoitetun 107mm JIS-akselin ja tietty ne Shimanon JIS-kammet. Ks. [Setä Sheldon.](http://sheldonbrown.com/velos.html) Muutakin patonkispesifistä kamaa löytyy alla olevan linkin takaa.
Eli siis tarkotus on rakentaa keskiö nyt niin, ettei sitä toiv tarvi enään uusia, vaikka takakiekoksi vaihtuisi joku puhtaasti sinkula/fiksinavalla. Nyt siis kuitenkin vaimolle jalkajarrullinen kiekko. Saanko tuolla akselinvaihdolla tällaisen? Ja mistä akseleita voin hommata? En ole kampia tuolla nykyisellä irrotetulla keskiöllä pyörittäny, joten sen toimivuudesta ei tietoa. Kupit kyllä näyttäs mun mielestä olevan ok, ei mitenkään rispaantuneet.
Mull Dundane - 18:43, 8.10.2013 » Mulla saattaa olla vähän tuosta edellisestä kokemuksia Shimanon kamojen ketjulinjoista. Jatkot oikeassa ketjussa: [Keskiö, kammet ja ketjulinja](https://www.yksivaihde.net/old/222). Ainakin Pelagon kautta siis pitäisi saada noi VO:n kamoja.
Minkälaisia kokemuksia löytyy?

107mm + tyypillinen maantie-shimppaveivi + 1/8" ratas ulommalla paikalla = rattaan harjalta 43,5mm. Lukuisia poikkeuksia löytyy toki, esim. joku Exage-malliston kampi voi tarvita vähän pidemmän akselin.

Se jalkajarrunavan rattaan keskilinja kannattaa ensi töikseen mitata ja laskea (sekä jarrutus- että vetoasento!), eikä luottaa pelkästään siihen mitä netissä sanotaan. Tai oikeastaan aina missä tahansa tapauksessa kannattaa mitata eka, verrata siihen mitä netissä sanotaan eri paikoissa ja miettiä, mistä johtuu mahdollinen eroavaisuus. Kaikkia Yhtään mitään väittämiä ei pidä ottaa ihan sellaisenaan.

Kiitosta vain kommenteista!

Mull Dundane - 19:35, 8.10.2013 » 107mm + tyypillinen maantie-shimppaveivi + 1/8" ratas ulommalla paikalla = rattaan harjalta 43,5mm. Lukuisia poikkeuksia löytyy toki, esim. joku Exage-malliston kampi voi tarvita vähän pidemmän akselin. Se jalkajarrunavan rattaan keskilinja kannattaa ensi töikseen mitata ja laskea (sekä jarrutus- että vetoasento!), eikä luottaa pelkästään siihen mitä netissä sanotaan. Tai oikeastaan aina missä tahansa tapauksessa kannattaa mitata eka, verrata siihen mitä netissä sanotaan eri paikoissa ja miettiä, mistä johtuu mahdollinen eroavaisuus. Kaikkia väittämiä ei pidä ottaa ihan sellaisenaan.
Eli nyt sitte ekaks tuo takakiekko hankintaan. Siitä sitte keskilinja, jonka perusteella keskiö/kammet? En oo vielä uskaltanu ostaa, ku tuo ranskalainen on aiheuttanu epäröintiä koko projektin suhteen.

Mites tuo jarru/vetoasento? Nyt kyllä en ymmärrä tämän merkitystä…

^ Esim. Shimanon CB-E110 -navassa ratas kiinnittyy nk. driveriin, joka muistaakseni liikkuu hieman myös akselin suuntaisesti.

mazaisti - 0:58, 23.7.2013 » Ostin (erittäin vähän) käytetyn San Sebastian kompliitin ja siitä kuuluu poljettaessa aika voimakas hankaustyyppinen ääni (ei kuulu kampia kevyesti pyörittäessä). Samantyyppinen kuin jos ketju hankaa etuvaihtajaan tai ketjusuojaan, mutta tässä pyörässä kumpaakaan ei ole (sinkula), eikä mitään muutakaan kohtaa mihin ketju voisi hangata.

Tuli mieleen, että voiko se johtua hieman vinosta ketjulinjasta? Mittailin ja takana (ilmeisesti Formulan fix/free napa, 120 mm, symmetrisesti keskitetty) ketjulinja on vapaarattaan (3/32") puolella 44,15 mm (fiksirattaan puolella tasan 42 mm). Edessä ketjulinja on 46,75 mm (Sugino XD2, Sugino 1/8" ratas). Ketju on 1/18", merkki tunnistamaton.

Voiko tuo 2,6 mm vinous ketjulinjassa aiheuttaa em. hankaavan äänen? Ratas hiertää takana ketjun sisäreunaa ja edessä ulkoreunaa eli kyllä se vinossa kulkee myös käytännössä.

Ajattelin laittaa tähän päivityksen kun on tullut yv:lläkin kyselyitä.

Aluksi oli epäilys, että pyörässä olisi liian pitkä tai kampien kanssa muuten epäyhteensopiva keskiö. Epäilys osoittautui vääräksi, keskiö oli Suginon oma 103 mm JIS viisteinen.

Jäljelle jäi kammet. Oikeaan momenttiinkaan (edes momenttihaarukan ylärajoille) kiristettynä ketjulinja ei mennyt juurikaan yllämainittua lähemmäs.

Sugino XD2:et eivät siis ainakaan omien kokemusten mukaan ole parhaat vaihtoehdot sinkulaan/fiksiin 120 mm perällä (sisemmällä rataspaikalla pidemmällä keskiöllä voisivat toimia). 130/135 mm perälle luultavasti juuri optimaaliset.

Päädyin hankkimaan uudet kammet ja keskiön.

BTW, Jos joku miettii kampien hankintaa Sebuun, niin Pelagon mukaan 144 BCD kampien pitäisi mahtua pyörimään jos kyseessä on uudempi runkomalli, jossa on pokkaus chainstayssä.

En jaksanut viitsinyt uutta lankaa tehdä, joten mennään tällä…hiukan ohi ja ympäri.

Maasturini, sinkulan kammet pyörivät taluttaessa eteenpäin. Onko ongelma keskiössä vai vapaarattaassa. Keskiö uusi, napa max huntin ajettu Hope evo 2 trials. Kampia asennettaessa jouduin syystä tai toisesta laittamaan ohjeiden vastaisesti noin 2,5mm extra speicereitä, sillä muuten akseli jäi ns. Avoimeksi. Kammet Race Face responce ja tsetti 68/73 keskiöille. Ajoahan tuo ei sinänsä haittaa ja hopen napa kuulemma on vähemmän smuuth uutena, mutta muistelisin lapsuudestani että keskiö meni vaihtoon kyseisen ilmiön ilmetessä. Vai olenko vain tehnyt jotain väärin.

Jos nappaa ketjut pois päältä niin pyöriikö kammet normaalisti, ts. tuntuuko tosi jäykiltä tai herkiltä tai joltain ihan muulta? Itellä oli samanlainen ilmiö pyörässä kun kaikki osat oli uusia, mutta olivat näemmä vaan tehtaalla tuupanneet takanapaan ns. reilusti vassua ja vähän ajan päästä oli ylimääräset poistuneet joten nyt kaikki pelaa normisti.

Kammet pyörii ihan hyvin kyllä (ei tosin mikään sugino-smooth:) kun ketjut poistaa. Takakiekkokin ihan ok, tosin ei lähellekään niin hyvin kuin etukiekko jossa pakasta vedetty hopen evo napa.

Ongelma on vapaarattaassa.

Vapaaratas + ketju kinnaa enemmän kuin keskiö.

Avaa napa ja vapaaratasrunko. Putsaa, laita vapaarattaan kynsille sopivan paksua öljyä ja herkistele kiinni.

Kiitos. Pitää yrittää avata tuo napa. Mä tosin oon näitten kanssa ihan käsi, joten voip mennä huoltoliike hommiksi. Levyjarrujen kanssakin menee vaan hermot.

Hopen Pro II -napojen purku ja kokoaminen pätee vahvan luulotietoni mukaan myös Trials-versioon. Operaatio on aika yksinkertainen, mutta tiivisteen naksauttaminen takaisin paikalleen kokoamisvaiheessa vaatii erikoistyökalun tai -taitoja. Porukka käyttää tähän myös luovia ratkaisuja. Mitään levyjarrujen troubleshootin kaltaista noitumista ja arcane-magiaa Hopet eivät vaadi.

Ajaisin kyllä ite vaan ton navan sisään, jos keskiö toimii herkästi. (Mitä herkemmin keskiö pyörii, sen herkemmin se lähtee tehdasuuden navan mukana pyörimään. Ja tämähän aiheuttaa vastusta vain coastaillessa, eli ei syö kallisarvoista energiaasi silloin kun poljet.) Jotkut vapaarattaat ovat kovin herkkiä ja hiljaisia, Hopesta sellaista tuskin saa millään öljyllä.

Joo itsekin ryhtyisin availuun vasta tonnin jälkeen ja lämpimässä säässä (kun vapaarattaan etelämaalaiset öljyt notkeina).

Mulla on aina ollut niin jähmeitä maastokeskiöitä, ettei pääse tuollaisia ongelmia syntymään.

dpstyles - 21:51, 16.10.2013 » En jaksanut viitsinyt uutta lankaa tehdä, joten mennään tällä....hiukan ohi ja ympäri. Maasturini, sinkulan kammet pyörivät taluttaessa eteenpäin. Onko ongelma keskiössä vai vapaarattaassa. Keskiö uusi, napa max huntin ajettu Hope evo 2 trials.
Täälläkin täysin sama ilmiö samalla navalla. Ajoa takana ehkä kolmisen sataa. En oo pitkään aikaan irroittanut takakiekkoa ja tunnustellut tilannetta mutta kyllä ne kammet vielä taluttaessa pyröii. Itsekin luin jostain että kyseinen napa saattaa alussa olla vähemmän smuutti joten elän siinä uskossa että se siitä notkenee. Jos ei, vien Shock Therapyyn.

Kiitoksia kaikille vastauksista. Unohdan tuon nyt ja ajelen sisään, jos ei parane ajan kanssa niin availlaan sitten.

Hopen alkuperäiset rasvat on melko tiukat näihin lämpötiloihin. Monet laittaa paksua ketjuöljyä tilalle, ei jäädy pakkasilla ja vapaaratas notkistuu. Öljy myös hiljentää napaa vähäsen.

accro - 23:34, 16.10.2013 » Hopen alkuperäiset rasvat on melko tiukat näihin lämpötiloihin. Monet laittaa paksua ketjuöljyä tilalle, ei jäädy pakkasilla ja vapaaratas notkistuu. Öljy myös hiljentää napaa vähäsen.
Hei, se äänihän siinä on parasta! Tajuaa hitaammat siirtyä edestä ajoissa;)