Keskiö, kammet ja ketjulinja

Mikä michen omas keskiössä on vikana? :0 itselläni sellainen metriäkään en ole viellä sillä ajanut…

Jotkut väittää että aukeaa ajossa jostain syystä, brittikin. Mutta koska kammet on nykyään JIS niin ei liene mitään syytä olla laittamatta Shimanon keskiötä, joka on hinta-laatusuhteeltaan ylivertainen. Oikeaa keskiön pituutta en osaa kertoa, joku varmaan osaa.

Jotkut eivät siis osaa vääntää sitä tarpeeksi kireälle. Väännän niin että hitsautuu kiinnni
E. Ai hups en omista kyseistä työkalua :confused:
E2. Haa laitan tefloniteippiä väliin niin pitäisi pysyä :slight_smile: olenpa niin kovin fiksulla päällä näin yö myöhään

broidille laitoin vuosi sitten michen ja aukihan se kiertyy ajossa.

uhka vai mahdollisuus?

tajusin juuri että halon fix-g navallinen kiekko+ sugino messengerit= profit. myöhäis illan pohdinta tuottaa tulosta tänään :slight_smile:

Ostin (erittäin vähän) käytetyn San Sebastian kompliitin ja siitä kuuluu poljettaessa aika voimakas hankaustyyppinen ääni (ei kuulu kampia kevyesti pyörittäessä). Samantyyppinen kuin jos ketju hankaa etuvaihtajaan tai ketjusuojaan, mutta tässä pyörässä kumpaakaan ei ole (sinkula), eikä mitään muutakaan kohtaa mihin ketju voisi hangata.

Tuli mieleen, että voiko se johtua hieman vinosta ketjulinjasta? Mittailin ja takana (ilmeisesti Formulan fix/free napa, 120 mm, symmetrisesti keskitetty) ketjulinja on vapaarattaan (3/32") puolella 44,15 mm (fiksirattaan puolella tasan 42 mm). Edessä ketjulinja on 46,75 mm (Sugino XD2, Sugino 1/8" ratas). Ketju on 1/18", merkki tunnistamaton.

Voiko tuo 2,6 mm vinous ketjulinjassa aiheuttaa em. hankaavan äänen? Ratas hiertää takana ketjun sisäreunaa ja edessä ulkoreunaa eli kyllä se vinossa kulkee myös käytännössä.

Ja jos voi, miten se korjataan?:

  • XD2:n vähän ristiriitaisen speksien ja täältä löytämieni San Sebastianin speksien perusteella pyörässä on 103 mm keskiöakseli. Saako niitä lyhyempiä?
  • Pidempi keskiöakseli ja ratas spiderin sisäpuolelle?
  • Uudet kammet?
  • Ohuempi ratas ja (notkeampi) ketju?
  • Erilainen vapaaratas?
  • Takanavan dishaus?
  • Spaceri vapaarattaan ja navan väliin?
  • Yhdistelmä edellemainituista

Tavoitteena olisi saada sekä sinkula- että kiinteäpuoli asiallisesti käyttöön. Tällä hekellä tuntuu, että 43 mm ketjulinja edessä olisi se sopiva kompromissi. Vai miten näitä on tavattu tehdä? :slight_smile:

Aikaisemmissa yksitakarattaisissa pyörissäni ketjulinjan on saanut säädettyä helposti oikeaksi ja vastaavaa ilmiotä ei ole tullut vastaan.

Kokeilisin taakse parin millin spaceria jolla vapaarattaan ketjulinja siirtyy pari mm ulos siihen 46milliin ja rapiat sekä ketjun ja eturattaan vaihtamista 3/32"-kokoon.

Tarkista että se keskiö varmasti on sen 103mm. Sen lyhempää et löydä, mutta se on jo niin lyhyt että monet kammet osuisivat jo runkoon ja noiden tosiaan pitäisi ilmeisesti sillä asettua. Onko kammen tyvessä rakoa kammen ja rungon/keskiön välissä?

Joo tarkasta keskiön todellinen pituus, koska yli 46mm 103mm akselilla kuulostaa paljolta. Luulen, että keskiön vaiht sopivampaan (mikäli mahdollista) riittää. Omassa tapauksessani fixirattaalla 42mm, vaparilla 44, ja ketjulinja 43,5mm, mutta mulla on 3/32ketju. Mitään meteliä ei kuulu, vaikka ajan fixillä, jolle ketjulinja on enemmän vinossa. En tiedä mitkä marginaalit tolle leveelle ketjulle riittää, koska on aika anteeksiantamatonta tällasessa tapauksessa. En näe myöskään merkittäviä etuja leveän ketjun käytöstä, sun ei kannattane vaihtaa, koska kaikki rattaatkin samoja kuin ketju.

Nonniin. Kohta heitän rungon roskikseen, josta joku sen saa käydä itselleen hakemassa. SRAM S300 kampisarjan kanssa oli ongema, että ratas oli vähän turhan lähellä runkoa. Ajattelin sitten että vaihdan Omnomeihin, koska Pedalroomissa on monia runkoja (Pake 75 French) sillä kampisarjalla ja GXP keskiöllä ilman mitään ongelmia. Tänä aamuna tuli ovelle Omniumit ja innokkaana menin niitä asentamaan runkoon, kunnes omnom

Onko oikeasti nyt sit rungossa valmistusvirhe vai mitä? Keskiö feissattiin Foxcompilla viime viikolla, joten siinä ei pitäis olla nyt mitään ongelmia. Mikä ihme tässä nyt hakkaa koko ajan vastaan?

Merkkaa kohta, etsi sopiva pyöreähkö puupalikka ja vasara ja tee pieni pokkaus rungoon väistämään kampia. Tai laita esim jotkut “kompakti” (110bcd) kammet…

Onko tuossa vetopuolella yhtään speiseriä keskiön ja rungon välissä?

Edit: asiaa on vissiin jo aiemmin puitu, mutta kärsiskö laittaa prikan?!

Kannattanee ensin katsoa, että ketjulinja tolla sun nykysellä kampikokoonpanolla on ok. Jos ei, niin sitten speisserit kehiin, jos on, niin sitten pieni lommo chainstayhyn, kuten aiemminkin neuvottiin.

Ketjulinja 45mm eli ok. Pitänee sit lyödä vissiin lommo. Ihme juttu vaan, että noita runkoja ja Omnomeja on pariteltu ilman mitään ongelmia ja mulla ei sit sovi millään.

jos yleisesti on asennus jengillä on onnistunut, mutta sinulla ei niin ota vielä hetki ja tuumaa ennen kuin moukutat lommoille.

suurella todennäköisyydellä teet jotain väärin.

No eipä tuossa voi hirveästi tehdä mitään väärin?

Runko kiero?

Jos on, niin sit tehtaalta jo.

Nelikantti to the rescue!

taaaai…

feissaat ei-vedonpuolelta pari milliä pois ja isket vastaavasti vedon puolelle parin millin spacerin.

Sitten menee ketjulinja pieleen, jos nyt on ok.