How-To: Vian etsintä yksivaihteisesta pyörästä

Mulla on runtatessa nariseva stonga kolme kertaa kolmesta paljastunut hieman pieneksi stemmin clamppiin ja ongelma korjattu kaljatölkkishimmillä. Kantsii muistaa että nämä 25,4 ja muut ovat vain nimellismittoja, joista osien todelliset koot aina hieman poikkeavat.

märällä ajaessa renkaan rullausääni takana muuttuu lyhyeksi hetkeksi joka kierroksella

  1. sulla on jotain kiinni renkaassa
  2. ulkokumistasi on kangasta näkyvillä, vältä skidaamista
  3. Kumissa on reikä, joka vettä kupliinnuttaen suhahtelee.

^
3. Kumissa on reikä, joka vettä kupliinnuttaen suhahtelee.

26 tuumanen kasari maasturi-retkipyörä. Yliohjaantuu eli lähtee vetämään sivuun jos laittaa isompaa rengasta (2"). Voisiko johtua haarukan taivutuksesta? 1.5" rengas ei aiheuta vielä suurempaa vääntöä.
http://www.retrobike.co.uk/forum/files/mf_705.jpg
Mitään tehtävissä?

fobba - 18:12, 8.1.2017 » 26 tuumanen kasari maasturi-retkipyörä. Yliohjaantuu eli lähtee vetämään sivuun jos laittaa isompaa rengasta (2"). Voisiko johtua haarukan taivutuksesta? 1.5" rengas ei aiheuta vielä suurempaa vääntöä.
Yliohjaantuu? Siis takapää lähtee mutkassa jakelemaan ulkokaarteen piolelle, kun vaihtaa isomman kumin?

^hah. Ei ihan. Siis etupää käyttäytyy kummallisesti. Kun kääntää niin rengas lähtee kääntymään “itsekseen” enemmän kun tarkoitus ja sitä kääntymistä joutuu vastustamaan tietyn pisteen jälkeen.

Itseohjautumistahan tuo. Liittyy renkaan rakenteeseen, kuvioon ja paineisiin sekä varmaan keulakulman, rengaskoon ja raken epäpyhään kolmiyhteyteen. Läskipyörissä ja plussafillareissa hyvinkin yleinen ilmiö.

Tästä tulikin mieleeni, miten trail-lukema mahtaakaan muuttua ohjaustankoa kääntäessä ja pyörää kallistaessa, kun tuossa muiden geometristen muutosten ohella renkaan maahan koskeva osa halkaisijaltaan pienemmällä kehällä. Mutta se ei kuulu tähän topikn.

fobba - 20:33, 8.1.2017 » ^hah. Ei ihan. Siis etupää käyttäytyy kummallisesti. Kun kääntää niin rengas lähtee kääntymään "itsekseen" enemmän kun tarkoitus ja sitä kääntymistä joutuu vastustamaan tietyn pisteen jälkeen.
ns. wheel flop liittynee. [tässä](http://rolobikes.com/pdf/rolo-wheel-flop.pdf) kohtuullisen selkeästi avattuna tuo, maantiepuolelta.
kid_scientifik - 23:31, 8.1.2017 »
fobba - 20:33, 8.1.2017 » ^hah. Ei ihan. Siis etupää käyttäytyy kummallisesti. Kun kääntää niin rengas lähtee kääntymään "itsekseen" enemmän kun tarkoitus ja sitä kääntymistä joutuu vastustamaan tietyn pisteen jälkeen.
ns. wheel flop liittynee. [tässä](http://rolobikes.com/pdf/rolo-wheel-flop.pdf) kohtuullisen selkeästi avattuna tuo, maantiepuolelta.
Vois periaatteessa mennä johonkin geometriatopikkiinkin, mutta mielenkiintonen, joskin insinööriyteen taipuvalle aika yksinkertainen dokumentti kyllä.

Voidaan siis todeta, että jyrkällä keulakulmalla olevat fiksit on aika vähän taipuvaisia tohon floppiin (matemaattisesti paikkansapitävää) ja sitäkautta tuohon “ohjauksen tehostumiseen” tankoa käännettäessä. Tätä oikeastaan tukee havainnot nopeasta ohjauksesta ja esimerkiksi ilman käsiä ajamisen “vaikeus” verrattuna vaikkapa maantiepyörään. Bonuksena toki tuleekin sitten tarkempi ajolinjan säätö kuskin imputilla eli käytännössä nopea ohjausgeometria on hyvä kaupunkipyöräilyyn - väittämä, jota fiksien yhteydessä näkee, on käytännössä täysin totta.

Itse en niinkään ole kokenut tuota ohjauksen tehostumista esimerkiksi maantiepyörällä ongelmallisena, mutta esimerkiksi mutkaan “pääseminen” on maantiegeolla huomattavasti hitaampaa/vaikeampaa kuin ratageolla. Jokatapauksessa havaittiin, että alottajan kysymyksessä ei ollutkaan vika vaan ominaisuus.

E: Pakko sanoa, että insinöörille tuottaa mielihyvää se, kuinka yksinkertaisen nerokas tuo fillarin keulan toiminta on. Vauhdin kasvaessa traili eli “ostoskärrypyöräefekti” jossa pyörää käytännössä vedetään, pyrkii suoristamaan rengasta ja hitaammassa taas tuo wheelflop pyrkii kääntämään rengasta. Polkupyörä on siis käytännössä täysin automaattiohjautuva kunhan kallistetaan oikein.

Oire: retkipyörässä rengas alkaa laahata lokasuojaan

Nouse pyörän selästä, pyöräytä kiekkoa → ei laahaa

Nouse pyörän selkään, aja eteenpäin → laahaa edelleen

Nouse pyörän selästä, pyöräytä etukiekkoa → ei laahaa

Nouse pyörän selkään, aja eteenpäin → laahaa edelleen

Nouse pyörän selästä, irrota kiekot ja tarkasta lokasuojat sisäpuolelta, asenna kiekot takaisin → mikään ei laahaa pyörittäessä

Kuka tietää missä oli vika?

Oma diagnoosini on, että allekirjoittanut ajokunnossa painaa iham uitusti, jolloin teräsraami vain fleksaa. Vai miksi muutenkaan etukurakaaren ääni voimistuu putkelta runtattaessa O_o

Puolisolla oli tuollainen laahausvika. Syyllisenä oli lokasuojan kruunukiinnikkeen peitoksi tehtaalla laitettu teipintapainen. Ei kelvanne yleisemmäksi hoito-ohjeeksi.

Koivulan dynamo - 21:11, 13.3.2017 » Oma diagnoosini on, että allekirjoittanut ajokunnossa painaa iham uitusti, jolloin teräsraami vain fleksaa. Vai miksi muutenkaan etukurakaaren ääni voimistuu putkelta runtattaessa O_o
Täs ollaan jo oikeilla jäljillä. Kun painon otti pois perältä, laahaava ääni lakkasi, ja syylliseksi paljastui murtunut seatstay. Jatko perstai-illan pienissä.

Kuullostaa siltä että levyjarru laahaa mutta eihän pyörässä ole kuin yksi vannesorvi. Ylämäessä ääni hiljenee. Kurasuihkuhan se vain takoo palpaista viistoputkea.

Ei oo yksivaihteinen pyörä mutta same rules apply koska kyseessä etupään ongelma. En ole vielä toistaiseksi varma olenko eliminoinut ongelman, mutta Shimano WH-M575 kiekkosetin etukiekko naksuu satunnaisesti. Vaihdoin pikalinkun ja naksunta väheni. (ehkä, koska kyseessä sattumanvarainen homma niin ei voi sanoa varmuudella) Ennenkuin ehdotatte tarkistamaan muita asioita: olen eliminoinut paloja vaihtamalla kaikki muut tekijät ja naksunta loppui etukiekkoa vaihtamalla. Haluaisin kuitenkin käyttää tätä kiekkosettiä ja siksi ratkaista tämän ongelman. Herkistelin navan laakerit ja tarkistin juurimutterin yms. (vaihdoin pikalinkun, rihtasin kiekon ja tarkistin ettei ota kiinni mihinkään) Mistäköhän moinen naksunta voisi johtua?

Voisko olla laakerikuulissa tai navan sisäpinnassa kulumia? Toinen voi olla jännitteet/kiertymät pinnoissa.

lluque - 0:24, 31.7.2018 » Voisko olla laakerikuulissa tai navan sisäpinnassa kulumia? [s]Toinen voi olla jännitteet/kiertymät pinnoissa.[/s]
Tää pitää kattoa jossainvälissä tarkemmin. Jälkimmäistä en pidä todennäköisenä, sillä kiekot juuri rihdattu osaavan henkilön käsin.

just äsken tuli vastaan shimanon perusmaastoinen etunapa jossa oli laakerikooli erittäin siististi halki
tuskin on harvinainen ilmiö

Kokeile nyt kuitenkin leipoa puolista kiertymät veke. Kahden minuutin homma. Saat senkin sitten pois listalta.

Korviin kantautuu ajaessa epämääräistä paikantamatonta kitinää: kannat kaulassasi järeää ruosteista ketjulukkoa.