Rungon maalaus

Tai mites olis alu-rungon anodisointi? Tuossa olis DIY ohjeet:
http://www.motot.net/wiki/Anodisointi
Värjäys tapahtuu kangasväreillä. Say what?!?

Maalauksen aika lähenee, ongelmaverkko tihenee. Jostain pitäs saada sellasta taipuisaa ja kapeaa teippiä, jolla vois suojata pieniä alueita ja tehdä “muotoja”. Automaalarit tätä käyttävät, rautakauppojen valikoimaan ei tuote näytä kuuluvan. Siispä: mistä?

Tästä videosta näkyy minkälaista tuo teippi on: Old School Flames Made EZ with Ed Hubbs & Kustom SHop - YouTube

Kannuineen ja teippeineen yms… Loppulasku alkaa oleen varmaan kohta ton pulverinmaalauksen luokkaa…

Kontaktimuovi mahdollistaa rungon ympärillekkin tehtävä kikkailut vaivatta. Ohut tussi, kuvioiden kopiointi muoviin, muovi skalpellilla sälöille, muovi tarkasti rungon pintaan ja kilikali laulamaan.

Panosta kannun ohella suuttimeen. Kiusaa siis jotain guerillakilikalikaupan jamppaa joka tietää moisista.

Kannul on samat säännöt kuin ruiskulla… Älä suihkuta ikinä kun on käsi paikallaan, älä mee 15 senttiä lähemmäs jos ei oo ihan pakko.

Kiitti Heka linkistä; lähtee kokeiluun, koulussamme kuin suhtaudutaan ylen nuivasti pyörän runkojen pulverointiin…

Täältä ainakin pitäisi saada ohutta maskausteippiä: http://www.decovari.fi/
Nettisivut aika suolesta, mutta melko varmasti tuolla kyseistä teippiä kyllä on.
Jossain muissakin mestoissa kyllä nähnyt tuota maskausteippiä.

Temperasta ei välttämättä saa tuollaista ohutta maskausteippiä, mutta maskausfilmiä ja nestettä kyllä saa.
Maskausfilmi on hieman kuin kontaktimuovia, sillä erolla että liima ei ole niin purevaa, ja käsittääkseni maskausfilmin pinta ei niin pahasti ota kiinni maaliin, jolloin ei tapahdu niin helposti repeämiä maalin reunoihin kun maskausfilmiä poistetaan.
Maskausneste on siveltimellä pintaan levitettävää ainetta, joka maalaamisen jälkeen voidaan hangata/kumittaa pois, jolloin maskausnesteellä maalattu kohta jää paljaaksi viimeisimmästä maalikerroksesta. Jossain vaiheessa taisi olla myös maskaustusseja, jotka toimivat samoin kuin maskausneste.

Vakiosuuttimet on tommoseen oikein hyviä, tasaista, softia jälkeä… fillarin rungon suihkiminen takapihalla on kuiteskin eri juttu kuin 3 minuutin backjumppipaneelin värittäminen tai toisesta ääripäästä superhienojen linjojen hinkkaus johonkin artsumuraaliin.
Pink doteilla ja muilla läskiä jälkeä tekevillä suuttimilla lekat vaan tyhjenee nopeammin ja puolet maalista menee muualle kuin runkoon… skinnyillä taas saa helposti maalin valumaan ja suuttimen tukkoon. Eli pyydä kannujen lisäksi vaikka muutama level 4 varasuuttimiksi, pehmeä jälki ja sopiva paine.

Hiuslakkapurkit enivan?

konkeli - 3 minutes ago » Hiuslakkapurkit enivan?
Tuulitukan suuttimet olivat meillä kova sana ysikytluvulla, tuli tasaista ja juuri sopivaa puolifättiä outline-leveyttä. Menivät vaan helposti tukkoon.
Eli pyydä kannujen lisäksi vaikka muutama level 4 varasuuttimiksi, pehmeä jälki ja sopiva paine.
Ei o enää tietoa, miten Montana/Molotow henkisten purkkien suuttimet skulaa, mutta koulun varastoista kaivetut Mastonit etc. on toiminut esim muhvien maalaamisessa ok omista kaapeista kaivetuilla paremmilla suuttimilla. Niiden omat räkii sen verran, etten ainakaan ite halua niitä käyttää, jättää täplää IMO.

Saako jotain tuulitukkaa vielä?? =) =)

mites tämä vaihtoehtoinen rungon päällystämistapa eli tarroittaminen. hajooko runko vidusti jos heitän vähän ruostuneen pinnan päälle tarroja ison kasan? ja sattuisko jollain olee jotai tarravarastoa josta vois antaa mulle jonku läjän…

Oon nyt mietiskelly tätä maalaus projektin aloittamista ja näyttää että joudun kallistuun tohon kilikali linjalle. Miten hyvin noi maalit yleensä pysyy kiinni/kestää kiven iskuja yms.

Pulverointi olis kyllä se parempi/helpompi vaihtoehto, mutta ei vaan ole mahdollisuutta toimittaa runkoa maalattavaksi kun pitää valitettavasti töissäkin käydä. Vähän huonoihin aikoihin ovat noi Stadin maalaamot auki.

Onko kellään tarvetta runkonsa pulverimaalaukselle? Voisin loisia omalle rungolle kyydin maalaamoon ja takas…

Mitä halvempi spray, sitä huonommin peittää ja kestää. Lakka kannattanee vetää pintaan.

Voithan myös vetää pyörän pinnaksi vasaralakkaa. Se on nimestään huolimatta myös maalia, mutta kestävämpää (kemiallisesti se kai vastaa enemmän lakkaa… tai en minä oikeasti tiedä mistä se nimi tulee). Voi ostaa joko kilikalina tai pensselillä levitettävänä, pinnan pitäisi kuivua molemmissa samanlaiseksi vähän “vasaralla lyödyn” näköiseksi ja pitäisi kestää. Värivalikoima tosin on suppea.

Onkos jollain haisua millä tekniikalla onnistuisi ns. roiskemaalin tekeminen. Niitä näki joskus 80-90 luvulla jonkin verran varsinkin maastureissa. Olis tarkoitus heittää runkoon pulverimaali ja sitten jokin kirkkaan värinen roiskemaali päälle.

Ruiskulla toi roiskemaali on tod.näk pakko hoitaa mut miten, liian paksut litkut sisään, liikaa ilmaa or what?

Lisäksi jos joku osaa sanoa jotain rajoituksia tuolle maalille minkä voi laittaa pulverin päälle, sopiiko alkyydimaalit?

mutta vielä siitä suojaamisesta pulverimaalautuksen yhteydessä:

mulla on yhdessä uutta maalipintaa kaipaavassa rungossa kromatut haarukan päät edessä ja takana. onko niitä edes mahdollista suojata jotenkin pulverimaalauksessa vai miten se homma oikein toimii?

johnjohn - 13:09, 2.4.2009 » Onkos jollain haisua millä tekniikalla onnistuisi ns. roiskemaalin tekeminen. Niitä näki joskus 80-90 luvulla jonkin verran varsinkin maastureissa. Olis tarkoitus heittää runkoon pulverimaali ja sitten jokin kirkkaan värinen roiskemaali päälle. Ruiskulla toi roiskemaali on tod.näk pakko hoitaa mut miten, liian paksut litkut sisään, liikaa ilmaa or what? Lisäksi jos joku osaa sanoa jotain rajoituksia tuolle maalille minkä voi laittaa pulverin päälle, sopiiko alkyydimaalit?
oon joskus miettinyt samaa, itse lähtisin varmaan toteuttamaan tommosta ihan Jackson Pollock-tyylisesti roiskimalla tai vaihtoehtoisesti paskaks leikatulla suuttimella suihkimalla. Pulveroinnissa ei käytetä maalia vaan se (maadoitetun) metallin pintaan suihkutettava tavara on muovijauhetta joka tarttuu metalliin staattisen sähkön avulla ja uunissa sulaa tasaiseksi pinnoitteeksi.. en usko että kauheasti rajoittaa päällemaalausta muuten kuin korkeintaan pysyvyyden suhteen.

Teipillä maskaamalla. Teipin laatu kandee varmistaa maalaamosta, jotkut varmaan neuvoo että pitää ehdottomasti käyttää jotain erikoisteippiä, toiset taas että maalarinteippikin käy… itse en tiedä, oon aina vaan sanonut mitkä kohdat pitää suojata. Varmaan tärkeintä on että kestää n. 200 asteen uunin (eli ei sula/pala kiinni)

^ eli juurikin tuota kelasin, millä ne haarukan päät saa suojattua jotta kestävät uunin?

Aika suurella itseluottamuksella väittäisin, että sille kromille ei tapahdu tuon taivaallista siellä uunissa, suojattu, tahi ei.

Jos haluat pitää ne kromit esillä, niin sittenhän ne on tietysti suojattava. Ainiin ja tietty hiekkapuhalluksessa. Vaikka hiekalla ei kromista läpi taida päästä, niin matan sillä kyllä saa…

Joo kyllä kromauksen pitäis uunin kestää, prätkän pakosarjat ja sen semmoiset ottaa vielä vähän enemmän lämpöä.
Voihan tuonkin toki helposti varmistaa vaikka paistamalla vanhaa stongaa lohkoperunoiden ja falafelien kanssa, maalauslinjan masuuni ei eroa normiuunista käytännössä muuten kuin kokonsa puolesta.

ChainThug - 21:20, 2.4.2009 » Joo kyllä kromauksen pitäis uunin kestää, prätkän pakosarjat ja sen semmoiset ottaa vielä vähän enemmän lämpöä. Voihan tuonkin toki helposti varmistaa vaikka paistamalla vanhaa stongaa lohkoperunoiden ja falafelien kanssa, maalauslinjan masuuni ei eroa normiuunista käytännössä muuten kuin kokonsa puolesta.
Miten kuumia ne uunit on? Sinistetty pyörä ois aika hieno, tai edes oljenvärinen.

n. 200 astetta… or so I heard

(pizzat paistan kahdessa ja puolessa sadassa, uunin ritilän kromaukset/sinkkaukset on toistaiseksi pysyneet kiinni :slight_smile:

Sanoisin, että riittävän suuri keramiikkauuni ois sinistykseen paree vaihtoehto… En ole ihan varma paljonko nuista maalausuuneista saa tehoja irti, mutta keramiikkauunissa saa lämpötilan just ei melkein. Ja luulis sitä jossain olevan niin ison sellaisen, että runkokin mahtuu…