Rungon maalaus

Kävin tossa viime viikolla hakemassa halvalla vanhan rungon ja ensimmäinen homma sen kuntoon laittamisessa on tässä tapauksessa varmaan maalaus. Olen käsittänyt, että Nitromorsella saa maalit pois näppärästi. Ainetta löytynee varmaan jostain rauta/maalikaupasta?

Sitten itse maalaus. Ajattelin käyttää spray-maalia ja olen käsittänyt, että maalin laatuun kannattaa panostaa. Osaako joku sanoa hinta-laatu-suhteeltaan hyvän kannumerkin? Mitkä taas ovat maalauksessa yleisimmän mokat ja miten ne vältetään? Onko värillä merkitystä, ts. näkyykö jonkun värisessä rungossa mokat helpommin tai räikeämmin kuin toisessa?

Ja sitten vielä tärkein asia: ehdottakaa minkä värinen runko ois passeli!

Oranssi!

Nitromorsella kuulemma lähtee, mutta lähtee samalla aivosolutkin. Jos on aikaa ja olutta niin mekaanisesti teräsharjalla / lastalla, vesihiomapaperilla viimeistely.

Jos helpolla haluaa selvitä niin ajelee Tattarisuolle Elekolle, valitsee värin ja siellä hiekkapuhalletaan ja pulverimaalataan seitsemäänkybään.

Itse vetelin yhden rungon kolikolipurkeilla ja hienohan siitä tuli, mutta ei se tahdo pysyä kiinni. Pulveri pysyy.

Tattarisuon Taximo pistää patemmaksi, 60 puhallus ja maalaus pulverilla. Tekemisen meininkiä ilman ikäviä kuitteja. Ihan ok laatua kun pohja ok, ruosteisessa raleikissa vähän kupruilee, mutta siitä sai sitten tingittyä.

Älä ainakaan mustaksi.

Nitromossilla maalin poistaminen saattaa olla mukavampaa kun kayttaa Sa-int suojanaamaria. Ostin omani 3:lla eurolla laukkuineen ja romppeineen ja on palvellut hyvin kun on tarvinnut kiillottaa osia kodinputkimiehella.

Joo. Parina iltana olen tässä vähän poistellut maaleja ja olo on aika huono sessarin jäljiltä aina. Pitänee hommaa nasse tai vaihtoehtoisesti suorittaa puhdistusoperaatio pihalla. Onko muuten mitään vinkkejä maalin poistoon ahtaista ja hankalista paikoista? Teräksinen hammasharja?

Löytyykö Stadista muuten mitään mestaa, jossa tota runkoa pääsis maalailee diy-meiningillä? Squat?

Minä otan aina spray-purkin kauniiseen käteen ja menen piripuistoon sopivan suojaisaan paikkaan suihkuttelemaan.
Edellisen kämpän vieressä oli parkkipaikkana toimiva tyhjä tontti, josta yleensä löytyi tilaa.

Jos taas arvelet, ettei moisten paikkojen taso riitä hyvään tulokseen, niin saatat päästä vähemmällä stressillä, kun kaivat kuvetta ja viet ammatilaiselle.

MrHat - 12 hours ago » Minä otan aina spray-purkin kauniiseen käteen ja menen piripuistoon sopivan suojaisaan paikkaan suihkuttelemaan. Edellisen kämpän vieressä oli parkkipaikkana toimiva tyhjä tontti, josta yleensä löytyi tilaa. Jos taas arvelet, ettei moisten paikkojen taso riitä hyvään tulokseen, niin saatat päästä vähemmällä stressillä, kun kaivat kuvetta ja viet ammatilaiselle.
Osaatko neuvoa mitään hyvää maalimerkkiä, mikä ei olisi tuhottoman kallis?

No tietty auton paikkamaalit on ainakin tarkoitettu metallisten kulkuvälineiden maalaamiseen. mut ei kai noilla eri merkeillä kauheesti eroja ole… lähinnä joidenkin hankalien sävyjen (esim keltaiset + tummansininen) peittävyydessä.

Clash, molotow, montana jne “taiteilijatarvikkeet” on suunniteltu myös metallisten kulkuvälineiden nopeaan ja hyvään peittoon ja sävyjä löytyy, mutta tietty niissäkin on eroja tiettyjen värien kanssa. Ja paikallisjunan paneelien suihkimisessa kestävys ja värin pysyminen ei ole ihan yhtä tärkeitä kriteereitä kuin volvon puskurissa eli voi olla että rapisee/hankautuu pois helpommin kuin automaalit.

Ja kirkaslakka kannattaa ottaa samalta valmistajalta jos mahdollista, tai ainakin kokeilla ensin johonkin testipintaan… saattaa tulla ikävä ylätys jos joku selluloosapohjainen maali X alkaa kiehumaan ei-yhteensopivan lakan kanssa.

hintahaarukka maaleille about 3-10€/leka ja yhdellä kannulla ehkä pärjää jos ei ole keltaista. Ja lakkaa toinen purkki päälle.

Stadista hyvälaatuisia kannuja saa Decoväristä. Aleksis Kivenkadulla sijaitsee pulju. Hinnoista en osaa sanoa, juurikaan esimerkkiä, kun sen verran aikaa kun sieltä hakenut kannua viimeksi.
Yksi teräksinen maasturinrunko kuitenkin tullut decon väreillä ja lakalla väriteltyä, ja hyvin on pysyny maalit kiinni.
Kannattaa ainakin kysäistä sieltä, jos sprayllä haluaa runkoa suihkia. Etenkin kaks-komponentti lakat on laadukkaita, ja saa hyvää jälkeä aikaiseksi.

tantor - 1 day ago »
MrHat - 12 hours ago » Minä ... menen piripuistoon sopivan suojaisaan paikkaan... suihkuttelemaan.
Osaatko neuvoa mitään hyvää maalimerkkiä, mikä ei olisi tuhottoman kallis?
En. Minun käyttöön halvinkin on riittävän hyvä. Nykyinen, vasta kasattu runko on edellisen omistajan maalaama, edelliselle en tehnyt mitään ja edelliset oli aika "rottapyöriä." Maalin tehtävä on suojata metallia korroosiolta ja tarjota esteettisesti miellyttävä ulkonäkö. Itseäni sattuu miellyttämään rottapyörien lookki, jolloin kärsinyt maalipinta on vain plussaa.

Mutta sinällään toisin päin sanottuna, yhtään huonoa halpaa maalia ei ole eteen sattunut.

Huono kokemus onkin sitten siellä kalliimmassa päässä: Tyttökaverin pyörään sekoitettiin spraypurkillinen metallinhohtoista hondan moottoripyörämaalia… vaikka sävy olikin juuri oikea, niin maalausjäljen laadun puolesta ei voi suositella. Isoja pisaroita, sumu ei ollut tasaista, meinaa valua liiankin helposti… tai sit en vaan osaa…

edit: en osannut kirjoittaa[i]

Itse olen kanssa mrHatin kanssa samoilla linjoilla. Ensin kilikali-maalilla haluttu sävy ja kolhut voi peittää vaikka tarroilla.
Tänään hieroin yhtä vanhaa pisteruosteista runkoa. Ensin santapaperilla rupsut pois ja sinkkispray pohjaksi ja akryylipohjanen kimallespray päälle.
Saa nähdä miten toimii…

Niin joo. Mulla ei yleensä mene kokonaista purkkia pyörän maalauksessa, mutta olenkin kärsimätön. Suihkuta riittävän (muttei liian) kaukaa, äläkä liikaa kerralla. Valumat on vittumaisia ja ne osuu helposti (itsellä) silmään kättensä jälkeä ihastellessa.

Tän linkin vois ikuistaa tänne:

Jos joku on juuri maalaamassa pyörää ja jaksaa tuota kokeilla niin kertokoon ihmeessä miten kävi, kestääkö polkemista…?

Tai mites olis alu-rungon anodisointi? Tuossa olis DIY ohjeet:
http://www.motot.net/wiki/Anodisointi
Värjäys tapahtuu kangasväreillä. Say what?!?

Maalauksen aika lähenee, ongelmaverkko tihenee. Jostain pitäs saada sellasta taipuisaa ja kapeaa teippiä, jolla vois suojata pieniä alueita ja tehdä “muotoja”. Automaalarit tätä käyttävät, rautakauppojen valikoimaan ei tuote näytä kuuluvan. Siispä: mistä?

Tästä videosta näkyy minkälaista tuo teippi on: Old School Flames Made EZ with Ed Hubbs & Kustom SHop - YouTube

Kannuineen ja teippeineen yms… Loppulasku alkaa oleen varmaan kohta ton pulverinmaalauksen luokkaa…

Kontaktimuovi mahdollistaa rungon ympärillekkin tehtävä kikkailut vaivatta. Ohut tussi, kuvioiden kopiointi muoviin, muovi skalpellilla sälöille, muovi tarkasti rungon pintaan ja kilikali laulamaan.

Panosta kannun ohella suuttimeen. Kiusaa siis jotain guerillakilikalikaupan jamppaa joka tietää moisista.

Kannul on samat säännöt kuin ruiskulla… Älä suihkuta ikinä kun on käsi paikallaan, älä mee 15 senttiä lähemmäs jos ei oo ihan pakko.

Kiitti Heka linkistä; lähtee kokeiluun, koulussamme kuin suhtaudutaan ylen nuivasti pyörän runkojen pulverointiin…

Täältä ainakin pitäisi saada ohutta maskausteippiä: http://www.decovari.fi/
Nettisivut aika suolesta, mutta melko varmasti tuolla kyseistä teippiä kyllä on.
Jossain muissakin mestoissa kyllä nähnyt tuota maskausteippiä.

Temperasta ei välttämättä saa tuollaista ohutta maskausteippiä, mutta maskausfilmiä ja nestettä kyllä saa.
Maskausfilmi on hieman kuin kontaktimuovia, sillä erolla että liima ei ole niin purevaa, ja käsittääkseni maskausfilmin pinta ei niin pahasti ota kiinni maaliin, jolloin ei tapahdu niin helposti repeämiä maalin reunoihin kun maskausfilmiä poistetaan.
Maskausneste on siveltimellä pintaan levitettävää ainetta, joka maalaamisen jälkeen voidaan hangata/kumittaa pois, jolloin maskausnesteellä maalattu kohta jää paljaaksi viimeisimmästä maalikerroksesta. Jossain vaiheessa taisi olla myös maskaustusseja, jotka toimivat samoin kuin maskausneste.

Vakiosuuttimet on tommoseen oikein hyviä, tasaista, softia jälkeä… fillarin rungon suihkiminen takapihalla on kuiteskin eri juttu kuin 3 minuutin backjumppipaneelin värittäminen tai toisesta ääripäästä superhienojen linjojen hinkkaus johonkin artsumuraaliin.
Pink doteilla ja muilla läskiä jälkeä tekevillä suuttimilla lekat vaan tyhjenee nopeammin ja puolet maalista menee muualle kuin runkoon… skinnyillä taas saa helposti maalin valumaan ja suuttimen tukkoon. Eli pyydä kannujen lisäksi vaikka muutama level 4 varasuuttimiksi, pehmeä jälki ja sopiva paine.

Hiuslakkapurkit enivan?

konkeli - 3 minutes ago » Hiuslakkapurkit enivan?
Tuulitukan suuttimet olivat meillä kova sana ysikytluvulla, tuli tasaista ja juuri sopivaa puolifättiä outline-leveyttä. Menivät vaan helposti tukkoon.