Rungon maalaus

Onkos jollain haisua millä tekniikalla onnistuisi ns. roiskemaalin tekeminen. Niitä näki joskus 80-90 luvulla jonkin verran varsinkin maastureissa. Olis tarkoitus heittää runkoon pulverimaali ja sitten jokin kirkkaan värinen roiskemaali päälle.

Ruiskulla toi roiskemaali on tod.näk pakko hoitaa mut miten, liian paksut litkut sisään, liikaa ilmaa or what?

Lisäksi jos joku osaa sanoa jotain rajoituksia tuolle maalille minkä voi laittaa pulverin päälle, sopiiko alkyydimaalit?

mutta vielä siitä suojaamisesta pulverimaalautuksen yhteydessä:

mulla on yhdessä uutta maalipintaa kaipaavassa rungossa kromatut haarukan päät edessä ja takana. onko niitä edes mahdollista suojata jotenkin pulverimaalauksessa vai miten se homma oikein toimii?

johnjohn - 13:09, 2.4.2009 » Onkos jollain haisua millä tekniikalla onnistuisi ns. roiskemaalin tekeminen. Niitä näki joskus 80-90 luvulla jonkin verran varsinkin maastureissa. Olis tarkoitus heittää runkoon pulverimaali ja sitten jokin kirkkaan värinen roiskemaali päälle. Ruiskulla toi roiskemaali on tod.näk pakko hoitaa mut miten, liian paksut litkut sisään, liikaa ilmaa or what? Lisäksi jos joku osaa sanoa jotain rajoituksia tuolle maalille minkä voi laittaa pulverin päälle, sopiiko alkyydimaalit?
oon joskus miettinyt samaa, itse lähtisin varmaan toteuttamaan tommosta ihan Jackson Pollock-tyylisesti roiskimalla tai vaihtoehtoisesti paskaks leikatulla suuttimella suihkimalla. Pulveroinnissa ei käytetä maalia vaan se (maadoitetun) metallin pintaan suihkutettava tavara on muovijauhetta joka tarttuu metalliin staattisen sähkön avulla ja uunissa sulaa tasaiseksi pinnoitteeksi.. en usko että kauheasti rajoittaa päällemaalausta muuten kuin korkeintaan pysyvyyden suhteen.

Teipillä maskaamalla. Teipin laatu kandee varmistaa maalaamosta, jotkut varmaan neuvoo että pitää ehdottomasti käyttää jotain erikoisteippiä, toiset taas että maalarinteippikin käy… itse en tiedä, oon aina vaan sanonut mitkä kohdat pitää suojata. Varmaan tärkeintä on että kestää n. 200 asteen uunin (eli ei sula/pala kiinni)

^ eli juurikin tuota kelasin, millä ne haarukan päät saa suojattua jotta kestävät uunin?

Aika suurella itseluottamuksella väittäisin, että sille kromille ei tapahdu tuon taivaallista siellä uunissa, suojattu, tahi ei.

Jos haluat pitää ne kromit esillä, niin sittenhän ne on tietysti suojattava. Ainiin ja tietty hiekkapuhalluksessa. Vaikka hiekalla ei kromista läpi taida päästä, niin matan sillä kyllä saa…

Joo kyllä kromauksen pitäis uunin kestää, prätkän pakosarjat ja sen semmoiset ottaa vielä vähän enemmän lämpöä.
Voihan tuonkin toki helposti varmistaa vaikka paistamalla vanhaa stongaa lohkoperunoiden ja falafelien kanssa, maalauslinjan masuuni ei eroa normiuunista käytännössä muuten kuin kokonsa puolesta.

ChainThug - 21:20, 2.4.2009 » Joo kyllä kromauksen pitäis uunin kestää, prätkän pakosarjat ja sen semmoiset ottaa vielä vähän enemmän lämpöä. Voihan tuonkin toki helposti varmistaa vaikka paistamalla vanhaa stongaa lohkoperunoiden ja falafelien kanssa, maalauslinjan masuuni ei eroa normiuunista käytännössä muuten kuin kokonsa puolesta.
Miten kuumia ne uunit on? Sinistetty pyörä ois aika hieno, tai edes oljenvärinen.

n. 200 astetta… or so I heard

(pizzat paistan kahdessa ja puolessa sadassa, uunin ritilän kromaukset/sinkkaukset on toistaiseksi pysyneet kiinni :slight_smile:

Sanoisin, että riittävän suuri keramiikkauuni ois sinistykseen paree vaihtoehto… En ole ihan varma paljonko nuista maalausuuneista saa tehoja irti, mutta keramiikkauunissa saa lämpötilan just ei melkein. Ja luulis sitä jossain olevan niin ison sellaisen, että runkokin mahtuu…

Pari kysymystä hiekkapuhalluksesta ja pulverimaalauksesta:

  • Pitääkö runkoa käsitellä mitenkään ennen operaatiota? Ruostetta ei rungossa ole. Keskiö ja ohjainlaakeri toki irti mutta pitääkö niiden jättämiä aukkoja miten suojata?
  • Onnistuuko pulverilla kerman väri ja jos ei, niin millä sen sais?

Tarkoitus olisi tästä tältä forumilta löydetystä rungosta tehdä ensimmäinen itse kasaama fiksi.

bobbie - 19:57, 16.4.2009 » - Pitääkö runkoa käsitellä mitenkään ennen operaatiota? Ruostetta ei rungossa ole. Keskiö ja ohjainlaakeri toki irti mutta pitääkö niiden jättämiä aukkoja miten suojata? - Onnistuuko pulverilla kerman väri ja jos ei, niin millä sen sais?
Joo, joko tulppaat kierteet ja emäputken itse (esim sopivankokoisella puupalikalla, isoilla prikoilla tai kuumuuden kestävällä teipillä) tai ohjeistat hiekkapuhaltamon/maalaamon jamppoja tekemään sen. Tuskin on ensimmäinen fillari jota ruiskuttavat joten tietänevät kyllä miten toimia ja mitkä pinnat suojata.

Melkein mikä tahansa värikartan sävy onnistuu kyllä, eri asia onko maalaamossa haluamaasi väriä varastossa ja haluatko/kannattaako tilata muutaman kilon jauhelaatikkoa yhtä runkoa varten.

mattavalkoinen jauhemaali pohjalle ja päälle haluttu sävy parilla paikkamaalikerroksella saattaisi toimia… tai sit ei… onko jollain kokemusta spraymaalin kestävyydestä pulveripinnoitteen päällä? Kiinnostais meinaan ehkä itse kokeilla jotain candylakkaefektejä.

Ei muuta kuin soittoa Tikkurilalle, niin eivätköhän osaa kertoa miten kannattaa menetellä, mikäli haluaa maalata pulverimaalin päälle.
http://www.tikkurila.fi/ammattilaiset/yhteystiedot/

Google antaa tällaista vastausta: http://www.paintcenter.org/rj/jul06d.cfm

Upsis.

Päätin ottaa vähän roheamman linjan rungon maalauksen suhteen ja hain purkin harmaata Hammeriten metallinsuojamaalia ynnä pensselin. Pari ohkaista kerrosta on nyt tullut teräsrunkoon sudittua. Maali vain on sen verran paksua, että pintaan tuppaa jäämään siveltimen jäljet.

Mites sen lopullisen pinnan, jonka päälle olis tarkoitus suihkia mattalakka, sais siloiseksi? Pitäiskö vetää vähän reilumpi kerros maalia ja hioa vesihiomapaperilla tai hienolla teräsvillalla, vai koittaa löytää pehmeämpi suti?

Ohenna maalia lakkabensiinillä? Joutuu ehkä tekemään enemmän kerroksia, mutta eipä jää siveltimen jälkiä.

sepe84 - 10:07, 22.7.2009 » Ohenna maalia lakkabensiinillä? Joutuu ehkä tekemään enemmän kerroksia, mutta eipä jää siveltimen jälkiä.
Totakin mietin, mutta purkissa ei oo ohjeita siitä, millä tota sopis ohennella ja oon melko uusavuton näiden maalien kanssa.

Pikaisen googletuksen perusteella vois kokeilla myös vaahtomuovitelaa.

Tikkurilan nettisivuilta löytyy, että suositeltu ohenne on just lakkabensa (1050). Kannattaa kyllä ehdottomasti ohentaa, sehän tehdään nimenomaan sen takia ettei tarvi liian paksulla litkulla sotkea.

Edit: ja eikai maalin ohentaminen mitään rakettitiedettä oo, lisäät vaan kokeilemalla sen verran ohennetta että sudin jäljet tasoittuu :slight_smile:

Tuotanoin, onnistuukohan millään kolikolimaalilla maalaus ilman että maali rapisee samantien irti lähes jokaisesta kolahduksesta? Onko kellään kokemuksia.

Biltsun kolikoli-automaaleilla tulee ihan ok kun vetää pohjamaalin, pari kerrosta väriä ja monta kerrosta lakkaa. Maksaa 5e/kannu ja väriä/lakkaa saattaa tarvita runkoon parikin kannua, ei siis ilmaista. Kestää paremmin kuin mun aiemmat kolikoli-maalaukset, muttei kyllä mitenkään kovin hyvin siltikään. Kyllä lukon kolhaisuista, kiveniskemistä ja sellaisista naarmu tulee aika herkästi. Mutta niitähän on helppo korjata maalinjämillä sit.

Parempaa auton korjausmaalia varmaan saa jostain oikeasta liikkeestä eikä välttämättä edes maksa paljon enempää.

NKOTB - 10:30, 22.7.2009 » Mites sen lopullisen pinnan, jonka päälle olis tarkoitus suihkia mattalakka, sais siloiseksi? Pitäiskö vetää vähän reilumpi kerros maalia ja hioa vesihiomapaperilla tai hienolla teräsvillalla, vai koittaa löytää pehmeämpi suti?
jos on pakko käyttää sivellintä niin ehdottomasti vaahtomuovisellainen. ja mieluummin useampi ohut kerros kuin yksi paksu. sitten välihionta ja monta kerrosta lakkaa.

Motip-merkkinen autotarvikeliikkeissä myytävä maali on tuntunu kestävän rungoissa ihan hyvin, huomattavasti paremmin, kuin useimmat kolikolit. Maksoi jotain 10e/kannu, kun viimeks ostin, mutta siitä on tosin jo hetki. Se on suunniteltu käytettäväks vain lakan kanssa, joten siitä tulee sitten toinen kymppi. Peittää hyvin ja värejä on yleensä ihan hyvin, paljon kaikkia ihania metallinhohtovärejä.