Rungon maalaus

Pulverimaalaus ei ole varsinaista maalausta. Runkoon vedetään sähkövirta, joka imaisee sen jauheen elikkästen pulverin kiinni magneettisille metallipinnoille, jotain STAATTISTA SÄHKÖÄ eli ihan eri asia ku esim. kissan hierominen ilmapallolla eikun sama asia siis. Sen jälkeen nostetaan lämpötilaa, kunnes muovipohjainen pulveri sulaa ja tasoittuu. Sit annetaan jäähtyä, ja tuloksena on tasainen ja kestävä "maali"pinta. Kestää kolhuja paremmin kuin perinteinen muutaman kerroksen märkämaali, bonuksena halpa hinta siihen hifimaaliin verrattuna. Do it.

e: niin ei siihen kohteeseen mitään varsinaista sähkövirtaa vedetä, kunhan vähän hieroskellaan niin että sähköistyy peeling the banana you know vink vink

Jes, kiitos.

Pulverimaalauksen perusteet tulikin tutuiksi (wikipedian artikkeli on muuten kohtuullisen tanakkaa jargonia), mutta CroMon ruosteenkesto ei tuntunut ihan selvältä jutulta. Mutta hitostakos näitä maisteri ymmärtää.

Lopetan googlailun, vien pyörän aamulla Hiekanjyvään ja keskityn ajamiseen. Asia kunnossa.

Okei, vein eilisen pohdinnan kohteen pajalle. Tässä päivän opeista - teksti sisältää kaksi kysymystä, joihin arvostaisin viisaampien vastauksia.

  1. Pulverimaalausta havittelevan on ihan turha katsoa niitä maalin sävyjä etukäteen kovin tarkkaan. Noissa pajoissa on hyllyssä ne sävyt mitä on (ne sekoitetaan labrassa, laatikko maksaa kuulemma tonnin) ja niistä sopii valita. Mä olin käynyt Decovärissä (superpalvelu ja lunki meininki) katselemassa karttoja, ja odotukset nousi turhan korkealle.

  2. Pajat (Eleko, Taximo ja Sarja-maalaamo) on onneksi kaikki Kytkintien varressa Tattiksella, jossa hyllystä löytyviä värejä sopii käydä kyselemässä. Elekossa oli erittäin mukava meininki, puheen tasolla mesta tuntui luotettavimmalta. Taximossa ronskimpi suhtautuminen ainakin suojaamiseen (kts. alla), mutta tuloksen näkee tietysti vasta tuloksesta. Molemmissa oli suoraan pahvilaatikoissa värit hyllyssä, sieltä sopii värikartan perusteella katsella tai kysellä. Mä kävin suoraan hyllyjen välissä itse ihmettelemässä, meni näppärästi niin.

  3. Suojaukset on varmaan oikeasti järkevää hoitaa itse, jos haluaa hoidettavan. Mä ajoin rungon Tattikselle semikiireessä ennen työpäivää ja päädyin jättämään sen Taximolle turhan isolla luotolla. “Kyllä me ollaan näitä tehty, paineilmalla puhalletaan turhat pois ennen uunia” tarkoittaa varmaan aikamoista kierteiden putsausta ennen asennusta? Tässä oli mun virheen paikka #1 - pitäiskö toi käydä vielä suojaamassa ennen maalausta? Kertokaa, oi viisaat. asb:n mainitsemat puutapit ois varmaan paikallaan.

  4. Kuittia on varmaan turha odotella. Hinta oli toisaalta kohdillaan - 50 € rungon ja haarukan pulveroinnista. Maalari sanoi, että vanhaa pintaa (varsin hyväkuntoinen pulverimaali, pari chippiä) ei tarvi puhaltaa pois. Virheen paikka #2 - aiheuttaako tuplakerros pulverimaalia ongelmia? Chippausvaara, maalin pysyminen? Sävyt eivät ole yhteensopivia, joten puhallus naapuripajassa ei ehkä olisi silti paha juttu.

EDIT: En tässä nostele, koska päätökset on tehty ja uutta sisältöä ei juuri ole. Kiitos Jiille ja Musd’lle vinkeistä - mä päädyin juteltuani Taximon ja Hiekanjyvän (Taximon naapurin hiekkapuhaltamo) herrain kanssa vielä uudestaan siihen, ettei tällä kertaa puhalleta. Kerron sitten miten kävi. Päädyin myös siihen, että luotan Taximon kaverien suojauksiin (ja Shock Therapyn rotsausosaamiseen), raportoin tästäkin. Hinta viis kymppiä, toimitusaika pari-kol viikkoa. Jännä nähdä.

EDIT II: Päivitetääs vielä lopputilanne. Pyörä tuli maalista kohtuullisella lopputuloksella - pinta enimmäkseen tasainen, kovassa valossa näkyy pieniä hyppyjä parissa paikassa. Pari ongelmaa kuitenkin löytyi: pinta oli jäänyt yleisesti vähän pehmeäksi: muutama pieni naarmu on tullut, ja pinta tuskin kestää kovinkaan montaa talvea. Lisäksi drive side chain stayn alapinnasta löydetty paikkamaalikohta oli erittäin pehmeä kotiin vietäessä, mutta kuivui viikossa-parissa maalauksen jälkeen. Suojaukset toimi suunnilleen lupausten mukaisesti, ja Shock Therapy rotsasi loput. Summa summarum: Kohtuusuoritus. Tuplakerros pulveria saattoi vaikuttaa johonkin, mutta ei ainakaan aiheuttanut appelsiinipintaa tai muita ilmiselviä ongelmia.

Lopputulosta pääsee vilkaisemaan projektilangassa.

Maalautin rungon alkuvuodesta Elekossa. Hoitivat suojauksen ja ihan tarpeeksi hyvin hoitivatkin. Kyllä mä silti rotsasin ja feissasin tarvittavat paikat ennen kasaamista, vähän oli pulveria kierteisiin jne mennyt. Värivalikoimasta sain kuvan että olisi kovin suppea. Väri valittiin osoittamalla haluttua väriä viuhkasta ja siihen vastattiin joko “on” tai “ei ole”. Ekaan vastattiin myöntävästi joten kovin kattava analyysi tämä ei ole.

Muuhun en osaa ottaa kantaa mutta näppituntuma olisi että aina kandee vanha maali poistaa.

E: ja joo, hoitivat vanhan maalin poiston myös Elekossa. Hinta oli 100 € plus alv (puhallus, rasvanpoisto, suojaus ja maalaus)

Suojauksessa voi käyttää puutappeja tai kierretankoa+korialuslevy+mutteri -settiä. Pulverimaalaamoissa pitäis olla myös teippiä jolla voidaan suojata paikat johon ei haluta maalia.

Omasta kokemuksesta, tuplakerros pulverimaalia tekee todennäköisesti appelsiinipinnan.

Rasvat kannattaa putsata hyvin pois myös sieltä mistä ei maalata, koska uunissa rasvat voi valua pinnan alle ja pinta voi lähteä pois paloissa…

Pyydeltiin Plasti Dipistä jotain kertomaan tännekkin.

Elikkäs itse dippasin oman runkoni matamustalla ihan spraypurkista. Ihan varmuuden vuoksi rykäsin niskaan kaks purkillista, mutta varmaan vähempikin olis riittänyt. Hankaamista kestää hyvin, ainakin mitä nyt pari päivää tolla ajellut ja jarruttomana kun mennään niin skiddailuhan on vähän niinkun must, jollonka ainaki mun tekniikallani yläputki on kovalla rasituksella pinnoituksen suhteen. Vielä ei kuitenkaan jälkeäkään näy. Kaks pientä kolhua oon saannut siihen aikaseks, tosin huomasin jälkikäteen etten siihen kohtaan hirveesti ollut sitä ruiskinut.

Pinta on vähän kumimainen ja hieman ehkä struktuurimainen, ei niin sileä (kuten mattapinta noin yleisestikkin). Dipatessa kannattaa vetää ihan suosiolla vaan aluksi pari harsoa ja päälle sitten pelkkää “märkää” pintaa eli ei harsottelua (saa siten tasaiseman pinnan).

Hienoahan tässä tavarassa on se että se voi halutessaan kuoria pois. Säästyy ylimääräiseltä peittelyltä sekä teippailulta ja jos katumapäälle tulee värin suhteen, niin sitten vaikka koko kerros pois. Jos kuitenkin haluat jättää jonkun osan maalaamatta ja repiä sen pois jälkikäteen, älä varo sitä kohtaa, vaan vedä suosilla umpeen. Helpottaa irtirepimistä HUOMATTAVASTI. Kuoriessa tarkkoja kohtia suosittelen mattoveitsen käyttöä ihan varmuuden vuoksi leikkaamalla “ääriviivat” jonka jälkeen voi kynsillä tehdä alun ja sitten repiä pois. Tavara lähtee helposti pinnasta eikä jätä jälkeäkään.

Maalattiin tossa noin pari kuukautta takaperin kaverin auto sillä ja vielä on pysynyt ongelmitta pinnassa vaikka auto on radallakin käynyt.

Kysykää ihmeessä lisää jos kiinnostaa! www.arktium.fi turun alueelta saa ainakin linkin takaa ja miksei kauemmaskin.

lopuksi vielä kuva miten lähtee irti esin auton valoista.

http://img802.imageshack.us/img802/9325/dsc7154edit.jpg

Tuskaa.

Runkoa pitäisi lähteä maalaamaan kohta, mutta sopiva väri ja spray pitäisi löytää. Jokaisessa nettikaupassa mistä “laadukkaita” maaleja saa, tilaukset tehdään värikoodin mukaan. Mistä hemmetistä minä tiedän jonkun omissa mielikuvissani olevan värin koodin!? Turussa päin ollaan, onko täällä joku paikka mistä ostaa ja saada jotain opastusta noiden koodien ja värin arvonnan kanssa?

Edit: jos siis menen kauppaan et No joku sillee vaaleansininen ja sillee kiiltävä vähän… Pyörän maalaamiseen, tiäksä? niin onko u-käännöksen paikka ovella?

^Rohkeutta! Olet maksava asiakas ja firmat myy tavaran ohessa palvelua.

mikkes - 22:01, 23.7.2013 » Tuskaa. Runkoa pitäisi lähteä maalaamaan kohta, mutta sopiva väri ja spray pitäisi löytää. Jokaisessa nettikaupassa mistä "laadukkaita" maaleja saa, tilaukset tehdään värikoodin mukaan. Mistä hemmetistä minä tiedän jonkun omissa mielikuvissani olevan värin koodin!? Turussa päin ollaan, onko täällä joku paikka mistä ostaa ja saada jotain opastusta noiden koodien ja värin arvonnan kanssa? Edit: jos siis menen kauppaan et [i]No joku sillee vaaleansininen ja sillee kiiltävä vähän... Pyörän maalaamiseen, tiäksä?[/i] niin onko u-käännöksen paikka ovella?
puutarhakadun varressa parcolor :) hyvää palvelua joskaan ei kannata säikähtää omistajan ehkä jossain määrin mielenkiintoista olemusta.. siellä sulle lyödään värikartta käteen ja saat valkata mieleisen ikäänkuin tikkurilan värikarttaa katsoisit.

Onko kellään antaa suosituksia erikoisjauhemaaleilla maalaavista firmoista? Hakusessa muuta kuin RAL-sävyt, eli helmiäiset ja dormantit jne. kiinnostaa.
Yhteen laitoinkin jo saatavissa olevista väreistä kyselyä, vastausta odotellessa.

Kiits.

Täytyypä käydä tsekkaamassa tuo parcolor.

bumpa

eleko ja taximo ilmeisesti paikat jonne kannattaa runkoa viedä, onko kukaan kysellyt flake tms erikoisuuksia?

mitä jos sittenkin vain kromaisi rungon kokonaan esim Amoilassa? mitään käryä hinnoista?

Onko kukaan käyttänyt erikoismaalaamoa, kun pitäisi saada vähän kivempaa maaliduunia? Tarkoitus olisi siis etsiä mahdollisimman halpa maalaamo, joka puuhailee alla olevat värit haarukkaan:

Tämä ei varmaan ole ihan ilmaista, mutta ei myöskään mahdottoman iso osa maalattavaksi. Tietenkin, jos jollain riittää taiteellinen näkemys tällä foorumilla tuommoisen puuhaamiseen maksan siitä sinulle?

seuraava plastidippaaja voisi varmaan merkitä ylös, kuinka paljon rungon paino kasvaa?

Mull Dundane - 21:10, 23.8.2013 » seuraava plastidippaaja voisi varmaan merkitä ylös, kuinka paljon rungon paino kasvaa?
Eipäs tullu punnittua, mutta veikkaan ettei mun Clääs Oossomin matkalaukkuvaakka ois eroa huomannutkaan. Dipinhän voi toki punnita sitten poistovaiheessakin.

Missä menee paskasen orkkiksen ja uuden maalauksen raja? Orkkis on orkkis mutta missä vaiheessa siitä luovutaan. Mielipiteitä

IRL runko maalataan sitten kun sen omistajaa huvittaa.

Internetissä taas yksimielisyyttä ei tässä(kään) asiassa saavuteta.

^^ Riippuu mikä se orkkis on. Jostain orkkiksista vois jo heti kättelyssä luopua.

En sanois et plastidipleka painais yhtään tavallista purkkia enempää

Onko missään päin Suomea sellaista maalamoa, joka OIKEASTI maalaa niinkuin asiakas pyytää, jollain oikealla aikataululla ja ilman automaalamojen vittuilua.

Maksaisin (mikäli tarvetta tulee) oikeata rahaa saadakseni oikean sävyn (miel. pulverilla), mahdollisesti puhalluksen ja ystävällistä asiakaspalvelua.

Eleko, taximo ja se kolmas ei kiinnosta. Rahaa voin heittää Töölönlahteen ihan ilman vaivaakin.

Myöskin, sellaiset kaverin kaverit, jotka ehkä tekevät koska maalaavat kalusteita ei niin kiinnosta, yleensä niistäkin jää paskaa käteen ja aikataulut paukkuu.