Rungon maalaus

Sanoisin, että riittävän suuri keramiikkauuni ois sinistykseen paree vaihtoehto… En ole ihan varma paljonko nuista maalausuuneista saa tehoja irti, mutta keramiikkauunissa saa lämpötilan just ei melkein. Ja luulis sitä jossain olevan niin ison sellaisen, että runkokin mahtuu…

Pari kysymystä hiekkapuhalluksesta ja pulverimaalauksesta:

  • Pitääkö runkoa käsitellä mitenkään ennen operaatiota? Ruostetta ei rungossa ole. Keskiö ja ohjainlaakeri toki irti mutta pitääkö niiden jättämiä aukkoja miten suojata?
  • Onnistuuko pulverilla kerman väri ja jos ei, niin millä sen sais?

Tarkoitus olisi tästä tältä forumilta löydetystä rungosta tehdä ensimmäinen itse kasaama fiksi.

bobbie - 19:57, 16.4.2009 » - Pitääkö runkoa käsitellä mitenkään ennen operaatiota? Ruostetta ei rungossa ole. Keskiö ja ohjainlaakeri toki irti mutta pitääkö niiden jättämiä aukkoja miten suojata? - Onnistuuko pulverilla kerman väri ja jos ei, niin millä sen sais?
Joo, joko tulppaat kierteet ja emäputken itse (esim sopivankokoisella puupalikalla, isoilla prikoilla tai kuumuuden kestävällä teipillä) tai ohjeistat hiekkapuhaltamon/maalaamon jamppoja tekemään sen. Tuskin on ensimmäinen fillari jota ruiskuttavat joten tietänevät kyllä miten toimia ja mitkä pinnat suojata.

Melkein mikä tahansa värikartan sävy onnistuu kyllä, eri asia onko maalaamossa haluamaasi väriä varastossa ja haluatko/kannattaako tilata muutaman kilon jauhelaatikkoa yhtä runkoa varten.

mattavalkoinen jauhemaali pohjalle ja päälle haluttu sävy parilla paikkamaalikerroksella saattaisi toimia… tai sit ei… onko jollain kokemusta spraymaalin kestävyydestä pulveripinnoitteen päällä? Kiinnostais meinaan ehkä itse kokeilla jotain candylakkaefektejä.

Ei muuta kuin soittoa Tikkurilalle, niin eivätköhän osaa kertoa miten kannattaa menetellä, mikäli haluaa maalata pulverimaalin päälle.
http://www.tikkurila.fi/ammattilaiset/yhteystiedot/

Google antaa tällaista vastausta: http://www.paintcenter.org/rj/jul06d.cfm

Upsis.

Päätin ottaa vähän roheamman linjan rungon maalauksen suhteen ja hain purkin harmaata Hammeriten metallinsuojamaalia ynnä pensselin. Pari ohkaista kerrosta on nyt tullut teräsrunkoon sudittua. Maali vain on sen verran paksua, että pintaan tuppaa jäämään siveltimen jäljet.

Mites sen lopullisen pinnan, jonka päälle olis tarkoitus suihkia mattalakka, sais siloiseksi? Pitäiskö vetää vähän reilumpi kerros maalia ja hioa vesihiomapaperilla tai hienolla teräsvillalla, vai koittaa löytää pehmeämpi suti?

Ohenna maalia lakkabensiinillä? Joutuu ehkä tekemään enemmän kerroksia, mutta eipä jää siveltimen jälkiä.

sepe84 - 10:07, 22.7.2009 » Ohenna maalia lakkabensiinillä? Joutuu ehkä tekemään enemmän kerroksia, mutta eipä jää siveltimen jälkiä.
Totakin mietin, mutta purkissa ei oo ohjeita siitä, millä tota sopis ohennella ja oon melko uusavuton näiden maalien kanssa.

Pikaisen googletuksen perusteella vois kokeilla myös vaahtomuovitelaa.

Tikkurilan nettisivuilta löytyy, että suositeltu ohenne on just lakkabensa (1050). Kannattaa kyllä ehdottomasti ohentaa, sehän tehdään nimenomaan sen takia ettei tarvi liian paksulla litkulla sotkea.

Edit: ja eikai maalin ohentaminen mitään rakettitiedettä oo, lisäät vaan kokeilemalla sen verran ohennetta että sudin jäljet tasoittuu :slight_smile:

Tuotanoin, onnistuukohan millään kolikolimaalilla maalaus ilman että maali rapisee samantien irti lähes jokaisesta kolahduksesta? Onko kellään kokemuksia.

Biltsun kolikoli-automaaleilla tulee ihan ok kun vetää pohjamaalin, pari kerrosta väriä ja monta kerrosta lakkaa. Maksaa 5e/kannu ja väriä/lakkaa saattaa tarvita runkoon parikin kannua, ei siis ilmaista. Kestää paremmin kuin mun aiemmat kolikoli-maalaukset, muttei kyllä mitenkään kovin hyvin siltikään. Kyllä lukon kolhaisuista, kiveniskemistä ja sellaisista naarmu tulee aika herkästi. Mutta niitähän on helppo korjata maalinjämillä sit.

Parempaa auton korjausmaalia varmaan saa jostain oikeasta liikkeestä eikä välttämättä edes maksa paljon enempää.

NKOTB - 10:30, 22.7.2009 » Mites sen lopullisen pinnan, jonka päälle olis tarkoitus suihkia mattalakka, sais siloiseksi? Pitäiskö vetää vähän reilumpi kerros maalia ja hioa vesihiomapaperilla tai hienolla teräsvillalla, vai koittaa löytää pehmeämpi suti?
jos on pakko käyttää sivellintä niin ehdottomasti vaahtomuovisellainen. ja mieluummin useampi ohut kerros kuin yksi paksu. sitten välihionta ja monta kerrosta lakkaa.

Motip-merkkinen autotarvikeliikkeissä myytävä maali on tuntunu kestävän rungoissa ihan hyvin, huomattavasti paremmin, kuin useimmat kolikolit. Maksoi jotain 10e/kannu, kun viimeks ostin, mutta siitä on tosin jo hetki. Se on suunniteltu käytettäväks vain lakan kanssa, joten siitä tulee sitten toinen kymppi. Peittää hyvin ja värejä on yleensä ihan hyvin, paljon kaikkia ihania metallinhohtovärejä.

Hmf, pysyisiköhän hammerite paremmin kuin kaksi kolikolipurkkia väriä + lakka. Vetelin automaalikaupasta ostetulla värillä rungon keväällä johon meni kolme purkkia… pysyvyys oli pettymys.

Vaan tuleekohan siveltimellä ongelmia muhvien kanssa → valumia.

No tuo ehkä selittää miksi mun huolellinen Motip-maalaus pohjineen karisee irti pienimmistäkin kolhuista :confused: Skippasin siis lakan…

Mä maalasin nykyisen käyttörungon hammeritella. Tuli ruma, mutta sitä odotinkin. Valui kyllä, mutten ajatellut sen haittaavan, joten en yrittänyt sitä estääkään. Pysyy ihan hyvin, ei lohkeile, mutta kolaukset kyllä tekee maaliin koloja. Ja helppo paikata.

Minkälaisella värikartalla nämä Tattarisuon pulverimaalaamot pelaavat, ts. miten tarkkaan sieltä saa haluamansa värin?

Tähän mennessä kun on tullut maalailtua lähinnä seiniä.

Taximossa oli hienot kartat mutta todellinen tarjonta oli niin ja näin.

Itse vetäsen: Pohjamaali, Motip tai muu kilikali automaali ja lakaksi esim. mastonin vannelakkaa, lienekkö jotenkin kestävämpää, mutta maalit pysyy kohtuu hyvin.
Ja muistettava useita ohuita kerroksia, kaikki yhden session aikana ja siten väh. viikko kuivumista (mitä kauemmin sitä parempi).

Eikös kaiken a ja o ole se, että karhentaa maalipinnan vesihiomapaperilla joka maalikerroksen välissä jotta uusi maalikerros tarttuu paremmin? Luin jostain myös että vanhaa maalipintaa ei välttämättä kannattaisi poistaa, vaan vetäistä karheaksi sekin jotta se toimisi ikään kuin (pohja)pohjamaalina.

Omat kokemukseni DIY-maalaamisesta ovat sellaiset, että maksan mielummin pulveri- tai märkämaalaamolle.

Maalauksen alkupisteeseen ja myrkyistä puheenollen. Milläs myrkyllä sitä saisi hiukan hapettuneet vanteet taas kiiltäviksi (ylipäätään hapettuneet kromi/alu-osat)? Jotain autokiillokkeita testanneena ei onnistunut. Kenties joku liuotin? Ja onko kellään kokemusta pinnojen maalauksesta kotikonstein niin että maalit jopa pysyisi?