Kevyehköt kiekot kohtuu budjetilla

Saatan olla jotenkin kieroutunut, mutta en kyllä helposti ostais mitään kovin harvapinnaisia kiekkoja, ainakaan, jos niillä on tarkoitus ajaa kadullakin. Niissä saa kehät olla niin tukevia, ettei siinä helposti paljon kevene. Esim. mun maantiepyörän 16-pinnainen etukiekko painaa varmasti enemmän, kuin moni matalakehäinen 32-pinnainen. Ja jos vääntyy, saa paremmin oikaistua, jos pinnoja on enemmän.

Kestäväthän Ellipsetkin toki ilmeisesti on.

mitkäs navat olis fiksut tommoseen about 200e-ish kiekkosettiin? Noi miche primatot tuntuu aika hyvältä valinnalta, mut pikkasen kuumottaa toi italokierre.

Se italokierre on vain lukkorenkaassa. Eikä sitä lukkorengasta saa paskaksi jos sitä oikealla työkalulla hivelee.

Ts. Normiratas menee, lukkorengas michen oma tai sit campa.

Ne on asialliset navat, mutta säädä laakerit ennen ajoa, voivat olla turhan tiukassa. Kovat jätkät avaa laakerit ja lykkää vassua sisään.

ottakaa huomioon ellipsien eksoottinen ketjulinja sekä muut standardit ja sanokaa heipat myös mustaksi anodisoidulle jarrupinnalle.

ja se ite tehty kiekko on tosiaan parempi vain jos osaat sellaisen hyvin tehdä, en lähtis välttämättä kovin isolla budjetilla harjoittelemaan ekan kiekon kasaamista jostain revoista puhumattakaan, mitä nyt kenenkään ei pitäisi käyttää.

Revoissa ei ole mitään vikaa. User error jos menee vituiks.

Se ns. Italo-kierre lukkorenkaassa löytyy myös mm. Campan, Phil Woodin ja Mackin navoista.

Mutta entäs se Mavicin oma “ranskalainen” lukkorenkaan kierre?

Siksi toisekseen olenko väärässä, kun olen kuvitellut että Elipseissä nimenomaan kehä on suhteellisen painava osa? Varmasti myös kestävä, mutta entäpä se juttu niistä pyörivistä massoista ja niiden vaikutuksesta?

^^^tuo ei-42-ketjulinja on kyllä tiedossa, mutta mistään en ole löytänyt todellista (ideaali-)ketjulinjaa Ellipseille. Luulisin onnistuvani saamaan linjat joka tapauksessa kohdilleen (keskiönä on 109mm Sugino super lap ja kampina Suginon änjiiässää) - vai olenko ihan kuistilla…?

Ja mitä kierteisiin tulee, niin vähän laadukkaammassa tavarassa standardeja seurataan/luodaan itsestäänselvästi vähemmän…

edit. tuo Mavicin kierre on ranskalainen 33 mm x 1.0 mm eli poikkeaa myös italokierteestä…

Mulla 32-reikäset michet open prolla, normi ristiin puolattu ( miksi sitä nyt kutsuttiinkaan ) jollain perus DT:n pinnoilla. Painan jotain 66 kg ja kiekot ympärivuotisessa RÄÄKISSÄ ( krossia, hyppyjä, kanttareita, ei jarruja ), rihtailua ja napojen huoltoa joutuu toimittamaan ehkä kerran vuodessa. Aivan erinomainen yhdistelmä siis, ei mitään radiaalipuolauksia yms. kotkotuksia.

jussi - 2010-11-10 10:20:24 » Eikä aavistustakaan mitä noi tulisivat tarkalleen painamaan mutta olisivat silti kohtuullisen painoiset ja hintaiset.
Internet sanoo 1850g (edit: tästä puuttui kyllä nippelien paino, mut puolat oli varmaan yläkanttiin, joten olkoon). Internet sanoo myös 2005 Ellipsen painavan 2060g.

Kohtuuden ja kohtuuttomuuden ero menee siis 1850g ja 2060g välissä. :slight_smile: Ja jälkimmäisessä oli tosiaan korkeampiprofiilinen vanne.

jussi - 2010-11-10 14:44:03 » Varmasti myös kestävä, mutta entäpä se juttu niistä pyörivistä massoista ja niiden vaikutuksesta?
Pyörivä massa on ongelma vain, jos kiekkoa tutkitaan järjestelmänä, johon syötetty energia katoaa rinnakkaiseen ulottuvuuteen. Tosiasiassa jokainen watti, jolla kiekkoa kiihdytetään, säilyy siinä kiekossa liikemääränä ja palautuu takaisin kun polkeminen lakkaa. Se on kuin pankkitili. Sinne tehdäään ensin pano ja sitten otto ja pankki vie välistä palvelumaksuja ja lopussa tili on tyhjä.

^ Ok, seison korjattuna, tavallaan, jos ymmärsin tuon oikein.

Eikä tietenkään pidä myöskään unohtaa Elipsejen vähälukuisempia ja aerodynaamisesti muotoiltuja pinnoja ja niiden mahdollisesti tuottamaa hyötyä.

Edit. ^^ mutta toki voisi myös laskea eurohinnan sille noin 200 grammalle eri kiekkosettien välillä. Jos Ellipset ovat esimerkiksi lähes 200 grammaa painavammat ja mitä, jopa reippaasti yli 200€ kalliimmat?

Kysymys teille, joilla nuo Ellipset ovat ajossa:

Minkä pituisella keskiöakselilla olette saaneet ketjulinjan kuntoon minkäkin kampien kanssa?

109-millinen esim. Sugino-keskiö esim. vastaavien Sugino-kampien kanssa antaa normi nelikakkosen linjan, jolloin vetopuolelle tarttis n. 2 milliä lisää.

113-millinen keskiöakseliko ainoa vaihtoehto…?

^ http://www.lfgss.com/thread3372-8.html

Esim.
“Sugino 75 + Campag Centaur 111mm + Mavic Ellipse + EAI”

Punnitsin taannoin 2011 Ellipset. Etukiekko painoi 900 g tjsp ja takakiekko muutaman gramman alle 990. Tämä siis ilman vannenauhoja ja lukkorengasta (yht. n. 60 grammaa).

EDIT: Ai niin.
BB: Campagnolo Record Pista 111 mm
Kammet: Campagnolo Record Pista
Kiekko: Mavic Ellipse 2011
Ratas: Shimano Dura-Ace > ketjulinja n. 43 mm
Ratas: Surly 1/8 > ketjulinja n. 44 mm
Ratas: no-name mölölöö gumbaijaa paska: ketjulinja edellisten väliltä

asb - 2010-11-10 15:17:23 »
jussi - 2010-11-10 14:44:03 » Varmasti myös kestävä, mutta entäpä se juttu niistä pyörivistä massoista ja niiden vaikutuksesta?
Pyörivä massa on ongelma vain, jos kiekkoa tutkitaan järjestelmänä, johon syötetty energia katoaa rinnakkaiseen ulottuvuuteen. Tosiasiassa jokainen watti, jolla kiekkoa kiihdytetään, säilyy siinä kiekossa liikemääränä ja palautuu takaisin kun polkeminen lakkaa. Se on kuin pankkitili. Sinne tehdäään ensin pano ja sitten otto ja pankki vie välistä palvelumaksuja ja lopussa tili on tyhjä.
Entäs tilanne, jossa se järjestelmään syötetty energia täytyy saada katoamaan ennen seuraavaa risteystä? Tai saada se järjestelmä liikkeelle valoista? Tai kiskoa koko järjestelmä ylös Kaskenmäkeä?

^^^kiitokset hyödyllisestä linkistä.

Se mikä on tässä mietityttänyt jo jonkin aikaa ovat nuo variaatiot mitä porukka - ilmeisen toimivasti - Ellipsien kanssa käyttää. Esim. Jussin postaamasta säikeestä: “Sugino 75 + Sugino 75 + Mavic Ellipse + Dura Ace” ja tuo “Sugino 75 + Campag Centaur 111mm + Mavic Ellipse + EAI”, vaikka EAI:n ja Dura Acen rattaalla on leveyseroa (kierteineen) vain 0,32mm (Sheldonin mittaamana). Toki kampien, keskiön ja rattaan kireydet vaikuttavat asiaan jo sen verran, että kerrannaisvaikutuksina milli on aika vähäistä.

Kiinnostaa sikäli, että ajattelin rakennella - huolella ja ajan kanssa - voimansiirroltaan mahdollisimman asiallista ratkaisua, ja kiekkovalinta on siis vielä tekemättä…

Mulla ellipsien kanssa Phillin 110.5mm keskiö ja kun se on säädettävä, hifistelin sitä hiukan vetopuolelle.

^^Kid S, oliko Dura Ace vai EAI se leveämpi?

…itse asiassa vieläpä niinpäin, että simppa oli leveämpi - melkosen mystistä…

Hämmennetään nyt sen verran vielä, että Konan Grand Wagon -kompliitissa -tehdastuotantopyörässä on Suginon 75 -keskiö ja kammet, “Shimanon” takaratas sekä Ellipse-kiekot. Toisaalta ei taida uudelle sesongille enää Grand Wagonia tulla (vino ketjulinja syynä? - tuskin).

…mutta joo, ehkäpä tilaan nuo Ellipset ja kerron sitten kuinka lopulta kävi. Jos temppuja joutuu tekemään, niin sitten vaikka milli pois kaposimman ratarattaan kierreosasta (esim. Philin tai Surlyn yli millin kapeampi kuin EAI ja Dura)…