HOWTO: Tunnistaa ISO- ja JIS-viisteiset keskiöt

jussi - 16:16, 24.8.2011 »
tya - 15:53, 24.8.2011 » Sugino 75:n viiste ei ole ISO vaan 75:ien oma viiste,
Höpöhöpö. Ei pidä paikkaansa. [i]"ISO. I was told this by Mr. Sugino via email."[/i]
Lainaus "Kammet" -langasta.

Pyörässäni on voimansiirrossa juurikin Sugino 75 -keskiö ja DA 7600 -kammet, kummatkin leimattuja. Ehkä parin viikon jälkeen asennuksesta alkoi keskiön seudulta kuulua naksuntaa aina kampien pyöriessä saman kohdan ohi (siis yksi naksaus per kammen kierros). Tätä kuului ainoastaan kiihdytellessä ja himmaillessa. Olen kerran tämän jälkeen irrottanut kammet ja iskenyt takaisin kiinni ja nyt taas naksunta on palannut. Nyt kun kokeilin, niin vaikka olen kammen pultit kiristänyt, kammissa pienen pientä sivuttaisliikettä/väljyyttä. Tuli mieleen Tyan yllämainitsema letkautus 75:n omasta viisteestä, sekä tuli törmättyä tämän sivun infoon, jossa mainitaan "Square JIS 2-degree taper ". Mitä tämä tarkoittaa? Eikö 75 olekaan ISO vai mitä häh? Keskiö on kyllä vaihtumassa suojattuun joka tapauksessa, joten ISO hätä tässä ei ole…

Ebaystä tilattuja DA 7600 leimattuja kampia asentaessa ihmettelin kun jäävät aika pitkälle akselissa vrt. muihin ISO kampiin jota olen omistanut, joten nappasin kammet irti ja kammessa näyttää (Sekä tuntuu) olevan pieni “kohouma” jonka takia ei istu aivan perille saakka akseliin. Molemmissa kammissa sama juttu. Tässä kuva:

http://img707.imageshack.us/img707/472/kuvac.jpg
Voisiko ton vaan ronskisti viilalla/etc vetää tasaiseksi vai vedänkö vaan kiinni keskiöön naama irvessä?
Keskiö myös ISO akselilla.

ei sen keskiöakselin pitäisi tuosta pidemmälle mennäkään. Tuo kupru johtuu siitä että kammen pultti on vedetty niin tiukalle että se on syönyt kampea. Tuo tummempi ISO viisteinen jälki kammen sisällä on se mihin asti akseli yleensä tulee, ja siitä siis jälki. Muista laittaa kammenpultin ja kammet väliin prikka, muuten saattaa tulla alumiinisuikaletta. Kerran unohtanut, onneksi ei sentään tullut ihan täpöillä runtattua.

Aaarg. Oon lukenu suunnilleen kaiken asian mitä netistä ja tältä palstalta löytyy liittyen Campan pre '93 -viisteisiin ja kampiin. Nyt on pää ihan pyörällä. En tajuu enää mitään.

Mul on NOS Nuovo Record -kammet. Onks jollain OMAKOHTAISTA kokemusta, että millä viisteellä ja akselin mitalla tuommoisiin sai minkäkinlaisen ketjulinjan?

Mun nuovo record stradat antaa 42.5mm ketjulinjan ulommalle rataspaikalle 109mm campan keskiöllä. (ISO-viiste)

Ou jee. Kiitos! Varmistan vielä että meinaat siis nykyaikaisella Campan keskiöllä (kasetti)?

Kukahan osais sanoa minkälaista viistettä on noissa Motobecaneissa, keskiölaakerin kierteet sekä yleiskuva tilanteesta jossa ei-vetopuolen-kammesta on kulahtanu kiilapinnat pyöreähköiksi ja tarttis uusia kampi tai kampurasetti, tietenki tyylille uskollisesti? Onko toivoo vai ei?

Konsta - 21:06, 22.8.2012 » Ou jee. Kiitos! Varmistan vielä että meinaat siis nykyaikaisella Campan keskiöllä (kasetti)?
Ei, vaan kahdellakin eri campan kellokeskiöllä, 109mm, ketjulinja on nasahtanut hieman yli 42:een. Kaseteista en voi sanoo mitään varmaa.

Nyt kaivataan taas viisaampien apua. Eka oma projekti saatiin maalaamolta kotiin, mutta ongelmiin törmättiin heti kampien kasaamisen yhteydessä. Runko on vanha tunturi retki super ja keskiönä toimii joku ikivanha (veikkailisin valmistusvuotta 85-95) neliskantti, jossa on ennen ollu jotkut Aero Coronadot kiinni. Uusiksi kammiksi hommasin FSA Verot JIS-viisteelle. Oletin keskiön olevan yhteensopiva, sillä aloittelijallehan tottakai riittää että nasta on neliskanttinen.

http://i.imgur.com/YCmeo.jpg

http://i.imgur.com/h1YYj.jpg

Kammet kun tohon yrittää kiinnittää, niin ei uppoa ihan tappiin vaan jäävät noin puoli senttiä (?) ulommas kuin Coronadot jotka upposivat kunnolla loppuun asti. Väkivaltaa en ole pulttien vääntämisen kanssa vielä kokeillut, mutta ei varmaan kannatakkaan ettei kammet halkea. Hämmentävää on se, että jos kyseessä olisi ISO-keskiö, eikö JIS-kampien pitäisi upota vähän liiankin hyvin? Olisiko jollain tyhjentävää vastausta, pyörän valmiiksi saamiseen olisi kovat poltteet. Kiitosta jo etukäteen.

Ei sen kummempaa tuntemusta ko. tapauksesta mutta tietyt kammet uppoavat enemmän viisteeseen ja toiset todella vähän. Se puoli senttiä mikä jää akselista näkyviin ei ole ikinä minua haitannut. Kiristää kammet sopivaan momenttiin ja tsekkaa ketjulinjan. Jos natsaa niin natsaa, jos ei niin sit mietitään keskiön akselin pituutta.

Esim. Gipiemme Special Pista kammet + keskiö: akselin viistettä jää ~1mm näkyviin.
Dura-Ace 7600 kammet + keskiö: akselin viistettä jää 3-4mm.
Campa Record(se uusi Record) kammet + keskiö: all kinds of fucked up. (Samin verstaalla ihmetelty)
Jne jne jne…

Pitääpä huomenissa kokeilla miten pyöräillessä toimii. Kiitos ripeästä vastauksesta.

Up. Hyllystä löytyy about tollanen Suntourin Superbe Pro -keskiö:

Akseli on sen 109mm ja viisteet kuten kuvassa. NJS-leima puuttuu.

Noinkohan noihin uskaltais lyödä kiinni Dura Acen 7600:set ratakammet? Dura Acen oma akseli näyttää tiemmä tältä:
http://farm8.staticflickr.com/7259/7046046203_85c4f67e27.jpg

Tuossa DA:n keskiössä käsittääkseni on hieman erilainen viiste kuin ISO:ssa, ellen ole aivan väärässä (?), mutta kammet kyllä toimivat ISO viisteisellä keskiöllä. Itselläni nuo ovat 111mm ISO viisteisessä Tokenissa kiinni ja toimii. Multa löytyy kyllä tuollanen DA:n oma keskiö myös, mutta tähän hätään en ehdi noita sen enempää verrata keskenään.

…Lyhyesti siis: toimii kyllä. 109mm vissiin se “oikea” pituus noille kammille, mutta 111mm pelaa myös.

Eiks BB-7400 o normi JIS?

BB-7200 on sitten normi JIS:iä suurempi

https://dl.dropbox.com/u/33080121/bilden/Kuva2052.jpg

kuvassa 7400 kampi JIS kantissa, 2mm uppoaa kiristyksessä

https://dl.dropbox.com/u/33080121/bilden/Kuva2053.jpg

kuvassa 7400 kampi ISO kantissa

mavic starfish näyttää ISO kantissa suht samalta kuin 7400 JIS kantissa

mannine - 14:28, 12.1.2013 » Eiks BB-7400 o normi JIS?
Kai? Mut tossa kuvassa pitäis olla 7400:sen kupit ja 7600:sen akseli, [ilmon mukaan](http://www.lfgss.com/thread83220.html).

Pohdinnassa siis ISO-kampi + JIS-akseli -yhdistelmä.

Muistaakseni ainakin Smurf täällä on raportoinut (ilmeisesti empiirisiin havaintoihin pohjaten) että kyseinen ristiinsovittaminen pilaa kammen.

Jos lähdetään siitä, että viisteen kulma on ISOssa ja JISissä molemmissa sama 2 astetta, niin onko tää kammen pilallemeno kiistaton ja väistämätön tapahtuma? Ja mistä se vois johtua? Siitäkö, että ISO-kammella on JIS-akselin kanssa vähemmän kontaktipintaa kuin samalla kammella olis ISO-akselin kanssa?

Tietäjät vastatkaatten.

Ei kai se välttämättä pilaa. Mut kerran kun vetää ISOon kiinni, niin ei kannata enää JISsiä sotkea kuvioon vaan menee sit sillä ISOlla. Näin ainakin Sheldonin oppien mukaan muistaakseni. Ei omaa kokemusta.

No just niitä omia kokemuksia kaipailisin. Ja teoretisointia/arvailua mahdollisesta syystä.

mulla oli pari kolme vuotta kiinni Campan vanhat Super Recordit Shimanon JIS-akselissa. Saletisti aikoinaan ruuvattu ISOon kiinni. Ne toimi, huolsin keskiön muutaman kerran vuodessa ja irroitin siinä yhteydessä kammet.
Tätä nykyä ne kammet ovat eläkkeellä, vasurikampi halkesi kiristäessä, en tiedä johtuiko se viisteestä vai oliko kyseessä vain luonnollinen poistuminen. Joka tapauksessa ne toimivat. En mä oikein muuta osaa sanoa. En ehkä ite kehtaisi myydä kampia eteenpäin jos viisteet sekoitettu mutta jos ne jää omaan käyttöön niin mä oon vähän sitä mieltä että jos toimii niin mitäpä siitä sitten huutelemaan sen kummemmin että miten se on toteutettu. Joku on aina kuitenkin sitä mieltä että niin ei sovi tehdä.

^ Ilmeisesti eivät nitkuneet tai natkuneet käytössä?