Keskiöt

Nelikanttikeskiön vetopuoli ei lähde menemään DBS konversioita kierteille. Ei-vetopuoli tuntuis menevän ongelmitta. Onko mitään vinkkiä tai sirkustemppua jonka voisin vielä suoritta, ennen kuin menen paikallisista liikkeistä kyselemään rotsauksesta?

ahvenonkala - 14:09, 6.12.2017 » Nelikanttikeskiön vetopuoli ei lähde menemään DBS konversioita kierteille. Ei-vetopuoli tuntuis menevän ongelmitta. Onko mitään vinkkiä tai sirkustemppua jonka voisin vielä suoritta, ennen kuin menen paikallisista liikkeistä kyselemään rotsauksesta?
pieni teräsharja tai teräsharjalaikka dremeliin ja harjailet sillä kierteiden suuntaisesti. asennuksessa käytetään tietenkin vaseliinia.

Kandee myös aina tuplatsekkailla että a) kiertää varppina oikeeseen suuntaan ja b) että keskiömuhvin kierteiden suunta on ylipäätään keskiön kupille sopiva.

Konsta - 15:05, 6.12.2017 » Kandee myös aina tuplatsekkailla että a) kiertää varppina oikeeseen suuntaan ja b) että keskiömuhvin kierteiden suunta on ylipäätään keskiön kupille sopiva.
Nonni. Nepä olikin sitten molemmat kierteet myötäpäivään kiristyviä. Onkohan tässä nyt sitten italokeskiö, vai onko brittikeskiöitäkin näin päin? Myytiin mulle brittinä ja ei-vetopuolen kuppi tuntuis kiristyvän ihan hyvin (molemmille puolille :D). E: Pitääpä vielä mitata tuo keskiön (bb shell, mikä olikaan suomeksi) leveys kunhan taas kotiudun. Muistelisin sen tarkastaneeni englantilaiseksi, mutta voin olla väärässä.

^ Se ihan ensimmäinen perusohjeteksti erilaisiin keskiön kierteisiin:
Sheldon Brown’s Threaded Bicycle Bottom Bracket Crib Sheet
ja sieltä “What happens if you try to mix different sizes”
eli ranskismuhvi rungossa

kai tuon ranskismuhvinkin voi kierteyttää brittimyönteiseksi, käyttää kunnon kierrelukitetta ja lausua rukoukset
mutta emmäviittis, saahan noita ranskiskeskiöitä

Mull Dundane - 16:27, 6.12.2017 » kai tuon ranskismuhvinkin voi kierteyttää brittimyönteiseksi, käyttää kunnon kierrelukitetta ja lausua rukoukset mutta emmäviittis, saahan noita ranskiskeskiöitä
Että oikeakätisiin kierteisiin tekisit päälle vasenkätiset kierteet. Millä työkalulla ajattelit saada tämän aikaan?

no ihan perus rotsausvehkeillä, esim. cyclus. teräsmuhvi tosin saattaisi tarvita jotain täyteainetta ja muuta työstöä, enpä tiedä. kokemuksen mukaan taas alumiinimuhvi ei tarvinnut. :# :smiley: oli sattumoisin kerran helkaman rungossa muhvi nurinpäin…

mutta en varsinaisesti suosittele kokeilemaan. onpahan kuitenkin yksi metodi muiden joukossa.

Kyllä se niin menee et se britti vedetään sinne vaan väkivalloin ja se on sillä hyvä

ei, ei ei

Voiskohan tommoset pelleilyt postata vaikka huumoritopsuun tai edes fiksi-pirkkaan muiden viritysten jatkoksi? Niinku ihan oikeasti. Todella paskaa neuvontaa tuollainen. Toisella on runko ja epäsopiva keskiö käsissään kuitenkin.

Osta ranskiskeskiö ja jos proju ei ole sen arvoinen, nakkaa koko paska mäkeen.

josbanse - 19:41, 6.12.2017 » Kyllä se niin menee et se britti vedetään sinne vaan väkivalloin ja se on sillä hyvä
vakavasti puhuen, ensifiksissäni oli [u]sveitsiläisiin[/u] kierteisiin kasuaalisti survaistu bsa shimppalainen monta vuotta ongelmitta

^tämähän oli mielenkiintoinen tieto

tilanteita on monia ja välillä voi joutua survomaan. toivottavasti ei ole pakko.

mutta niin kauan kun se kierre menee muhvissa eri suuntaan kuin keskiökupissa, survominen ei ole vaihtoehto. kaikkihan varmaan tajusi jo tämän?

Mä kyl muistaisin lukeneeni että toi brittikeskiö on joissain keisseissä survottu nimenomaan väärinpäin, koska se ranskiskierre on kuitenki halkasijaltaan isompi. Voi olla tietty et kyse onki ollu sveitsiläisestä.

^ tai sitten spekulatiivisessa esimerkissä on ranskismuhviin pakotettu kaksi ei-vetopuolen brittikuppia?

tolleen aatellen ei ois paha homma se uusiksi kierteyttäminenkään, jos BSA R-R on ok
otetaas tämä takaisin, tutkitaan niitä mittoja ajatuksen kanssa

Eli oikeakätiseen kierteeseen voi tehdä samaa kokoa vasenkätisen ihan kuten blankkoon vetäisi. Saisko nähdä kuvia lopputuloksesta, millainen siitä alumiinin kanssa tuli?

Pohdin tässä semmosta, että jos ei varsinaisesti suosittele ja fiksukin vaihtoehto on, niin jospa olisi suosittelematta ollenkaan?

Hah kerran joskus kaua sitten kasasin pyörää, muistaakseni Claud Butleriani, kun se oli rubber side up. Keskiö ineen, kammet perään, kiekot kiinni ja romu oikeinpäin. Hetken ihmettelin et miksiköhän vetopuolen kampi on täs yhdel puolel ja takaratas toisella. Olinhan kuitenkin kiristänyt vetopuolen kammen keskiön kiinteän kupin puolelle ja asentanut kiekot oikein.

No siis oli käynyt niinkin hassusti että olin hurjilla voimillani saanut UN55en asennettua keskiömuhviin väärinpäin. Molemmat kupit siis aivan väärille kierteille. Oli vissiin aika horo runko tai en tiedä…

En suosittele silti kuppien asentamista väärille jengoille. Moni kuollut.

Lumikko - 1:26, 7.12.2017 » Eli oikeakätiseen kierteeseen voi tehdä samaa kokoa vasenkätisen ihan kuten blankkoon vetäisi. Saisko nähdä kuvia lopputuloksesta, millainen siitä alumiinin kanssa tuli? Pohdin tässä semmosta, että jos ei [i]varsinaisesti[/i] suosittele ja fiksukin vaihtoehto on, niin jospa olisi suosittelematta [i]ollenkaan[/i]?
Alleviivataan vielä oikein ohjesääntö: [u]Ei sekoitella niitä kierteitä.[/u] Mieluiten ei ikinä.

Ja sitten takaisin sääntöjen rikkomiseen, vastaus edelliseen: No tuskin ihan kuten blankkoon, asiaan kuuluu varmasti enemmän tai vähemmän tappelua ja purkkaa. Lähtökohtaisestihan tuo on paska idis, kyllä se nyt pitää ymmärtää viimeistään siinä vaiheessa kun on homma työn alla ja tekijän itsensä nähtävissä. Tavallisella järjellä varustettu ihminen osaa tehdä riskikartoitukset resurssien ja omien kykyjensä pohjalta ennen typeryyksiin ryhtymistä.

(esim. jonkun kämäsen crescent-mixten kanssa voisin ottaa harkitun riskin jengojen pilaantumisesta, jos voin tehdä homman pois olemasta ilman ulkomailta tilailuja ja venailuja. dbs voi olla putkeltaan columbuksen sl:ää tai jotain? sopimatonta tärvellä sellaisesta mitään.)

Olisikin kuvia tuosta alumiinimuhvin tapauksesta. Aikaa tästä on kulunut sen verran pitkä tovi, että alan joidenkin yksityiskohtien osalta epäillä omaa muistiani. Ko. pyörässä saattoi olla vikana auki korkannut keskiökuppi (mitä ei BSA:n kanssa olettaisi tapahtuvan), tai keskiölaakerit olivat jo kelvottomat, tiedä häntä. Kaveri huoltamassa tätä. Hoksattiin että oho, patruuna kiertyy eri suuntaan auki kuin yleensä, rungon kasaaja on tainnut mokata.

Puuhastelin omia juttujani sillä aikaa kun kaveri touhusi jotain kierretyökalun kanssa. Kohtalaisen pian kuului ilmoitus että nytpä on kierteet oikein päin! Ja meikäläinenhän oli äimänkäkenä että voiko noin tehdä. Tarve tälle riskialttiille kierteiden uusimiselle jää edelleen hämäräksi. Veikkaan sen liittyvän epäsymmetriseen keskiöakseliin.

Oman uteliaisuuteni tuntien olen taatusti tutkinut, minkä näköistä kierrettä runkoon oli ilmestynyt. Noloa kyllä, en tällaista olennaista seikkaa saa kunnolla enää mieleeni palautettua. Luulisi olleen jengojen aika hentoiset. Joka tapauksessa muistan asentaneeni itse siihen uuden keskiöpatruunan (tod.näk. halpis-Neco teräskupeilla). Kierrelukitteen käytöstä tässä keississä en mene enää täysin takuuseen, mutta keskiötä asentaessa käytän aina poikkeuksetta pitkää vipuvartta ja määrättyä enemmän voimaa. Lopputuloksena oli näppituntuman kautta saatu varmuus siitä, että hela hoito pysyy koossa kuten kuuluukin. Suoraan sanottuna en olisi ennakkoon uskonut. Ja tämäkin juttu on lopulta vain yksittäistapaus ja anekdotaalinen todiste.

Numeroiden perusteella ranskiskierre taas on brittiin verrattuna halkaisijaltaan hitusen suurempi ja pikkiriikkisen harvempi kierteiltään. Tästä voidaan tehdä jotain johtopäätöksiä käytännön tasolla sovellettavaksi, mutta mulla ei ehkä kestä kantti tässä sen enempää teorisoida hirmuteoilla. Foorumilta löytyy useita itseäni parempia metallitöiden osaajia, jatkakoon siitä joukosta joku tästä aiheesta, jos tuntuu aiheelliselta.

Mull Dundane - 16:19, 6.12.2017 » eli ranskismuhvi rungossa
Ranskalainen keskiöhän se siellä. Myyjän kanssa sovittu kauppojen perumisesta. Just kun kerkesin haalia kaikki osat pyörää varten ja oli aikaa ja energiaa kasailla. Nyt ei puutu kuin runko. Kohta löytyy ostopalstalta tarvetta konversioaihiolle/san sebastian/roller tms. Myy, ostan.

Mielestäni ainoa hyväksyttävä väkivaltainen keskiön asennus kun ei mene kivasti kierteille:

Jos on runko ja pyörä jo muutenkin niin finaalissa et sen vois oikeastaan heittää jo jätepuristimeen, on ruostetta ja klommoa ja kaikkea, MUTTA keskiön vaihtamalla sillä vois vielä hetken ehkä ajella, NIIN siinä tapauksessa voi vaikka vähän vaurioituneille kierteille kiertää niille kuuluvan oikean keskiön väkivalloin pohjaan asti, JOS on varma että sitten kun se keskiö on finaalissa, pyörä menee metallinkierrätykseen. Tähän metodiin olen turvautunut kaksi kertaa ikinä yli kymmenen vuoden tunarointien aikana. Molemmilla kerroilla pyysin asiakkaan luvan operaatioon ja tein selväksi että keskiötä tuskin sieltä enää siististi ulos saa, ja se on sitten pyörän joutsenlaulua ja väistämättömän lopun viivytystä.

Muussa tapauksessa se on vaan tyhmää.

On olemassa myös puristettavia keskiöitä jotka voi asentaa täysin paskottujen kierteiden päälle: