Keskiöt

Mulla on hankinnassa uus keskiö, mitäs täälä suositellaan? Onko tollanen “klassinen” keskiö parempi kuin kasetit? Sugino 75:ta saa maksaa reilusti enemmän kuin perus kasetista.

esimerkki: Sugino 75

Minä olen tykännyt noista säädettävistä keskiöistä. Lähinnä siksi, että sellaisia on tupannu tulemaan vanhojen fillareiden mukana, enkä pihinä ole halunnut hankkia kasettikeskiötä jos osat ovat olleet kunnossa. Siitä kivoja, että ketjulinjan hakemiseksi voi irtoakselin kääntää (tai vaihtaa sen lyhyempään, kuten kasettikeskiössäkin). Vaan enpä kyllä ole vaihtamassa Paddyni kasettikeskiötä tuollaiseen sitten, kun aika siitä jättää.

hah, melko ristiriitainen kommentti. :smiley: ymmärsin kyllä pointit.

Oisko noissa keskiöissä sama homma kuin navoissa, eli irtokuulat on kyllä herkemmät, mutta sopii lähinnä kesään ja velolle? Teollisuuslaakerit on sitten huoltovapaita ja sietää enemmän sontaa oman aikansa ja sitten vaan uutta tilalle, kun laukeavat.

Niin. Minua houkuttaa kasettikeskiöissä niiden huolettomuus: käytännössä ei säätämistä tai huoltoa. Toisaalta vanhempien keskiöiden parissa on toisinaan ihan kiva puuhastella, ettei elämä mene liian helpoksi. Ei minulla taidakaan olla mielipidettä noiden keskinäisestä paremmuudesta :confused:

Vastaavan näköistä shimano 105 settiä tarjottiin vasta kivijalkakaupassa hintaan 43e. En vain vielä ostanut kun ei ole akuuttia tarvetta eikä varmuuttaa, että sopiiko ne kierteet tuohon mun rossiinin runkoon.

Noiden hyvinä puolinahan on tietysti tuo akselin kääntö/vaihto mahdollisuus, jolla voi mahdollisesti pelata hieman ketjulinjan kanssa. Saako noita akseleita ostaa irtotavarana mistään?

JanneT - 10:05, 29.5.2009 » Vastaavan näköistä shimano 105 settiä tarjottiin vasta kivijalkakaupassa hintaan 43e. En vain vielä ostanut kun ei ole akuuttia tarvetta eikä varmuuttaa, että sopiiko ne kierteet tuohon mun rossiinin runkoon. Noiden hyvinä puolinahan on tietysti tuo akselin kääntö/vaihto mahdollisuus, jolla voi mahdollisesti pelata hieman ketjulinjan kanssa. Saako noita akseleita ostaa irtotavarana mistään?
Rossinissa lienee Italokierre. Noita akseleita sai ennen ostaa irtotavarana, nykyään voi olla vaikea muttei mahdoton löytää.

^ja ^^ Ainakin meikäläisen Rossinissa on tosiaan italialainen kierre keskiössä. Testasin Pösön (sveitsiläiset) kupilla, joka oli huomattavasti pienempi.

Irtoakseleiden saatavuudesta: Ostin taannoin käyttämättömän akselin Greenbikesta. Valikoimaa ei hirveästi ollut, mutta ainakin siihen lodjuun, mistä omani ostin, taisi jäädä muutama yksilö jäljelle. Eipä noita varmaan ihan joka liikkeestä löydy ja taitavat olla katoava luonnonvara.

K-Mikko - 21:13, 29.5.2009 » ^ja ^^ Ainakin meikäläisen Rossinissa on tosiaan italialainen kierre keskiössä. Testasin Pösön (sveitsiläiset) kupilla, joka oli huomattavasti pienempi. Irtoakseleiden saatavuudesta: Ostin taannoin käyttämättömän akselin Greenbikesta. Valikoimaa ei hirveästi ollut, mutta ainakin siihen lodjuun, mistä omani ostin, taisi jäädä muutama yksilö jäljelle. Eipä noita varmaan ihan joka liikkeestä löydy ja taitavat olla katoava luonnonvara.
Eilen kävin kiertään Oulun pyöräkorjaamoita läpi, ja kyllähän se aikalailla ei-oota oli noiden akseleiden kanssa, kun piruuttani kyselin. Tahtoo nykyään meininki olla sitä, että suoraan vain vanhat kamat roskiin, ja uutta kokonaista palikkaa tilalle. Sellaisiakin universaali kasettikeskiöitä näkyi olevan, joissa oli kartiot molemmissa päissä, eli keskittyy niiden avulla ilman rungon omia kierteitä. Tiedä sitten tekeekö sellaisilla yhtikäs mitään..?

Kierteettömät kasettikeskiöt lienevät vakiokamaa. Harkitsin Peugeotiini sellaista, sillä sveitsiläisellä kierteellä olevia kasetteja ei ole valmistettu. Mutta sitten satuin löytämään paikallisesta pyöräliikkeestä irtoakselin.

Jos sulla on käyntiä tuolla greenbikessa, niin kehtaatko kurkata, mitä siellä on vielä irtoakseleissa tarjolla? Täältä Oulusta on pikkaisen hankala lähteä siellä käymään. :slight_smile: Hakusessa siis 113mm pitkä akseli, laakeri kartiot 22mm leveitä. Kartioiden etäisyyttä en nyt ulkoa muista.

^Jep. Voin kysäistä, kun niillä nurkilla tulee päivittäin käytyä. Luulen, että muuton vuoksi vähemmän kysytyt osat ovat pitkäaikaissäilytyksessä, eivätkä välttämättä ihan nopeasti saatavilla.

Tietääkö kukaan, missä olis Helsingissä hyllyssä keskiö 103-millisellä akselilla? BSA ja JIS. Tekeekö noin kapeita muut kuin Sugino?

Kertokaapas nyt kokeneemmat ihmiset, että milloin huomaa ajaessa keskiöden eron? Vrt. Miche Primato (20€) - Sugino 75 (70€) - titaani-magnesium-Phil Wood (300€) esimerkiksi siis.

Jos ei oteta huomioon asentamista/huoltoa ja puhutaan pelkästään pyörittämisestä eli ajamisesta.

Jos palikka on laadukas, sen voi odottaa olevan kestävämpi ja/tai kevyempi. Ehkä myös pyörimisvastukseltaan pienempi. Kunhan se on suunniteltu siihen, mihin sitä käytetään (eli paras rataosa ei välttämättä ole paras kurassa).

ma uskallan kylla myontaa etten sokkotestissa pyorittamalla erottaisi kympin varaosakeskiota philista tai jostain keraamisesta jos ne kaikki on oikean kokoisia ja moitteettomassa kunnossa.

Mutta mita enemman mittariin kertyy tonneja niin sita helpommin ne erotkin tuntuu.

…Ja on (kai?) siina se henkinen ylivoima kun tietaa ajavansa kymmenen grammaa kevyemmalla, pikkuisen jaykemmalla ja hieman liukkaammalla merkkiosalla joka maksoikin yhden perushybridin hinnan.

Miche vs. Sugino 75 eron huomaa vain jäykkyydessä (ajettaessa samoilla kammilla). Miche antaa vähän myöden, kun taas Sugino ei. Ilman ketjua kampia pyöräyttäessä huomaa, että kammet pyörivät Suginolla “kevyemmin”, mutta ajossa tätä eroa ei huomaa. Oletettavasti siis vierimisvastus Suginon laakeroinnissa on pienempi kuin Michessa.

Ajaessa huomaa myös sen, kuinka vesikelillä kokoajan vähän ahdistaa, että 75:ssa ei ole minkäänlaisia suojauksia, vaan kaikki paska menee sisään ja ei auta kuin toivoa, että vaseliinia on riittävästi.

Miten paljon toi myöden antaminen tuntuu jaloissa halpa vs. kallis? Onko ero huomattava vai tunteeko sen vasta jos sitä oikeasti alkaa tunnustelemaan?

Sitten kun “oikeasti alat sitä tunnustelemaan”, olet joku ratajeesus seisovan kilometrin lähdössä tai Cavendish loppukirissä…

Sen huomaa, jos voimansiirto notkuu ja jos ei notku, niin sitä välttämättä ei rekisteröi. Äijän teräsreisien alla taipuu huonot keskiöt mutkalle, joten älä tyydy kompromisseihin. Hyvä lähtökohta on mun mielestä, että ostetaan se keskiö, mikä kampiin kuuluu (tai sitten Phil, jos suojattu pitää saada). Ei tarvi arpoa ketjulinjojen, viisteiden, eikä minkään muunkaan kanssa.