Valtio / Πολιτεία / res publica

huijasin vähän ja tulin oodiin syömään kympin continental breakfastia ennen töiden alkua. heti elämä hymyilee.

4 Likes

Elämän suuret ilot

Allekirjoitan kyllä ihan kaiken, erityisesti perustulon osalta.
Itseäni vain kismittää ihan suunnattomasti kun vielä sen päälle halutaan ilmaista majoitusta jne. Eiks sen perustulon tarkoitus ole nimenomaan kattaa nuo perustavantasoiset asiat? (Tää on siis parhaimmillaan ihan vaan paketointikysymys, tai sanotaan vaikka palvelumuotoilua, jolloin Vertti-veronmaksaja vaan toteaa notta näin sitten)

Mutta noin niiQ lähtökohtaisesti toivon jokaiselta jonkinlaista panostusta saatuja hyödykkeitä vastaan. Oli se sitten thrashilla maustettua bläkkistä kokopäiväisesti tai pienyrittäjyyttä perustulon ohella, mutta kunhan jotain. Himasyrjäytyminen aiheuttaa just sitä itseään.

Varmasti tässä on jotain henkilökohtaista närää, en kiellä. Sitä suuremmalla syyllä ne verorahat pitäis laittaa järkevämpään käyttöön, kuten esim. varhaiskasvatuksen laadun parantamiseen sekä koulutukseen (ja koulutettavien kannustamiseen) ylipäänsä. Siitä sitä kansankunnan kultapataa kohti, eläkkeellä sit ehtii räkiä kattoon jos ei aivoverenvuoto vie ensin.

2 Likes

Siis joo aivan käsittämättömän typerä idea että valtio kustantais oletuksena kämpän kun senkin rahan vois kyllä käyttää johonkin hyödyllisempäänkin, todella epäkäytännöllistä paketointia.

Kai sitä oli pakko koittaa repästä perseestä jotain mahollisimman provosoivaa jonka perusajatuksen takana voi seistä.

Mua ärsyttää että mun verorahoilla rakennetaan esim. moottoriteitä. Saispa itte päättää mihin ne rahat käytetään…

Mutta samaa mieltä siitä että valtaosa ihmisistä on aktiivisia ja skarppeja ja touhuaa kaikenlaista yleishyödyllistä jos ei heti alkuun lannisteta.

1 Like

Aah, ei olla edes päästy perustuloon ja jo otetaan ensimmäisiä askelia aktiivimalliin. :smiley: Mitäs jos sanoisin, että tää kapitalistinen yhteiskunta ja sen rangaistusperiaatteet, ihmisarvon sitominen palkkakuittiin ja kaikenlaisen elämisen ja vapaa-ajan sitominen rahaan on just sitä joka ajaa porukkaa himasyrjäytymiseen, kun jos nyt sattuu tulemaan sellanen kausi elämässä ettei vaan kykene? Lol metsässä kävely on ilmasta mee sinne (paitti me lennettiin avaruuteen ja myytiin stadin metät gryndereille ja kössihalliyrittäjille).

Vai niinku mitä vittua sä meinasit tolla “toivomisella?” Kyllä ihmiset itelleen tekemistä keksii, jos niiden harteilta otetaan veke tää vitun elossa pysyttelyn taakka. Tää sanottiin jo.

Nimenomaan. Koko maa olis viikon hood rich, jonka jälkeen paluu arkeen. Ja ne rahat valuis vaan takas tolle kolmikolle. Tähä väliin Dave Chappelle ja reperations-sketsi. Mielummin verotetaan niiltä kalsarit jalasta ja käytetään massit yhteiskunnan palvelujen kehittämiseen.

7 Likes

Mun näkemys on, että ihmiset ei todellakaan lähtökohtaisesti tee yhtään mitään ellei ole jollain tavalla pakko. Onko se sitten kylmä, paremman juuston saaminen leivälle, tai omanarvontunnon kasvattaminen, siihen mä en ota kantaa. Keppiä vaan saatana, mutta perustulon kohdalla se keppi on vähän vaikea.

Suomalainen tukisysteemi on lähtökohtaisesti aika kova: on tukihimmeliä ja avustimia, koulutus ei periaatteessa maksa mitään jne. Jos vielä siltikin kattoon syljeskely ja pakaroiden heiluttelu pieremällä on sitä toivottua tekemistä, niin sitä ei todellakaan tarvitse rahoittaa. Kuten kaikki tässä ollaan samaa mieltä, niin ideanahan on että kaikista työttömyystuista jne. päästään eroon, ja yksinkertaistetaan tukimallia. Mutta tuskin tarkoitus on kuitenkaan, että mahdollistetaan pelkkä oleilu, vaan mahdollistetaan se tilanteen parantaminen ja yhteiskunnan tukariksi päätyminen?

Miksei olisi? Tää koko ilmastokriisi johtuu siitä, että porukka tekee asioita. Ei se ratkea sillä, että pakotetaan ihmiset kuluttamaan enemmän.

Ja mikä ero sillä on, että joku vaan on tekemättä mitään vs. tekee jotain täysin tuottamatonta paskaheviä, joka ei kiinnosta ketään? Sun sanoin “kunhan tekee jotain.” Toinen täyttää sun keskiluokkaisen tarpeen teeskennellä luterilaista työmoraalia. Ei muuta.

7 Likes

Saisko jatkot esim. Valtio / Πολιτεία / res publica

3 Likes

Sä olet varmasti paras ihminen tarkastelemaan mun keskiluokkaista luterilaista työmoraalia :smiley: Arvostaisin suuresti jos ei kokeiltaisi henkilökohtaisuuksia.

Sillä kotona olemisella ei vaan ole yhtään mitään arvoa, paskahevillä ainakin jonkinlainen oman tekemisen arvo. Joku muukin saattaa siitä nauttia, ei pelkästään sohvavalmistaja.

Tutkimukset eivät tue näkemystäsi.

Sen sijaan tutkimukset kyllä tukevat sitä, että kepittämisellä on lannistava vaikutus. Joten tavallaan näkemykselläsi aiheutat just sitä ongelmaa mistä haluat eroon.

Varmasti osa työttömistä on vapaamatkustajia elämäntapana, mutta suurin osa haluaisi töitä ja paremman toimeentulon. Tätä tavoitetta haittaa se, että pitää toimeentulon menettämisen pelossa valtiolle todistella sitä ja tätä, ja jos jotain töitä saa hommattua niin palkitaan tukien leikkaamisella jolloin ahkeroinnista ei lopulta hyötynytkään mitään.

Mulla ei periaatteessa olisi valtavaa ongelmaa sen kanssa, että elämäntapasiipeilijät laitettaisiin vaikka parittomina päivinä kaivamaan ojia ja parillisina päivinä täyttämään niitä, mutta tää on käytännössä epärealistista. Olisi tosi vaikea tehdä tähän liittyviä sääntöjä niin ettei se ahdistaisi niitä jotka haluaisi töihin, ja koko systeemi vaatisi kuitenkin virkailijoita valvomaan kuka mihinkäkin kategoriaan menee, ja näille virkailijoille maksetaan toki verorahoista palkkaa.

Mun mielestäni on paljon fiksumpaa rahankäyttöä ja myös humaanimpaa mahdollistaa joutenolo muiden kustannuksella, mutta tehdä työnteosta tai yrittämisestä niin houkuttelevaa ja kannattavaa, että suurin osa tarttuu siihen.

Yhteiskunnan tila ja suunta on sellainen, että kaikille ei välttämättä yksinkertaisesti löydy töitä, ainakaan kokoaikaisesti tai säännöllisesti. Tilanne on ja tulee olemaan se, että koko ajan jonkinlainen osa väestöstä on ilman töitä. On hankalaa ja kallista ylläpitää semmosta byrokraattista koneistoa, jonka tehtävä on kankeiden sääntöjen puitteissa (tai harkinnan varassa eli mielivaltaisesti) päättää, kenelle maksetaan tuet ja kuka ansaitsee keppiä.

9 Likes

Mukavaa pohdintaa.
Omassa kuplassa suurin osa jengistä on vapaa-ajallaan jollain tapaa mukana vapaaehtoistoiminnassa, on se sitten VAPEPA, VPK tai Elokapina.

2 Likes

Ehkä muotoilen toisin: Näkemykseni mukaan on melko helppoa päätyä tilanteeseen, jossa ei ole tarvetta tehdä mitään, jos se ulkopuolelta mahdollistetaan. Ihan mieluusti itsekin pötköttelisin, jos se olisi jotenkin järkevästi mahdollista.

Ja edelleen, mä kannatan vastikkeetonta perustuloa, juurikin mainitsemiesi syiden vuoksi: helpottaa arkea, ja mahdollistaa sen paremman toimeentulon hankkimisen. Ja työtä vieruksuvat siipeilijät ei ole mikään ongelma, tai jos on, niin yleensä ne ansiosidonnaisen loppuessa tilanne muuttuu. Määrällisesti Suomen valtio ei joudu konkurssiin.

Mutta toisaalta mä en myöskään näe perustuloa sellaisena, että se olis jotenkin automaatti, vaan pitäisi jotenkin kyetä osoittamaan halua yhteiskunnan ylläpitoon/kehittämiseen/aivansamamitä, mikä on aika helppo esim. opiskelemalla kuitata. Jos olet sairas/työkyvytön, niin selvä juttu kans. Työttömyys on sitten hankalampi asia, koska kuten totesit, töiden saaminen voi olla kortilla tulevaisuudessa. Mikä se keppi sitten on?

Näkeekö kukaan muu mitään ristiriitaa tällaisen ”olemassaolo on oikeutettava tuottamalla lisäarvoa” -eetoksen ja sen välillä, että suomalaisten ylikulutuspäivä oli tänä vuonna tossa maaliskuussa?

7 Likes

Mä en edelleenkään näe mitään yhteistä itsensä kehittämisellä ja vesijetin ostamisella. Mutta mikäpäs siinä.

Ai nytkö se ei enää olekaan “kunhan tekee jotain” vaan “kunhan tekee jotain josta joku muukin saattaa hyötyä”. Niin ne tolpat liikkuu. Pitäiskö sen sijaan funtsia kuitenkin omien käsitysten liikuttamista? Vai miten sä perustelet ton “oman tekemisen arvon” muuten kuin sun oman moraalikäsityksen tyydyttämisellä? Jos jonkun tekeminen täyttää tekijän oman tarpeen, niin mitä vittua sulla on osaa siinä yhtälössä? Ja jos sulla ei ole osaa, niin mitä välisillä sulle on mitä kukin tekee? Kunhan haluat määräillä muita…

Ja jos et näe yhteyttä kuluttamisen ja ilmastokriisin välillä, niin et vain halua katsoa. Kaikki tekeminen lisää kuluttamista. Puhuit mm. musiikin tekemisestä itsensä kehittämisenä. Mitenkä aattelit tätä musiikkia tehtävän? Kiviä yhteen paukuttamalla vai ihan kaupasta ostettuja instrumentteja käyttäen? Kun hommaat itelles huilun, niin sen tekemiseen on käytetty energiaa.

Semmonen yhtäläisyys ehkä vois olla, että kumpaankaan ei oikein kannata ryhtyä, ellei ole perusasiat kunnossa. Ja pääsääntöisesti noi taitaakin olla hyvätuloisten harrastuksia molemmat.

Otahan nyt olkiukkos.

Siinä sulta ensiluokkainen reaktio, jolla välttää omien mielipiteiden kriittinen tarkastelu. Näin se maailma pelastuu.

Sä olet konkeli nyt vaan harvinaisen mallikas esimerkki sellaisesta stereotyyppisestä keskiluokkaisesta suomalaisesta, jolle tärkeintä on pitää huoli, ettei kukaan ei pääse helpommalla kuin sinä. Vaikka sulla ei ole mitään kypää perustelua sille, miksi elämän pitäisi olla niin vaikeaa, kuin sulla on ollut.

Me päästiin siihen asti, että sä sait myönnettyä tärkeintä olevan sen, että tekee edes jotain. Vaikkei sillä olis välttämättä kenellekään muulle mitään hyötyä. Entä jos se tekeminen on vaan vittu haveilua? Samalla tavalla se haaveilu vaikuttaa suhun, kuin jonkun muun asian tekeminen, joka ei suhun vaikuta.

Se mitä sä konkeli nyt teet, on moralismia.

4 Likes

peukku