Tuubit

Kyllä nyt jokaisella pyöräfoorumilla pitää olla yksi tuubit vastaan avot keskustelu. Kiinnostaisi jostain syystä kokeilla tuubeja, mutta käyttääkö kukaan noita kadulla, vai irtoileeko liimat ja kumit, kun skiddailee ja puikkelehtii autojen seassa?

Mitkään vierintävastuksien speksaukset sun muut insinööritouhut ei sen sijaan kiinnosta.

Kivemmat ne on ajaa, mut niitä ei pahemmin paikkailla. Tai siis, voi ne paikata, mutta se temppu on varsin mielenkiintoinen, joten en suosittele ainakaan ihan normitoiminnaksi.

Skidailusta sun muusta en osaa sanoa, muistaakseni joku lähetti tuubeilla ajelikin ainakin joskus.

Kallista se lysti on. Varsinkin jos niitä puhkeilee isosti. Ja tuubeissa ei pahemmin pistosuojauksia ole.

Olisit sanonut aiemmin, olisin heittänyt sulle tuubikiekot ajoon.

Tietty yks vaihtis on tufon “tuubit”, joka on idikseltä samaa meininkiä, mutta toteutus on lähempänä avorenkaita.

mukavat ajaa, mukavat vaihtaa, vittumaiset paikata.
jos tykkää hirmusti skidailla tai ajaa keskustan pyöräteillä niin jotkut everwearit tms lienee huolettomammat.

…mutta mikäli joku haluaa velolle tai lenkkipyörään hyvät ja hienot tuubikiekot niin shampanjanväriset mavic cxp-30 record ratanavoilla ois ehkä kaupan…

enpä usko että kukaan tällä foorumilla tai bc-hellsingin puolella nykyään ajaa tuubeilla kaupunkiajoa ja se kertonee jo aika paljon. eikä taida tuubit olla nykyään kovin kovassa huudossa edes harrastelija-maantiepyöräilijöidenkään keskuudessa, vai olenko ihan väärässä?

Yllättävästi Sheldon väittää, että hipoavokkien vierintävastus on tuubeja pienempi.

ja itse siis ainakin kuvittelisin että stadin kadun on ylipäätään niin paskassa kunnossa että tuubit ei niitä pitkään kestä ehjinä. kevlar- yms. pistosuojausta pitää olla.

Kyllä tuubeilla ajetaan, mutta se on just sitä erilaisen tatsin ja tosi kovien paineiden hakemista. Myös grammanviilaajat arvostaa.

Luulis että tuubit vetoais ihmisiin samoista syistä miksi esim. njs:n “retro” fiilis, fiksien yksinkertaisuus ja se että ollaan ns. yhtä fillarin ja kadun kanssa. Pikaisen netin selauksen jälkeen ei kyllä siltä vaikuta.

Kadun kanssa yhtä oleminen tarkoittaa varsin tehokkaasti renkaan kudoksiin - ja miksei omaan nahkaankin - pureutuvia lasinsiruja, kivenmuruja ja muuta paskaa. Siinä ei retroilut, leimat tai “hyvä pössis” auta. Pistosuojaus kylläkin.

Ja mä veikkaan, että jos tuubeilla pitäis leikkiä, niin varsin moni sankari jättäisi homman sikseen, sen verran vaikeaa on jo kumien täyttäminen joillekin. Vielä kun pitäis liimata jotain rengasta vanteeseen ja lyödä kunnolla paineita sisään, siinähän voi tulla kädet likaisiksi ja hiki.

Tuubikiekkoinen fillari tuli taloon puoltoista viikkoa sitten ja vanha takakumi puhkes. Eka kertaa joutui tuubikumin vaihtamaan uuteen tien päällä. Se onnistui helposti ilman työkaluja ja liimausta. Pääsin kotiin kun hissukseen ajelin. Ja kaikki tämä tapahtui vielä yöllä kolmen boforin humalassa.

Muutama kysymys tuubeista:

  1. Onkos kokemuksia liimoista?
  2. Mitens vanne pitää “käsitellä” ennen liimausta?
  3. Milläs kumin neulosta suojaava nauha on liimattu?

Itellä tuubeista kokemusta viimekesältä muutama sata kilsaa maantietä. Silloin oli jotku perus tuubikiekot varmaan jostain 80-90-lukujen vaihteilta. Puolihuolimattomasti ne pari tarvittavaa kertaa renkaat liimasin ja kyllä ne ainakin silloin paikallaan pysyi. Ne muutamat lukkojarrutukset, mitä silloin tuli tehtyä, ei tietenkään mitenkään oo vertailukelpoisia, jos fiksillä ajelee kaupungissa ja paljon skidailee.

Tältä kesältä on pari lenkkiä, eli vajaa parisataa kilsaa alla syvillä kuitukiekoilla ja 10 bariin pumpatuilla 22 millisillä continental competitioneilla. Jumantsuikka on mukava setti ajaa! Täristää huomattavasti vähemmän ja rullaa paremmin ku ksyriumit ja gp4000:t 8 barin paineilla. En sit tiiä, ku rupee renkaat puhkeamaan, mut nyt ei kyl enää hirveesti tee mieli tuota avosettiä alle laittaa, vaikka olinki ajatellu noilla tuubeilla tosi valikoivasti ajaa…

Jotain lyhyitä hiekkatien pätkiä tuli myös ajettua ja parisataa metriä soraa, kun oli tie revitty auki, enkä jaksanu maantiekengillä ruveta taluttelemaan. Ei ne ainakaa ihan heti puhki menny. Ja oli teillä vappuna lasinsirpaleitakin jonku verran.

(Edit. njoo, on muuten yllättävän vaikee saada hyvin ja siististi uudet renkaat liimattua. Liimat tarttuu joka paikkaan ja lähtee irti vanteelta, jos ei heti saa rengasta suoraan vanteella jne… Onneks ei tarvi alppilaskuja lähtee ajamaan)

samuli-1 - 18:53, 2.5.2009 »

(Edit. njoo, on muuten yllättävän vaikee saada hyvin ja siististi uudet renkaat liimattua. Liimat tarttuu joka paikkaan ja lähtee irti vanteelta, jos ei heti saa rengasta suoraan vanteella jne… Onneks ei tarvi alppilaskuja lähtee ajamaan)

Sama setti alle ja ajamaan niitä Epsanjan laskuja, jos meikä pystyy onnistuneesti rullaamaan avorenkaasta kulutuspinnan niissä, niin mitenköhän käy tuubeille? :D

Okkalta Frankensteinin kumit ja Pavarotin liimat. Liimaa vanteeseen ja kumiin. Kumin päällelaitto aloitetaan venttiilistä ja näppivoimia kehittävää kumin keskittämistä oli tiedossa lopussa. Tungin vielä liimaa kehän ja kumin väliin, niihin mihin mielestäni tarvi. Painelin ja puntaroin ja lopulta oli pakko tyytyä tulokseen. Painetta 14bar ja komeus kuivumaan vuorokaudeksi. Seuraava menee jo rutiinilla.

Hienosti rullasi Pottu ja ainakaan (mun mielestä) maantieajossa tuubit ei ole ihan hanurista.

Jos tuubitarpeita löytyy, niin multa saa Campan Sigma -tuubikehän ja Contin 22mm Sprinter -kumin.

Jep. Yks vararengas mukana ja kaks flättiä samalla reissulla sai kotiintullessa siirtämään avokiekot pyörän alle. Ainakin taas hetkeksi :slight_smile:

Varsinkin kun vanteelle kävin näin:

http://www.hukkaportti.com/~samuli/ffwdtear.jpg

tnts - 19:40, 7.5.2009 » Jos tuubitarpeita löytyy, niin multa saa Campan Sigma -tuubikehän ja Contin 22mm Sprinter -kumin.
Lähtiskös nuo kelpo kuoharilla?
marlon - 19:46, 7.5.2009 »
tnts - 19:40, 7.5.2009 » Jos tuubitarpeita löytyy, niin multa saa Campan Sigma -tuubikehän ja Contin 22mm Sprinter -kumin.
Lähtiskös nuo kelpo kuoharilla?
lähtis.

panin yyveetä eli yhteishyvää

marlon - 20:08, 7.5.2009 » 3. Milläs kumin neulosta suojaava nauha on liimattu?
Eikö kukaan tiedä? Itse kokeilin pikaliimaa, mutta kun se kovettuu, ei sovellu ollenkaan tuollaiseen taipuvaan materiaaliin. Uskaltaakohan tuubiliimaa kokeilla..?

mulla on kokemusta 90-luvulta tuubikiekoista. siis noi itse kiekot putsaisin vaikka tinnerillä. mutta ne itse tuubirengasliimat on aina kontaktiliimoja, tyyliin “bostik”.