Rungon suojaus

Tähän ketjuun voitaisiin koota rungon suojaamiseen ja ruosteenpoistoon liittyvät asiat. Etenkin Tuure tuntuu tietävän aiheesta paljon, mutta hänen neuvonsa ovat vähän hajallaan eri ketjuissa, enkä ole vieläkään oikein sinut tuon hakukoneen kanssa.

Itellä on uusimman projektin rungossa sen verran ruostetta sisällä, että asialle varmaan täytyisi jo tehdä jotain. Satulatolppa oli ihan hyvin jumissa ja keskiöstä löytyi aimo kasa sinne ropissutta punaruskeaa mujua. Onneksi sentään oli se muovinen haitari suojaamassa laakereita. Rapsuttelin ruuvimeisselillä enimmät kokkareet pois ja koitin putsailla hammasharjalla, CRC:llä ja autosolilla kierteitä. Seuraavaksi täytyisi kai miettiä niitä suoja-aineita. Runko on pienen salapoliisityön perusteella ihan asiallista italialaista terästä, jolla olisi kiva ajella mahdollisimman pitkään.

Yritän tekohengittää selvästi hyödyllisen otsikon alle vinkkejä omaa sekä tietysti muiden projekteja varten.

Yksinkertaista: Teräsrunko, jonka sisus on kevyessä ruostepinnassa, pitäisi saada puhtaaksi ruosteesta ja suojattua. Suojauspuolen teoria on suunnilleen omaksuttu, mutta sitä ennen tehtävät toimenpiteet ovat vielä hämäriä.

-Sitruunahappoa suoraan putkiin?
-Miten saada mahdollisesti prosessissa kehittynyt möhnä pois putkista?
-Joku muu järkevä vaihtoehto, ruosteenpoistospray? WD-40?

tää topikki ei oo saanut kaipaamiaan vastauksia ja tarttisin niitä itekkin joten nostetaas… Haluaisin suojata teräksisen runkoni sisäpuolelta ruostetta vastaan, ei taida vielä olla ruostetta putkissa mut vaikeahan sinne on sisään katella…

Rungossa ei myöskään ole keskiön alla "tuuletus"reikää, onko sellaisesta oikeasti hyötyä? haarukan emäputki on myöskin avoin putki eli eturenkaan heittämä skeida imeytyy suoraan sinne sisään ja pitää aina vähän väliä kaivella sitä ulos sieltä. pystyykö sitä suojata jotenkin?

Kokemuksesta olen huomannut, että keskiömuhvin alapintaan on syytä porata reikä. Pyörän sisälle jää muuten sateessa ajelun jälkeen vettä, mikä ei ole hyväksi rungolle eikä keskiölle.

Aihe kiinnostaa täälläkin, mites rungon vahaaminen tms. käsittely ? Jotain erityisiä aineita, vai normaalia autovahaa pintaan ? Paikkamaalaus kolhuille, mistä tarpeet? (ja mihin vahapurkki ajon ajaksi… )

Rungon suojaus OTHC(/[i]Pepita Fixi[/i])
[i]Pintakäsittely[/i]
[i]Maalipinnan vaurioiden korjaaminen[/i]

Ja vastaus viemärin tarpeellisuuteen löytynee tästä kuvasta.

Kootaanpas tosiaan yleisön pyynnöstä kaikki OTrungonsuojausviisaus tänne:

SuicideHub - 21:41, 24.1.2011 » Mikähän vidun ruosteenestoasiantunija/mainostaja mustakin on tulossa.. ja miksi mä tiedän niistä mitää? Noh, vastaan kuitenkin: Jos kyseessä kyseessä on vanha runko, sen sisällä on varmaankin joka tapauksessa jo vähä ruostetta ym. ikävää. Tavallinen kotelonsuoja tekee sen päälle kalvon, jonka alla ruoste jatkaa muhimistaan, vähä niinku laittass vaan maalia ruosteen päälle. Esim. tectyl ml ja dinitrol ml tunkeutuu löysempänä sen ruosteen sisään ja pysäyttää ruostumisen, nuo muut on tarkotettu uusille pinnoille tai mahdolliseksi kulutuspinnaksi jolloin laitetaan ensin alle pohjaksi se ml. Tai toki, jos sen kaiken ruosteen ja rosoisuuden saa sieltä sisältä pois niin sittenhän muutkin mössöt pelittää. Taisin sanoa kaiken tämän sielä pepita-topicissakin.. Edit:Googlasinpas teille reippaana vielä [77b:n tekniset tiedotkin](http://www.dinitrol.fi/arch/Tekniset/Dinitrol/Dinitrol_77B.pdf), joissa todetaan seuraavaa:[i]"Tuote on jäykähkö ja jättää liuotinaineen haihduttua paksun, ruskean, vahamaisen kalvon joka antaa erittäin hyvän ruosteeneston sekä sisä- että ulkotiloissa. Kiinteän koostumuksensa ansiosta kalvo antaa myös mekaanisen suojan."[/i](...)[i]"Käsiteltäessä ruosteisia ja likaisia rautarakenteita tulee pinnat ensin käsitellä tunkeutuvalla DINITROL ML’llä."[/i] Ja kun ainakin sinne putkien liitoskohtiin ym. nurkkiin kuitenkin tahtoo jäädä jotain paskaa, lienee parempi ottaa se huomioon. Litkuja tärkeämpää tosin lienee ilman kiertäminen, jotta vesi pääsee haihtumaan. Olkaa hyvä.
fillarji - 22:00, 24.1.2011 » Pitänee hommata tuota ML sprayta sitten. Noissa taitaa olla erona vaan koostumus ja tuo ruosteeseen tunkeutuminen vai onko tuo yleissuoja pitkäkestoisempaa?
[http://www.dinitrol.fi/arch/Tekniset/Dinitrol/Dinitrol_ML.pdf](http://www.dinitrol.fi/arch/Tekniset/Dinitrol/Dinitrol_ML.pdf) [i]"DINITROL ML pysäyttää myös jo alkaneen ruostumisen ja Dinitrolin ainutlaatuinen kalvonmuodostusaineiden ja inhibiittorisysteemin yhdistäminen antaa erittäin tehokkaan ja [b]pitkäaikaisen suojan[/b] ruostetta vastaan. Kalvo ei halkeile vaan [b]pysyy aina tuoreena.[/b]"[/i]

Eli käsittääkseni eroa vain mekaanisen kulutuksen kestämisessä.

Tietääkö kukaan mistä helsingistä saisi tuota Dinitrol ML kotelosuojaa? Motonetistä ja etralta loppu…

ad Varaosa Maailma?

eiks roinaa saa melkein mistä vaan, jos ei muualta niin dekoväristä vai mikä vittu se nyt on tuolla kingston vallilassa.

^ainakin ennen sai ihan joka mestasta mikä vaan jotain törppöjä myi.

Huomasin tossa joku päivä sitten Fujin keskiötä vaihtaessa että chainstayden sisällä oli vettä vaikka en ollut ajellut märällä vähään aikaan. Vesi oli valunut myös keskiöön ja orkkis-halpis laakeri oli pintaruosteessa.

Noissa chainstayssa on reiät sen verra ylhäällä ja takana että vesi ei pääse valuun kovin helposti pois. Mitäköhän tolle kannattais tehdä? Tuupata jotain ruosteenestoo rungon rei’istä sisään ja ripustaa pyörä aika-ajoin pystyasentoon kuivumaan, vai porata pari uutta reikää sopivaan kohtaan lähemmäksi keskiötä?

^ Poraisin keskiömuhvin alle reiän ja ehkä myös paikkamaalaisin, en umpeen, mutta siten että paljasta metallia ei näkyisi. Tai ehkä vaan rasvaisin keskiömuhvin kevyesti sisältä päin muutenkin kuin kierteiden osalta.

Kannattaa muuten tarkistaa satulatolpan umpinaisuus yläpäästään, jos ajaa vailla lokasuojia. Omien havaintojen mukaan kosteutta ja erivahvuista kivenmurua päätyy yllättävän helposti rungon sisään sitä kautta.

^Joo, Fujin orkkis/sekundatolppa ilmeisesti vuosi vettä runkoon vaikka olikin näennäisesti umpinainen. Ihmettelin hetken että miten mutta tolpan vaihdon jälkeen ei vettä ainakaa sitä kautta ole runkoon mennyt.

Kai toi sit pitää porata ja suihkuttaa samalla jotain sopivaa litkua rungon sisään.

Yks vanha dyykattu maasturin runko oli muuten täynnä hiekkaa joista enimmät sain pois sitkeällä ravistelulla.

Onko kellään kokemusta Frame Saveristä ? Tuntuu olevan ainakin tuolla rapakon takana suosittua tököttiä.

El Mariachin keskiön pohjasta ei myöskään reikää löydy ja jokin aika sitten tuli chainstayn päissä olevista reijistä oranssia vettä pihalle, mitään mittavia ruostevaurioita siellä tuskin on, mutta silti tekisi mieli suojata runko kunnolla…

kannattaa alottaa sit projekti poraamalla reikä siihen keskiön pohjaan

Suojasin vasta oman rungon Tectylin ML:llä. Meni yllättävän kivuttomasti, kun hommasin letkusuuttimen. Vaan tuo reikä unohtui porata, pitänee hurauttaa jossain vaiheessa. Tosin aika vähän paskaa siellä keskiön seudulla oli. Vähän toki ruskeaa vanhan keskiön pinnassa.

Jani S - 14:11, 19.11.2013 » kannattaa alottaa sit projekti poraamalla reikä siihen keskiön pohjaan
Ihmetyttää vain että miksi ihmeessä ei reikää ole siellä jo valmiiksi? Tuskin johtuu siitä että valmistajalla ei ollut sopivaa poraa.
Tinpe - 15:49, 19.11.2013 »
Jani S - 14:11, 19.11.2013 » kannattaa alottaa sit projekti poraamalla reikä siihen keskiön pohjaan
Ihmetyttää vain että miksi ihmeessä ei reikää ole siellä jo valmiiksi? Tuskin johtuu siitä että valmistajalla ei ollut sopivaa poraa.
Äkkiseltään tulis mieleen, ettei siellä tehtaalla/suunnittelupöydällä (Californiassa?) ole ehkä oletettu, että pyörällä ajetaan vuoden ympäri kylmässä pohjolassa, lämpötilan heitellessä +30c...-30c ja pyöriä siirrellään pakkasesta lämpöön ja taas takaisin pakkaseen ja niillä vielä ajetaan suolatuilla teillä ja mitä kaikkea vielä...

No joo, mutta kun oma Genesis on Briteissä suunniteltu krossirunko :smiley: