Parhaat vapaarattaat

Ei ole tullut ennen asennettua vapaaratasta, mutta nyt olisi väliaikainen tarve. Mitkä ovat parhaiten rullaavia, luotettavimpia ja kestävimpiä vapaarattaita?

White Industries lienee paras, mutta myös varsin hintava. Shimanot ja ACS:t on hyviä ja Dictat kuulopuheiden mukaan ilmeisen paskoja. Itse olen ajanut aikoinaan maastossa ACS:lla ja kadulla Shimanolla ilman pienimpiäkään ongelmia. Virittelin juuri Shimanon 17-piikkisen Tricrossiin, kun ei viitsi fiksutella lastenistuimen (ja lapsen) kanssa.

Sä tarviit sitä rullausta vaan sillon, ku filo menee liian kovaa. Et sillai kannattaa miettiä sitä hankintaa. Shimppa ja ACS on peruskamaa, mutta ne kannattaa avata pari kertaa vuodessa, jotta ne kestää pidempään, kun niissä ei ole laakereita varsinaisesti suojattu elementeiltä. Noi kaks on myös siitä hyviä, että Velosportista ja Pyörähuolto.comista ja vaikka mistä löytyy se avain, jolla ne saa irti.

Miten tuo Shimanon perus-BMX-vapaaratas muuten avautuu/pilkkoutuu huoltoa varten?

(Tosi säästövaihtoehto kierrenavan vapaarattaaksi on muuten vanha 5-6-vaihteinen kierrepakka: jos rattaat on kunnossa, niin purkaa siitä turhat rattaat pois ja jättää siihen vain yhden rattaan ja sen pienimmän rattaan lukitsemaan. Noissa se vapaaratas sinänsä on ihan kestävää sorttia ja aika hyvin suojassakin.)

E

Mutta ne ketjupyörät on tarkoitettu vaihtajan kanssa käytettäviksi, joten ketju ei pysy päällä sinkulakäytössä ainakaan ilman ketjunkiristäjää.

eeskola - 5:08, 24.6.2009 » Miten tuo Shimanon perus-BMX-vapaaratas muuten avautuu/pilkkoutuu huoltoa varten?
Työkalulla nimeltä "pin spanner", eli Park Tool SPA-2, avataan ulkoreunan kansi vastapäivään kiertämällä. Vapaaratasta ei tarvitse edes irroittaa kiekosta. Kun kansi on auki, tönäistään kämmenselällä vahingossa hammaskehää jolloin pienenpienet laakerikuulat saadaan helpoiten leviämään pitkin lattiaa. Sieltä ne saa kerättyä helpoiten voimakkaalla magneetilla.

Kasaus suoritetaan vastakkaisessa järjestyksessä kolmivaiheisena operaationa: rasvaa laakeriuriin, kuulaat rasvaan kiinni ja ratas kasaan. Sitten uudestaan auki ja kaljatöklkin taakse piiloon unohtunut kuula mukaan ja takaisin kiinni. Rasvatuubin takaa löytyy toisen kasaamisen jälkeen vielä yksi kuula.

asb - 5:35, 24.6.2009 » Sitten uudestaan auki ja kaljatöklkin taakse piiloon unohtunut kuula mukaan ja takaisin kiinni. Rasvatuubin takaa löytyy toisen kasaamisen jälkeen vielä yksi kuula.
Napojen kanssa mulla on tähän laiskan miehen patenttiratkaisu - avaamisen suunniteltuna päivänä kotiin hyvin varustetun pyöräkaupan kautta ja pussillinen uusia kuulia mukaan. Shimanon napoihin tuo kustantaa kokonaisuudessaan ehkä 2 euroa. Ne vanhan kuulat jotka eivät purkaessa hukkuneet voi pakata johonkin pussiin, jonka voi sitten hukata miljoonalaatikkoon.
jarkko - 5:41, 24.6.2009 » suunniteltuna
?

Pitää myös muistaa, että tulitikkuaskin kokoiset minigrip-pussit eivät sovellu laakereiden säilytykseen. Ainoastaan vähintään kahden litran vetoiset entiset karkkipusit tms. soveltuvat. On oleellista, että sitä pussia on nyrkin kokoinen kimppu niiden 11 käyttökelvottoman kuulan ympärillä.

Suunniteltuna. Mä joudun ajanpuutteen takia suunnittelemaan, koska teen remontit. Jos jostakin kulkineesta menee rikki jotain, ajan jollakin toisella ja korjaan rikkoontuneen sitten kun on aikaa. Varapyöriä kyllä riittää.

Kiitoksia huoltovinkistä. Sieltä ne kaksi pientä pin spannerin mentävää reikää tosiaan löytyivät. Pitääkin joku päivä tehdä pieni rasvaustoimenpide.

Niistä wanhoista kierrepakoista vielä. Pitääpä joka tapauksessa ottaa ja kokeilla yhden kanssa tässä joku kerta ilman ketjunkiristintä. Noissa 5-6-vaihteisissa on ainakin hammaskorkeus melkoinen ja muotoilujakin aika vähän verrattuna vaikka johonkin nykyiseen ysipakan rattaaseen. Katsotaan, kuinka käy. Mikään esteettisesti kaunis ratkaisuhan tuo ei tietenkään ole, kun se pitää kiristää kiinni sillä pienimmällä rattaalla (, ellei sitä sitten taas muotoile sievemmäksi…)

E

Onkos tavallista, että Shimanon bmx-vapaaratas heiluu muutaman millin? Asensin sellasen On Onen napaan eikä näytä kovin hyvältä - vapaarattaan liikkeen huomaa myös ketjussa, joka kiristyy ja löystyy sitä mukaa kun napa pyörii akselinsa ympäri. Voiko tämä johtua siitä, etten ole (vielä) kiristänyt/rotafixannut vapaaratasta täysin kireälle?

Pieni klappi on tavallista. Mihis suuntaan se muuten klappaa, sivuttain vai ketjun suuntaisesti? Vapaaratasta ei tartte, eikä missään nimessä pidä rotafiksata, koska sitä ei voi avata takaperin polkemalla. Se menee eteenpäin polkemalla just oikealle kierydelle.

Sitä en usko näkemättä, että vapaarattaan klappi aiheuttaisi ketjun kieryteen muutoksia. Se johtuu todennäköisesti eturattaasta. Siitä on ollut paljon juttua täällä.

asb - 12:53, 2.11.2009 » Sitä en usko näkemättä, että vapaarattaan klappi aiheuttaisi ketjun kieryteen muutoksia. Se johtuu todennäköisesti eturattaasta. Siitä on ollut paljon juttua täällä.
Tämäpä tässä onkin omituista - ketjun kireys vaihtelee myös ei-poljettaessa ketjun ja kampien/eturattaan ollessa paikallaan. Täytyy kokeilla ratasta navan toisen puolen kierteille, sillä luulis selviävän kummassa on vikaa.
jarkko - 13:28, 2.11.2009 » Napojen kanssa mulla on tähän laiskan miehen patenttiratkaisu - avaamisen suunniteltuna päivänä kotiin hyvin varustetun pyöräkaupan kautta ja pussillinen uusia kuulia mukaan.
Muistaako kukaan ulkoa ACS:n vapaarattaan kuulien kokoa?

Onko kellään kokemusta Tokenin vapaarattaasta? Haluaisin laittaa kiinni jotain Shimanoa kestävämpää, ja tuollaisen saisi tilattua sieltä pieneltä saarelta noin 60 €:llä.

paras vapaaratas on kuollut vapaaratas

viittiskö joku white industries vapaa rattaan omistava ruuvata sellasen 42mm ketjulinjalla olevaan fiksinapaan ja kertoa leveneekö ketjulinja 42mm millistä johonkin. oli sen verra erikoinen toi vastaus philin ISO navan ketjulinjoista( ISO=42 ja freewheel puoli=47mm käyttäen whitea), että haluasin tietää muuttaako juuri tuo whiten vapaaratas asiaa jotenkin.

Onko Shimanolla ja ACS:lla sen kummoisempaa eroa rauhallisessa kaupunki- & työmatka-ajelussa?

ACS:n crossfire-vapari tarttee ainakin omansalaisen irrotustyökalun, jossa on 6 lovea eikä 4 niinkun kaikissa muissa vapaarattaissa. Crossfire on tuntunut myös skippailevan ja paukkuvan vähän enemmän ku Shimano.