P: DIY SPD kengät

Oon miettinyt jo pitkään pyöräilykenkien tekemistä alusta asti ja hiljattain sain inspiraation aloittaa projektin. Päivittelen tänne sitä mukaa kun saan asioita aikaiseksi.

Kenkiin tulee hiilikuituinen välipohja/jäykiste, muuten rakenne on täyttä nahkaa. Todennäköisesti teen kiinnityksen vain SPD -klosseille. Mietin myös häkkien käytön mahdollistamista mutta molemmat on hankala toteuttaa niin että kengällä pystyy vielä kävelemään suht turvallisesti.

Yleensä olen tehnyt kengät reunosrakenteella (“hand welted”, samantyyppinen rakenne kuin goodyear welt, mutta liimatun kangassuikaleen sijaan reunos ommellaan suoraan pinkopohjaan), mutta näissä ajattelin yrittää ns. Blake/Mckay -rakennetta jossa ulkopohja ommellaan läpi kengästä kengän sisäpuolelle.

En vielä tiedä tuleeko kenkiin vuori, todennäköisesti tulee koska haluaisin kantaan ja kärkeen edes kevyet kovikkeet/kapit ja niiden tekeminen ilman vuoria on hankalaa.

Kengän malli/leikkaus on vielä auki, mutta varmaan aika retrot näistä tulee. Inspiraationa esim. Quoc Phamin new fixed -kengät. Otan mielellään vastaan esimerkkejä tyylikkäistä ja toimivista nahkaisista pyöräilykengistä.

Aloitan prosessin leikkaamalla pinkopohjien aihiot n,3.5mm kasviparkitusta nahasta. Käytän yleensä huomattavasti paksumpaa, noin 6mm nahkaa, mutta tämän rakenteen kanssa ohuempi pinkopohja riittää ja pitää lopullisen kengän muodon vähän sirompana.

Pinkopohjat laitetaan pariksi tunniksi likoamaan lämpimään veteen.

Tämän jälkeen laitan pohjat sanomalehden väliin ja painon alle jotta ylimääräinen kosteus imeytyy pois nahasta. Kun nahka on hieman kuivunut mutta silti pehmeää, raaputan lasinsirulla pintapuolelta pinnan pois. Lasinsiru on hämmästyttävää kyllä paras työkalu kys. hommaan ja ei maksa mitään. Kengän rakenteen sisään ei kannata jättää ehjää pintanahkaa koska se saattaa alkaa narista.

Lestin ja pinkopohjan väliin kannattaa laittaa reippaalla kädellä talkkia. Talkki estää lestin liimautumisen kiinni kenkään jos jostain kolosta pääsee pursuamaan liimaa kengän sisään ja lisäksi helpottaa lestin poistamista huomattavasti.

Lyön pinkopohjan kiinni lestiin parilla naulalla.

Ja käärin koko komeuden tiukasti joustavalla nauhalla.

https://i.imgur.com/kOucEpo.jpg

Nyt pinkopohja saa kuivua rauhassa jolloin se ottaa lestin pohjan muodon.

Jatkoa seuraa myöhemmin.

7 Likes

meininki +++

sweet…

Mainiota sisältöä foorumille.

Lopputulosta odotellessa, menee seurantaan tämä kyllä.

Ihana lanka. Tätä lissöö!

#aah

Upeeta! Ihan uteliaisuudesta. Missä olet oppinut tekemään kenkiä?

tupla

jtp - 16:06, 15.4.2020 » Upeeta! Ihan uteliaisuudesta. Missä olet oppinut tekemään kenkiä?
Intter netistä. Laskeskelin tossa että tein ekan parin n. 6 vuotta sitten ja tää on 11. pari (pari nro.10 on vielä kesken myös), eli mitään hurjaa tahtia ei oo tullu tehtyä.
1 Like

Jösses!

jahka korona paska on ohi niin voisin tulla uteliaisuuttani kanssa vähän askartelemaan, tästähän taisi joskus ehkä olla puhettakin?

Joo, tais siitä olla joskus puhe. Ilman muuta saa tulla ihmettelemään, hyvällä säkällä mulla on siinä vaiheessa kunnon verstas alkovin sijaan.

kunnon meno, support eternal.

Njoo, pinkopohjat oli kuivumassa yön yli ja olivat ottaneet mukavasti lestin muodot.

Ylimääräiset trimmataan helvettiin.

Pinkopohjan sisäreunaan pitää leikata pieni viiste, koska muuten ylöspäin kaartuva ohut reuna saattaa ajan kanssa taipua kengän sisäpuolelle.

Kaavoitusta varten lesti teipataan kauttaaltaan maalarinteipillä pariin kertaan. Muitakin tapoja on mutta tämä on mielestäni helpoin.

https://i.imgur.com/OBySA9Yh.jpg

Tommonen.

https://i.imgur.com/dMfECsSh.jpg

Pöllin vanhasta kaavasta parit kengän istuvuuden kannalta kriittiset paikat ennen kuin alan piirtelemään kaavaa.

https://i.imgur.com/o6IoB17h.jpg

Karkea hahmotelma kengästä. Ajattelin pitää tämän ekan yritelmän aika simppelinä ainakin päällisen osalta koska pohjan kanssa riittää pähkäiltävää.

Nokkelimmat on jo varmaan päätelleet että tuo maalarinteippikuori leikataan irti lestistä (kun kengän ulkonäkö on lyöty lukkoon) ja sen pohjalta voidaan tehdä kaava päällisiä varten.

https://i.imgur.com/C2kzVq3h.jpg

Näiden kanssa työskentelystä ei sitten ole mitään käryä, katotaan mitä tästä tulee.

https://i.imgur.com/5BQiYlTh.jpg

Tämä on kiinnostavaa tekemistä

Voj juku! Tätä kelpaa seurata.

Näyttää hyvältä ja full support tällaiselle toiminnalle. Laittaisin ehkä yhen parin reikiä lisää kärkeen päin, mutta oonki lättäjalka ja kaikissa kengissä tuntuu et sais olla viel enemmän säätövaraa just tuolla alhaalla.

niq - 22:36, 16.4.2020 » Näyttää hyvältä ja full support tällaiselle toiminnalle. Laittaisin ehkä yhen parin reikiä lisää kärkeen päin, mutta oonki lättäjalka ja kaikissa kengissä tuntuu et sais olla viel enemmän säätövaraa just tuolla alhaalla.
Mietin tota ja mulla olikin piirretty aluksi reiät lähemmäs kärkeä. Toi lesti on kuitenkin oman jalan mukaan modattu ja oon tehnyt siihen muutamat kengät niin tiedän että se sopii riittävän hyvin eikä säätövaraa varsinaisesti tarvitse.
1 Like

Näinhän se tietysti on ja näyttää paremmalta noin.