P: DIY SPD kengät

Joo, tais siitä olla joskus puhe. Ilman muuta saa tulla ihmettelemään, hyvällä säkällä mulla on siinä vaiheessa kunnon verstas alkovin sijaan.

kunnon meno, support eternal.

Njoo, pinkopohjat oli kuivumassa yön yli ja olivat ottaneet mukavasti lestin muodot.

Ylimääräiset trimmataan helvettiin.

Pinkopohjan sisäreunaan pitää leikata pieni viiste, koska muuten ylöspäin kaartuva ohut reuna saattaa ajan kanssa taipua kengän sisäpuolelle.

Kaavoitusta varten lesti teipataan kauttaaltaan maalarinteipillä pariin kertaan. Muitakin tapoja on mutta tämä on mielestäni helpoin.

https://i.imgur.com/OBySA9Yh.jpg

Tommonen.

https://i.imgur.com/dMfECsSh.jpg

Pöllin vanhasta kaavasta parit kengän istuvuuden kannalta kriittiset paikat ennen kuin alan piirtelemään kaavaa.

https://i.imgur.com/o6IoB17h.jpg

Karkea hahmotelma kengästä. Ajattelin pitää tämän ekan yritelmän aika simppelinä ainakin päällisen osalta koska pohjan kanssa riittää pähkäiltävää.

Nokkelimmat on jo varmaan päätelleet että tuo maalarinteippikuori leikataan irti lestistä (kun kengän ulkonäkö on lyöty lukkoon) ja sen pohjalta voidaan tehdä kaava päällisiä varten.

https://i.imgur.com/C2kzVq3h.jpg

Näiden kanssa työskentelystä ei sitten ole mitään käryä, katotaan mitä tästä tulee.

https://i.imgur.com/5BQiYlTh.jpg

Tämä on kiinnostavaa tekemistä

Voj juku! Tätä kelpaa seurata.

Näyttää hyvältä ja full support tällaiselle toiminnalle. Laittaisin ehkä yhen parin reikiä lisää kärkeen päin, mutta oonki lättäjalka ja kaikissa kengissä tuntuu et sais olla viel enemmän säätövaraa just tuolla alhaalla.

niq - 22:36, 16.4.2020 » Näyttää hyvältä ja full support tällaiselle toiminnalle. Laittaisin ehkä yhen parin reikiä lisää kärkeen päin, mutta oonki lättäjalka ja kaikissa kengissä tuntuu et sais olla viel enemmän säätövaraa just tuolla alhaalla.
Mietin tota ja mulla olikin piirretty aluksi reiät lähemmäs kärkeä. Toi lesti on kuitenkin oman jalan mukaan modattu ja oon tehnyt siihen muutamat kengät niin tiedän että se sopii riittävän hyvin eikä säätövaraa varsinaisesti tarvitse.
1 Like

Näinhän se tietysti on ja näyttää paremmalta noin.

Kiitos tästä sisällöstä.

Kaivelin aamukahvia juodessa nahkahyllyä ja tuossa on aikalailla vaihtoehdot. Tavallaan kiinnostaisi toi viininpunainen tai sitten värjään tuon vaaleimman vähän tummemman ruskeaksi. Vasemman reunan musta on varmaan kyllä liian pehmeää, se olis muuten ollu hyvä.

Kunnollista. Mukava seurata taas tälläistä artisaanipuuhastelun muotoa johon ei itsellä ole minkäänlaista kosketuspintaa.
Kiitos.

1 Like

Tajusin just että taisin ostaa tota hiilikuitua liian vähän (fiksu veto kun postikulut makso enemmän kuin itse tuote). Noh, tulee niin jäykkä kenkä kun sattuu tulemaan.

Paljonkos tossa rullassa tavaraa on?

Neljä metriä, tulisko siitä pari milliä lopullista tuotetta /kenkä.

Jahhas. Kuinka hyvin muuten arvelet että saat tommosen hiilarikalvon myötäilemään tommosta moneen suuntaan kääntyilevää pohjaa? Tekeeköhän se ryppyjä tai mitenkä.

Ei se oo vaneria. :slight_smile: Muotoutuu moneen suuntaan ja tuossa ei ole niin tiukkoja mutkia, etteikö asettuisi rypyittä.

Mitä nyt kuivana mallailin niin en usko että sen kanssa on mitään ongelmaa. Kuituvahvikkeesta ei tule koko pohjan kokoista vaan noin 10mm pienempi joka reunalta (pitää jättää tilaa ompeleille). Kaksoiskaarevat pinnat jää siis hyvin vähäisiksi.

Kotona ei oo kompuraa (vanhempien autotallissa olis, mutta korona), joten pitää keksiä joku muu tapa kuin alipainepussitus. Ehkä käytän noita samoja resorinauhoja tai sitten prässään kuidun lestin ja jonkun jäykän foamin väliin.

Miten toi kuidutettu lisäpohjallinen tuonne muuhun pohjamateriaaliin (nahkaan?) liitetään? Voin olla ihan väärillä jäljillä, mutta olisikohan mahdollista/järkevää harkita vähän paksumpaa ja jäykempää pohjamateriaaliratkaisua mallia nahkapohja - kuituvahvike - nahkapohja ja liimata ne nahkapohjat siihen kuituun sillä samalla epoksilla. Kuidusta voisi tehdä tuon pohjan muuten niinkuin ajattelit, eli kuitulevystä vähän kapeampi. Tuossa voisi myös sitten kikkailla niin, että kuiduttaa siitä klossin ympäristöstä vähän paksummin ja muun pohjan vähän ohuemmin, koska tollasesta kuituvahvisteisesta nahkapohjasta tulee kuitenkin varmaankin suht jäykkä ja eniten kuitua tarvitaan siinä klossin kohdalla ettei pohja jousta pistemäisesti.

Ootko konsta koskaan katsonut, kun hiilikuidusta tehdään vaikkapa auton konepelti tai kattopala muottiin, kyllä ne kaksoiskaarevat muodot menee yleensä ihan ongelmitta.

Arttu - 9:17, 17.4.2020 » Mitä nyt kuivana mallailin niin en usko että sen kanssa on mitään ongelmaa. Kuituvahvikkeesta ei tule koko pohjan kokoista vaan noin 10mm pienempi joka reunalta (pitää jättää tilaa ompeleille). Kaksoiskaarevat pinnat jää siis hyvin vähäisiksi. Kotona ei oo kompuraa (vanhempien autotallissa olis, mutta korona), joten pitää keksiä joku muu tapa kuin alipainepussitus. Ehkä käytän noita samoja resorinauhoja tai sitten prässään kuidun lestin ja jonkun jäykän foamin väliin.
Ton kokoiselle kappaleelle toimisi todennäköisesti oikein safkakäyttöön tarkoitettu vakuumisealeri.

Esim. tästä.

Odie - 9:26, 17.4.2020 »
Arttu - 9:17, 17.4.2020 » Mitä nyt kuivana mallailin niin en usko että sen kanssa on mitään ongelmaa. Kuituvahvikkeesta ei tule koko pohjan kokoista vaan noin 10mm pienempi joka reunalta (pitää jättää tilaa ompeleille). Kaksoiskaarevat pinnat jää siis hyvin vähäisiksi. Kotona ei oo kompuraa (vanhempien autotallissa olis, mutta korona), joten pitää keksiä joku muu tapa kuin alipainepussitus. Ehkä käytän noita samoja resorinauhoja tai sitten prässään kuidun lestin ja jonkun jäykän foamin väliin.
Ton kokoiselle kappaleelle toimisi todennäköisesti oikein safkakäyttöön tarkoitettu vakuumisealeri.
Jep, kuituhommissa vaan yleensä tarvitaan sellanen "välisäiliö" minne ylimääräinen hartsi imetään, mutta kyllä patenttiviritys eli "vakuumipussiin" siitä teipaten letku purkkiin josta toinen letku teipaten taas vakuumipussiin ja siitä imien voisi toimia. Aihiona voisi käyttää periaatteessa tota samaa muottia mihin tuo nahkapohja on väännetty muotoonsa tms?

Sitten itse parannusehdotuksiin. Fillarikengissähän yksi merkittävimmistä käyttömukavuutta parantavista tekijöistä on joko sellanen tarranauha tai sitten räikkä, että kenkä saadaan helposti oikeaan kireyteen, joten ehdotan jotain sellaista patenttiratkaisua, että tohon saadaan pikakiinnitettyä räikät. Esim 2kpl sellasia kolmion mallisia metallisia lenkkejä kengän ulkopintaan kiinni kolmionkärki sitä nauha-osan yläosaa kohti suunnaten jalkapöydän yli ja sitten joku sellanen kaupallinen räikkä modaukseen niin, että siinä on sopivat “koukut” noihin kolmiolenkkeihin tms, niin sitten saa räikät nostettua paikalleen ja kirrattua ajoa varten ja kun jalkautuu niin räikkää löystämällä sen saa kokonaan irti ja taskuun.